Entrevista

ANNA CAULA

SECRETÀRIA GENERAL DE L’ESPORT

“Les seleccions catalanes són una lluita de país”

L’exentrenadora de bàsquet exposa els seus eixos de treball durant els seus primers set mesos de mandat i promet una legislatura en què l’esport femení i la salut física i mental tindran tot el protagonisme

INSTAL·LACIONS
“Hi ha una gran demanda de cinc de la tarda a dotze de la nit. En aquest horari la gent lluita per trobar un espai on entrenar-se”
ALEXIA PUTELLAS
“Crec que ha transformat l’escenari. És un referent. Quan l’esport femení es visualitza, és un producte que agrada a la gent”
CAMP DE FUTBOL AL PATI
“Hi ha d’haver un espai central on tothom pugui fer esport, i que de vegades no hi hagi només un esport dominant”
CAS BENAIGES
“Crec que ara hi ha més mecanismes per detectar aquests casos a temps i poder intervenir-hi de manera més anticipada”
OBJECTIUS
“Hem de canviar mirades i reforçar l’esport femení, que no ha arribat fa dos anys. Fa molt de temps que hi és”
Quin balanç fa dels seus pri­mers mesos de gestió en el càrrec?
Han estat mesos d’anàlisi i de dis­seny d’estratègia dels plans que podrem desen­vo­lu­par, amb qua­tre eixos prin­ci­pals. Un és la decla­ració d’inten­ci­ons que ha de ser la legis­la­tura de l’esport femení. Hem de can­viar mira­des. Hem de reforçar tot aquest esport femení, que no ha arri­bat fa dos anys. Fa molt de temps que hi és i li falta impuls per tren­car aquest sos­tre de vidre i que tin­gui visu­a­lit­zació. Vol dir gene­rar refe­rents i can­viar la cons­trucció social. És un eix que hau­rem d’afron­tar durant tot el 2022. Tan­ma­teix, també volem començar a tre­ba­llar o a incor­po­rar aquesta mirada de l’esport per a tot­hom, o l’esport com un acom­pa­nyant de tot el nos­tre cicle vital. Sabem que aquí hi ha un repte encara impor­tant. Quan aca­bem una etapa ens costa ence­tar la següent i incor­po­rar l’esport d’una manera dife­rent. Després de l’esport fede­rat o esco­lar, hem de mirar com ho podem fer perquè l’esport ens acom­pa­nyi sem­pre, i fins i tot pen­sar-ho des del punt de vista de qua­li­tat de vida. Esport és salut, cohesió social, molts valors inhe­rents… Hem de mirar com l’incor­po­rem des que s’és un nadó fins a aquesta etapa que ano­me­nen l’enve­lli­ment actiu. Cada vegada vivim més temps, però crec que com a soci­e­tat l’objec­tiu no és només viure més, sinó que aquest enve­lli­ment actiu sigui amb qua­li­tat de vida. I aquí hi juga una part molt impor­tant l’acti­vi­tat física. Una ter­cera línia molt impor­tant, lli­gada a això, és que si esti­mu­lem que més gent faci esport, enri­qui­rem tot el tei­xit espor­tiu del nos­tre país, els clubs, les fede­ra­ci­ons, les esco­les… I també dina­mit­za­rem tot l’entorn econòmic, que és molt potent, que envolta això. Si ana­lit­zem un cap de set­mana obser­vem qui par­ti­cipa en una cursa popu­lar, qui va a esquiar, qui pas­seja per la mun­ta­nya… Tot això és acti­vi­tat i salut física i men­tal, que també ha de ser un eix trans­ver­sal. Al final, l’esport és segre­gar endor­fi­nes d’una manera natu­ral, pre­ve­nir sobrepès en nens, car­di­o­pa­ties, hiper­ten­si­ons… Si tenim més gent fent esport, nodrim d’eines el nos­tre tei­xit espor­tiu, però alhora hem de donar solu­ci­ons al tema d’on fa esport la gent. I això també és enri­quir el nos­tre tei­xit d’ins­tal·laci­ons repar­ti­des pel ter­ri­tori, aquesta gran demanda.
Hi ha diners per a aquesta demanda?
Crec que hem de tro­bar la manera, sobre­tot pel que fa a la gran demanda que hi ha de cinc de la tarda a dotze de la nit. En aquest horari, la gent lluita per tro­bar un espai on entre­nar-se, de manera que cada vegada més també hauríem de dig­ni­fi­car aquests hora­ris. La con­se­llera Vilagrà, en seu par­la­mentària, ha fet esment explícit que en aquesta legis­la­tura la inversió en esport es dupli­carà, i que una part impor­tant serà en infra­es­truc­tura.
Com s’asso­li­ran en aquesta legis­la­tura els avenços en esport femení?
Crec que cap pro­jecte ambiciós es tanca només a par­tir d’una línia d’inter­venció. Hi ha d’haver una actu­ació en dife­rents àmbits i d’una manera trans­ver­sal, també acom­pa­nyats des de la Con­se­lle­ria de Femi­nis­mes, amb aquesta mirada de com obser­vem el món. Crec que una part prin­ci­pal també és que al davant de la con­se­lle­ria hi hagi una dona. Hem hagut de superar aquesta mena de obs­ta­cles i podem par­lar de pri­mera mà. Sabem què és allò que hem de recon­duir. El gran pro­jecte que també hi ha és un congrés en què es parli dels papers que juga la dona en el ter­reny espor­tiu, amb una mirada molt exten­siva d’aquesta pers­pec­tiva de gènere. Pri­mer, pro­po­sant qui­nes acci­ons con­cre­tes s’han de fer per visi­bi­lit­zar i gene­rar refe­rents. Tenim un exem­ple molt recent que és el Barça femení, amb els tri­omfs que ha acon­se­guit Ale­xia Pute­llas.
Què ha sig­ni­fi­cat aquesta Pilota d’Or?
Crec que ha trans­for­mat l’esce­nari. I com deia és un refe­rent femení. És una de les acci­ons que ser­veix perquè la gent des­co­breixi una cosa que ja exis­teix. M’agrada recor­dar que l’esport femení no ha ater­rat fa dos o tres anys, sinó que fa dos o tres anys que s’està visu­a­lit­zant més. I quan es visu­a­litza és un pro­ducte que agrada a la gent. Crec que estem tren­cant una mica aquell tòpic que és un pro­ducte que no ven i que la gent no vol. Veiem com les audiències del Barça femení ho estan petant, per sobre pro­ba­ble­ment del 90% d’esde­ve­ni­ments mas­cu­lins. Per tant, sí que hi ha pro­ducte que sedu­eix, perquè la qua­li­tat de l’esport femení és molt alta. Hi ha una frase que diu que allò que no és ano­me­nat no exis­teix. Durant molt de temps l’esport femení ha estat víctima d’aquesta frase. Per tant, ano­me­nem-lo molt. És l’objec­tiu. Hi ha mil estratègies dife­rents perquè passi a estar a la pri­mera línia.
Què falta perquè els ingres­sos que genera l’esport femení s’apro­pin als que genera l’esport mas­culí? Podríem veure, per exem­ple, par­tits del Barça femení al Camp Nou?
Tre­ba­llem en diver­ses línies. L’esport femení ha millo­rat molt, però encara queda camí per recórrer. La meva àvia m’expli­cava que no podia anar sola al banc, perquè si no sig­nava l’home, ella no tenia potes­tat per actuar. És una gene­ració enrere. Quan m’ho expli­cava se’m posa­ven els ulls com taron­ges perquè no ho ente­nia. Jo ho posa­ria al revés. Si durant un any hi hagués una apa­gada infor­ma­tiva de l’esport mas­culí i només parléssim d’esport femení, on seríem pas­sat aquest any? Si de Messi no n’haguéssim sen­tit cap comen­tari, a part del que ell hagués fet al camp, seria Messi? Per tant, tot això és un canvi cul­tu­ral en gene­ral com a soci­e­tat. No només en l’esport. El sos­tre de vidre exis­teix pel que fa a desi­gual­tat sala­rial, a una mirada més mas­cu­lina en segons qui­nes pro­fes­si­ons… i una d’aques­tes pro­fes­si­ons és l’esport, perquè de les últi­mes pro­mo­ci­ons de gra­du­ats a l’INEF, només un 20% són dones. Per què la dona no hi és d’entrada, allà? Hem d’anar trans­for­mant tot això amb cam­pa­nyes de divul­gació. Si la mei­tat de pro­fes­si­o­nals que es for­men són dones, la mirada que incor­po­ra­rem serà més àmplia.
Què opina sobre la pro­posta d’eli­mi­nar dels patis els camps de fut­bol?
Crec que hem d’espe­rar que sigui Edu­cació qui expli­qui el seu pro­grama de pla­ni­fi­cació dels patis de les esco­les. Crec que això encara no ha pas­sat, i que tot­hom va reac­ci­o­nar a un titu­lar. Últi­ma­ment, en política, tots ens hem d’obli­gar a anar una mica més enllà dels titu­lars explo­sius. En el que sí que coin­ci­deixo és que al pati de les esco­les és on neix l’esti­mu­lació motriu. El pati d’una escola és una eina edu­ca­tiva més on a par­tir del joc l’infant s’educa. Cada vegada com­par­tim més aquesta pers­pec­tiva de l’edu­cació 360 graus, i aquí l’esport hi té un pes prin­ci­pal. L’esport és un joc i els que hem cres­cut a través de l’esport sabem que ins­taura una sèrie de valors com l’esforç, el tre­ball en equip… I això és el que hem de tro­bar en un pati, que ha de ser un ele­ment d’esti­mu­lació. Això vol dir, per tant, que hi ha d’haver molts espais dife­rents. Pro­ba­ble­ment en un racó hi ha d’haver un rocòdrom, en un altre un taula de ten­nis de taula… i pro­ba­ble­ment hi ha d’haver un espai cen­tral on tot­hom pugui fer esport, i que de vega­des no hi hagi només un esport domi­nant. Es tracta que quan el nen acabi aquest procés pugui, a par­tir de les seves zones d’esbarjo, haver pro­vat o haver estat esti­mu­lat davant de molta vari­e­tat d’esports dife­rents.
Quins meca­nis­mes s’han de fixar perquè no es repe­teixi un cas com el dels supo­sats abu­sos d’Albert Benai­ges?
Crec que hem de tenir clar que par­lem d’èpoques dife­rents. Res­pecte a fa trenta anys, la soci­e­tat ha evo­lu­ci­o­nat; de vega­des ho ana­lit­zem des de l’ara, però són moments dife­rents. Quan es van detec­tant situ­a­ci­ons com aquesta, col·lec­ti­va­ment, anem desen­vo­lu­pant eines i pro­to­cols. I pro­ba­ble­ment ara estem en un nivell de certa rigo­ro­si­tat en aquest sen­tit, amb plans d’igual­tat i pro­to­cols, perquè la gent tin­gui un espai al qual adreçar-se si viu situ­a­ci­ons com aquesta. He escol­tat vícti­mes que diuen que al moment no eren cons­ci­ents que allò era un abús. Amb això, pel que fa a peda­go­gia, edu­cació, tren­car tabús i tenir espais per poder par­lar de coses que abans no es par­la­ven s’ha evo­lu­ci­o­nat moltíssim. Crec que ara hi ha més meca­nis­mes per detec­tar-ho a temps i per poder inter­ve­nir-hi de manera més anti­ci­pada.
Han millo­rat molt els recur­sos i l’orga­nit­zació en l’esport de base res­pecte de quan vostè va començar a entre­nar en els anys noranta?
Han pro­gres­sat tant com la soci­e­tat. Recordo que en els pri­mers anys de com­pe­tir a pre­fe­rent, per saber els resul­tats dels altres equips havies d’espe­rar a rebre un fax el dime­cres a la tarda o dedi­car-te a tru­car per telèfon el diu­menge a la tarda per saber què havia pas­sat. Si et pares a pen­sar hem trans­for­mat el món 180 graus. Ara tot és imme­diat, amb apli­ca­ci­ons amb què seguei­xes automàtica­ment què està fent un equip de base al moment. Vivim en un món d’imme­di­a­tesa, i això no hi era abans. Vivim en un món d’esti­mu­lació. També ens hauríem de pre­gun­tar en veu alta si hi ha sobre­es­ti­mu­lació. Perquè això trans­forma i genera can­vis i, per tant, hem de ser hàbils per saber qui­nes seran les noves neces­si­tats. Al final tot fa que entris en esta­dis dife­rents.
Els tècnics són més pro­fes­si­o­nals?
Depèn de què par­lem. Més que de pro­fes­si­o­na­li­tat, jo par­la­ria de for­mació. Crec que la for­mació ha fet un pas enda­vant molt impor­tant, sobre­tot pel que fa a bagatge. Quan vaig començar a fer els pri­mers cur­sos d’entre­na­dor veia que ens for­ma­ven molt bé quant a tècnica i tàctica, però ningú t’ense­nyava com desen­vo­lu­par-ho, quins pas­sos pedagògics seguir i qui­nes estratègies s’havien d’emprar per arri­bar al teu juga­dor o juga­dora. Crec que en això sí que s’ha fet un gran pas enda­vant. Ara, en la for­mació de qual­se­vol entre­na­dor, la part de peda­go­gia i psi­co­lo­gia apli­cada està en un altre nivell.
Però han pas­sat trenta anys i els entre­na­dors de base seguei­xen cobrant poc més de 100 euros men­su­als...
És un debat de fons i de calat. També hem d’ana­lit­zar per què som com som. I intento expli­car-me. El tei­xit de clubs de Cata­lu­nya deu estar al vol­tant de 18.000 o 19.000. Som dife­rents i tenim un segell propi com a esport català. Crec que és un ADN que fins i tot sociològica­ment mereix un estudi, i n’hauríem d’estar molt orgu­llo­sos. Pocs països i comu­ni­tats tenen aquesta estruc­tura social que té Cata­lu­nya. Per què? Perquè ens hem cons­truït a par­tir de l’asso­ci­a­ci­o­nisme, el volun­ta­riat i d’estar impli­cats en comu­ni­tat. En l’esport i la cul­tura, perquè també molta gent forma part d’una colla cas­te­llera, per exem­ple. El pas de tot això automàtica­ment i al cent per cent cap a la pro­fes­si­o­na­lit­zació és com­pli­cat. Hi ha clubs que per sobre­viure s’han con­ver­tit en una empresa de ser­veis i també ens ho hauríem de pre­gun­tar, perquè l’esport de vega­des no és ren­di­bi­li­tat abso­luta. Deu nens fent esport en una pista té un cost, però si només bus­quem ren­di­bi­li­tat pot­ser que posem trenta bici­cle­tes i fem spin­ning. Però atenció, perquè si només anem cap a la ren­di­bi­li­tat pot­ser per­dem tot aquest tei­xit que ens fa dife­rents i espe­ci­als com a soci­e­tat. Tots hem pas­sat aquesta època de volun­ta­riat i pot­ser hauríem de repen­sar soci­al­ment que aquesta etapa ens cal. Jo la vaig pas­sar, però és que abans la vaig rebre, amb gent que em va apor­tar conei­xe­ment i impli­cació. Les vuit mai no eren l’hora de ple­gar i les hores no se’m feien llar­gues. Xer­ra­ves amb els com­panys… Al final era la meva xarxa social. I això és el secret que està vin­cu­lat al que parlàvem abans, perquè si tens aquesta xarxa la teva salut men­tal està pro­te­gida i té més eines. Hauríem de pen­sar que aquest tre­sor que vam cons­truir com a cata­lans l’hauríem de pre­ser­var i hauríem de mirar si això ens ajuda a ser més feliços.
Una altra cosa que no ha can­viat és que seguei­xen els con­flic­tes a la gra­des...
Amb això soc crítica. Mol­tes vega­des, de l’anècdota en fem una norma. Em pas­sejo molt veient molts par­tits de base el cap de set­mana i sí, hi ha acti­tuds que cal erra­di­car. Però si ens ho mirem glo­bal­ment, jo diria que de tota la gent que viu l’esport, el 90% el viu en posi­tiu. Hi ha gent que suma i la majo­ria de pares ani­men. D’acord que hi ha aquell que crida i apuja el to. M’agra­da­ria con­tex­tu­a­lit­zar-ho. Hi ha 10% amb el qual encara tenim molta feina per fer, però m’agra­da­ria que una cosa no es mengés l’altra, perquè si no ofe­guem la part de cre­ació posi­tiva que té l’esport, que crec que és la domi­nant.
Cal actu­a­lit­zar la llei de l’esport de l’any 2000? Quins pas­sos s’estan fent?
Les lleis, al final, han de ser l’esque­let que ens pro­te­geix i que ens acom­pa­nya, per després estruc­tu­rar tot el nos­tre sis­tema espor­tiu. Des del 2000, l’àmbit de l’esport ha evo­lu­ci­o­nat. Han apa­re­gut altres mane­res de ges­ti­o­nar equi­pa­ments, de fun­ci­o­nar… S’ha d’ana­lit­zar qui­nes parts de la llei ens han fet carac­terístics i man­te­nir-les, i pro­ba­ble­ment evo­lu­ci­o­nar en aquells àmbits que fa vint anys no calia que es regu­les­sin i que ara hem d’incloure en aquesta legis­lació. Al Par­la­ment hi ha sobre la taula una ILP que es va fusi­o­nar amb un pro­jecte de llei, i ha de començar tot el procés de debat par­la­men­tari, que no sol ser curt.
Pateix per la incidència de la sisena onada de la covid en el fun­ci­o­na­ment de les lli­gues esco­lars i fede­ra­des?
Tots estem molt més adap­tats a la pandèmia. Fa un any i mig que ens hi adap­tem i sabem qui­nes són les eines. Crec que s’ha de feli­ci­tar tot el món de l’esport perquè ha demos­trat valors de resiliència, capa­ci­tat de canvi i adap­tació en tot moment. Ha estat un dels sec­tors més rigo­ro­sos a l’hora d’apli­car tots els pro­to­cols d’accés a una ins­tal·lació. La reper­cussió ha estat poca, però res ha estat sen­zill. Hem de feli­ci­tar tot aquest tei­xit espor­tiu. Crec que hi estem pre­pa­rats sobre­tot perquè ja tenim incor­po­rats els pro­to­cols. Hem incor­po­rat espais dife­rents, acces­sos d’entrada i sor­tida, ven­ti­lació… Cada vegada més les inter­ven­ci­ons són quirúrgi­ques i amb mínima afec­tació. Inten­ta­rem evi­tar al màxim el tan­ca­ment.
Quina posició té envers la can­di­da­tura dels Jocs Olímpics d’hivern?
Crec que una vegada més cal molta peda­go­gia, expli­car-nos molt. De vega­des ens movem en con­cep­tes gene­rals. Cal expli­car a la gent què vol dir uns Jocs Olímpics d’hivern, ja que segu­ra­ment l’impacte és molt dife­rent. Al final, ara uns Jocs són apro­fi­tar aque­lles infra­es­truc­tu­res que ja hi ha per fer una acti­vi­tat en un espai que ja està pre­pa­rat, un salt de qua­li­tat per a aque­lla ins­tal·lació. Ha de ser una visió més àmplia de com ente­nem el Piri­neu en la dècada 2020-30, de com Cata­lu­nya viu de cara al Piri­neu, de com el Piri­neu ha de ser un espai viu a par­tir de la mul­ti­di­ver­si­tat en molts àmbits… i a par­tir d’aquí l’esti­mu­lació espor­tiva ha de ser una peça més. I aquí també hi ha el debat dels grans esde­ve­ni­ments, que no són un objec­tiu com a punt final. For­men part de l’esport cir­cu­lar. Al final la base ha de tenir refe­rents en què emmi­ra­llar-se. Els esde­ve­ni­ments també són una eina de dina­mit­zació i visu­a­lit­zació per gene­rar aquests refe­rents. Si plan­te­gem uns Jocs sos­te­ni­bles, femi­nis­tes i que el ter­ri­tori se’l senti seus seran un pro­jecte de dina­mit­zació de país.
És favo­ra­ble a la reno­vació dels con­trac­tes amb la Fórmula 1 i el moto­ci­clisme a Mont­meló?
Tor­nem a posar en con­text les coses. El Cir­cuit de Cata­lu­nya depèn del Depar­ta­ment d’Empresa, que està afron­tant aquesta nova revi­ta­lit­zació amb una mirada dife­rent del cir­cuit. Com deia abans, tot forma part d’aquesta eco­no­mia cir­cu­lar. No és només desen­vo­lu­par un Gran Premi de Cata­lu­nya, sinó que Empresa ho està enfo­cant com un cen­tre d’inno­vació del nos­tre tei­xit econòmic, de recerca i inves­ti­gació. Que tot això neixi de vega­des a par­tir de l’esport penso que és un punt que ens enri­queix com a país.
Quan podran com­pe­tir ofi­ci­al­ment, les selec­ci­ons cata­la­nes?
Crec que és una lluita d’iden­ti­tat que fa molt de temps que tenim molt inhe­rent a Cata­lu­nya. És una lluita de país, de marca de per­so­na­li­tat pròpia. Forma part de tot. Ara estem veient el debat de la llen­gua, la cul­tura... És un repte que et dei­xin ser qui ets sense repressió ni reta­lla­des de lli­ber­tats.
Tor­narà a entre­nar algun dia?
He après a dir que mai se sap. Si m’hagues­sin dit que debu­ta­ria amb un equip de Lliga Feme­nina, que viu­ria euro­peus, que em pen­ja­ria meda­lles, que arri­ba­ria a la política... Em sem­bla­ven fites que no arri­ba­rien. Sí que trobo a fal­tar l’adre­na­lina de cons­truir el teu equip. Tot és qüestió de gestió del temps, però jo crec que hi tor­naré.

SEGONA DONA QUE OCUPA EL CÀRREC

Anna Caula és la segona dona que dirigeix la Secretària General de l’Esport. Abans ho va fer Anna Pruna (2006-2011). Psicòloga i entrenadora de bàsquet des de l’any 1991, aquesta gironina de 50 anys té al seu currículum dues medalles d’or (2012 i 2013) i una de plata (2014) dirigint la selecció espanyola sub-20 en europeus. Abans es va fer càrrec de l’Uni Girona el 2008, a la Lliga Femenina 2, amb el qual va assolir l’ascens i, més endavant, dos subcampionats. Fa sis anys va fer el pas a la política formant part de la llista de Junts pel Sí com a número 2 per Girona. Després va formar part de les llistes d’ERC, en què va ser portaveu del grup parlamentari. Més tard va arribar a la mesa del Parlament.

guardiola i laia palau, referents

Caula no ha amagat mai les seves preferències. “Sempre dic Guardiola, perquè vam debutar al mateix moment. Laia Palau també ha estat un referent, per la manera d’entendre els equips. Els dos coincideixen en el mateix substrat: observen el món a partir de la importància de la col·lectivitat, de pensar com ajudar perquè el teu entorn millori i que les qualitats de qui t’envolten es potenciïn. M’agrada com observen l’esport, sense mirar els resultats. Realment construeixen. Guanyar és la conseqüència de fer una bona feina, i no al revés”, assegura Caula, que no dubtaria a fitxar Palau per al seu equip de treball. “I qualsevol que transmeti carisma i valors amb aquesta mirada”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor