Entrevista

ONA CURTO

PRESIDENTA DE L’ASSEMBLEA DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA

“El Consell no és la guingueta de Junts”

El Consell per la República comença a agafar ritme amb l’elecció de la mesa de l’Assemblea de Representants, que ha situat la maresmenca Ona Curto al capdavant

EL PAPER DEL CONSELL
“Som l’única eina i estratègia útil que està ben definida i que marca i traça un bon camí cap a la república”
EL PAPER DE L’EXILI
“Els polítics exiliats poden fer molta feina que aquí no podem fer a causa de la repressió”

El Con­sell per la República va ele­gir el diu­menge 14 de novem­bre la regi­dora de la CUP a Arenys de Mar (Maresme) Ona Curto Grau­pera (Arenys de Mar, 1988) com a pri­mera pre­si­denta de la seva Assem­blea de Repre­sen­tants. Un orga­nisme en què només 40 dels 121 repre­sen­tants són per­so­nes amb càrrecs ins­ti­tu­ci­o­nals i que està for­mat per un setanta per cent de dones. Un cop cons­tituïda la mesa, aquest orga­nisme haurà d’apro­var el seu propi regla­ment de fun­ci­o­na­ment, un esde­ve­ni­ment que encara no té data tot i que s’ha esta­blert un ter­mini màxim de dos mesos i que fa que, pre­vi­si­ble­ment, s’aprovi en un ple­nari a mit­jan del mes de gener. El regla­ment esta­blirà l’elecció i la inves­ti­dura del nou pre­si­dent del Con­sell per la República, que serà esco­llit en un altre ple de l’assem­blea.

Vostè és una per­sona amb experiència política en el món local. Què li pot apor­tar aquesta experiència a l’hora d’exer­cir el nou càrrec?
Quan vaig sor­tir esco­llida, cosa que no espe­rava, i vaig pujar a la taula per ocu­par el meu lloc i començar a apro­var les comis­si­ons, vaig com­pro­var que l’experiència muni­ci­pal, sobre­tot d’estar als plens, de donar els torns de paraula i ges­ti­o­nar l’assem­blea, no em venia de nou. Això en un aspecte diguem-ne tècnic. En l’aspecte polític, el que puc apor­tar –sense dei­xar de tenir en compte que l’assem­blea és molt sobi­rana i la que deci­dirà– és l’endreça dels temes i els aspec­tes a trac­tar.
Vostè milita a la CUP o en alguns dels par­tits i enti­tats que en for­men part?
Jo només soc mili­tant de la CUP i crec que això és un punt a favor, perquè de vega­des a la CUP hi ha mol­tes veus i mol­tes enti­tats i, en aquest sen­tit, per­so­nal­ment en tant que només soc mili­tant de la CUP tinc més neu­tra­li­tat entre totes les veus.
La seva elecció demos­tra que el Con­sell per la República no és un vedat de Junts per Cata­lu­nya?
Exacte. És que per això hi vam anar. Hi som pri­mer perquè ens cre­iem aquest pro­jecte, perquè cre­iem que hi podem apor­tar coses, apren­dre i ser útils, i també cre­iem en la seva trans­ver­sa­li­tat. Llàstima que en el camp dels elec­tes, pot­ser sí que ens fal­ta­ria més repre­sen­tació trans­ver­sal, però en el camp ciu­tadà, dels adhe­rits, la trans­ver­sa­li­tat hi és. Tot­hom que s’hi ha sen­tit cri­dat, s’hi ha apun­tat, i hi ha moltíssims per­fils: polítics, gent apar­ti­dista, gent d’àmbits molt dife­rents. Ha que­dat clar que el Con­sell no és la guin­gueta de Junts.
Quin ha de ser el paper del Con­sell en la política inte­rior cata­lana?
El nos­tre paper és crear república. Gene­rar les acci­ons polítiques que pre­pa­rin la soci­e­tat per defi­nir aquesta república i cul­mi­nar tot el lle­gat i el man­dat de l’1 d’octu­bre. Fer tot allò que no vam poder fer al seu moment perquè va que­dar estron­cat i que ara ens per­toca tirar enda­vant per poder arri­bar a la inde­pendència.
Al Con­sell per la República actu­al­ment hi ha 101.000 ins­crits. No troba que són pocs?
Són pocs en com­pa­ració amb el nom­bre de per­so­nes que hi havia en les grans mani­fes­ta­ci­ons per la inde­pendència orga­nit­za­des per l’ANC i els par­tits.
I també són pocs en com­pa­ració amb el volum actual de l’elec­to­rat inde­pen­den­tista.
És cert. Però són molts si ho com­pa­rem amb el nom­bre d’afi­li­ats que tenen, per exem­ple, els par­tits polítics. Ara ens toca donar-lo més a conèixer i donar con­fiança a la gent. Entenc que en un pri­mer moment no ha estat així, perquè actu­al­ment a l’ambi­ent es palpa molta frus­tració, des­con­fiança per tot el que ha pas­sat en l’àmbit polític, amb el 155, la repressió, unes noves elec­ci­ons, tot el que hem vis­cut. La ciu­ta­da­nia està tocada, i ama­gant-ho es fa un flac favor. Ens toca començar a rodar, fer acci­ons con­cre­tes, que es vegi que tenim auto­ri­tat i dema­nar molta con­fiança perquè ara mateix és l’única eina i estratègia útil que està ben defi­nida i que marca i traça un bon camí cap a la República.
A més de l’assem­blea de repre­sen­tants, quin paper juguen els con­sells locals, en aquesta tasca de difusió i expansió?
Als con­sells locals par­les a la gent de tu a tu, i si pots empa­tit­zar i veus que el teu veí hi és, tu també t’hi pots invo­lu­crar. Una mica com el que va fer l’ANC al seu moment, però en el nos­tre cas estem par­lant d’un ens amb caràcter ins­ti­tu­ci­o­nal, d’un nivell polític gran. Pot­ser això pro­voca ver­ti­gen a alguns, però no per això han de dei­xar de ser-hi. Hi ha de ser tot­hom, hi ha de cabre tot­hom.
El Con­sell per la República, tot i que els ins­crits són fona­men­tal­ment de la Cata­lu­nya inte­rior, fun­ci­ona bàsica­ment des de l’exili. Quin paper té la lluita a l’exili en tot el procés?
L’exili és un actiu polític de visi­bi­lit­zació d’una situ­ació en què uns polítics ele­gits democràtica­ment ens han estat robats, per dir-ho alt i clar, ens els han segres­tat, com diu la Clara Pon­satí. Els exi­li­ats poden fer molt feina que aquí no podem fer a causa de la repressió.
Quin impacte pot tenir la tensió entre els par­tits inde­pen­den­tis­tes a Cata­lu­nya en les rela­ci­ons inter­nes al Con­sell per la República? Les ten­si­ons entre Esquerra, Junts i la CUP, com es poden tra­duir en l’àmbit del Con­sell?
En aquest aspecte, hi ha una feina paral·lela que s’està fent, on hi ha con­vi­dats aquests par­tits, a més d’Òmnium i l’ANC, i s’estan traçant unes estratègies i unes tro­ba­des per tal que tot­hom se senti còmode al Con­sell al marge de les ten­si­ons exter­nes que hi pugui haver entre aquests actors.
En paral·lel, al Con­sell per la República hi ha una ini­ci­a­tiva que és el Debat Cons­ti­tu­ent, lide­rat d’alguna manera per Lluís Llach, que jus­ta­ment pre­para un acte mul­ti­tu­di­nari al Palau Sant Jordi. Aques­tes dues ini­ci­a­ti­ves han d’aca­bar con­fluint? Són vies paral·leles?
Són eines dife­rents però crec que es poden com­ple­men­tar. El Debat Cons­ti­tu­ent el que suposo que aca­barà fent és una pro­posta de cons­ti­tució de la República. Ara mateix és més paral·lel que no pas con­flu­ent. Suposo que quan s’escu­lli el pre­si­dent del Con­sell per la República totes aques­tes eines i aquests punts de tro­bada s’acos­ta­ran i s’inte­gra­ran en comis­si­ons de tre­ball.
En la seva fitxa de pre­sen­tació a les elec­ci­ons a l’Assem­blea de Repre­sen­tants, vostè va escriure que actu­al­ment es viu una situ­ació d’hores bai­xes. Creu que això es pot rever­tir a curt ter­mini?
No tenim cap altre remei. Hem de donar con­fiança a la gent i, per tant, és una cosa que hem de tre­ba­llar tant sí com no.

una mesa plural

La votació per elegir la mesa de l’Assemblea de Representants del Consell es va celebrar diumenge passat a la població nord-catalana de Canet de Rosselló, en el plenari de constitució d’aquest òrgan.

Ona Curto va quedar al davant de Maria Costa, batllessa dels Banys d’Arles (Vallespir), i de Jordi Pessarodona, que ocupen les dues vicepresidències de la mesa, primera i segona, respectivament. Els membres de l’assemblea també van triar Joan Puig, militant d’ERC, com a secretari primer, i Assumpció Lailla, militant de Demòcrates de Catalunya, com a secretària segona. Una vegada triats els càrrecs de la mesa, es van aprovar les comissions de treball. El plenari de l’Assemblea va reunir per primera vegada els seus 121 membres després de les eleccions per triar els representants, que es van fer l’últim cap de setmana d’octubre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.