Entrevista

XAVIER GINESTA

PERIODISTA I PROFESSOR A LA UVIC-UCC

“Que Messi marxi és un problema per a la marca Barça”

El Barça s’adaptarà als nous models? Sobre aquesta i altres qüestions reflexiona Xavier Ginesta en aquest llibre que és una radiografia sobre la conversió dels clubs en multinacionals d’entreteniment

La disneyització del futbol Editorial: Eumo Editorial Pàgines: 166 Preu: 19,50 euros
DARRERS FITXATGES
“La manera com el Barça ha mediatitzat i ha creat una narrativa a les xarxes amb l’arribada de Xavi i Alves ha estat preciosa”
Com defi­ni­ria la dis­neyit­zació?
Per neces­si­tat del mer­cat, per créixer i per man­te­nir-se sol­vents, els clubs han hagut d’abraçar la maxi­mit­zació dels bene­fi­cis. Hem vis­cut aquests pro­ces­sos quan el Uni­ted començava a expan­dir-se a la Xina; quan el 2011 els qata­ri­ans van arri­bar a París i van fit­xar Beck­ham; quan el Barça va pas­sar del nuñisme, que ente­nia el club com una boti­gueta, a Laporta, que va impul­sar el cer­cle virtuós, o amb l’arri­bada dels galàctics al Madrid. Què és la dis­neyit­zació del fut­bol? El procés pel qual els clubs fixen els objec­tius en la maxi­mit­zació dels bene­fi­cis, a par­tir d’apli­car ele­ments, alguns dels quals deri­ven de la cul­tura Dis­ney, con­ver­tint els clubs en mul­ti­na­ci­o­nals de l’entre­te­ni­ment i abraçant l’espec­ta­cle.
Quin marge de millora té el FC Bar­ce­lona en aquest procés?
Té marge per fer coses molt bé. Malau­ra­da­ment, tenim infor­ma­ci­ons que hi ha un deute enorme i, espor­ti­va­ment, les coses no van gaire bé. El Barça té molts pro­ble­mes estruc­tu­rals, però és veri­tat que des de l’arri­bada de Laporta el 2003, i amb els suc­ces­sius pre­si­dents, s’han fet acci­ons que ens fan pen­sar que el Barça és una de les grans mul­ti­na­ci­o­nals de l’entre­te­ni­ment. El Barça, per seguir la petja dels clubs que estan mar­cant tendència, ha de pren­dre deci­si­ons, que ja es van posar de mani­fest en l’última assem­blea. L’Espai Barça o el Barça Stu­dios són trans­cen­den­tals per créixer. S’ha de deci­dir si la inversió ha de ser de 1.500 mili­ons d’euros i com ha de ser el dis­seny. Si ens com­pa­rem amb altres clubs, en el cas del Barça és abso­lu­ta­ment neces­sari trans­for­mar el Camp Nou per aug­men­tar la gene­ració d’ingres­sos.
Quins clubs, per exem­ple, ja tenen un gran estadi per gau­dir de l’experiència?
El Tot­ten­ham, l’Olym­pi­que de Lió, el City… El mateix Madrid ha pre­sen­tat un pro­jecte per al Ber­nabéu que faria emba­da­lir qual­se­vol culer. Veiem que els esta­dis es con­ver­tei­xen en parcs d’atrac­ci­ons, perquè la clau de tot ple­gat en aquest procés de dis­neyit­zació és que, igual que passa als parcs temàtics, l’objec­tiu ha de ser maxi­mit­zar el temps que la gent passi a l’estadi. Més temps, més poten­cial de com­pra. El Barça neces­sita un gran estadi, amb més i millor oferta de res­tau­ració, comer­cial, d’oci, amb llot­ges vip… Vivim una època de mone­ta­rit­zació del temps.
L’Espai Barça hau­ria de ser, per tant, un parc temàtic?
Crec que sí. No sé si parc temàtic és una mica ago­sa­rat, però el club no pot renun­ciar avui dia a espais expe­ri­en­ci­als. El Barça no pot com­pe­tir des del punt de vista de glo­ba­li­tat si l’Espai Barça no li per­met gene­rar ingres­sos per equi­li­brar el seu pres­su­post. Això és trans­cen­den­tal. Em va agra­dar el dis­curs d’Elena Fort a l’assem­blea. S’ha pre­sen­tat l’Espai Barça al soci amb tres potes: con­cepte d’experiència, sos­te­ni­bi­li­tat i inte­gració en la pla­ni­fi­cació urbana. Aquesta dar­rera idea és impor­tant per no per­dre l’arre­la­ment local. L’Espai Barça no ha de ser un bolet arqui­tectònic enmig de la ciu­tat.
S’han de ven­dre con­tin­guts com als Estats Units, però aquí els juga­dors gai­rebé no par­len amb els mit­jans...
El peri­o­dista i el club cada vegada estan més allu­nyats, entre altres coses perquè el club té una sèrie de mit­jans cor­po­ra­tius amb què con­trola el mis­satge. Els clubs amb les tec­no­lo­gies que hi ha són capaços de col·locar con­tin­guts direc­ta­ment a les audiències, que a més interes­sen més perquè són més d’entre­te­ni­ment que no infor­ma­tius. Creen les seves pròpies OTT i siner­gies amb pro­duc­to­res audi­o­vi­su­als per crear con­tin­guts. Si ana­lit­zem la relació històrica amb la premsa, hi ha una des­in­ter­me­di­ació, perquè als clubs els surt més a compte con­tro­lar el relat. Això es va començar a donar quan els clubs van gene­rar les seves tele­vi­si­ons, ràdios… És pro­ducte de la digi­ta­lit­zació de la soci­e­tat, de l’ele­ment tècnic que els per­met fer tot això. Després hi ha un tema de cul­tura periodística. Men­tre a l’NFL és nor­mal que els fans puguin pagar per estar a prop de les seves estre­lles, el fut­bol euro­peu, malau­ra­da­ment, ha pres una deriva opo­sada. Tan­quen i bun­que­rit­zen les plan­ti­lles. Per a mi, és un error. Si els clubs volen ven­dre experiències han de posar a dis­po­sició dels segui­dors el talent, que són els juga­dors. L’NFL o l’NBA ente­nen que hi ha d’haver espec­ta­cle, i si els fans no estan a prop del juga­dor tens un pro­blema.
Per què en l’esport nord-ame­ricà no és tan impor­tant gua­nyar o per­dre?
És que no ho és. El model és total­ment dife­rent. Men­tre que a Europa la piràmide com­pe­ti­tiva és oberta, amb ascen­sos i des­cen­sos, en l’esport nord-ame­ricà, no. Són com­pe­ti­ci­ons tan­ca­des de pro­pi­e­tats pri­va­des en què per acce­dir-hi has de com­prar una plaça. Maxi­mit­zen els ingres­sos amb meca­nis­mes d’equi­li­bri com­pe­ti­tiu com els drafts, topalls sala­ri­als… i fan que les franquícies se cen­trin només en els ingres­sos. En el cas euro­peu, històrica­ment, la fixació ha estat no bai­xar per no per­dre capa­ci­tat com­pe­ti­tiva i econòmica. Entrar a la Cham­pi­ons o no suposa molts diners. Això ha pro­vo­cat rodes d’endeu­ta­ment enor­mes, amb cri­sis com la de les con­ver­si­ons en SAD en els anys noranta. També hi ha la cul­tura del lloc. A Europa, els clubs han cres­cut al vol­tant d’històries locals i en són el reflex. Als EUA no passa, amb l’excepció dels Bulls, els Cel­tics, els Lakers i els White Sox. En el moment en què als EUA una franquícia es pot moure de ciu­tat, es perd arre­la­ment. A Europa hi ha una repre­sen­tació de valors, com pot ser gua­nyar o per­dre, i és una diferència cab­dal. El model nord-ame­ricà a Europa és com­pli­cat. Hem estat a punt de tenir-ho amb la Super­lliga. I l’Euro­lliga de bàsquet és el pri­mer intent. L’evo­lució dels clubs euro­peus sobre la lògica capi­ta­lista farà que cada vegada dema­nin més un procés de tan­ca­ment, però mai hi haurà una des­vin­cu­lació entre un club, un lloc, una història i fins i tot una política. El club mol­tes vega­des és ambai­xa­dor d’un lloc i d’una cul­tura. Serà difícil que la soci­e­tat euro­pea assu­meixi una com­pe­tició tan­cada en què gua­nyar o per­dre sigui irre­lle­vant. No crec que a un afi­ci­o­nat del Barça tant li faci per­dre con­tra el Madrid, perquè hi ha ele­ments polítics.
Està a favor de la Super­lliga?
Hi estic d’acord sem­pre que hi hagi una clara nego­ci­ació i cohesió en el marc de la piràmide com­pe­ti­tiva euro­pea que governa la UEFA. Pel que fa al plan­te­ja­ment d’una reforma de la Cham­pi­ons, en què els clubs que hi par­ti­ci­pin i que s’ho merei­xin espor­ti­va­ment tin­guin molts més ingres­sos, hi estic d’acord. Ara bé, tal com ho va fer Flo­ren­tino, anun­ci­ant-ho a El Chi­rin­guito, sense cal­cu­lar l’impacte extern i la geo­política, les ingerències exte­ri­ors… Hi va haver errors que no es tor­na­ran a come­tre. El debat de la Super­lliga està tan­cat? No. Ha vin­gut per que­dar-se i està mar­cat per la glo­ba­lit­zació de l’esport. Els clubs i les com­pe­ti­ci­ons crei­xen en una dinàmica capi­ta­lista. Estic con­vençut que la Super­lliga o la rees­truc­tu­ració de la Cham­pi­ons arri­ba­ran. Que sigui una com­pe­tició tan­cada? Va en con­tra de la dinàmica històrica del fut­bol euro­peu i gene­rarà reticències.
Com es pot atu­rar el cer­cle viciós d’endeu­tar-se per fit­xar estre­lles?
És un cer­cle viciós sem­pre que no puguis gene­rar ingres­sos. Fer­ran Rever­ter va dir amb lògica que s’han d’incre­men­tar. En una situ­ació de superin­flació pels sala­ris dels juga­dors, dins d’una lògica de mer­cat molt difícil de con­tro­lar, l’única decisió és l’incre­ment d’ingres­sos. Els clubs que no con­tro­lin els números tenen mala peça al teler. Reme­tent-me a Dis­ney, pri­mer s’han de maxi­mit­zar ingres­sos i després inver­tir en talent, que en el cas del Barça o de molts clubs vol dir inver­tir en plan­ter, no a fit­xar un juga­dor del Leip­zig i gas­tar-se 40 mili­ons d’euros.
Ha estat un error no reno­var Messi?
Si mirem el que ha apor­tat de manera directa o indi­recta, crec que se l’hau­ria d’haver reno­vat, o fer els esforços per fer-ho. Messi forma part de la marca i entro­nitza el que és o era el Barça: un club que inver­teix en talent de casa, el forma i fa que arribi a ser el millor del món. I aquest talent posi­ci­ona la marca Barça mun­di­al­ment. En un moment en què el Barça ha de reno­var con­trac­tes de patro­cini, s’hau­rien d’haver bus­cat més alter­na­ti­ves per reno­var-lo. Que Messi marxi és un pro­blema per a la marca Barça, però crec que el Barça té resiliència i capa­ci­tat, perquè té una màquina molt grei­xada de crear talent, que és la Masia.
Ansu Fati pot ser el nou Micky Mouse del Barça, com ho va ser Messi?
Messi ha estat molt més que això. És impre­vi­si­ble. A Micky Mouse el pots veure vint-i-cinc vega­des fent el mateix perquè algú l’ha pla­ni­fi­cat en una pel·lícula. Messi és dife­rent en cada par­tit. I és real. El Barça, com tots els equips, fa bé de bus­car refe­rents, perquè són les estre­lles que aju­da­ran a sig­nar con­trac­tes i seran ambai­xa­dors de la marca i les cares visi­bles del club. La manera com el Barça ha medi­a­tit­zat i ha creat una nar­ra­tiva a les xar­xes amb l’arri­bada de Xavi i Alves ha estat pre­ci­osa. És una molt bona manera de començar de nou i de crear una nar­ra­tiva que generi orgull de per­ti­nença, record i expec­ta­ti­ves de futur, posant el talent del pas­sat com a balu­ard de les essències. Jo crec que el Barça té molt poten­cial. Falta que sur­tin les coses. Com deia Fer­ran Sori­ano, la pilota no entra per atzar, però que la pilota entri és molt impor­tant.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor