Entrevista

VIRGINIA EUBANKS

PROFESSORA DE CIÈNCIA POLÍTICA

“Als Estats Units hi ha la creença que si ets pobre és culpa teva”

La professora nord-americana explica com els nous processos digitals castiguen les classes més baixes

La automatización de la desigualdad Editorial: Capitán Swing Pàgines: 304 Preu: 19 euros
CASOS REALS
“La família Stipes, d’Indiana, es va oblidar de signar un formulari i va perdre la seva assegurança mèdica. La seva filla patia una paràlisi cerebral”
FUNCIÓ
“Actualment, es fan servir les eines tecnològiques per amagar que al darrere hi ha decisions polítiques”
REALITAT
“L’objectiu de l’assistència pública nord-americana és fer una mena de diagnòstic moral sobre què has fet malament i què t’ha portat a ser pobre”
SITUACIÓ
“El 51 % de la població nord-americana estarà per sota del llindar de la pobresa en algun moment de la seva vida, i almenys un 64% necessitarà assistència pública”
REALITAT
“Si neixes pobre, si ets una persona de color, si ets migrant, si tens alguna discapacitat, si t’has de fer càrrec d’una altra persona... tens més possibilitats de ser pobre”

Vir­gi­nia Eubanks és pro­fes­sora de ciència política a la uni­ver­si­tat d’Albany (Nova York). Des de fa vint anys es dedica a expli­car com cada avenç tec­nològic afecta els drets civils, la igual­tat econòmica i ser­veix per con­tro­lar i cas­ti­gar els més pobres. Segons Eubanks, això es fa evi­dent en el cas de l’admi­nis­tració esta­tu­ni­denca a l’hora d’acce­dir a ajuts. Aquesta inves­ti­gació ha por­tat Eubanks a diver­sos llocs de la geo­gra­fia nord-ame­ri­cana per com­pro­var de pri­mera mà l’apli­cació d’aquests nous sis­te­mes digi­tals en què l’Estat pren aquesta distància per pren­dre deci­si­ons que la pro­fes­sora con­si­dera “inhu­ma­nes”. Ha visi­tat la ciu­tat de Bar­ce­lona per pre­sen­tar el seu lli­bre La auto­ma­ti­zación de la desi­gual­dad (Capitán Swing), en què retrata què ha sig­ni­fi­cat entrar en l’era digi­tal. Ara són les màqui­nes les que deci­dei­xen qui­nes per­so­nes o famílies poden acce­dir a un habi­tatge públic o al banc d’ali­ments? O pot­ser no?

Vostè ha estat estu­di­ant durant anys els sis­te­mes de digi­ta­lit­zació i els algo­rit­mes que es fan ser­vir per a la presa de deci­si­ons. Aquest sis­tema per­ju­dica les clas­ses més des­a­fa­vo­ri­des?
Quan par­lem de tec­no­lo­gia ten­dim a creure que és una cosa apa­re­guda del no-res, que és neu­tral, que no té cap con­text històric. I no és així. La tec­no­lo­gia es dis­se­nya i s’imple­menta en con­tex­tos mode­lats per deci­si­ons polítiques, així com els cos­tums soci­als i cul­tu­rals que s’han anat adop­tant.
Ara la imatge és que les deci­si­ons les pre­nen unes màqui­nes. Però qui hi ha al dar­rere?
És una màquina que està dis­se­nyada per per­so­nes i imple­men­tada per per­so­nes en un con­text polític. Penso que un dels grans perills d’aques­tes eines és l’assumpció que són més neu­trals o més objec­ti­ves que les deci­si­ons huma­nes, i el que s’ignora és que les deci­si­ons de les per­so­nes hi són. El que passa és que quan uti­lit­zem aques­tes tec­no­lo­gies en ser­veis soci­als i assistència pública, accep­tem que aques­tes deci­si­ons es poden ama­gar dar­rere d’una neu­tra­li­tat matemàtica. Una gran pro­fes­sora de ciència política, Debo­rah Stone, que en un arti­cle explica com els números impor­ten en política, diu: “Els números són històries pre­te­nent no ser històries.” I crec que aquesta és una de les claus. Es fa ser­vir la tec­no­lo­gia per ama­gar que són deci­si­ons polítiques.
I tam­poc no hi ha ningú a qui et puguis quei­xar.
Exacte. La com­pu­ta­dora diu que no: ja pots mar­xar! A més, hi ha molta gent que quan rep la res­posta de la màquina, se la creu. Sem­pre és la cor­recta. Creu que no han estat esco­llits per rebre aquesta o aque­lla ajuda. Una de les meves pors pel que fa a aques­tes tec­no­lo­gies és que faran que molta gent ni pugui tenir l’opor­tu­ni­tat de rever­tir unes deci­si­ons que són incor­rec­tes. La història que ens expli­quem a nosal­tres matei­xos sobre la neu­tra­li­tat de la tec­no­lo­gia és peri­llosa i no és empírica. I aquest és un dels casos que va pas­sar a l’estat d’Indi­ana.
Sí, ho recordo. En el seu lli­bre parla del cas d’una nena amb paràlisi cere­bral que va per­dre les aju­des.
Sí, la Sop­hie Sti­pes. És un cas molt clar. Malau­ra­da­ment, ella va morir quan tenia 13 anys. Va estar molt malalta durant tota la seva vida. Cer­ta­ment el sis­tema d’ele­gi­bi­li­tat tec­nològica que s’havia implan­tat a Indi­ana va cau­sar a la seva família molt més pati­ment del que era neces­sari. El que va pas­sar a Indi­ana és que van cons­truir un sis­tema automàtic per subs­ti­tuir els tre­ba­lla­dors soci­als que deci­dien qui podia acce­dir a aques­tes aju­des. Però era un sis­tema molt rígid, infle­xi­ble. La família Stri­pes es va obli­dar de sig­nar un for­mu­lari i va per­dre la seva asse­gu­rança mèdica.
I aquests casos tan cla­mo­ro­sos, el fet que és deixés una nena molt malalta sense cap ajuda, només van pas­sar a Indi­ana?
Aquest sis­tema tan par­ti­cu­lar es va fer ser­vir en aquest estat. Per a la inves­ti­gació del meu lli­bre vaig inten­tar anar a diver­sos punts dels Estats Units i un va ser l’Oest Mitjà, un dels llocs més obli­dats del país. Estava molt com­pro­mesa i vaig voler donar visi­bi­li­tat a llocs com la ciu­tat de Pitts­burgh (Penn­silvània) o Los Ange­les (Califòrnia), que és una ciu­tat enorme, però un lloc del qual, òbvi­a­ment, s’ha de par­lar. Hi vaig anar fins a vuit vega­des! És veri­tat que aque­lla eina tec­nològica es va fer ser­vir espe­ci­al­ment a Indi­ana, però eines simi­lars s’estan fent ser­vir a tot el país i també arreu del món!
Fa unes set­ma­nes es va estre­nar una sèrie a Net­flix, Maid (La assis­tenta), on una jove pre­ci­sa­ment intenta fer front a tota aquesta burocràcia i als pro­ble­mes que li com­porta.
Sí! Alguns amics també m’ho han comen­tat! L’hauré de mirar. Estic con­tenta que es reflec­teixi aquesta rea­li­tat.
És un reflex del què passa real­ment als Estats Units?
Si es mira des del vos­tre punt de vista, entenc que mol­tes parts del sis­tema nord-ame­ricà no es puguin enten­dre. Tenim aquest sis­tema boig que creu que no podem donar a tot­hom un nivell bàsic de dig­ni­tat humana. Per això, per a mi, és molt impor­tant poder par­lar amb mit­jans de comu­ni­cació que no són nord-ame­ri­cans. Quan parlo amb peri­o­dis­tes i dic coses com que has de demos­trar la teva ele­gi­bi­li­tat per tenir accés a les aju­des públi­ques, notes aquesta mirada d’incom­prensió a la cara de la gent... perquè real­ment no té cap mena de sen­tit.
Tan com­pli­cat és?
El sis­tema d’aju­des públi­ques als Estats Units és molt com­plex, perquè no hi ha la filo­so­fia de l’ajuda uni­ver­sal, dels drets humans. De fet, queda clar que l’objec­tiu de l’assistència pública nord-ame­ri­cana és fer una mena de diagnòstic moral sobre què has fet mala­ment i que t’ha por­tat a ser pobre. La història que ens expli­quem a nosal­tres matei­xos és que és un pro­blema que afecta una petita part de la població i que segu­ra­ment hi ha una afec­tació patològica. Als Estats Units la pobresa es veu com un seguit de males deci­si­ons per­so­nals. Com que és així com es veu la pobresa, vam crear un sis­tema en què perquè rebis unes aju­des, la comu­ni­tat ha d’apro­var i s’ha d’estu­diar si les merei­xes, si estàs prou des­es­pe­rat per merèixer-les. Això el que fa és crear un sis­tema molt puni­tiu, ser­vil i alta­ment vigi­lat que penso que és molt dife­rent del d’altres llocs dels món. A més, aquest sis­tema està molt frag­men­tat i has d’anar a dife­rents llocs: per a l’ajuda mèdica, per a l’ajuda a la pobresa, per a l’ajuda a tenir casa, per a l’ajuda per men­jar, per a l’ajuda per tenir cura dels nens... És increïble­ment difícil tec­nològica­ment i també quan era analògic. Jut­jar això és l’altra idea que està incor­po­rada a tots aquests sis­te­mes, fins i tot quan no és la seva intenció. I també he de dir que la manera com opera el sis­tema està real­ment influ­en­ci­ada pel racisme. Quan el món estava cre­ant sis­te­mes d’aju­des públi­ques més gene­ro­ses i més uni­ver­sals, els Estats Units van triar no fer-ho per la por de la gent blanca que els afro­a­me­ri­cans rebes­sin aju­des, i per això es van crear aquests pro­gra­mes tan puni­tius i frag­men­tats. No pots enten­dre real­ment com opera la pobresa als Estats Units si no pen­ses com fun­ci­ona aquest sis­tema.
I sem­bla que cada vegada és més difícil acce­dir-hi.
Sí. La pro­mesa era que amb la implan­tació de les eines tec­nològiques, el sis­tema seria més efi­ci­ent i que ser­vi­rien per estal­viar diners. L’altra és que seria més just i equi­ta­tiu. En ter­mes de tec­no­lo­gia i eficiència, sem­bla que no és veri­tat: a Indi­ana, el govern va sig­nar un con­tracte amb una empresa i es van aca­bar dene­gant aju­des a més d’un milió de per­so­nes. La gent d’Indi­ana es va posar en con­tra d’aquest sis­tema i el govern el va haver de reti­rar. Després IBM (l’empresa que tre­ba­llava en el pro­grama) va deman­dar l’Estat i això va sig­ni­fi­car encara més cost. I això són diners; són cos­tos econòmics però els cos­tos humans van ser enor­mes. Gent que va morir perquè se’ls van dene­gar les aju­des. Famílies com la de Sop­hie Sti­pes que va patir d’una manera real­ment increïble i a la qual van fer molt de mal quan era molt vul­ne­ra­ble. Per a la família hau­ria estat impor­tant tenir una esta­bi­li­tat, els va cos­tar molt acon­se­guir un diagnòstic, no sabien què li pas­sava a la seva filla. I quan la nena va tenir 6 anys, van acon­se­guir el diagnòstic, van tro­bar ins­ti­tu­ci­ons públi­ques que els van aju­dar, va començar a ali­men­tar-se amb una sonda i va començar a millo­rar, i lla­vors és quan els van treure l’ajuda. La sonda costa entre 6.000 i 7.000 dòlars i s’havia de can­viar. És evi­dent que aquesta família, amb molts fills, no es podia per­me­tre pagar això. O els bol­quers que la nena neces­si­tava. Van per­dre els ajuts perquè havien fet alguna cosa mala­ment, però el govern no els va dir quina. Aquell any, això els va pas­sar a més d’un milió de per­so­nes a l’estat d’Indi­ana. Molts ciu­ta­dans rebien els avi­sos sobre la seva falta de coo­pe­ració amb el pro­grama, però només deien que hi havia un error. No deien quin era l’error, cosa que posava tota la pressió d’esbri­nar què fallava sobre les famílies més vul­ne­ra­bles de l’estat. Així que, bàsica­ment, van haver de con­ver­tir-se en els seus pro­pis tre­ba­lla­dors soci­als i solu­ci­o­nar els pro­ble­mes per ells matei­xos.
En una època en què hi ha un auge de les polítiques d’extrema dreta, hi ha un cor­rent con­tra les aju­des soci­als?
Als Estats Units l’odi als pobres es troba en tots els par­tits. Cer­ta­ment, el caire que va aga­far l’admi­nis­tració quan gover­nava Donald Trump era molt perillós i pre­o­cu­pant, però els governs demòcra­tes també han estat pro­clius a fer reta­lla­des als sis­te­mes d’aju­des públi­ques. És un fet que han pro­mo­gut governs tan repu­bli­cans com demòcra­tes.
Les dades de pobresa al país no diuen el mateix.
Sí, i aquí hi ha un malentès, perquè si mires les dades, el 51 % de la població nord-ame­ri­cana estarà per sota del llin­dar de la pobresa en algun moment de la seva vida. Almenys un 64% neces­si­tarà assistència pública. Si nei­xes pobre, si ets una per­sona de color, si ets migrant, si tens alguna dis­ca­pa­ci­tat, si t’has de fer càrrec d’una altra per­sona... tens més pos­si­bi­li­tats de ser pobre. I és molt més difícil sor­tir de la pobresa quan ja hi ets. La rea­li­tat és que no és la situ­ació d’una petita mino­ria, sinó que és la majo­ria de nosal­tres. Per­so­nal­ment, penso que és una boge­ria que els sis­te­mes fun­ci­o­nin amb aquest tipus de diagnòstics de la mora­li­tat. Perquè és com dir que un embaràs és una malal­tia! És una experiència que molta gent té i que la majo­ria de nosal­tres expe­ri­men­ta­rem.

En la pròpia pell

Casualitats del destí, la professora Virginia Eubanks va viure en la seva pròpia pell la tirania de les màquines i la burocràcia. La seva parella, en Jason, va ser víctima d’un robatori al carrer i va rebre una brutal agressió. Va ser tan greu que va haver d’estar hospitalitzat durant dies –els cops li havien trencat la mandíbula, desfigurat la cara i tenia el cervell inflamat– i va ser aquí quan van començar els problemes. Justament, hi havia hagut un canvi de feina de la parella i la nova assegurança mèdica no es volia fer càrrec de les factures, que pujaven a una quantitat considerable: més de 60.000 dòlars. Les màquines reunien les dades i suposaven que el que estava passant era un intent de frau. La parella es va veure obligada a demanar crèdits i ajuda econòmica als amics. Eubanks va viure en la seva pròpia pell el que volia explicar en el seu llibre, i reconeix que ella, finalment, se’n va poder sortir. “Tinc la sort que tinc una feina més o menys flexible i que em va permetre fer tota mena de gestions, però hi ha moltes famílies que no les poden fer perquè no tenen temps ni recursos i es queden sense les ajudes”, explica la professora de ciència política.

Els asils per als més pobres

Durant el segle XIX, unes institucions que es van anomenar Poor House van anar proliferant per comtats de tot el país. Tenien molt mala fama i van acabar, fins i tot, sent objecte de cançons populars. La gent més desafavorida temia haver d’entrar en aquests edificis perquè les condicions de vida eren pèssimes. Eubanks compara aquestes institucions amb el que ara anomena els asils digitals. La professora de ciència política es mostra molt crítica perquè considera que ha canviat poca cosa. Els sistemes continuen sent punitius i moralistes amb les classes treballadores.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.