Entrevista

TURA SOLER

PERIODISTA

“La frontera entre bons i dolents és difusa”

El periodisme de successos català de les últimes dècades no s’explicaria sense la contribució de Tura Soler, una reportera de raça que ara publica un llibre altament addictiu sobre el crim irresolt de dos joves al pantà de Susqueda

EL PANTÀ MALEÏT Editorial: La Campana Pàgines: 335 Preu: 19,90
EL MALEÏT PANTÀ
“Susqueda es presta que hi hagi gent amagada, gent fora de la llei, gent que no vol ser molestada... i quan hi vas, notes que tots els ulls et miren”
LA RESOLUCIÓ DEL CAS
“Qui diu que en el cas de Susqueda no hi hagi per aquí penjada una dada, algun element, algun fil per estirar?”
INVESTIGAR VOL TEMPS
“Per fer periodisme d’investigació, i més en qüestió de successos, cal treballar una mica al marge de la velocitat de les xarxes, i jo tinc la sort de no ser esclava del minut a minut”

La peri­o­dista gar­rot­xina Tura Soler (Santa Pau, 1963) té un llarguíssim i bri­llant currículum com a peri­o­dista de crònica negra a Cata­lu­nya, amb fites remar­ca­bles com la inves­ti­gació del segrest de la far­macèutica d’Olot Maria Àngels Feliu, l’entre­vista a l’assassí en sèrie d’avis d’Olot Joan Vila i dese­nes de crims en els quals ha estat molt més que la sim­ple rela­tora dels fets, amb con­tri­bu­ci­ons deci­si­ves per a la reso­lució de casos relle­vants. Inci­siva, paci­ent, metòdica, corcó per a poli­cies i advo­cats, en les seves cròniques peri­o­dis­tes va des­cab­de­llant les rea­li­tats més crues de l’actu­a­li­tat infor­ma­tiva.

El peri­o­disme d’inves­ti­gació vol temps, en una època del titu­lar cons­tant. Com ho porta?
La pressa és el pit­jor ene­mic del peri­o­disme.
Pot­ser més que la pressa, el pit­jor ene­mic és la neces­si­tat d’haver de publi­car cons­tant­ment alguna cosa.
No, és la pressa. Es pot tenir neces­si­tat de dir alguna cosa i espe­rar. La pressa per ser el pri­mer, és el pit­jor ene­mic.
Les xar­xes soci­als no hi aju­den.
Això és perquè els peri­o­dis­tes ens hem dei­xat tre­pit­jar per les xar­xes. Hem permès la intro­missió en la nos­tra pro­fessió de les xar­xes soci­als, on s’hi pot posar tot­hom. No hem defen­sat la pro­fes­si­o­na­li­tat del peri­o­dista. A les xar­xes qual­se­vol per­sona pot dir-hi el que vul­gui, i això és legítim. Però el peri­o­disme és una altra cosa. El peri­o­disme és tre­ba­llar, con­tras­tar, veri­fi­car, anar als llocs a com­pro­var la notícia. Abans tenies unes hores de coll per ela­bo­rar aque­lla infor­mació que con­si­de­ra­ves d’interès. Avui, amb aquesta pressa, és més difícil. I, a més, això els gabi­nets de premsa d’empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons ho han vist clar i et van vomi­tant contínua­ment mis­sat­ges i mis­sat­ges amb què ja que­des col·lap­sat d’infor­mació. I com que als mit­jans de comu­ni­cació cada cop hi ha menys gent per tre­ba­llar les infor­ma­ci­ons que arri­ben, s’aca­ben men­jant amb pata­tes tot allò que t’estan venent. Al final es fa peri­o­disme de repe­tició. Els Mos­sos pen­gen una nota de premsa i pot­ser hi ha algun mitjà que s’avança als altres (la primícia sobre una nota de premsa!), però al cap d’una hora tot­hom diu el mateix.
L’any 1990 vaig entrar a tre­ba­llar a El Punt per fer de becari del torn de nit i els pri­mers peri­o­dis­tes que vaig tro­bar-hi van ser en Jordi Grau i vostè, que em van donar una llista de telèfons de les poli­cies locals perquè hi anés tru­cant a veure si tenien alguna nove­tat. Eren temps en què hi tru­ca­ves i par­la­ves direc­ta­ment amb el poli­cia de torn. Al cap de mol­tes tru­ca­des aca­ba­ves aga­fant con­fiança amb els agents i t’expli­ca­ven coses. Avui t’hi tro­bes caps de premsa.
En aquells moments, tru­ca­ves a la poli­cia i et tro­ba­ves un poli­cia. I amb els bom­bers pas­sava el mateix.
Hi havia un bom­ber a l’altra banda!
Que era el que estava de guàrdia en aquell moment i si estava pas­sant alguna cosa t’ho expli­cava en temps real. Si tru­ca­ves a trànsit, et con­tes­tava un guàrdia civil. Recordo un dia que hi havia hagut un acci­dent i vaig tru­car i s’hi va posar un agent que em va dir: “Senyo­reta, és que ara per mirar això m’hau­ria d’aixe­car del llit.” El pobre home estava de guàrdia de vint-i-qua­tre hores i en aquells moments estava dor­mint. Ara t’enca­no­nen la infor­mació quan a ells els interessa.
En aquest cas, les xar­xes tam­poc no hi aju­den gaire.
Per fer peri­o­disme d’inves­ti­gació, i més en qüestió de suc­ces­sos, cal tre­ba­llar una mica al marge de la velo­ci­tat de les xar­xes. A Cata­lu­nya tenim grans pro­fes­si­o­nals que s’hi dedi­quen. Jo tinc la sort que no soc esclava del minut a minut, d’haver de ser el pri­mer, que em citin per haver estat la pri­mera. Allò de les cinc W del peri­o­disme (què?, qui?, on?, quan? i per què?) on queda? D’entrada, amb les lleis de la pro­tecció de dades ja és molt difícil que les fonts ofi­ci­als et diguin el qui, cosa que vol dir que quan surt la notícia cal temps per esbri­nar-ho, perquè si no saps el qui, quin sen­tit té la notícia?
També hi ha mit­jans que quan saben qui, en publi­quen les ini­ci­als. I lla­vors encara crees més con­fusió.
Una vegada van dete­nir a Mallorca per un homi­cidi un veí d’Anglès i ens van pas­sar les ini­ci­als, que coin­ci­dien amb les d’un altre veí d’Anglès, eren les matei­xes. Nosal­tres vam deci­dir no donar el nom, perquè en aquell moment no el sabíem, però tam­poc vam publi­car les ini­ci­als. I, és clar, molts les van publi­car i el que no ho era es va sen­tir iden­ti­fi­cat. Avui, a més, amb la manera com les lleis empa­ren els sos­pi­to­sos, tenim sem­pre les de per­dre. Abans quan tenies constància de la iden­ti­tat del detin­gut, ana­ves segura. Ara sem­pre et pen­ses que tre­pit­ges fang i que t’enfon­saràs. Amb el tema de les ini­ci­als, les fons ofi­ci­als t’arri­ben a dir que un acu­sat, fins que no esti­gui con­dem­nat amb sentència ferma, té dret a la inti­mi­tat. Amb aques­tes regles no hauríem pogut dir qui eren els segres­ta­dors de la Maria Àngels Feliu, que vam desem­mas­ca­rar nosal­tres, fins a sis anys després del judici, perquè va arri­bar a Estras­burg. Un altre exem­ple, quan has d’infor­mar que han detin­gut tres poli­cies locals d’un poble, has de dir qui són. Si no ho dius, tots els poli­cies d’aquell poble automàtica­ment pas­sen a ser sos­pi­to­sos.
Ha men­ci­o­nat el tema de les 5W que s’ense­nya a la uni­ver­si­tat. Vostè, quan va entrar a la uni­ver­si­tat, ja ho va fer amb la idea de ser peri­o­dista de suc­ces­sos?
Quan vaig entrar a la uni­ver­si­tat no sabia què volia ser i quan vaig començar a tre­ba­llar al diari em varen pre­gun­tar on volia anar. I jo, com que a la uni­ver­si­tat havia fet un tre­ball molt xulo sobre la can­di­da­tura de Banyo­les per als Jocs Olímpics del 92, doncs vaig dir que a esports. I em van res­pon­dre, “D’acord, doncs et posem a suc­ces­sos.”
El fet de fer de peri­o­dista de pro­xi­mi­tat, de comar­ques, com en diuen des de la comarca de Bar­ce­lona, et forma molt com a peri­o­dista de car­rer. Facis el que facis has de sor­tir al car­rer.
Al car­rer i a prop. Una de les pri­me­res coses que vaig haver de cobrir van ser els incen­dis del 1986 que van cre­mar tot l’Alt Empordà. Lla­vors feia les pràcti­ques al diari i em van enviar cap allà. Vam arri­bar a Can­ta­llops amb el fotògraf, en Joan Cas­tro, i la gent cri­dava que se’ls cre­ma­ven les cases. Vam aju­dar la gent a por­tar galle­des per rui­xar-les perquè no entrés el foc a les cases i després ens van dir que s’havia esta­ve­llat una avi­o­neta a l’Albera i vam enfi­lar amunt cap al cas­tell de Reque­sens i allà ens va atra­par el foc. Em pen­sava que era l’últim dia de la meva vida. I per la ràdio de la Guàrdia Civil, ens van adver­tir que no podíem tor­nar perquè el foc havia tallat el camí. Vam aca­bar arri­bant on hi havia l’avi­o­neta, que va resul­tar ser un avió força gros, i els cadàvers ja no hi eren. Era un avió francès i els fran­ce­sos havien arri­bat per l’altre cos­tat i se’ls havien endut abans de l’arri­bada de la comi­tiva judi­cial. Al final, vam tenir sort que hi havia un guàrdia civil que era caçador, que conei­xia el ter­reny i que ens va guiar per pis­tes fores­tals amb la fur­go­neta del diari fins al Pertús, ja entrada la mati­nada. Vaig arri­bar a les dues a la redacció i vaig haver d’escriure la crònica de tres pla­nes per al diari que sor­tia al cap d’unes hores.
Quan es comença a espe­ci­a­lit­zar en suc­ces­sos?
Durant un temps em va tocar fer peri­o­disme de taula, repar­tint la feina als altres, i era un avor­ri­ment. Veies pas­sar temes i no podies mirar-los i jo ja no podia més. Lla­vors em varen tor­nar a posar a suc­ces­sos.
Això és força típic del peri­o­disme, algú que val el tre­uen del car­rer per pre­miar-lo i li donen un càrrec i l’espat­llen.
Sí, per reconèixer la vàlua d’algun peri­o­dista el fas cap de no sé què, el poses a fer feina burocràtica i ja has matat el peri­o­dista.
Vostè sem­pre ha acon­se­guit que no la mates­sin.
Sí, perquè quan m’ha tocat ges­ti­o­nar la secció de suc­ces­sos del diari i repar­tir joc, sem­pre m’he reser­vat els meus pro­pis temes per poder sor­tir al car­rer i con­ti­nuar a pri­mera línia.
No s’ha dei­xat matar com a peri­o­dista en sen­tit figu­rat, però fent peri­o­disme de suc­ces­sos s’ha expo­sat bas­tant lite­ral­ment. Ha sen­tit mai por de veri­tat? Gent que li ha fet por? Quin dia és el que ha pas­sat més por?
Un dia em va tru­car un fulano per quei­xar-se sobre una notícia que havíem tret, que curi­o­sa­ment no havia escrit jo, i em va dir: “Avui t’he tin­gut a menys de dos metres.” Aquest era perillós. Com que ell em conei­xia a mi i jo no a ell, vaig obte­nir una foto seva i durant molt temps la vaig por­tar a la car­tera per, si s’acos­tava o el veia ron­dant-me, poder com­pro­var si era ell. Això va durar fins que un altre dia, poc després, vam publi­car una notícia sobre un acci­dent de trànsit. El mort en l’acci­dent era ell.
Vostè ha trac­tat cara a cara gent difícil. Per exem­ple, jo amb vostè he com­par­tit taula amb un dels segres­ta­dors de la far­macèutica d’Olot, amb el senyor de la Bis­bal que sosté que és fill del rei i amb un tinent coro­nel de la Guàrdia Civil. No diré que tots siguin peri­llo­sos, però sí que són per­fils inqui­e­tants. Com ges­ti­ona tenir trac­tes amb per­so­nat­ges tan curi­o­sos. La bon­dat i la mal­dat tenen fron­te­res més difu­ses del que sem­bla?
El fill del rei no és gens inqui­e­tant. I el tinent coro­nel de la Guàrdia Civil que vostè diu és tot bon­dat. Però sí, en gene­ral la fron­tera entre bones i males per­so­nes és difusa. D’entrada és una cosa que cap de nosal­tres està capa­ci­tat per jut­jar, per mar­car la línia entre bones i males per­so­nes. El que un peri­o­dista ha de tenir clar, o inten­tar acla­rir, és si una per­sona és res­pon­sa­ble o no és res­pon­sa­ble d’un acte delic­tiu deter­mi­nat. Que aquell acte et faci millor o pit­jor per­sona, qui ho pot cali­brar?
Així es pot ser bona per­sona i matar algú?
Crec que en algu­nes cir­cumstàncies una cosa no treu l’altra.
No m’ima­gino qui­nes poden ser les cir­cumstàncies.
Hi ha un cas, que he comen­tat mol­tes vega­des amb el forense Narcís Bar­da­let, que és el d’una pare­lla d’holan­de­sos de Serinyà que varen matar el seu fill la vigília de Cap d’Any. El fill tenia pro­ble­mes d’inca­pa­ci­tat i aquesta gent veia que cada vegada s’ana­ven fent més grans i es veien cada cop menys capaços de fer-se càrrec del fill. Van arri­bar a la con­clusió que per no dei­xar el fill patint quan ells no hi fos­sin, el millor que podien fer era matar-lo. I després ells es van suïcidar llançant-se a la presa d’Espo­nellà. Lla­vors aquí hi ha una reflexió a fer. Van come­tre un delicte, van matar el seu propi fill. Però ho van fer perquè eren males per­so­nes? La justícia esta­bleix l’auto­ria d’un delicte.
Acaba de citar una presa com a esce­nari d’un suïcidi. M’ho posa en safata per entrar en el seu lli­bre El pantà maleït.
És que les pre­ses i els pan­tans són esce­na­ris pro­blemàtics.
Lite­ral­ment tenen mala premsa, no?
Són zones aïlla­des, amb gran extensió d’aigua, envol­ta­des de zones bos­co­ses. El mateix any del crim de Sus­queda que jo tracto al lli­bre hi va haver el que pri­mer es va conèixer com el crim del pantà de Foix, que quan es va saber la iden­ti­tat de la víctima i dels acu­sats es va pas­sar a dir el crim de la Guàrdia Urbana. Però l’esce­nari també era un pantà. I uns mesos després hi va haver el crim del pantà de Boa­de­lla, un cas super­mis­teriós. Hi tro­ben un cadàver no iden­ti­fi­cat que resulta ser un vident de Rússia que havia vin­gut de vacan­ces aquí i acaba al pantà. I només a Sus­queda, la història de suc­ces­sos, com explico en el lli­bre, és llarguíssima.
Què fa espe­cial el cas irre­solt d’en Marc i la Paula perquè l’hagi con­ver­tit en un lli­bre?
Pri­mer, l’esce­nari, que com dic, ha sigut un lloc de molta tra­dició cri­mi­nal. I segon, que que­den molts enig­mes per resol­dre. És un cas molt intri­gant i a la gent l’interessa la intriga, el mis­teri.
Pel lli­bre hi des­fila una fauna força sor­pre­nent. Fauna humana, vull dir.
Això passa en tots els pan­tans. L’aïlla­ment i la soli­tud del paratge ho abona.
Però en el cas de Sus­queda, veient el per­so­nal que vostè des­criu és per no tor­nar-hi a posar els peus mai més. A mi em sem­blen tots sos­pi­to­sos.
Hi ha gent mis­te­ri­osa. El lloc es presta que hi hagi gent ama­gada, gent fora de la llei, gent que no vol ser moles­tada. Quan hi ha un mort al mig d’un car­rer en una gran ciu­tat, també hi ha gent d’aquesta mena pels vol­tants, però pas­sen des­a­per­ce­buts entre la gran massa humana i no tens aquesta sen­sació. Allà, com em deia un dels per­so­nat­ges reals, en Bar­to­meu Soler, tots els ulls et miren. Gent que tu no veus però que et té con­tro­lada, i ves a saber què pot pas­sar.
Vostè relata fets, però no fa hipòtesis per­so­nals. Per què?
Jo no en sé, de fer hipòtesis. Una vegada em van dema­nar que fes un relat policíac de ficció per a un lli­bre que es va dir Terra de crims, i vaig patir el que no està escrit. I quan ho vaig acon­se­guir, vaig pen­sar, ostres, aquests per­so­nat­ges que he anat cre­ant, en rea­li­tat tots tenen un equi­va­lent en per­so­nat­ges de les meves cròniques reals, fins i tot jo mateixa. L’aposta que he fet a El pantà maleït és la de novel·lar una història perquè fos amena i interes­sant, però basada en cròniques reals que ja havia escrit i en fets docu­men­tats, lli­gats per les vivències i les tri­bu­la­ci­ons d’una peri­o­dista de suc­ces­sos que s’acaba endin­sant en aquest esce­nari cri­mi­nal.
Això m’ha sob­tat. Vull dir el fet que vostè surti al lli­bre en ter­cera per­sona, no com a nar­ra­dora. Per què?
Suposo que una mica és per ver­go­nya, per modèstia, per no sor­tir allà dient jo faig això, jo vaig allà, jo, jo, jo. No volia sem­blar un per­so­natge supe­rior als altres. I l’altra és perquè si jo escric com a nar­ra­dor omnis­ci­ent i em poso en el relat com a per­so­natge, això em per­met que en els capítols en què no soc pro­ta­go­nista, em pugui posar a la pell del per­so­natge que pro­ta­go­nitza aque­lla escena o aquell capítol.
Més enllà, natu­ral­ment, de les vícti­mes, al lli­bre hi ha diver­sos per­so­nat­ges clau en la història, que són en Bar­to­meu Soler, que és l’ermità que viu a Sus­queda quan vostè comença a inves­ti­gar; en Magentí, que és l’acu­sat del crim i que ha pas­sat prop d’un any a la presó, i l’amic invi­si­ble, un anònim que li va envi­ant pis­tes a vostè. Cap sem­bla deter­mi­nant en el cas?

En Magentí és un per­so­natge molt clau perquè la inves­ti­gació es foca­litza en ell.

Però aquest focus és fruit d’un pre­ju­dici de la poli­cia pel fet que ha estat con­dem­nat ante­ri­or­ment per assas­si­nat, no pas perquè hi hagi pis­tes con­clo­ents.
A en Magentí li pesa el pas­sat. Un dels grans indi­cis que s’apor­ten con­tra ell és el seu per­fil cri­mi­nològic. Que si té capa­ci­tat de matar, que és impul­siu, que sap fer ser­vir armes, que si era al pantà quan van matar en Marc i la Paula. Uns indi­cis que no estan fona­men­tats en pro­ves físiques. És una teo­ria deduc­tiva sense pro­ves mate­ri­als que el vin­cu­lin amb les vícti­mes. I tam­poc hi ha cap prova mate­rial que esta­bleixi quin és l’esce­nari del crim. La inves­ti­gació fixa un lloc perquè és on en Magentí diu que pes­cava, però en aquest lloc, que és la Rie­rica, no s’hi ha tro­bat res que ho indi­qui.
S’aca­barà reso­lent mai el crim?
Si ho pre­gunta als Mos­sos, li diran que està resolt. Ells han pre­sen­tat en Magentí com l’autor. Per a mi, estar resolt vol dir que sigui nítid i clar qui ha mort la pare­lla. Com es diu tècni­ca­ment, hi ha la veri­tat judi­cial i la veri­tat real, i de vega­des coin­ci­dei­xen i de vega­des no.
En aquest cas sem­bla fins i tot difícil arri­bar a una veri­tat judi­cial que declari cul­pa­ble l’actual acu­sat.
Queda molt camí per recórrer, si aquest cas arriba a judici.
Però amb les pro­ves actu­als, hi ha cas per obrir judici?
En un dels altres grans casos que jo he vis­cut, que és el del segrest de la far­macèutica d’Olot Maria Àngels Feliu, sem­blava que tot que­da­ria allà sense cla­ri­fi­car i van pas­sar set anys i va aparèixer el tes­ti­moni que va ser­vir per esti­rar el fil fins a arri­bar a saber què havia pas­sat. Fent el paral·lelisme amb aquest lli­bre, quan vam publi­car Estam­pes del segrest d’Olot, explicàvem la història de la veïna que havia dit que havia vist el seu veí Toni Gui­rado, que era poli­cia local d’Olot, vigi­lant la Maria Àngels Feliu. I això es publica molt abans de saber qui eren els segres­ta­dors, i la senyora aquesta dada l’havia apor­tat molts pocs dies després del segrest. Però aquesta pista va que­dar allà, aban­do­nada. Si s’hagués seguit aquesta pista, quants dies de segrest s’hagués estal­viat la Maria Àngels? Doncs pel que fa a aquest lli­bre, qui et diu que en el cas de Sus­queda no hi hagi per aquí pen­jada una dada, algun ele­ment, algun fil per esti­rar?
En l’estat actual de la inves­ti­gació poli­cial i amb tot el que vostè explica, con­si­dera que encara hi ha algun fil per esti­rar?
Podria ser, però de moment no el sabem veure.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor