Entrevista

TÀNIA VERGE

CONSELLERA D'IGUALTAT I FEMINISMES

“Sense igualtat no hi ha llibertat”

Arriba al govern per materialitzar la transformació feminista des d’una conselleria que Tània Verge defineix com la dels drets humans. Erradicar violències masclistes i lluitar per la igualtat són dues de les seves premisses

IMMIGRACIÓ
“La política d’immigració també s’ha de desenvolupar des de l’òptica dels drets humans”
VIOLÈNCIES MASCLISTES
“El primer pas és fer-les visibles perquè tothom en prengui consciència i les pugui denunciar”
COL·LECTIU LGTBI
“Hem avançat molt pel que fa a acceptació de la diversitat, però no hem assolit l’acceptació en tots els grups de la societat”
CONCILIACIÓ
“Una consellera no pot conciliar. La política està concebuda per a persones que tenen una disponibilitat de temps absoluta”
IGUALTAT
“Podem voler un país lliure, això és obvi, però sense que cadascuna de les persones també ho siguin aquest país lliure no serà una realitat”
Per què una con­se­lle­ria específica d’Igual­tat i Femi­nis­mes?
Aquesta con­se­lle­ria posa la soci­e­tat cata­lana davant d’un mirall. Seguei­xen exis­tint múlti­ples for­mes de desi­gual­tat, de dis­cri­mi­nació i de violència, i la tasca de la con­se­lle­ria és posar les polítiques d’igual­tat al cen­tre de totes les actu­a­ci­ons públi­ques. No només es tracta de cons­truir una con­se­lle­ria, sinó d’acon­se­guir que el con­junt de depar­ta­ments ela­bo­rin polítiques d’igual­tat en coor­di­nació amb aquesta con­se­lle­ria. El govern es marca com a objec­tiu la trans­for­mació femi­nista, i la con­se­lle­ria, jun­ta­ment amb els altres depar­ta­ments i el con­junt d’ins­ti­tu­ci­ons del país, ha d’impul­sar aquest canvi cul­tu­ral de fons per asso­lir la igual­tat.
I per on es comença?
No par­tim de zero, perquè ja hi ha orga­nis­mes i uni­tats direc­ti­ves que trac­ten polítiques d’igual­tat. Hi ha l’Ins­ti­tut Català de les Dones, hi ha una Secre­ta­ria d’Igual­tat, Migra­ci­ons i Ciu­ta­da­nia amb una àrea LGTBI, amb una àrea d’igual­tat en el tre­ball i una sub­di­recció con­tra la violència mas­clista. Ara, però, amb la cre­ació d’una con­se­lle­ria, s’han ele­vat aques­tes uni­tats. Si con­si­de­rem la violència mas­clista una qüestió política de pri­mer ordre, ha de tenir una direcció gene­ral específica. El mateix amb polítiques públi­ques LGTBI o amb la cre­ació d’una Direcció Gene­ral de Migració, Refugi i Anti­ra­cisme per visi­bi­lit­zar que no estem par­lant d’una qüestió asso­ci­ada a ser­veis soci­als, sinó d’una qüestió de drets humans. Hem mapat totes aque­lles polítiques d’igual­tat impres­cin­di­bles i hem esta­blert per a cadas­cuna d’elles aquest rang a través d’una direcció gene­ral per poder des­ple­gar les lleis d’igual­tat que ens cor­res­pon impul­sar, sigui la d’igual­tat efec­tiva entre homes i dones, con­tra la violència mas­clista, els drets de les per­so­nes LGTBI o la d’igual­tat de tracte i no dis­cri­mi­nació.
La con­se­lle­ria dels greu­ges...
Ens veiem com la con­se­lle­ria dels drets humans. La trans­for­mació femi­nista depèn fona­men­tal­ment d’aquest enfo­ca­ment de drets humans des d’una pre­missa molt clara: sense igual­tat no hi ha lli­ber­tat. La lli­ber­tat de les per­so­nes de poder ser i de poder fer, lliu­res de totes aques­tes dis­cri­mi­na­ci­ons i desi­gual­tats, ha de ser cen­tral. Podem voler un país lliure, això és obvi, però sense que cadas­cuna de les per­so­nes també ho siguin aquest país lliure no serà una rea­li­tat. Per tant, tre­ba­llem la garan­tia de drets: el dret a la igual­tat, el dret a la no dis­cri­mi­nació, el dret a viure una vida lliure de violències, el dret que es res­pecti qui som, inde­pen­dent­ment de l’ori­en­tació sexual o de la iden­ti­tat de gènere que puguem tenir o de les dis­ca­pa­ci­tats o no que tin­guem. És una tasca política molt impor­tant i que neces­sita el des­ple­ga­ment de molts recur­sos i al mateix temps tei­xir tot aquests tre­ball inter­de­par­ta­men­tal perquè aques­tes polítiques no es des­ple­guen només des d’un àmbit, sinó que són trans­ver­sals a l’actu­ació de tots els depar­ta­ments.
Parla de recur­sos i el pres­su­post pre­veu doblar els actu­als. Quins can­vis veu­rem d’aquí a un any?
Doblar els recur­sos des­ti­nats a l’abor­dat­ges de les violències mas­clis­tes té com a resul­tat poder reforçar els ser­veis de la xarxa espe­ci­a­lit­zada, fer cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació i de pre­venció com no s’havien fet fins ara. Cam­pa­nyes estruc­tu­ra­des, amb una pers­pec­tiva de país, coor­di­na­des, amb mis­sat­ges diri­gits al con­junt de la població però també específica­ment als homes, perquè ells tenen un paper cab­dal a l’hora de des­le­gi­ti­mar o rebut­jar totes aque­lles violències que veuen en el seus entorns més imme­di­ats i revi­sar aquells patrons cul­tu­ral­ment apre­sos que els fan repro­duir aques­tes violències. Tri­pli­quem els recur­sos des­ti­nats a les polítiques LGTBI, i això per­met ampliar el nom­bre de ser­veis d’atenció inte­grals que hi ha al ter­ri­tori i crear un ser­vei d’atenció inte­gral cen­tral que faci la coor­di­nació. Implica també que hi haurà una política de cures que va més enllà de la que hi havia hagut fins ara, i això vol dir alli­be­rar de temps les dones. També per­met posar també en marxa l’Ofi­cina d’igual­tat de tracte i no dis­cri­mi­nació, una ofi­cina que reco­llirà totes aque­lles denúncies que pateixi la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya per raó de gènere, d’ori­en­tació sexual, de color de pell, d’edat..., de tots els eixos de dis­cri­mi­nació que puguem expe­ri­men­tar en el dia a dia, ja sigui quan se’ns ha pri­vat de l’accés o se’ns ha donat un mal ser­vei per algun d’aquests fac­tors. A banda hi ha mesu­res molt potents en altres depar­ta­ments que també con­tri­bu­ei­xen a reduir les desi­gual­tats: la gratuïtat de l’i2, la prova pilot de renda bàsica uni­ver­sal o acci­ons con­cre­tes inclo­ses en l’Estratègia Naci­o­nal de Drets Sexu­als i Repro­duc­tius, que van des de l’ampli­ació de la gratuïtat en anti­con­cepció de llarga durada fins a l’equi­tat ter­ri­to­rial en accés a la inter­rupció voluntària de l’embaràs, l’ampli­ació de l’accés a la repro­ducció humana assis­tida o l’equi­tat mens­trual.
Par­lem de violència mas­clista. Una de cada tres dones ha patit algun tipus de violència mas­clista i una de cada dues algun tipus d’asset­ja­ment sexual. Són xifres molt bèsties, no?
Són dades que fan aflo­rar una rea­li­tat que sovint està invi­si­bi­lit­zada perquè hi ha mol­tes violències quo­ti­di­a­nes que no sem­pre iden­ti­fi­quem. Per això les cam­pa­nyes que hem desen­vo­lu­pat des de la con­se­lle­ria d’ençà que hem entrat –la del 28 de juny, dia de l’orgull LGTBI; la cam­pa­nya del 25-N per l’eli­mi­nació de la violència con­tra les dones o la que ara està en marxa con­tra el racisme– són cam­pa­nyes en què iden­ti­fi­quem totes aque­lles situ­a­ci­ons quo­ti­di­a­nes que es poden basar en este­re­o­tips o en pre­ju­di­cis, en bro­mes, en tra­di­ci­ons... però que són a la base d’aquest ice­berg que legi­tima el que després són altres for­mes de dis­cri­mi­na­ci­ons i violències més greus, ja siguin físiques, sexu­als o psi­cològiques. El pri­mer pas és fer-les visi­bles perquè tot­hom en pren­gui consciència, perquè tot­hom les pugui denun­ciar i sigui part activa en la seva erra­di­cació. Després cal aquesta ampli­ació de la xarxa i repen­sar les polítiques con­tra les violències mas­clis­tes posant les dones al cen­tre. I això vol dir que no siguin les dones les que s’hagin d’ajus­tar als ser­veis exis­tents, sinó que repen­sem els ser­veis perquè es puguin aten­dre les dife­rents cir­cumstàncies i neces­si­tats.
Si no s’és cons­ci­ent que se’n pateix, ens sen­ti­rem inter­pel·lats amb aques­tes cam­pa­nyes?
Se’n pateix i se n’exer­ceix! Per això hem can­viat el focus, perquè s’ha ten­dit a cen­trar les cam­pa­nyes en els casos més greus, i és evi­dent que a aquests hi hem d’arri­bar perquè encara hi ha mol­tes dones que estan patint en silenci, però volem posar el focus en aques­tes violències que són més quo­ti­di­a­nes. No pen­sem en un femi­ni­cidi o en una vio­lació, pen­sem en les violències del dia a dia que patim a la feina, a la uni­ver­si­tat, a l’escola, anant pel car­rer, en un entorn d’amis­tats. Les hem de poder iden­ti­fi­car, tant si com a dones les patim, com si com a homes les han exer­cit o en són còmpli­ces. I quan ens hi iden­ti­fi­quem voldrà dir que hem après a ano­me­nar-les com a tal.
A banda d’aquesta violència quo­ti­di­ana, hi ha més casos de violència mas­clista o se’n parla més perquè s’ha dei­xat de silen­ciar?
De fet, fa només quinze anys, apro­xi­ma­da­ment, que par­lem de violència mas­clista, abans era violència domèstica, aque­lla violència que passa de por­tes endins i en què les vícti­mes patien un fort estigma –“què deus haver fet?” “com ana­ves ves­tida?”– Les dades que tenim són només de les situ­a­ci­ons que s’han denun­ciat o de les aten­ci­ons que s’han fet des dels ser­veis, i això vol dir que n’hi ha més, però el fet que hi hagi més denúncies vol dir que hi ha una major cons­ci­en­ci­ació social i que se sap iden­ti­fi­car. Hi ha hagut també tot un movi­ment social al car­rer, el femi­nista, que ha dit a les dones: “No esteu soles, jo us crec!” Les admi­nis­tra­ci­ons també estan res­po­nent amb més ser­veis i més específics, amb més mesu­res d’acom­pa­nya­ment i, per tant, és nor­mal que aflo­rin més casos. Les violències sexu­als són l’epi­cen­tre de les violències mas­clis­tes. Veiem als mit­jans els casos mediàtics on hi ha més cons­ter­nació social, però les patim les dones en el dia a dia: asset­ja­ment sexual al trans­port públic, a la feina, en una dis­co­teca..., i des de la con­se­lle­ria tenim un nou model d’abor­datge que començarem a imple­men­tar els pro­pers mesos.
I la justícia? Encara hi ha casos en què la víctima de violència sexual s’ha de jus­ti­fi­car davant del jutge...
Afor­tu­na­da­ment, a això ara ja li posem nom, és violència ins­ti­tu­ci­o­nal. El nom exis­tia, era una rei­vin­di­cació històrica dels movi­ments femi­nis­tes, i en la revisió que es va fer de la llei con­tra la violència mas­clista el 2010 s’hi va incor­po­rar. I el pri­mer acord de govern de la Con­se­lle­ria d’Igual­tat i Femi­nis­mes va ser pre­ci­sa­ment un acord per com­ba­tre la violència ins­ti­tu­ci­o­nal amb ava­lu­a­ci­ons específiques de la vic­ti­mit­zació que es pro­du­eix en l’àmbit judi­cial, també en la que es pugui pro­duir als matei­xos ser­veis d’atenció, en la for­mació de tot el per­so­nal mèdic, judi­cial o poli­cial perquè no rea­lit­zin aques­tes males pràcti­ques, aques­tes negligències o mals acom­pa­nya­ments que pro­vo­quen més violència després de la violència patida.
La política encara és mas­clista?
Tots els àmbits de la soci­e­tat estan tra­ves­sats pel gènere i no només pel mas­clisme, sinó també pel racisme i altres for­mes d’opressió. Quan la soci­e­tat ho és, es fa difícil tro­bar un àmbit d’interacció on no s’esti­guin repro­duint aquests patrons. Aquest és el pri­mer govern que té més dones que homes de la història de la Gene­ra­li­tat. Inclo­ent el pre­si­dent, el con­sell exe­cu­tiu té un 53% de dones, i més enllà de la pari­tat al con­sell exe­cu­tiu també s’ha asso­lit en els nome­na­ments de les dife­rents con­se­lle­ries. Però hem tri­gat qua­ranta anys des de la recu­pe­ració de l’auto­go­vern, i això ha estat així perquè la política tenia unes dinàmiques mas­clis­tes a l’hora de deci­dir qui es con­si­de­rava més apte o millor can­di­dat per exer­cir deter­mi­nats càrrecs.
La pari­tat pot ser una trampa. És el govern més pari­tari de la història, però si par­lem de cures i con­ci­li­ació... vostè com a con­se­llera pot con­ci­liar?
No, una con­se­llera no pot con­ci­liar. La política està con­ce­buda per a per­so­nes que tenen una dis­po­ni­bi­li­tat de temps abso­luta, i això per­ju­dica més les dones que els homes, perquè encara que un con­se­ller tam­poc pot con­ci­liar, la soci­e­tat segueix atri­buint les res­pon­sa­bi­li­tats de cura a les dones. Rara­ment pre­gun­ten a un con­se­ller com s’ho fa per con­ci­liar o com s’ho fa per estar amb les seves cri­a­tu­res; en canvi, a les con­se­lle­res, sí. El canvi depèn de trans­for­mar també la manera de fer política, i per això cal que el femi­nisme impregni com ente­nem la política, com fem les polítiques públi­ques, com ens rela­ci­o­nem amb les enti­tats... Aquest és un tre­ball de fons que s’ha d’apli­car no només a la política, sinó al con­junt de la soci­e­tat, i una de les estratègies de país on Cata­lu­nya ha estat pio­nera en l’adopció de dife­rents acords és en la reor­ga­nit­zació del temps: poder fer del dret al temps un dret de la ciu­ta­da­nia, que és indes­tri­a­ble del dret a les cures. Aquesta mate­ri­a­lit­zació del dret al temps depèn del tre­ball depar­ta­men­tal, però també inter­sec­to­rial, ja que no només la Gene­ra­li­tat ha de fer can­vis, sinó també el con­junt de les admi­nis­tra­ci­ons, les empre­ses, les enti­tats... Aquests acords i pac­tes del temps que la Gene­ra­li­tat ha anat sig­nant tenen un objec­tiu claríssim que marca el 2025, que és aquesta legis­la­tura. Ara tenim la res­pon­sa­bi­li­tat de pas­sar dels acords escrits a les acci­ons con­cre­tes que els mate­ri­a­lit­zin.
Cures i dones. Com ho hem de fer per tren­car aquest binomi?
Hi ha un procés de trans­for­mació cul­tu­ral de fons, perquè els homes assu­mei­xin les seves res­pon­sa­bi­li­tats en la cura i en les tas­ques domèsti­ques. De fet, cada vegada hi ha més homes que volen tenir una paren­ta­li­tat molt més activa. Però el que hi ha, sobre­tot, és la neces­si­tat d’una major actu­ació dels poders públics; no podem garan­tir el dret al temps sense aquesta actu­ació pública en matèria d’ampli­ació dels ser­veis de cures, no només rela­ci­o­nat amb els infants, sinó també de cures de per­so­nes grans o per­so­nes depen­dents. En el fons és també un plan­te­ja­ment més glo­bal, perquè estem par­lant del dret que tenen totes les per­so­nes a la seva auto­no­mia per­so­nal. En aquests cas, no és només des del nos­tre depar­ta­ment des d’on impul­sa­rem les polítiques de cures més vin­cu­la­des a l’àmbit de 0 a 14 anys, sinó també des del Depar­ta­ment de Drets Soci­als, amb tota la política de per­so­nes grans, de dis­ca­pa­ci­tat i, al mateix temps, aquest canvi cul­tu­ral que dèiem de reor­ga­nit­zació horària.
La cura no ha de ser una obli­gació, però si una opció...
No tenim com­petències en Segu­re­tat Social, però cre­iem que el permís de mater­ni­tat s’ha d’ampliar, i aquesta és una recla­mació que estem fent a l’Estat. Havien d’aug­men­tar el permís de pater­ni­tat perquè era ridícul i no afa­vo­ria aquesta paren­ta­li­tat res­pon­sa­ble, però els per­mi­sos de mater­ni­tat fa dècades que estan en el mateix reco­nei­xe­ment de set­ma­nes, per tant, cal fer pas­sos també en aquesta direcció.
Par­lem del col·lec­tiu LGTBI. Quan sem­blava que la diver­si­tat sexual estava més que accep­tada soci­al­ment, hi ha una onada d’agres­si­ons homòfobes. Legi­ti­mar algun dis­curs polític ho pot haver fomen­tat?
Podem tenir la impressió que hem avançat molt pel que fa a accep­tació de la diver­si­tat en els dife­rents àmbits, però això no vol dir que haguem asso­lit aquesta accep­tació en tots els grups de la soci­e­tat. No és que ara hi hagi més agres­si­ons, hi pot haver algun repunt i s’hi ha de pres­tar tota l’atenció, però tor­nem al que dèiem abans. Hi ha més sen­si­bi­lit­zació i més suport de les ins­ti­tu­ci­ons amb lleis potents, en les quals els movi­ments soci­als hi han tin­gut un paper cab­dal. Al mateix temps també és veri­tat que hi ha un auge de l’extrema dreta, que amb les seves tri­bu­nes mediàtiques i també des de les ins­ti­tu­ci­ons estan legi­ti­mant o estan pro­duint uns dis­cur­sos d’odi que en un dar­rer terme poden legi­ti­mar les agres­si­ons. En qual­se­vol cas, nosal­tres aler­tem d’aquesta fal·làcia de la igual­tat.; no s’ha tren­cat aquell paradís en què ja teníem tots els drets garan­tits i no ens esta­ven dis­cri­mi­nant per ori­en­tació sexual, per iden­ti­tat de gènere, pel color de la nos­tra pell... Aques­tes dis­cri­mi­na­ci­ons sobre­vi­uen, i això és el que ha jus­ti­fi­cat, entre d’altres, la cre­ació de la con­se­lle­ria.
Què s’està fent per com­ba­tre-ho?
Hem tri­pli­cat els recur­sos des­ti­nats a les polítiques públi­ques LGTBI, cosa que per­met reforçar aquests ser­veis d’atenció inte­gral, que són més de cent punts arreu del país. Reforçar amb més per­so­nal espe­ci­a­lit­zat, amb més for­mació, amb més capa­ci­tat de suport a les enti­tats que també fan acom­pa­nya­ment o sen­si­bi­lit­zació i cons­ci­en­ci­ació en l’àmbit social i comu­ni­tari. Més recur­sos implica també seguir desen­vo­lu­pant la llei 11/2014 de drets LGTBI, inclo­ent tot el règim san­ci­o­na­dor. L’Ofi­cina d’igual­tat de tracte i no dis­cri­mi­nació que es posarà en marxa l’any vinent en el seu règim san­ci­o­na­dor vet­lla per la no dis­cri­mi­nació de les per­so­nes LGTBI i, per tant, totes aque­lles dis­cri­mi­na­ci­ons de par­ti­cu­lars, empre­ses o de les matei­xes admi­nis­tra­ci­ons podran ser denun­ci­a­des per tenir aquest acom­pa­nya­ment i ser repa­ra­des, ja sigui amb una sanció o amb altres for­mes de medi­ació, dis­culpa pública o garan­ties de no repe­tició en funció de la forma de dis­cri­mi­nació. És impor­tant mati­sar que par­lem de dis­cri­mi­nació; tot allò que siguin agres­si­ons ja és delicte d’odi i, per tant, seria una denúncia per la via penal.
Aquesta set­mana el govern ha ini­ciat la tra­mi­tació d’una llei trans cata­lana. Què impli­carà?

La llei 11/2014 ens ha permès en els últims set anys desen­vo­lu­par tota una sèrie d’ins­truc­ci­ons, de reco­ma­na­ci­ons i de pro­to­cols que ja són tran­sin­clu­sius i que ja han permès a les per­so­nes trans, per exem­ple, dis­po­sar de la tar­geta sanitària amb el seu nom sen­tit més enllà del que posi del seu DNI, que el ges­ti­ona l’Estat. El que volem fer ara és ela­bo­rar una llei inte­gral trans específica perquè tot allò que s’ha anat desen­vo­lu­pant amb aques­tes eines tin­gui un rang nor­ma­tiu supe­rior i, per tant, sigui una garan­tia més ferma dels drets i, a més, apro­fun­deixi en la garan­tia de drets de les per­so­nes trans en tots els àmbits. Ara s’ha apro­vat la memòria pre­li­mi­nar, i a prin­ci­pis del 2022 s’obrirà a con­sulta pública amb tro­ba­des amb per­so­nes trans i les enti­tats que defen­sen els seus drets.

Esmen­tava el dret a repa­rar, un terme que uti­lit­zen molt a la seva con­se­lle­ria. Es fa difícil par­lar de dret a repa­rar després de segons qui­nes agres­si­ons.
La pers­pec­tiva femi­nista de la repa­ració, que l’apli­quem tant en l’ àmbit de les violències com en de les polítiques LGTBI o les polítiques anti­ra­cis­tes, implica que els poders públics ens res­pon­sa­bi­lit­zem d’aque­lla violència ocor­re­guda en tant que són violències estruc­tu­rals i hi res­po­nem, no només de manera sub­sidiària, sinó també perquè la per­sona tin­gui l’acom­pa­nya­ment ade­quat i els recur­sos neces­sa­ris perquè pugui tirar enda­vant amb la seva vida, ja sigui amb indem­nit­za­ci­ons, garan­ties de no repe­tició o mesu­res específiques de repa­ració.
Posi’m algun exem­ple con­cret?
En el cas dels delic­tes d’odi, que tenen molt a veure amb agres­si­ons racis­tes o LGTBI-fòbiques, és evi­dent que la víctima d’agressió té dret a anar a un hos­pi­tal i ser atès, però hi ha una sèrie de ser­veis que fins ara no estan a la car­tera bàsica de salut –dents o apa­rells audi­tius, per exem­ple– que con­tri­bu­ei­xen a una repa­ració molt més ràpida de la per­sona. En aquest cas, amb el dret a repa­ració, l’admi­nis­tració se’n farà càrrec. En l’àmbit de la violència mas­clista, una pri­mera mesura és que el govern es farà càrrec del sepeli, el tras­llat o la repa­tri­ació del cos de les dones. Aquí la repa­ració és per a la família, que rep l’acom­pa­nya­ment de l’admi­nis­tració, que se’n fa res­pon­sa­ble perquè qui ha fallat és la soci­e­tat i, en últim terme, les admi­nis­tra­ci­ons que no han sigut capa­ces de pro­te­gir d’aques­tes violències.
Anem al capítol d’igual­tat. Som encara una soci­e­tat racista?
I tant, el racisme és estruc­tu­ral. Som soci­e­tats que tenen una història de colo­nit­zació, de tràfic d’esclaus, d’expul­si­ons de comu­ni­tats sen­ce­res: la gitana, la jueva, la musul­mana. Tot això deixa un pòsit. Qua­ranta anys de dic­ta­dura fei­xista i supre­ma­cisme, amb el dia de la raça. Encara no s’ha fet una revisió subs­tan­cial de què implica aquest 12 d’octu­bre, que se segueix cele­brant amb un altre nom, però que par­teix encara d’aquesta idea de supe­ri­o­ri­tat. Tenim tota una sèrie de per­ju­di­cis i d’estig­mes que, com en el cas de les violències mas­clis­tes o LGTBI-fòbiques, estan tan natu­ra­lit­za­des que ens costa iden­ti­fi­car-les i més quan les estem exer­cint nosal­tres. Som racis­tes i mas­clis­tes per defecte i neces­si­tem fer aquest tre­ball cons­ci­ent d’iden­ti­fi­car tot allò que hem après, sigui perquè ens ha vin­gut de casa, dels mit­jans de comu­ni­cació o de tota la pro­ducció cul­tu­ral que també ha reproduït aquests este­re­o­tips i estig­mes.
D’aquí la neces­si­tat d’una llei cata­lana anti­ra­cista.
Sí, aquesta set­mana hem ini­ciat un procés par­ti­ci­pa­tiu obert a tota la ciu­ta­da­nia a través del por­tal telemàtic Par­ti­cipa Gen­cat perquè volem que sigui una llei par­ti­ci­pada, una llei que incor­pori la pers­pec­tiva anti­ra­cista de manera trans­ver­sal en totes les polítiques públi­ques. Tota la tasca que s’ha fet per incor­po­rar la pers­pec­tiva de gènere de manera trans­ver­sal en el con­junt d’actu­a­ci­ons públi­ques ha de pas­sar a ser també una pers­pec­tiva de gènere inter­sec­ci­o­nal, una pers­pec­tiva anti­ra­cista, perquè quan par­lem de racisme no pen­sem només en aquest racisme social, sinó també en el que exer­cim de manera quo­ti­di­ana sense iden­ti­fi­car i també del racisme ins­ti­tu­ci­o­nal. Aquest nom s’ha de pair i dige­rir perquè del que es tracta és d’iden­ti­fi­car les situ­a­ci­ons per cor­re­gir-les.
Més enllà d’acti­tuds racis­tes, l’immi­grant que arriba a Cata­lu­nya té els drets garan­tits?
Hi ha una llei d’estran­ge­ria d’àmbit esta­tal, que no és com­petència nos­tra, que vul­nera els drets humans en molts nivells. Les con­di­ci­ons dra­co­ni­a­nes per acce­dir a un permís de tre­ball o a un permís de residència pro­vo­quen molta vul­ne­ra­bi­li­tat, perquè fan molt difícil acce­dir a una situ­ació admi­nis­tra­tiva regu­lar i això per­met l’explo­tació labo­ral, la pre­ca­rit­zació de les per­so­nes, difi­culta que puguin acce­dir a una habi­tatge... És una vul­ne­ració de drets en tota regla.
I els joves migrats menors que que­den des­em­pa­rats als 18 anys?
Aquest també és un eix de tre­ball de la con­se­lle­ria. Un jove que un dia té 17 anys i l’endemà arriba a la majo­ria d’edat no li ha can­viat la vida i té la mateixa rea­li­tat. El que cal és que les admi­nis­tra­ci­ons seguei­xin acom­pa­nyant aquests menors com ho fem amb qual­se­vol menor, afa­vo­rint que tin­guin les opor­tu­ni­tats per poder tre­ba­llar o per seguir estu­di­ant i for­mant-se amb allò que desit­gin, per seguir apor­tant a la soci­e­tat des d’allò que estan apre­nent i en què s’estan for­mant. La política d’immi­gració s’ha de desen­vo­lu­par també des de l’òptica dels drets humans, i aquest serà també un eix cen­tral de la con­se­lle­ria.

Humor i violències masclistes

L’humor és compatible amb les violències masclistes que costen d’identificar?

Si una de les premisses de l’humor és que és transgressor, emprar el masclisme, el racisme o estereotips, prejudicis i estigmes respecte a persones amb discapacitat... no té res de transgressor. No hi ha res que sigui més sistema que el masclisme, el racisme, l’homofòbia o altres formes de prejudici. S’ha de plantejar quins són els contorns d’un humor que no vulneri els drets d’altres persones, que no contribueixi amb aquestes expressions que són vexatòries, que són humiliants, que menyspreen altres sectors de la població: dones, persones racialitzades, persones amb discapacitat o persones LGTBI.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor