Entrevista

JORDI SALAS-SALVADÓ

INVESTIGADOR I CATEDRÀTIC DE NUTRICIÓ A LA URV

“La nostra societat no és gens sana”

Mai hi havia hagut tanta seguretat alimentària com ara, però continuem morint per menjar malament. Productes de proximitat i dieta mediterrània són la recepta per millorar la salut dels nostres i també la del planeta

GENÈTICA
“Menjant podem modificar l’activitat dels nostres gens i millorar la salut dels nostres fills i dels nostres nets”
PREDIMED
“Després d’aquest estudi, es van canviar les guies alimentàries internacionals de prevenció i tractament de malalties”
CREDIBILITAT
“El consumidor dona més credibilitat al que es diu a les xarxes socials o a la televisió que no pas al que emeten els científics”
SOCIETAT POC SANA
“La nostra societat no és sana, i als països industrialitzats cada vegada cuidem menys l’estil de vida i tenim l’ambient molt espatllat”

L’ava­len qua­tre dècades d’inves­ti­gació en el camp de la nutrició, i fruit del seu tre­ball s’han can­viat pau­tes i reco­ma­na­ci­ons ali­mentàries a escala mun­dial. El seu nom forma part de l’1% dels científics més citats del món, fet que cons­tata l’impacte del seu grup de recerca. Entre d’altres, ha cen­trat l’atenció en l’estudi dels bene­fi­cis de la fruita seca i també en com la dieta medi­terrània pot pre­ve­nir malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, impul­sant i par­ti­ci­pant en assaigs de gran impacte com l’estudi PRE­DI­MED i ara el PRE­DI­MED Plus, que coor­dina en l’àmbit esta­tal. Aquest novem­bre ha rebut la Meda­lla Narcís Mon­tu­riol al mèrit científic i tec­nològic, un reco­nei­xe­ment a la seva tra­jectòria que li ha ator­gat la Gene­ra­li­tat.

L’ali­men­tació i l’exer­cici físic, jun­ta­ment amb el con­sum d’alco­hol i tabac, deter­mi­nen l’estat de salut d’una soci­e­tat. La nos­tra és sana?
No, la nos­tra soci­e­tat no és gens sana, i als països indus­tri­a­lit­zats cada vegada cui­dem menys l’estil de vida i tenim l’ambi­ent molt espat­llat. Es menja pit­jor, molt de pressa i sense pla­ni­fi­car què men­gem. Tam­poc fem l’acti­vi­tat física que hauríem de fer, i això ha con­di­ci­o­nat totes les malal­ties cròniques. A banda, hi ha l’ambi­ent, amb una pol·lució atmosfèrica impor­tant i amb una gran emissió de gasos amb efecte d’hiver­na­cle, la qual cosa té impor­tants con­seqüències per a la salut.
El pronòstic no és opti­mista. Per on comen­cem?
En l’àmbit de l’ali­men­tació, hi ha unes deci­si­ons que són per­so­nals, però sense d’altres de polítiques i pel que fa a l’entorn no farem res. En l’aspecte per­so­nal, cal ser cons­ci­ents de la importància que té l’ali­men­tació per a la nos­tra salut, però també per a la salut de la nos­tra pare­lla, dels nos­tres fills i dels nos­tres nets. Durant molts anys, hem pen­sat només en nosal­tres matei­xos: si jo menjo mala­ment, puc emma­lal­tir, però ara, gràcies a l’epi­genètica, sabem que men­jant podem modi­fi­car l’acti­vi­tat dels nos­tres gens i millo­rar la salut dels nos­tres fills i dels nos­tres nets. En un estudi amb rates hem vist que men­jar, fumar i coses rela­ci­o­na­des amb el nos­tre estil de vida tenen efecte en diver­ses gene­ra­ci­ons. Per això és molt impor­tant no només pen­sar en nosal­tres matei­xos, sinó en el que dei­xa­rem a les futu­res gene­ra­ci­ons, tant en ter­mes de salut com també de sos­te­ni­bi­li­tat ali­mentària. Si men­gem coses que uti­lit­zen massa recur­sos d’aigua, que pro­du­ei­xen més gasos amb efecte d’hiver­na­cle o que uti­lit­zen més pes­ti­ci­des, això també tindrà con­seqüències en les futu­res gene­ra­ci­ons.
Estem impor­tant massa ali­ments que no són autòctons?
Hem de men­jar ali­ments de pro­xi­mi­tat, ja que això fa reduir la pro­ducció de CO2, un fet impor­tant per a l’eco­no­mia i per a la salut del pla­neta, perquè sabem que l’ali­men­tació és una part molt res­pon­sa­ble d’aquesta sos­te­ni­bi­li­tat glo­bal. Tots els meus amics que durant molts anys s’han dedi­cat a l’ali­men­tació i a la nutrició en diver­ses parts del món estan par­lant també de la sos­te­ni­bi­li­tat del pla­neta, amb opci­ons d’ali­men­tació més salu­da­bles que impli­quen reduir el con­sum de carn, dels pro­ces­sats de la carn i d’altres ali­ments pro­ces­sats en gene­ral i con­su­mir més ali­ments d’ori­gen vege­tal i fres­cos. És una cosa impres­cin­di­ble si volem con­ser­var el pla­neta en bones con­di­ci­ons per a les pro­pe­res gene­ra­ci­ons.
Parla d’ingre­di­ents de la dieta medi­terrània. Ha estat un dels pre­cur­sors de l’assaig més impor­tant que exis­teix a escala mun­dial sobre aquesta dieta: l’estudi PRE­DI­MED.
La dieta medi­terrània uti­litza molt els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat, és una dieta fru­gal, sense exces­sos i amb molts ali­ments que són d’ori­gen vege­tal –lle­gums, cere­als inte­grals, fruita seca, fruita i ver­dura–, a banda de ser una dieta rela­ti­va­ment pobre en pro­duc­tes d’ori­gen ani­mal –sobre­tot carn i pro­ces­sats de la carn– en què nor­mal­ment la font de proteïna ve dels lle­gums, els ous i el peix. Quan es menja carn és d’au i no ver­me­lla, i inclou pocs ali­ments pro­ces­sats, per exem­ple les begu­des ensu­cra­des, que n’hi ha molt poques. El que s’ha fet amb l’estudi PRE­DI­MED és demos­trar que aquesta dieta té bene­fi­cis per a la salut, i hem vist que com­pa­rant per­so­nes que feien dieta medi­terrània amb d’altres que feien dieta baixa en greix, els pri­mers tenien un 30% menys risc de par­tir una malal­tia car­di­o­vas­cu­lar. També s’ha vist que té molts altres bene­fi­cis sobre altres fac­tors car­di­o­vas­cu­lars, sobre la pre­venció de la dia­be­tis, en la pre­venció del càncer de mama i altres malal­ties i, actu­al­ment, s’estan estu­di­ant els pos­si­bles efec­tes que pot tenir sobre la cog­nició i el dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu. Això és molt impor­tant per afron­tar l’enve­lli­ment amb més qua­li­tat de vida. Pro­ba­ble­ment, la dieta medi­terrània no és l’única que acon­se­gueix això; d’altres com la vege­ta­ri­ana també són bene­fi­ci­o­ses per a la salut, però nosal­tres tenim molta evidència científica que demos­tra el bene­fici de la dieta medi­terrània.
En què ha con­sis­tit aquest estudi?
S’ha fet un segui­ment a més de 7.000 per­so­nes durant diver­sos anys i s’han pogut demos­trar aquests bene­fi­cis. Actu­al­ment, estem por­tant a terme el PRE­DI­MED Plus, un altre estudi del qual soc coor­di­na­dor en l’àmbit esta­tal i en el qual par­ti­ci­pen més de 6.000 per­so­nes, 23 cen­tres reclu­ta­dors de tot l’Estat espa­nyol i, apro­xi­ma­da­ment, 400 cen­tres de salut. Amb aquest estudi, volem veure els bene­fi­cis d’una dieta medi­terrània hipo­calòrica que indu­eixi a la pèrdua de pes. Volem veure si aquest tipus de patró dietètic asso­ciat a la pro­moció de l’acti­vi­tat física pot tenir bene­fi­cis sobre les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars i la mor­ta­li­tat per aquest tipus de malal­ties.
Quina ha estat l’apor­tació que s’ha fet a través de l’estudi PRE­DI­MED?
Gràcies a l’assaig clínic que hem fet, únic al món, s’ha can­viat el para­digma sobre qui­nes die­tes reco­ma­nar a la població. Abans de fer l’estudi, la dieta reco­ma­nada per a la pre­venció del càncer, de les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, de la dia­be­tis i de l’obe­si­tat era una dieta baixa en greix: com menys greix, millor. I això ho reco­ma­na­ven totes les ins­ti­tu­ci­ons mun­di­als. Després de l’estudi PRE­DI­MED, s’han can­viat les guies ali­mentàries inter­na­ci­o­nals de pre­venció i de trac­ta­ment de malal­ties a través de la dieta. Ara, tant les guies ame­ri­ca­nes de dietètica com les reco­ma­na­ci­ons de les soci­e­tats científiques en l’àmbit inter­na­ci­o­nal, es basen en la dieta medi­terrània per a la pre­venció d’aques­tes malal­ties o en die­tes simi­lars, amb reducció de greix d’ori­gen ani­mal, però no d’ori­gen vege­tal, perquè els d’ori­gen vege­tal són bene­fi­ci­o­sos per a la salut. L’oli d’oliva verge o la fruita seca, a més de grei­xos monoin­sa­tu­rats, tenen altres pro­pi­e­tats anti­o­xi­dants, antiin­fla­matòries...
Vostè diu que la fruita seca no engrei­xen.
Quan dic això, la gent inter­preta que aprima, i tam­poc. En els estu­dis obser­va­ci­o­nals, s’ha vist que aque­lles per­so­nes que freqüent­ment con­su­mei­xen fruita seca, en com­pa­ració amb les que no en con­su­mei­xen, tenen menys risc d’aug­men­tar de pes o de desen­vo­lu­par una obe­si­tat. Això són els estu­dis obser­va­ci­o­nals. Pel que fa als assa­jos clínics, ara hem fet una revisió de més de vui­tanta tre­balls, i veiem que les per­so­nes a qui s’ha donat fruita seca no han aug­men­tat de pes res­pecte a les que l’han evi­tat. Això també és una demos­tració molt gran que la fruita seca, en quan­ti­tats mode­ra­des –un gra­pa­det al dia–, no engreixa.
Com s’explica, si és tan calòrica?
No ho sabem exac­ta­ment, però hi ha diver­ses teo­ries. Alguns estu­dis diuen que el greix de la fruita seca està encap­su­lat, de tal manera que no podem dige­rir-lo ni absor­bir-lo tot. També s’explica perquè, en men­jar fruita seca aug­men­tes la ter­mogènesi i gas­tes part de l’ener­gia inge­rida. Però el més impor­tant és l’efecte que té el con­sum de fruita seca i saci­e­tat. La gent es pensa que totes les calo­ries són iguals i les compta per saber si s’engrei­xarà o no, i això és bas­tant ridícul, perquè no totes les calo­ries són iguals. A mitja tarda em puc men­jar 200 calo­ries en forma de bas­to­nets de pa o en forma de fruita seca Les calo­ries seran les matei­xes, però el pa farà que tin­gui un pic d’insu­lina molt gran i el sucre bai­xarà una mica més de la situ­ació prèvia a abans de men­jar-me el pa, amb la qual cosa tor­naré a tenir gana. Amb la fruita seca el pic de glu­cosa és molt més pla i no hi ha pujada ni bai­xada i, per tant, no tens tanta gana després de men­jar-ne. Això demos­tra que no és qüestió de quan­ti­tat de calo­ries, sinó de com men­ges aques­tes calo­ries. A més, la fruita seca té un índex glucèmic molt baix, i això també és una pos­si­ble expli­cació de per què no engrei­xen com altres snacks.
També han estu­diat la importància de la vita­mina D en el càncer colo­rec­tal.
La vita­mina D sem­pre s’ha asso­ciat a la pre­venció de l’oste­o­po­rosi, però en els dar­rers anys hem vist que també és impor­tant per a la pre­venció de les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, per a la pre­venció de la dia­be­tis i també d’alguns tipus de càncer. Ara els científics ens hem cen­trat en aquests altres efec­tes bene­fi­ci­o­sos, i hem vist que aque­lles per­so­nes que inge­rei­xen menys vita­mina D, tenen més risc de par­tir càncer colo­rec­tal en com­pa­ració amb aque­lles que n’inge­rei­xen quan­ti­tats nor­mals. En un altre estudi també hem vist que les per­so­nes que tenen en sang bai­xos nivells de vita­mina D tenen més risc de desen­vo­lu­par aquest tipus de càncer.
Què hem de fer per tenir-ne uns bons nivells?
La vita­mina D és lipo­so­lu­ble i no s’eli­mina fàcil­ment. Si en prens massa, pots tenir-ne una into­xi­cació amb con­seqüències dolen­tes, per tant els suple­ments no estan reco­ma­nats sense pres­cripció mèdica. Les deficiències d’aquesta vita­mina es donen més en països on no hi ha gaire sol, i també hem vist que mol­tes vega­des en tenen dèficit per­so­nes amb obe­si­tat o dia­be­tis i també mol­tes per­so­nes grans. La reco­ma­nació per a la població nor­mal és que pren­guin el sol sense excés si no tenen pro­ble­mes der­ma­tològics i que facin una ali­men­tació vari­ada. Les llets infan­tils ja tenen un suple­ment de vita­mina D.
La pandèmia ha afec­tat la nos­tra manera d’ali­men­tar-nos?
Diver­sos estu­dis demos­tren que durant el con­fi­na­ment la gent es va ali­men­tar pit­jor: es feien més pis­co­la­bis, es pre­nia més alco­hol... És molt evi­dent que el con­fi­na­ment no ens ha anat bé per al nos­tre estil de vida, ni pel que fa a l’acti­vi­tat física ni a la manera de men­jar. Cada vegada hi ha més evidència que l’ali­men­tació i l’estil de vida són impor­tants per a la nos­tra salut i, sobre­tot en nivells soci­o­cul­tu­rals alts, la gent es cuida. I dic això perquè hi ha diferències soci­als grans en la manera de men­jar i de fer acti­vi­tat física. En funció d’on vius, de l’edu­cació que tens o dels recur­sos econòmics, et com­por­tes d’una manera i, en gene­ral, la gent de nivell soci­o­cul­tu­ral més baix s’ali­menta pit­jor i fa menys acti­vi­tat física.
També hi ha modes en les die­tes salu­da­bles. Hi va haver la febre dels sucs verds, dels supera­li­ments i ara es parla del real­food (men­jar real)...
El pri­mer que explico als estu­di­ants de medi­cina és que s’han de saber dife­ren­ciar les fonts d’infor­mació científica de les no científiques, perquè de vega­des sem­bla que el veí de dalt sap més de nutrició que jo, que fa qua­tre dècades que inves­tigo sobre aquest tema! El con­su­mi­dor fa més cas i dona més cre­di­bi­li­tat a notícies sen­sa­ci­o­na­lis­tes, al que es diu a les xar­xes soci­als o a la tele­visió, que no pas al que eme­ten els científics. Com que tot­hom menja, tot­hom entén de nutrició. Jo, amb els anys que fa que m’hi dedico, com més en sé, més dub­tes tinc, però he de veure mol­tes coses i mol­tes sentències que es fan sense sen­tit. Que la gent faci cas de les notícies que donen els científics i que no es facin reco­ma­na­ci­ons sense basar-se en la ciència.
Són infor­ma­ci­ons interes­sa­des...
Vagi a veure el meu Ins­ta­gram i com­pari’l amb els segui­dors que tenen segons qui­nes per­so­nes que fan reco­ma­na­ci­ons. Ells viuen d’això i jo em dedico a la ciència i no a les xar­xes soci­als. Hi ha de tot, però molts d’aquests influ­en­cers tenen con­trac­tes amb la indústria ali­mentària i sen­ten­cien coses sense ciència, que influ­en­cien moltíssim. I és una pena.
Hem de vigi­lar més el que com­prem?
Estem en el moment de la història de la huma­ni­tat en què men­gen de manera més segura, perquè tenim legis­lació sobre 50.000 coses del que hi ha als ali­ments, però con­ti­nuem morint-nos per culpa d’ali­men­tar-nos mala­ment, perquè el pro­blema és que no men­gem el que hauríem de men­jar. Les morts per addi­tius o tòxics rela­ci­o­nats amb l’ali­men­tació són poquíssi­mes en com­pa­ració amb el fet de no cui­dar la nos­tra ali­men­tació. Men­gem massa carn i pro­ces­sats, i això com­porta excés de sal i de grei­xos satu­rats –espe­ci­al­ment d’ori­gen ani­mal–; i bevem massa begu­des ensu­cra­des i pre­nem massa calo­ries i massa sucre. En canvi, inge­rim poca ver­dura, poca fruita, poca fibra i pocs cere­als inte­grals. I del que ens morim és més d’aquesta mala ali­men­tació que no pas per fac­tors de segu­re­tat ali­mentària. Som massa carnívors i hauríem de ser més herbívors, però alerta perquè cada vegada hi ha més pro­duc­tes vege­tals alta­ment pro­ces­sats amb molta sal i molts addi­tius, i això no és bene­ficiós per a la nos­tra salut.
Què hem d’incloure a la llista de la com­pra?
Seguir la dieta medi­terrània és molt fàcil: molta fruita i ver­dura, lle­gums com a mínim tres cops a la set­mana, oli d’oliva tant per ama­nir com per fre­gir i cui­nar, com menys carn millor –i la que es mengi que sigui blanca–, peix i pro­duc­tes del mar amb mode­ració, làctics tipus iogurt –i com menys pro­ces­sats, millor–, fins a 30 grams de fruita seca cada dia, cere­als (pa, arròs i pasta) inte­grals sense refi­nar i pocs pro­ces­sats i begu­des ensu­cra­des.
I vi...
Amb mode­ració, si en prens. Com a espe­ci­a­lis­tes en salut pública no el podem reco­ma­nar, però si no tens malal­ties que ho con­train­di­quin, se’n pot pren­dre amb mode­ració (una uni­tat les dones i dues els homes). Si no en prens, no tindràs més bene­fi­cis incor­po­rant-lo a la dieta.
I els ali­ments dolents que cal eli­mi­nar?
La indústria ens diu que no hi ha ali­ments bons i ali­ments dolents per defen­sar els seus pro­duc­tes, i amb això hi estic d’acord. No pots dir que un ali­ment en con­cret sigui dolent, sem­pre depèn de la quan­ti­tat que en men­ges. Una beguda ensu­crada és dolenta? Si en prens de manera oca­si­o­nal, no serà mai dolenta, però si en prens en excés, sí. Quina és la reco­ma­nació? Pren­dre’n el mínim pos­si­ble. Jo no puc reco­ma­nar uns pro­duc­tes quan hi ha un per­cen­tatge impor­tant de la soci­e­tat que els està pre­nent en excés. Ara, si faig una dieta salu­da­ble i de tant en tant em prenc una beguda ensu­crada, o un pastís o un bon per­nil de Jabugo... no puc dir que allò pun­tual sigui dolent per a la meva salut.

El semàfor del ‘nutri- score’

Alguns aliments porten un semàfor a l’etiqueta. Què és el nutri-score?

L’hem d’entendre com una eina més de salut pública perquè la gent s’alimenti millor. Es tracta d’un semàfor que compara aliments d’una mateixa categoria entre si. Ha tingut detractors, perquè la gent no l’ha entès bé, ja que no es tracta de simplificar-ho dient “vermell és dolent i verd és bo”, sinó que es tracta que comparis aliments que són comparables entre si, com ara diversos tipus de cereals, i agafis el més saludable. La recomanació és fer la cistella de la compra bàsicament amb aliments que no necessiten nutri-score –fruites, verdures, llegums...– i si compres aliments processats, el nutri-score t’ajudarà a fer una compra millor. S’ha demostrat en múltiples estudis que aquelles persones que el fan servir acaben fent una compra amb menys sal, menys greixos saturats, menys calories i menys sucre i amb més fibra i més fruites i verdures. Encara no hi ha una normativa europea –es va dir que hi hauria un pronunciament a finals del 2022–, però ara mateix entre 500 i 600 empreses alimentàries el posen en tots els seus productes. Jo n’he estat un dels impulsors, i en aquests moments hi ha 400 científics europeus que han signat una petició perquè el nutri-score s’instal·li en totes les etiquetes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.