Entrevista

JOSEP-MARIA TERRICABRAS

FILÒSOF

“Aquest món em causa una certa indignació”

El filòsof Josep-Maria Terricabras és un dels intel·lectuals catalans més sòlids i que més ha combinat la reflexió amb el compromís públic, com es demostra en el seu últim llibre

PENSAR DIFERENT Editorial: Comenegra Pàgines: 243 Preu: 19,50
LLIBERTA D’EXPRESSIÓ
“Una cosa és opinar i una altra és ser un analista. M’agradaria que sortissin més analistes, no gent que opina sense haver de justificar res”
BENESTAR
“Hi ha prou diners, prou espai i prou de tot en l’aspecte material perquè tothom pugui viure dignament, decentment”
ENSENYAMENT
“S’ha de potenciar extraordinàriament la figura dels mestres. El mestre és molt important. I sempre he pensat que el mestre dels més petits és el més important”
EUROPEISME
“Perdre la Unió Europea seria perdre una veu ètica al món, que ens recorda coses encara que sovint no les compleixi”
CONCEPTES
“Em fa por que l’expressió intel·ligència emocional no hagi fet més mal que bé. Perquè s’ha entès com si les emocions fossin intel·ligents”

L’any 1998, amb el lli­bre Atre­veix-te a pen­sar, el filòsof Josep-Maria Ter­ri­ca­bras, que ales­ho­res ja tenia una sòlida car­rera acadèmica que l’ava­lava, va fer-se un nom públic més enllà de la uni­ver­si­tat.

Quan ens va exhor­tar a atre­vir-nos a pen­sar a finals del segle pas­sat, ho va fer amb un lli­bre molt posi­tiu i pro­po­si­tiu. Aquest que acaba d’escriure gai­rebé un quart de segle després, és més pes­si­mista? No sé si és pru­dent davant d’un filòsof emprar un terme filosòfic com estoic, per defi­nir-lo.
L’Atre­veix-te a pen­sar era un lli­bre més acadèmic, en el sen­tit que no expli­cava gaire res de mi. En aquest, sí. He pen­sat que valia la pena comen­tar més experiències pròpies. No sé si és pes­si­mista o opti­mista. No em pre­o­cupa, perquè trobo que això és un pro­blema de bio­rit­mes. Vol­dria ser un lli­bre de reflexió molt per­so­nal sobre el món i sobre nosal­tres matei­xos. I, com dic en la nota intro­ductòria, mos­tro una certa indig­nació davant d’aquest món.
El món és millor o pit­jor del que es va tro­bar quan hi va arri­bar?
No n’estic gens segur. Em fa pena pen­sar que em pugui morir en un món hor­rorós. I és hor­rorós perquè s’accep­ten i es poden fer coses que ni se sap que es fan. La capa­ci­tat tec­nològica i la insen­si­bi­li­tat pel mal han cres­cut.
La capa­ci­tat tec­nològica seria posi­tiva, no?
La capa­ci­tat tec­nològica també es pot fer ser­vir per espiar-nos. Un pro­blema bàsic és el capi­ta­lisme i amb això vull dir que s’ha inte­grat en la manera de ser de la gent l’ego­isme, el “pri­mer jo”.
Ens hem tor­nat més emo­ci­o­nals que raci­o­nals?
Sí, i em fa por que l’expressió intel·ligència emo­ci­o­nal no hagi fet més mal que bé. Perquè s’ha entès com si les emo­ci­ons fos­sin intel·ligents. Quina capa­ci­tat de reflexió, d’autocrítica tenim? Molt escassa, cada vegada menys. I això també va lli­gat amb un punt cru­cial que és la consciència lingüística. És a dir, per exem­ple, quan un mira un pro­grama a la tele­visió, o escolta la ràdio, o sent con­ver­ses, veu que la gent hi diu coses i ningú els pre­gunta “per què?” No hi ha la reflexió sobre el que s’està dient.
A l’altra cara de la moneda del donar-ho tot per bo, hi ha el rela­ti­visme, és a dir, que tot és dubtós. L’apo­lo­gia del dubte s’ha con­ver­tit en un sub­ter­fugi per defu­gir la recerca de cer­te­ses?
Total­ment. Així com de les nos­tres cer­te­ses n’hem de donar raó, dels dub­tes es veu que no. I els dub­tes neces­si­ten raons, també. Per què dub­tes d’això? I lla­vors la gent fa boge­ries. Per exem­ple, que en una situ­ació de pandèmia ter­ri­ble, en què els matei­xos experts han anat a les pal­pen­tes, que en aquesta situ­ació la gent s’atre­veixi a triar una vacuna, “que si jo vull Pfi­zer”, “que si jo vull no sé quina”... És lite­ral­ment de bojos, si no en tenim ni idea!
En el lli­bre parla de la tele­visió com a un mitjà que pot crear “influència cons­tant i con­so­li­dada”, que “té la força d’un poder social ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zat” i que és una eina molt més peri­llosa que les xar­xes soci­als perquè està dotada “d’una supo­sada objec­ti­vi­tat i auto­ri­tat que no té con­trin­cants”. La tele­visió ha per­dut el rol de mitjà de mas­ses? Els canals d’infor­mació actu­als, no són més difu­sos?
La tele­visió con­ti­nua sent un mitjà de mas­ses molt influ­ent. El que passa és que ara no influ­eix perquè ha dimi­tit. Una cosa és opi­nar i una altra cosa és ser un ana­lista. I a mi m’agra­da­ria que hi sor­tis­sin més ana­lis­tes, no gent que opina sense haver de jus­ti­fi­car res i que de vega­des diu un dis­ba­rat espec­ta­cu­lar i ningú els qüesti­ona. Es pot tenir un mem­bre de la fun­dació Fran­cisco Franco i dei­xar-los dir el que vul­guin, perquè això es con­si­dera que és democràtic. La tele­visió ha de ser només un abo­ca­dor d’opi­ni­ons? Home, pot­ser que siguem seri­o­sos.
Tras­lla­dat a la política, això lliga amb una altra frase del lli­bre en què diu que el cen­tre de l’argu­men­tació política ja no radica en el debat, sinó en l’eslògan?
Sí, però la cam­pa­nya enorme que es fa de descrèdit dels polítics i de la política és fer un favor a l’extrema dreta ideològica. El que cal fer en relació amb els polítics és jus­ta­ment donar-los crèdit. Que s’acre­di­tin, que jus­ti­fi­quin, que demos­trin, però no caure en allò que tots els polítics són hor­ro­ro­sos, dir que tots men­tei­xen.
Es podria dir que la democràcia, recor­rent als ter­mes clàssics d’auc­to­ri­tas (auto­ri­tat) i potes­tas (poder) ha per­dut una mica el pri­mer i només li queda el segon, l’exer­cici del poder, que en democràcia és el més difícil de ges­ti­o­nar sense auto­ri­tat.
El poder l’accep­tes d’aquells que tenen auto­ri­tat. I en prin­cipi, enfront d’altres models, la gràcia de la democràcia és jus­ta­ment que en la seva forma de cons­ti­tuir-se donava auto­ri­tat, i en donar auto­ri­tat donava poder. Ara no, ara la gent pot dir, per exem­ple, que no reco­neix l’auto­ri­tat i que no es vacuna perquè va con­tra de la seva consciència i que, per tant, té dret, una, a que­dar infec­tat; dues, a infec­tar, i tres, que sobre­tot si es posa malalt, cor­rem-hi tots a assis­tir-lo. Una política democràtica amb auto­ri­tat podria tran­quil·lament obli­gar a vacu­nar-se. Només fal­ta­ria.
Com es recu­pera aquest con­cepte d’auto­ri­tat per part de la democràcia?
El descrèdit gene­ra­lit­zat de la política no hi ajuda. Hi pot haver polítics hor­ro­ro­sos que el que cal fer és ban­de­jar-los, però no podem dei­xar de creure en l’acció política. Els que s’hi dedi­quen hau­rien de ser exem­plars en la capa­ci­tat de rec­ti­fi­car, d’escol­tar, de com­plir pro­me­ses. Que es veiés un tarannà ètic i que la gent digués “d’aquests, te’n pots refiar”. I d’altra banda, hi ha aquesta manca d’empa­tia entre nosal­tres, d’enten­dre que tenim un destí comú i que amb els pocs anys que vivim sem­bla men­tida que no puguem viure millor. Hi ha prou diners, prou espai i prou de tot en l’aspecte mate­rial perquè tot­hom pugui viure dig­na­ment, decent­ment.
Fomen­tar la por i la inse­gu­re­tat perquè la gent admeti el con­trol social és l’únic recurs que queda?
No. Gens ni mica. La segu­re­tat és també un valor. Als països auto­ri­ta­ris s’accen­tua la segu­re­tat en detri­ment dels altres valors. En un país democràtic, la segu­re­tat està al ser­vei dels altres valors. I, per tant, tota la segu­re­tat que vul­guis, però a favor dels valors, no en con­tra. I no s’està fent. Es vol garan­tir la segu­re­tat per damunt de tot, i a més es garan­teix molt mala­ment. La segu­re­tat ha de ser­vir per enfor­tir la democràcia, no per debi­li­tar-la.
Al lli­bre afirma: “Gai­rebé tot el que sé ho he après, molt ho he lle­git.” És una màxima que xoca bas­tant fron­tal­ment amb les polítiques edu­ca­ti­ves que, per exem­ple, dei­xen pas­sar de curs amb assig­na­tu­res sus­pe­ses.
A mi em sem­bla que s’ha de poten­ciar extra­or­dinària­ment la figura dels mes­tres. El mes­tre és molt impor­tant. I en l’escala de la docència sem­pre he pen­sat que el mes­tre dels més petits és el més impor­tant. Sense aquests, no tira­ran. Fins i tot en qüestió de sou, jo ho faria així, paga­ria més als mes­tres dels petits que als dels grans; però bé, això pla que seria un escàndol! Ara bé, a canvi d’això els exi­gi­ria una bar­ba­ri­tat, no sim­ple­ment que m’aguan­tin la mai­nada i me’ls esti­min. És molt impor­tant no entrar en aquesta idea de fer con­tenta la gent. No és veri­tat que els alum­nes ja vin­guin ense­nyats. No és veri­tat que sim­ple­ment els hàgim de treure els conei­xe­ments de dins. El pro­fes­sor com la lle­va­dora que extreu les poten­ci­a­li­tats de cadascú? El que hem de fer és posar-n’hi! Pro­blema: no es pot trac­tar de cap manera l’escola sense la família.
Ens en des­pre­o­cu­pem, dels fills?
Hi ha hagut també falta d’auc­to­ri­tas en els pares i mares, que en una part impor­tant –i estic gene­ra­lit­zant i això pot­ser no és just– per estal­viar-se pro­ble­mes, han dele­gat en l’escola i no s’han vol­gut enfron­tar als fills. I això fa que els fills, que com­pa­rats amb gene­ra­ci­ons ante­ri­ors tenen una quan­ti­tat d’input bru­tal, tin­guin una bar­reja immensa perquè ningú els dona la manera de dis­cri­mi­nar. La cosa és molt com­pli­cada.
Vostè defensa el con­cepte ensi­nis­tra­ment. Vol dir?
És que això és el que fem, el que passa és que tam­poc ho volem reconèixer. Em refe­reixo a coses molt bàsiques, fona­men­tal­ment a lle­gir i escriure. El lle­gir i l’escriure no són espon­ta­nis. Estar asse­gut d’una deter­mi­nada manera, o aga­far el lla­pis no és espon­tani, cal ense­nyar a aga­far el lla­pis de manera que la lle­tra es lle­geixi, que s’enten­gui. I la dicció, que se sàpiga pro­nun­ciar cor­rec­ta­ment. No és l’ensi­nis­tra­ment com el d’un pobre lleó, o un gos­set. És l’ensi­nis­tra­ment que després faculta per a una cosa millor. Quan a un nano l’has ensi­nis­trat bé a escriure i a lle­gir, és el que pot escriure en con­tra teu, o lle­gir coses que a tu no t’agra­den. És donar eines. Ense­nyar a cami­nar a una cri­a­tura, o a anar en bici­cleta. O ense­nyar a men­jar. Tot això és ensi­nis­tra­ment. I tant! Hi ha una pri­mera fase d’entrada a la vida on ens ensi­nis­tren. I no s’ha de fer veure que a 4 anys una cri­a­tura pot triar. Triar vol dir saber què em convé, quants diners puc gas­tar en segons què trio, quan­tes alter­na­ti­ves tinc, per què ho neces­sito. Això vol dir triar. El que s’ha de fer és edu­car per saber triar. L’apre­nen­tatge és una empresa lenta, cons­tant i dedi­cada. Les cri­a­tu­res han de tenir un coixí edu­ca­tiu molt impor­tant, fet per la família, per l’escola, per tots ple­gats. I també passa per la pro­hi­bició de cer­tes coses que no cor­res­po­nen. Edu­car és ense­nyar a viure amb altra gent, que vol dir certa con­tenció, que vol dir espe­rit crític.
En la segona part del lli­bre relata la seva experiència com a euro­di­pu­tat. Quina és la con­clusió?
La con­clusió és que encara bo que hi ha la Unió Euro­pea. Jo no soc euro­escèptic, soc eurocrític. És bo que la Unió Euro­pea exis­teixi. Però tal com és ara em sem­bla que és bàsica­ment admi­nis­tra­tiva. El pro­blema gravíssim de la Unió Euro­pea és que és un club d’estats, no pas una unió, que no ho és ni ho ha vol­gut ser mai. El millor seria una con­fe­de­ració, perquè són massa segles d’història sepa­rada per fer una fede­ració. Ara estem patint el naci­o­na­lisme d’estat, que vist des d’allà dins és escan­dalós. És una còpia de l’Ame­rica first apli­cada als estats euro­peus.
No hau­ria de ser Europa first?
D’Europa first, només n’hi ha quan alguna vegada per con­veniències comu­nes s’enfron­ten a Amèrica o d’altres. Hi ha pro­cla­mes euro­peis­tes, això sí, però és hor­rorós com s’han trac­tat els refu­gi­ats de l’any 2015, que els tenim en camps de con­cen­tració i que pot­ser els hi tin­drem trenta anys més.
L’allau migra­tori mos­tra que la imatge de la UE vista des de fora és molt millor que la que en tenim des de dins.
De tots els altres cen­tres de poder del món, els Estats Units, la Xina, el Japó, l’Índia, el Bra­sil, etc., d’aquests cen­tres de poder gros­sos, quin, amb l’excepció del Regne Unit, pro­clama els drets i lli­ber­tats que pro­clama la Unió Euro­pea? Cap. Per tant, per­dre la Unió Euro­pea seria per­dre una veu ètica al món, que ens recorda coses encara que sovint no les com­pleixi.
Això és la idea d’Europa de George Stei­ner, que deia que la cul­tura euro­pea eren les grans idees huma­nes?
En bona part, entre altres coses perquè les grans idees, per exem­ple ame­ri­ca­nes, que n’hi ha, són de cul­tura euro­pea. El pro­blema que tenim és que no som capaços de mate­ri­a­lit­zar mol­tes d’aques­tes idees, perquè els estats tenen massa reser­ves.
Quina és la visió real del cas català que es té des de la Unió Euro­pea?
Ara Cata­lu­nya és una marca, i fa uns anys no ho era. I hem anat gua­nyant com­pli­ci­tat i sim­pa­ties, això segur. El que passa és que el clic només el fas quan ets un estat. I ara vindrà un moment impor­tant, quan tots els jut­ges euro­peus en tots els casos ens donin la raó.
Aquesta sim­pa­tia i com­pli­ci­tat és mèrit nos­tre, o és que en rea­li­tat Espa­nya és un estat antipàtic?
Em sem­bla que antipàtic ens ho resulta més a nosal­tres. A Europa, no tant. Massa poc. Els costa molt encara com­pa­rar el cas polonès i hon­garès amb el nos­tre. Es comença a fer, bon senyal, però costa molt, entre altres coses perquè els agrada que al sud d’Europa hi hagi esta­bi­li­tat, i ells pen­sen que la inde­pendència de Cata­lu­nya pro­vo­ca­ria ines­ta­bi­li­tat. En canvi, és men­tida l’argu­ment que diu que els estats euro­peus estan en con­tra de la inde­pendència de Cata­lu­nya perquè tenen por que això animi movi­ments simi­lars. En abso­lut. No hi ha cap cas, tret de l’escocès, que ja no és a la UE, com­pa­ra­ble al català. Ni el basc. Els fla­mencs, que podrien ser un cas simi­lar, ho tenen molt ben orga­nit­zat a Bèlgica, ja són gai­rebé inde­pen­dents.
Inter­na­ment, el pro­jecte inde­pen­den­tista ha fra­cas­sat?
No. Un procés així és una cosa molt grossa. Hi ha hagut un parell de moments que s’hau­rien hagut d’apro­fi­tar i que no es van apro­fi­tar. Un, la mort de Franco. Es podria haver apro­fi­tat. Si la consciència col·lec­tiva hagués sigut prou grossa lla­vors, en aquell moment hau­ria petat tot. Però, és clar, encara hi havia els rifles, i vam dema­nar un esta­tut d’auto­no­mia. I l’altre va ser l’1-O i el 3-O. Cer­ta­ment va ser un moment fortíssim, però con­tra l’actual Estat espa­nyol no es podia gua­nyar. N’hau­rien mort uns quants. El que passa és que ha con­di­ci­o­nat tota la política cata­lana. I això què vol dir? Doncs que Espa­nya no ens donarà mai res i que Cata­lu­nya fins a la inde­pendència no serà mai més ni una comu­ni­tat autònoma. Serà molt menys. A Cata­lu­nya ara la vigi­len, la cas­ti­guen, la pres­si­o­nen... Després del 155 no serem mai més ni una comu­ni­tat autònoma com les altres. Tenim ene­mics de debò. El salt ha de ser cap a la inde­pendència.
D’acord, però com?
Ens hem ado­nat de tres coses. Pri­mera, que no hi ha inde­pendència sense reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. En això cal tre­ba­llar molt. I ens hi poden aju­dar molt els tri­bu­nals euro­peus. I el que passi a Escòcia, nova­ment. Dues, la consciència cívica, que ens ha de tor­nar a por­tar als car­rers. Tres, tot això ha d’anar acom­pa­nyat de bon govern, que la misèria que tenim per ges­ti­o­nar la gent la vegi com un indici, com un senyal que això podria anar bé, que si aquesta gent amb una misèria se’n sur­ten, amb la inde­pendència podria ser molt millor.
Tot això vol molt temps. El tenim?
És cert que la inde­pendència no té la imminència que alguns vol­drien; la vol­drien, però no saben com.
Va per gaire llarg?
Crec que és una qüestió de cinc o deu anys, sobre­tot per la velo­ci­tat que han d’empren­dre algu­nes coses al món, perquè si no aquest món s’esmi­co­larà. Hi haurà recom­po­sició de for­ces, can­vis estruc­tu­rals, hi haurà d’haver recon­versió dels con­cep­tes d’estat.

UN EXEMPLE DE REFLEXIÓ I D’ACCIÓ

Josep-Maria Terricabras (Calella, 1946) confessa en el seu últim llibre que encara avui, després d’una llarguíssima trajectòria intel·lectual, prefereix presentar-se com a professor de filosofia més que com a filòsof, tot i que potser l’apel·latiu que més li escauria és el de mestre en tota l’amplitud del concepte, que és la millor manera de reconèixer algú que ha sabut transmetre el coneixement no només als seus alumnes, sinó a la societat en general. Actualment, és professor emèrit de la càtedra de Filosofia de la Universitat de Girona, i de l’Institut d’Estudis Catalans, i ha escrit llibres de recerca i de divulgació filosòfica. En aquest últim repassa la seva trajectòria professional i personal, des de la seva etapa de formació universitària a Barcelona i de professor d’institut a Sant Feliu de Guíxols fins al seu pas com a eurodiputat per ERC al Parlament europeu entre el 2014 i el 2019, la culminació del seu compromís intel·lectual i cívic amb el país.

UN HOME DE REFLEXIÓ I ACCIÓ

Vostè és un intel·lectual d’acció, no només quan va ser eurodiputat, sinó que ja tenia tota una trajectòria prèvia de compromís polític. Per què hi ha tan pocs intel·lectuals compromesos en el sentit de comprometre’s no per un càrrec sinó desinteressadament?

El meu compromís sempre ha estat per conviccions ètiques. La vida m’ha ensenyat i he après que s’ha d’estar a favor dels que pateixen, que quan me’n vagi d’aquest món he de mirar si he aconseguit suprimir una mica de dolor al meu voltant, que he de fer tot el que pugui per la majoria de gent que pugui. Això sí, he mirat de fer un currículum que em donés independència. Ser catedràtic d’universitat, o d’institut dona una gran independència de criteri i d’acció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor