Entrevista

JOSEP LLUÍS DOMINGO

CATEDRÀTIC DE TOXICOLOGIA DE LA URV

“Si la covid fos un error de laboratori estaria més tranquil”

La lluita contra la pandèmia és complexa i ens ocupa l’ara, però saber-ne l’origen és per a Josep Lluís Domingo, catedràtic de toxicologia de la URV, un element clau per preparar-nos i afrontar noves pandèmies

PROBLEMA GLOBAL
“Cada país es creu que se salvarà sol, i això és impossible en una pandèmia. Veig molt d’egoisme nacionalista i no pinta bé”
HÀBITS I DIETA
“Si potenciem amb l’alimentació i bons hàbits el nostre sistema immunològic, i portem mascareta, podem ajudar a fer més potent el nostre organisme”
CONTAMINACIÓ
“S’ha demostrat que amb més contaminació industrial, els efectes de la covid-19 són més severs i hi ha més mortalitat i més ingressos a l’UCI”
AMB MASCARETA
“Si no parles clar i expliques que un virus respiratori entra pel nas i la boca, no s’entén per què és tan important dur mascareta”
L’ORIGEN
“De tots els interrogants que hi ha sobre la malaltia, que n’hi ha molts, el més preocupant és que no se’n coneix l’origen”

Vam par­lar a l’inici de la pandèmia amb Josep Lluís Domingo, catedràtic de toxi­co­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili de Tar­ra­gona, quan el seu equip ini­ci­ava una inves­ti­gació amb un equip inter­na­ci­o­nal per ava­luar els efec­tes de la con­ta­mi­nació en la pandèmia, espe­ci­al­ment dels seus efec­tes en la trans­missió del virus, una inves­ti­gació que no ha pogut anar més enllà de les hipòtesis per falta de finançament. Que la con­ta­mi­nació té una relació directa amb taxes més altes de mor­bi­di­tat –afec­ta­ci­ons més greus i morts– entre els infec­tats pel virus ha estat cor­ro­bo­rat per diver­sos equips científics. La incògnita és si les partícules con­ta­mi­nants (PM) faci­li­ten també una major trans­missió del SARS-CoV-2, un fet que podria posar en alerta i iden­ti­fi­car les ciu­tats o regi­ons més vul­ne­ra­bles davant el virus. En espera de poder repren­dre les seves inves­ti­ga­ci­ons, par­lem amb el pro­fes­sor Domingo de la situ­ació actual de la pandèmia i de les incògni­tes sobre aquest virus que més el pre­o­cu­pen com a científic.

Sisena onada i un altre cop una situ­ació crítica.
No sé si farem mai més vida nor­mal. És la pre­gunta que em faig.
No hi veu una sor­tida?
És que no sabia ben bé quin paper feia l’OMS fins que ha pas­sat aquesta pandèmia. No tenia tan clar que era un club de socis, on cadascú paga la seva quota. Em pen­sava que era un orga­nisme mun­dial que vet­llava per la salut pública glo­bal i que els països li feien cas, però ja hem vist que no és així. Trump en va sor­tir, Biden hi ha vol­gut tor­nar a entrar... i em fa la sen­sació que aquí, a Occi­dent, cada país es creu que se sal­varà sol de tot això. I això passa també amb el canvi climàtic i amb allò que afecta tot el pla­neta. La gent es vol sal­var indi­vi­du­al­ment, i això és impos­si­ble. El meu pes­si­misme ve d’aquí, veig molt d’ego­isme naci­o­na­lista i no pinta bé.
Això genera un gran des­con­cert…
Diria que la gent no és cons­ci­ent que no som immor­tals, i que igual que hi ha una pandèmia, un dia pot caure un mete­o­rit. Estem acos­tu­mats, sobre­tot les soci­e­tats que tenim de tot, a exi­gir res­pos­tes molt ràpides i solu­ci­ons sen­zi­lles a pro­ble­mes que són molt greus. Com que ara l’amenaça és un virus, molta gent va creure que tin­dria una solució fàcil, que un virus de seguida el tindríem con­tro­lat, i és evi­dent que no és tan sen­zill. I tots ple­gats volem col·labo­rar poc i exi­gim molt.
El que s’ha fet evi­dent és que l’OMS té un poder limi­tat
Hau­ria de tenir poder per pren­dre deter­mi­na­des deci­si­ons.
Vam par­lar fa un any i mig, quan encara es dis­cu­tia si havíem de fer ser­vir mas­ca­re­tes o no, i vostè va ser con­tun­dent: “No és que la mas­ca­reta sigui útil: és impres­cin­di­ble”, ens deia.
Si tots ple­gats no haguéssim sigut tan reti­cents a dur mas­ca­reta, el virus no s’hau­ria escam­pat com ho ha fet. Mira si és sen­zi­lla la solució, i ningú no ho ha dit així de clar. Estic molt dece­but amb la gestió que s’ha fet. La que s’ha fet bé ha estat la gestió sanitària, no s’ha dei­xat d’aten­dre ningú, i les vacu­nes s’han ges­ti­o­nat rela­ti­va­ment bé. El que no s’ha fet bé és la feina de comu­ni­cació. No s’ha expli­cat què és un virus, les for­mes de con­tagi, de pre­venció... I si no par­les clar i dius que un virus res­pi­ra­tori entra pel nas i la boca… no s’entén per què cal dur mas­ca­reta. Això, des del prin­cipi hau­ria estat bàsic. I quan es va dir que al car­rer la mas­ca­reta no era obli­gatòria, la mei­tat de la gent ja se l’havia tret. I això que a l’Estat espa­nyol la gent és força més dis­ci­pli­nada que en altres països, pro­ba­ble­ment per remi­niscències del fran­quisme i d’haver estat sot­me­sos sem­pre a ordres. Això, vul­gues que no, ho por­tem als gens.
L’hem de con­ti­nuar por­tant a tot arreu, doncs?
Fixi’s què ha pas­sat al Japó, a la Xina i en altres països asiàtics, on la mas­ca­reta era d’ús habi­tual abans de la pandèmia. Allà hi ha hagut molta menys incidència. I aquí molta gent la porta perquè és una cosa impo­sada, no perquè siguin cons­ci­ents de per què ser­veix i per què és bàsic dur-la.
L’OMS, però, va tri­gar molts mesos a adme­tre que el SARS-CoV2 es trans­me­tia per l’aire.
La veri­tat no sé per què va tri­gar tant. Hi ha mol­tes hipòtesis, i una té a veure amb el fet que no hi ha havia prou mas­ca­re­tes per a tot­hom. Però es va demos­trar que en podíem fer de caso­la­nes, que podíem resol­dre el pro­blema d’aquesta manera. Em temo que no volien reconèixer que les neces­sitàvem perquè hi havia pro­ble­mes d’estoc, i això hau­ria gene­rat mol­tes quei­xes. El pro­blema és que no ha sor­tit ningú a expli­car de manera didàctica a la tele­visió com cal pro­te­gir-se, com es con­ta­gia un virus… És que tot ple­gat recorda molt al fut­bol, on tot­hom és entre­na­dor. No s’ha fet peda­go­gia, s’ha fet molta política i s’han llançat els tras­tos els uns als altres però, de peda­go­gia, poca.
Què el pre­o­cupa més del moment en què ens tro­bem?
Ara és evi­dent que aquest virus anirà mutant, però també ens ani­rem immu­nit­zant, pot­ser el virus no des­a­pa­rei­xerà, però segu­ra­ment es con­ver­tirà en una mena de grip. La peça clau, el que em pre­o­cupa més i amb molta diferència ara mateix, és l’ori­gen, saber d’on va sor­tir. Només hi ha dos pos­si­bles orígens: l’acci­den­tal i el natu­ral. Sem­bla que es dona més cre­di­bi­li­tat a la teo­ria de la trans­missió natu­ral a par­tir d’un rat­pe­nat, perquè s’ha loca­lit­zat aquest coro­na­vi­rus als rat­pe­nats. Però aquest ani­mal neces­sita un hoste inter­medi per arri­bar als humans, i l’hoste no ha apa­re­gut, cosa que és pre­o­cu­pant. Em pre­o­cu­pa­ria molt menys que hagués estat un acci­dent de labo­ra­tori, també n’hi ha hagut a Txernòbil o a Fukus­hima, i entenc que des d’ales­ho­res s’han pres més pre­cau­ci­ons. Ara bé, si l’ori­gen és natu­ral la dimensió del pro­blema és més gran, perquè qui diu que d’aquí a un mes, un any o quan sigui no tin­drem una altra pandèmia pro­vo­cada per un nou virus quan encara ens estem vacu­nant d’aquest? Si això no s’inves­tiga a fons i no estem pre­pa­rats per al que pugui venir, les con­seqüències seran catastròfiques. De tots els inter­ro­gants que hi ha sobre la malal­tia, que n’hi ha molts, per a mi, com a científic, el més pre­o­cu­pant és que no se’n coneix l’ori­gen. És clar que el virus el tenim aquí i que hem de com­ba­tre la pandèmia, però l’ori­gen importa, i molt, des del punt de vista de salut pública i pre­venció. No és el mateix que el virus s’hagi esca­pat per un acci­dent de labo­ra­tori, i ara no vull pen­sar que això s’hagi fet expres­sa­ment, perquè d’acci­dents n’hi ha, jo tota la vida que tre­ba­llo al labo­ra­tori i hi ha acci­dents. Però si s’ha ori­gi­nat de manera natu­ral, cal tro­bar quin és l’hoste inter­medi i cal que la Unió Euro­pea dedi­qui diners a inves­ti­gar-ho. I falta també més inves­ti­gació per saber qui­nes malal­ties prèvies o quin esta­tus sani­tari previ et pre­dis­posa que la covid et pugui afec­tar de manera més severa, perquè tota aquesta gent hau­ria de ser pri­o­ritària pel que fa a la pre­venció.
No con­fia que en puguem conèixer l’ori­gen?
Tenim molt poca infor­mació. Soc edi­tor en cap de la revista científica Envi­ro­men­tal Rese­arch, una revista amb molta difusió dins la comu­ni­tat científica inter­na­ci­o­nal, i vaig deci­dir fer un espe­cial sobre l’ori­gen de la covid-19 i ha estat un fracàs pel que fa al nom­bre d’arti­cles rebuts. I no n’he rebut cap de la Xina, la qual cosa és molt mal senyal, perquè els xine­sos són els que en tenen més infor­mació, i és pro­ba­ble que si va ser un acci­dent no ho vul­guin reconèixer. Tinc una col·lega xinesa que quan vaig fer la pro­posta de l’espe­cial em va escriure ofesa pel títol que havia triat per a l’espe­cial: Ori­gen del SARS-CoV-2: natu­ral o de labo­ra­tori? Em va comen­tar que li sem­blava una dis­torsió i que així s’apun­tava a la hipòtesi del labo­ra­tori. Però és que només hi ha dues opci­ons! Per les quei­xes vam can­viar el títol a Evidències científiques de l’ori­gen del SARS-CoV-2. Això ja exem­pli­fica la difi­cul­tat que hi haurà per saber-ne l’ori­gen.
Quants arti­cles han rebut?
Admetíem arti­cles fins a finals d’octu­bre i hem deci­dit pror­ro­gar-ho dos mesos més. Con­fi­ava que pogues­sin arri­bar al vol­tant d’uns vint-i-cinc arti­cles i no crec que arri­bem més enllà dels vuit o nou.
Els que tenen fins ara cap a on apun­ten?
Una mica de tot, però són només hipòtesis, perquè les dades les tenen els xine­sos, i si no hi ha cap arti­cle xinès, ja et fa témer que serà difícil saber-ne gaire cosa. Aquest, el de l’ori­gen, per a mi és un punt crític d’aquesta pandèmia, perquè és el que ens pot aju­dar a pre­pa­rar-nos per a situ­a­ci­ons futu­res.
I els altres punts crítics quins són?
Un altre tema és el de la vacu­nació. Es comença a plan­te­jar que les vacu­nes pot­ser no seran tan efec­ti­ves com s’espe­rava. Bé, no és una sor­presa, les de ARNm són vacu­nes de nou dis­seny, que no tenen a veure amb les vacu­nes que s’uti­lit­za­ven habi­tu­al­ment amb virus ate­nu­ats, i ara es veu que tenen una vida efec­tiva més curta que del que es pen­sava. És evi­dent que això no ho podíem saber. Però el que no entenc és per què no s’ha infor­mat la gent que tenim un sis­tema immu­nològic que es pot poten­ciar. Sap com es pot poten­ciar?
No. Expli­qui-m’ho...
És això, la gent no ho sap com podem aju­dar el nos­tre sis­tema immu­nològic i se l’hau­ria d’infor­mar, perquè no és com­pli­cat. Es pot poten­ciar amb exer­cici físic una mica intens, cadascú segons les seves pos­si­bi­li­tats; amb una dis­mi­nució dels hàbits tòxics en gene­ral –estrès, tabac, etc.– i també amb una dieta específica que es pot com­ple­men­tar, o no, amb suple­ments mine­rals. Per al sis­tema immu­nològic és bàsic el zinc, el ferro, el seleni –i en menor mesura el coure– i les vita­mi­nes A,C i D. Això és bàsic, i vol dir una dieta rica en cítrics, ver­du­res, vege­tals, i probiòtics (els iogurts, per exem­ple). I de tot això, no se n’ha par­lat. Si poten­ciem amb l’ali­men­tació i els hàbits el nos­tre sis­tema immu­nològic i tenim cura de por­tar la mas­ca­reta, podem aju­dar a fer més potent el nos­tre orga­nisme. Les vacu­nes ens aju­den davant la infecció, però no ens poten­cien el nos­tre sis­tema immu­nològic. Amb un exem­ple s’entén millor: si estàs molts dies sem­pre asse­guda, quan vul­guis córrer les cames et faran mal, no estaràs pre­pa­rada. És així de sen­zill. No he vist cap immunòleg que ens expli­qui tot això. És evi­dent que no és la solució defi­ni­tiva, però ens ajuda a pre­ve­nir.
Ens està plan­te­jant una dieta que no té cap com­pli­cació i que podem fer tots.
És fàcil, i si es vol s’hi pot afe­gir un suple­ment mine­ral. No cal cap dieta estra­nya ni espe­cial.
Hi veu més punts crítics en la gestió de la pandèmia?
Les dades que ens ofe­rei­xen són un altre tema impor­tant. Entenc que als ciu­ta­dans no els pre­o­cupi res més que si la xifra puja o baixa, s’entén, però com a científic em pre­o­cu­pen les dades, perquè no són les que neces­si­tem per tre­ba­llar. Ens diuen, per exem­ple, que la set­mana pas­sada hi va haver 5.000 casos posi­tius i que la següent han estat 10.000, s’han doblat, però no ens expli­quen d’on sur­ten les xifres. És impor­tant saber quan­tes pro­ves s’han fet i quan­tes han sor­tit posi­ti­ves en cada cas, la xifra per si sola no ens dona prou infor­mació, si no ens donen per­cen­tat­ges en rea­li­tat no saps si pugen o bai­xen. I el mateix val pel que fa als ingres­sats a les UCI, les defun­ci­ons… És impor­tant saber si els paci­ents tenien altres pato­lo­gies o no, i aques­tes dades no les tenim.
No tenen accés a aques­tes dades...
Les hem dema­nat, però dubto fins i tot de si les tenen. Poso en dubte les dades perquè no sé com les recu­llen. És evi­dent que tenen unes dades, les que us donen als peri­o­dis­tes, i les que uti­lit­zen per com­pa­rar-se entre països, comu­ni­tats autònomes… Però per poder fer una inves­ti­gació seri­osa en neces­si­tem unes altres.
Són dades que ens aju­den, en tot cas, a enten­dre la tendència de la pandèmia…
Exac­ta­ment, la tendència. Però científica­ment no n’hi ha prou per poder valo­rar tot els ele­ments. Entenc que la gestió de tot ple­gat és molt com­plexa, no en dubto, però en alguns aspec­tes s’hau­rien de cor­re­gir coses, i les dades són impor­tants. No hem tin­gut bons comu­ni­ca­dors.
És un pro­blema de clare­dat en la infor­mació?
Si des del pri­mer dia s’hagués fet una bona comu­ni­cació, d’entrada s’hau­ria començat per expli­car què és un virus: que no és un orga­nisme viu, que es poden pren­dre pre­cau­ci­ons per reduir-ne la trans­missió, que la mas­ca­reta és impor­tant… I amb el tema de les vacu­nes, que cal dir que són molt impor­tants i estan aju­dant molt, s’hau­ria d’haver expli­cat que no ho resol­drien tot. A mesura que van sor­gint les coses, cal anar expli­cant-les de manera didàctica. Es van trans­me­tent nor­mes i nor­mes, més que expli­ca­ci­ons, i al final es va per­dent la con­fiança. És com això de les ona­des, que van nume­rant: la cin­quena, la sisena… són totes la mateixa! Sen­zi­lla­ment el virus no ha des­a­pa­re­gut. Cal tenir cura en les coses. A títol anecdòtic, ens tro­bem amb polítics, pre­si­dent del govern espa­nyol inclòs, que ja comen­cen ano­me­nant mala­ment la malal­tia i par­len “del covid”, en mas­culí, quan estem par­lant d’una malal­tia (femení) [en cas­tellà, es reco­mana l’ús del femení tot i que la RAE ha accep­tat la fórmula mas­cu­lina]. Si no saben ni uti­lit­zar l’arti­cle cor­recte quina con­fiança poden gene­rar.
A l’inici de la pandèmia van ini­ciar una inves­ti­gació sobre les interac­ci­ons de la con­ta­mi­nació i la covid-19. Han pogut avançar?
Doncs no, perquè no tenim fons. Estem espe­rant que la UE ofe­reixi alguna con­vo­catòria. Han des­ti­nat diners per a la inves­ti­gació de trac­ta­ments, però res més. La nos­tra hipòtesi és que una sèrie de con­ta­mi­nants ambi­en­tals, i en espe­cial les partícules mate­ri­als (PM), podrien actuar com una mena de tram­vies o auto­bu­sos per al virus, i quan tu inha­les aques­tes partícules esta­ries inha­lant també els virus que s’hi hau­ria adhe­rit. De moment només és una hipòtesi. Ara bé, hi ha molts estu­dis arreu del món, dels quals he fet una revisió recent­ment, que demos­tren una cor­re­lació posi­tiva entre la seve­ri­tat i la mor­ta­li­tat de la covid-19 en zones més con­ta­mi­na­des. Això està demos­trat: a més con­ta­mi­nació indus­trial els efec­tes de la covid-19 són més severs i hi ha més mor­ta­li­tat i més ingres­sos a l’UCI. Un d’aquests estu­dis de referència és el que ha dut a terme l’ISGlo­bal de Bar­ce­lona. El que falta per saber és si la con­ta­mi­nació, a través de les partícules mate­ri­als, afa­vo­reix o no una major trans­missió. Això encara és un inter­ro­gant. Per tant, no sabem si aquesta major seve­ri­tat dels efec­tes del SARS-CoV-2 en zones més con­ta­mi­na­des és con­seqüència del fet que el sis­tema res­pi­ra­tori dels habi­tants d’aques­tes zones està més estres­sat o bé perquè la con­ta­mi­nació afa­vo­reix una major trans­missió, o bé per les dues cau­ses alhora, que també seria pos­si­ble.
Si es cor­ro­borés aquesta hipòtesi, vol­dria dir que el virus es pot des­plaçar amb més faci­li­tat i anar més lluny, és a dir que no cal­dria que tinguéssim algú infec­tat a distàncies cur­tes
Podria incre­men­tar la trans­missió. Si puges dalt d’un vehi­cle que et trans­porta pots anar més lluny. Hi ha indi­cis que pot ser així, però encara no ho hem pogut demos­trar.

BUSCANT el QUE ENS CONTAMINA

Josep Lluís Domingo (Tortosa, 1951) és catedràtic de toxicologia a la URV i un referent internacional en el camp dels contaminants mediambientals i alimentaris. Durant dècades s’ha dedicat a investigar allò tòxic que pot acabar al nostre cos i afectar la nostra salut, ja sigui a través de l’aire, els aliments o la roba. Viu a tocar del complex petroquímic de Tarragona i des de fa tres dècades intenta investigar les implicacions en la salut de les emissions d’aquesta indústria. Les dades científiques han de permetre esbrinar si la major prevalença de determinats tipus de càncer i malalties respiratòries a la zona hi tenen a veure. Ell no ha tirat la tovallola.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.