Entrevista

GERMÁN JOSUÉ ALEMÁN

COORDINADOR INTERNACIONAL DE L’AGENDA LLATINOAMERICANA MUNDIAL

“Les causes de Casaldàliga són ben vigents”

Mogut per les circumstàncies a fer-se càrrec del llegat de Pere Casaldàliga i José María Vigil, aquest jove salvadorenc defensa el treball en xarxa i cooperatiu per difondre els valors de l’Agenda Llatinoamericana Mundial. Parlem amb ell sobre l’Agenda com a eina de sensibilització popular i també sobre la situació al Salvador

EL PUNT DE VISTA
“A Europa, com en tots els països, també hi ha pobresa i desigualtats, però des de l’Amèrica Llatina en tenim una imatge tergiversada, distorsionada”
DONAR PISTES
“El que pretén l’Agenda, en la mesura que sigui possible, és que no ens perdem en aquesta realitat postpandèmia, postcrisi”
Pren­dre el relleu de Pere Casaldàliga i José María Vigil al cap­da­vant de l’Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana Mun­dial és un gran repte que, de moment, ha pas­sat amb bona nota. Està satis­fet de l’edició del 2022?
En rea­li­tat aquest relleu el noto més aviat com una càrrega, una gran res­pon­sa­bi­li­tat, en el sen­tit que tot allò que Casaldàliga repre­sen­tava, i que Vigil con­ti­nua repre­sen­tant en vida, con­ti­nua ben vigent. Les cau­ses que movien Casaldàliga i tot allò que va sor­gir al seu vol­tant encara són pre­sents. Ell les va aca­bar exe­cu­tant, com volia, al Bra­sil, encara que sem­pre havia vol­gut anar també a l’Àfrica. En qual­se­vol cas, no és que jo per­so­nal­ment vingués a subs­ti­tuir-los.
Com va deci­dir accep­tar?
Arran de la mort de Casaldàliga, quan Vigil va voler fer un pas al cos­tat va fer una con­sulta d’àmbit inter­na­ci­o­nal amb les enti­tats vin­cu­la­des amb el pro­jecte de l’Agenda. Van con­si­de­rar que era una tasca massa com­pli­cada i es van ado­nar que també hi havia una aspecte econòmic impor­tant que s’havia de superar per poder man­te­nir una estruc­tura que donés con­tinuïtat al pro­jecte. Ara bé, l’Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana, en diver­sos països, té volun­ta­riat i també estruc­tu­res, com la Comissió que hi ha aquí, a Cata­lu­nya. Aquesta estruc­tura té volun­ta­riat, però també té el suport d’una ONG [La Coor­di­na­dora d’ONG Solidàries de les comar­ques giro­ni­nes i l’Alt Maresme]. Això es repe­teix en alguns països. En altres, com el meu, el Sal­va­dor, no hi ha una enti­tat con­creta al dar­rere del pro­jecte, som un con­junt de volun­ta­ris que no tenim estruc­tura. Ager­ma­nats amb la comissió de l’Agenda a Cata­lu­nya i amb el suport de la Uni­ver­si­dad Cen­tro­a­me­ri­cana José Simeón Cañas (UCA), que té com a rec­tor el jesuïta català Andreu Oliva, hem tro­bat un impuls per poder posar en marxa i fer cami­nar aquest pro­jecte. Faig tota aquesta expli­cació perquè vull des­ta­car que el relleu ha estat pos­si­ble gràcies a l’estruc­tura de volun­ta­ris en l’àmbit inter­na­ci­o­nal.
Per tant, encara que fem l’entre­vista per­so­na­lit­zada en vostè, és evi­dent que dar­rere l’Agenda Lla­ti­no­a­me­ri­cana hi ha tota una xarxa de suport.
Exac­ta­ment. De fet, aquesta és la base de la feina: crear comu­ni­tat, crear xarxa i tre­ba­llar en comú.
L’edició del 2022 està dedi­cada a la mobi­lit­zació popu­lar. Estem en un moment crític, amb la pandèmia, la crisi climàtica... La força de la gent serà bàsica en el futur imme­diat?
El que està pas­sant, en rea­li­tat, no és res nou. En la història de la huma­ni­tat i de les nos­tres comu­ni­tats tot són cicles. El que pretén l’Agenda, en la mesura que sigui pos­si­ble, és que no ens per­dem en aquesta rea­li­tat post­pandèmia, post­crisi. Ara estem en un moment de tran­sició que ja havien pre­vist molts espe­ci­a­lis­tes. Vam veure com la crisi econòmica que va començar el 2008 va afec­tar des de dalt fins als més des­fa­vo­rits. I ara estem en un moment de can­vis. Gràcies als arti­cles dels autors i les auto­res de l’Agenda, podem tenir pis­tes sobre com les orga­nit­za­ci­ons popu­lars han de fer front a les noves for­mes de tre­ball de base, en con­sonància amb les noves for­mes en què la gent neces­sita viure. Aquesta edició de l’Agenda està diri­gida als movi­ments popu­lars, perquè aquests movi­ments són els que es deuen a la gent. Per fer la seva tasca han de saber com trac­tar les noves rea­li­tats, assu­mir els can­vis sense obli­dar que el seu propòsit és el bé comú.
Sem­pre s’havia pen­sat que a Europa hi havia menys per­so­nes afec­ta­des per desi­gual­tats i més acti­vis­tes i, en canvi, a l’Amèrica Lla­tina hi havia més afec­tats i menys acti­vis­tes. Però sem­bla que tot això està can­vi­ant...
És difícil gene­ra­lit­zar, perquè els resul­tats de les mobi­lit­za­ci­ons popu­lars depe­nen de cada país i de mol­tes cir­cumstàncies dife­rents. És cert que durant molt de temps a l’Amèrica Lla­tina hem tin­gut els coo­pe­rants euro­peus que veien a aju­dar i també a conèixer la nos­tra rea­li­tat. Eren acti­vis­tes que venien de fora. Però amb el temps, els movi­ments soci­als locals s’han anat enfor­tint i con­so­li­dant. Tra­di­ci­o­nal­ment, Europa ha man­tin­gut una relació de patro­cini amb l’Amèrica Lla­tina, ofe­rint aju­des, però ara la situ­ació ha can­viat, espe­ci­al­ment per l’última crisi econòmica. Els països euro­peus veuen que les coses no van bé, que s’han de pre­o­cu­par pels seus pro­pis ciu­ta­dans i és evi­dent que cal un canvi de para­digma.
Pel que fa als lli­gams entre Europa i l ’Amèrica Lla­tina, la cam­pa­nya Anada i tor­nada de l’Agenda és bon un exem­ple?
La cam­pa­nya ha ser­vit d’ins­pi­ració perquè molts movi­ments pogues­sin exe­cu­tar les seves acci­ons. En països com el Bra­sil, per exem­ple, s’hi han ins­pi­rat molt, i l’impacte ha estat nota­ble. Sor­gei­xen estruc­tu­res i movi­ments forts en relació amb les dife­rents cau­ses i llui­tes que hi ha en cada comu­ni­tat. En síntesi, les cau­ses són les llui­tes con­tra aque­lles situ­a­ci­ons que ame­na­cen el bé comú, o bé una mino­ria, i també les llui­tes con­tra tot allò que afa­vo­reixi les desi­gual­tats. S’ha de conèixer la rea­li­tat de cada zona. Per exem­ple, al meu país hi ha qui cri­tica que els cen­tres comer­ci­als esti­guin plens, però la rea­li­tat és que només hi pot anar una petita part de la població. Els que omplen els cen­tres comer­ci­als són els que tenen poder adqui­si­tiu, que no són la majo­ria. És una il·lusió que no repre­senta la rea­li­tat dels mili­ons de per­so­nes que viuen a la perifèria i que ho pas­sen molt mala­ment. Al final, tot es redu­eix a la desi­gual­tat sis­temàtica.
Tor­nem a a par­lar de l’Agenda. L’apor­tació cata­lana en forma d’arti­cles és molt impor­tant...
Sí, hi ha molts autors i auto­res que tenen una visió clara del que passa a l’Amèrica Lla­tina. També és cert que alguns lec­tors ens dema­nen de manera recur­rent que hi hagi més fir­mes lla­ti­no­a­me­ri­ca­nes, i hi estem tre­ba­llant. L’Agenda no només va diri­gida als movi­ments popu­lars, sinó també a les per­so­nes indi­vi­du­als. Molts lec­tors ens expli­quen que uti­lit­zen l’Agenda per obte­nir una sèrie d’infor­mació d’àmbit mun­dial que no podrien obte­nir de cap altra manera. Visi­ons de temes dels quals no es parla nor­mal­ment. En molts casos, l’Agenda ser­veix d’excusa entre les comu­ni­tats per reu­nir-se i trac­tar aquests temes. És la seva vocació d’edu­cació popu­lar, que té com a major refe­rent Paulo Freire. L’Agenda sem­pre segueix la meto­do­lo­gia lla­ti­no­a­me­ri­cana de veure, jut­jar i actuar. Així es dis­tri­bu­ei­xen els arti­cles. Pri­mer de tot és neces­sari veure, per poder conèixer les rea­li­tats expo­sa­des; després, jut­jar i qüesti­o­nar-se el que conei­xem, i final­ment actuar amb pro­pos­tes d’acció, ja sigui en qüesti­ons con­cre­tes o amb can­vis de men­ta­li­tats. Can­viar des de nosal­tres matei­xos, encara que sem­bli poc, mul­ti­pli­cat per molts és molt.
Els can­vis més petits, les acti­tuds indi­vi­du­als, també impor­ten?
Sí, aquest tema pre­ci­sa­ment es va trac­tar en l’edició del 2019.
Com ha afec­tat la pandèmia la feina de coor­di­nació i edició?
En rea­li­tat no ha afec­tat gaire el sis­tema de tre­ball, perquè ja fun­ci­o­nava a través d’inter­net, ja que som una comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. Cada vegada que ens reu­nim ho fem telemàtica­ment i, per tant, les dinàmiques no han can­viat. Sí que va afec­tar la publi­cació en alguns països per qüesti­ons econòmiques, i l’edició física del 2021 va tenir alguns pro­ble­mes i no es va poder fer amb les matei­xes quan­ti­tats d’exem­plars. Però en qual­se­vol cas es pot des­car­re­gar com­ple­ta­ment a través d’inter­net. L’edició del 2022, afor­tu­na­da­ment, no ha tin­gut tants pro­ble­mes Fins i tot n’hem tin­gut més demanda, ja que el tema que s’ha plan­te­jat, el de la mobi­lit­zació popu­lar, ha atra­pat molt.
Una de les carac­terísti­ques de l’Agenda és que de vega­des s’ha avançat trac­tant temes que després han tin­gut molt de ressò. Per exem­ple, la del 2020 trac­tava sobre la digi­ta­lit­zació de la soci­e­tat, just l’any que va començar la pandèmia i es va fer un salt gegant en aquest àmbit...
Hi ha una dinàmica que hem inten­tat here­tar del que ens deia sem­pre en José María Vigil: que l’Agenda havia d’inten­tar veure els sig­nes del temps, la rea­li­tat de cada moment, per poder triar un tema per­ti­nent cada any. Afor­tu­na­da­ment, des que la xarxa ha pres el relleu, crec que hem anat encer­tat. El 2020 es va trac­tar la digi­ta­lit­zació, el 2021 la neces­si­tat d’un canvi de para­digma i, seguint la seqüència, el 2022 par­lem dels movi­ments popu­lars, ja que és per on poden començar els can­vis.
Ja saben quin serà el tema de l’edició del 2023?
Estem pen­sant a enfo­car-la cap al pas següent: des de les orga­nit­za­ci­ons soci­als fins a la gent. Però encara no se n’ha con­cre­tat exac­ta­ment el tema, s’està per­fi­lant.
Rela­ci­o­nada amb l’Agenda, a Cata­lu­nya és molt impor­tant la Cam­pa­nya d’Anada i tor­nada, que per­met apro­par les rea­li­tats d’aquí i de l’Amèrica Lla­tina. Com es valora aquesta ini­ci­a­tiva des d’allà?
Jo puc par­lar de la meva experiència des del Sal­va­dor. Aquest d’inter­canvi amb la Comissió de l’Agenda de Girona és molt impor­tant: anem apre­nent de mica a mica com millo­rar la difusió de les nos­tres idees. Allà som sobre­tot gent jove, i veiem que orga­nit­za­ci­ons com les cata­la­nes, o les del Bra­sil, tenen molta més experiència sobre com fer arri­bar aquesta eina a les per­so­nes perquè pugui ser d’uti­li­tat. Hem après, per exem­ple, que es poden fer actes no només per pre­sen­tar l’Agenda, sinó apro­fi­tar-los també per fer alguna altra acti­vi­tat, com ara repre­sen­ta­ci­ons tea­trals o actes cul­tu­rals, tal com es fa aquí. És un inter­canvi enri­qui­dor que ens per­met enten­dre millor com fun­ci­o­nen les coses a cada país. Que s’interes­sin pel que ens passa a nosal­tres en ajuda molt, de la mateixa manera que ima­gino que a vostès els agrada que nosal­tres ens interes­sem per la seva situ­ació.
Pre­ci­sa­ment, ara que es troba a Cata­lu­nya par­ti­ci­pant en les acti­vi­tats de l’Agenda podrà fer una valo­ració en pri­mera per­sona. Com veu la situ­ació aquí?
És molt interes­sant venir a Europa per veure què passa aquí. Mol­tes de les per­so­nes del meu país que estan venint perquè allà no tenen res, s’estan ado­nant que aquí les coses tam­poc estan bé. Veus gent pel car­rer dema­nant almoina. A Europa, com en tots els països, també hi ha pobresa i desi­gual­tats, però des de l’Amèrica Lla­tina tenim una imatge ter­gi­ver­sada, dis­tor­si­o­nada, del que és en rea­li­tat. El fet que ens puguem conèixer uns i altres, com­par­tir lli­gams, fa que puguem inter­pre­tar millor les nos­tres res­pec­ti­ves rea­li­tats. Al final tam­poc hi ha tan­tes diferències i tenim molts rep­tes en comú: les desi­gual­tats, l’emergència climàtica...
La pre­gunta següent és lògica. Com defi­ni­ria la situ­ació al Sal­va­dor, ara que es com­pleix la mei­tat del man­dat del pre­si­dent Nayib Bukele?
Al Sal­va­dor estem divi­dits com a país, però no crec que siguem els únics. L’Amèrica Lla­tina està pas­sant ara mateix un moment impor­tant. No teníem un moment així des l’època de Chávez, quan va començar a can­viar el pano­rama polític. Ara s’està donant un altre cop, tor­nem a un altre cicle. El Sal­va­dor forma part d’aquest procés des que el 2019 va gua­nyar el pre­si­dent actual. El pro­blema és que hi ha un com­po­nent popu­lista molt mar­cat en aquesta tran­sició, i això és perillós. És veri­tat que el tri­omf elec­to­ral de Bukele va ser molt espe­rançador per tot el que ha pas­sat al nos­tre país. Al Sal­va­dor comen­cem a comp­tar les eta­pes a par­tir dels acords de pau del 1992. Això és així no perquè abans no hagues­sin pas­sat coses, sinó perquè es té en compte aquest moment de recons­trucció després de la guerra, amb la des­mo­bi­lit­zació de tota la guer­ri­lla i amb la des­mo­bi­lit­zació de part de l’exèrcit, perquè és evi­dent que no tot l’exèrcit sal­va­do­renc des­a­pa­reix. A par­tir dels acords de pau, hem patit i patim molts casos de cor­rupció. Va arri­bar molta ajuda inter­na­ci­o­nal des d’Europa i dels Estats Units. Estem par­lant de molts mili­ons de dòlars, però lamen­ta­ble­ment hi va haver mala gestió, pro­ble­mes de cor­rupció que es poden atri­buir a tots els governs.
També a l’actual?
També en el govern de Bukele hi ha mala gestió. No hi ha pro­ves de cor­rupció, però sí que se’ li pot acu­sar d’ocul­tar infor­mació. Jo, com a ciu­tadà, no puc dir que el govern sigui cor­rupte perquè no en tinc pro­ves, però sí que tinc pro­ves que s’ha optat per una política d’ocul­tació de la infor­mació, fins al punt que hi ha ins­ti­tu­ci­ons del meu país que des dels anys 2019 i 2020 han res­trin­git infor­mació que la ciu­ta­da­nia hau­ria de tenir, i l’han res­trin­git durant un període de set anys. No podem conèixer, per exem­ple, com s’han estat admi­nis­trant els diners des­ti­nats a la pandèmia, o el cost de les vacu­nes.
Però pre­ci­sa­ment el Sal­va­dor es con­si­dera un país amb èxit en el procés de vacu­nació...
I això és cert, l’estratègia de vacu­nació del Sal­va­dor ha estat molt exi­tosa, però, en canvi, el tema de les qua­ran­te­nes i els con­fi­na­ments a l’inici de la pandèmia es va ges­ti­o­nar molt mala­ment, fins al punt que es van pro­duir vio­la­ci­ons dels drets humans i es van dur a terme actu­a­ci­ons nefas­tes pel que fa a la mobi­li­tat. Arri­ba­ven estran­gers i sal­va­do­rencs al país i només tenien dues opci­ons: tor­nar al lloc d’on venien o que­dar-se fins a trenta dies o més en qua­ran­tena en ins­tal·laci­ons en con­di­ci­ons d’amun­te­ga­ment. Es por­tava la gent a espais on hi havia trenta o qua­ranta llits en una mateixa estança, en un con­fi­na­ment pre­ven­tiu. Però no tenia cap sen­tit, fins i tot hi va haver casos de per­so­nes que es van con­ta­giar allà mateix. Aquesta va ser la pit­jor estratègia. Evi­dent­ment hau­ria estat molt millor fer les qua­ran­te­nes indi­vi­du­als i no col·lec­ti­ves. Tot això va sor­tir a la llum i es va cri­ti­car, però el govern sal­va­do­renc té en marxa una estratègia molt pode­rosa de màrque­ting per poder que­dar bé davant de la ciu­ta­da­nia.
En qual­se­vol cas, aquí ens arriba que Bukele té uns índex d’apro­vació molt impor­tants.
S’està cre­ant una imatge molt dis­tor­si­o­nada, com si el pre­si­dent i la pri­mera dama fos­sin la nos­tra aris­tocràcia, o com a mínim ells s’ho pen­sen. S’ha de tenir en compte que algu­nes de les empre­ses que fan les enques­tes estan paga­des pel mateix govern. S’està veient que la seva apro­vació va bai­xant, encara que es manté per sobre del 80%, i això és molt. Però abans havia arri­bat a ser del 97%. Això ha fet que des del govern es man­tin­gui ina­mo­vi­ble el mateix dis­curs: diuen que només el 3% els està en con­tra. I no can­vien aquest dis­curs encara que els índexs d’apro­vació vagin bai­xant. A més, actuen molt des­pec­ti­va­ment amb els que estan en con­tra, amb els crítics. Difo­nen un mis­satge d’odi, veuen tots aquells que fan una crítica com a ene­mics. I aquest és un relat que s’està este­nent i que és molt perillós. Les crítiques s’hau­rien d’accep­tar per poder millo­rar. Jo per­so­nal­ment els feli­cito per l’estratègia de vacu­nació, que real­ment ha estat molt bona, però no puc accep­tar la manera com es van ges­ti­o­nar els con­fi­na­ments. S’hau­ria de saber que quan estàvem con­fi­nats a casa, si algú sor­tia al car­rer, els mili­tars se l’endu­ien direc­ta­ment a un cen­tre de qua­ran­tena. També hi havia humi­li­a­ci­ons, com fer des­fi­lar aque­lla per­sona pel car­rer cri­dant que s’havia sal­tat les nor­mes perquè tot­hom ho sentís. S’han uti­lit­zat uns mètodes molt qüesti­o­na­bles i això, evi­dent­ment, s’ha inten­tat ocul­tar a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. Quan algun cor­res­pon­sal d’algun mitjà estran­ger ho ha des­ta­pat, ha rebut tota mena d’insults per part del govern.
Creu que tot això pas­sarà fac­tura en les pròximes elec­ci­ons?
S’haurà de veure què passa. Ara el mateix govern està pro­mo­vent un canvi cons­ti­tu­ci­o­nal que per­meti al pre­si­dent tor­nar-se a pre­sen­tar a les elec­ci­ons [fins ara no podia ser ree­le­git], i això ens fa pen­sar en altres pro­ces­sos que no van aca­bar gaire bé.

“TOCAT” PER L’AGENDA

“No soc cap lluitador social històric, ni teòleg, ni filòsof, ni erudit, ni cap supervivent de les conseqüències de la desigualtat i la injustícia que afligeixen els que no es troben a la banda bona del sistema. Em considero un d’aquells a qui l’Agenda ha tocat i a qui ha donat l’oportunitat de treballar en la continuïtat del projecte que van començar José María Vigil i Pere Casaldàliga, entre d’altres, a l’inici de la dècada del 1990.” Així es presenta Germán Josué Alemán, nascut al Salvador el 1982 i analista informàtic de professió. Va entrar en contacte amb causes solidàries a través de les joventuts franciscanes del seu país, i recorda especialment el frare caputxí Miguel Hernández, que després de denunciar repetidament les injustícies socials va ser segrestat i assassinat a Guatemala el 2009. Alemán va conèixer l’Agenda Llatinoamericana el 2014, gràcies a una companya de la universitat. “Vaig llegir l’Agenda i em vaig identificar amb una causa de la qual coneixia poques coses o res: la revolució de consciències”, afegeix. Va començar a col·laborar-hi i finalment s’ha fet càrrec de la seva coordinació en l’àmbit internacional, amb el suport de tota la xarxa de voluntaris que, com ell, hi dediquen temps i esforços. També col·labora amb Generación Romero i el Movimiento Verde Salvadoreño Ecologista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor