Entrevista

ABEL MARINÉ

CATEDRÀTIC EMÈRIT DE NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA

“La millor dieta és la més variada equilibrada”

Abel Mariné és un dels principals experts en alimentació del nostre país. Defensa la dieta mediterrània i trenca alguns mites sobre allò que es considera artificial o natural. La clau, diu, és l’equilibri i la moderació. I que seiem a taula, amb temps i en companyia

VEGANS
“La dieta vegetariana estricta és una alimentació que necessita molta cura, però amb els suplements adequats és perfectament factible”
MODES I GLOBALITZACIÓ
“La moda de la quinoa ha deixat els pobles andins sense el seu producte nutritiu de proximitat i barat”
CARNÍVORS
“Quan els nostres avantpassats van començar a menjar carn es va desenvolupar el cervell humà”
MACROGRANGES
“S’ha d’’arribar a un equilibri. Sense producció intensiva no hi hauria carn per a tothom a un preu raonable”
DIETA MEDITERRÀNIA
“No és només una dieta, és una manera de viure. Significa anar pràcticament cada dia a plaça, caminar, relacionar-se...”
ALIMENTS ECOLÒGICS
“Qui s’alimenta bé amb aliments convencionals no s’alimenta pitjor que qui s’alimenta bé amb aliments ecològics”
Aca­bem de viure una nova polèmica en relació amb les macro­gran­ges i amb la quan­ti­tat i qua­li­tat de la carn que men­gem. Se’n fa un con­sum abu­siu i per­ju­di­cial?
La relació de la carn amb el càncer només està com­pro­vada en con­sums real­ment alts i en el marc d’una dieta dese­qui­li­brada, amb poques ver­du­res, hor­ta­lis­ses i frui­tes. Hi ha un informe de l’Agència Inter­na­ci­o­nal de Recerca sobre el Càncer (AIRC) del 2015 en què es diu específica­ment que no es tracta de no men­jar carn, sinó de men­jar-ne menys. La clau d’una bona dieta és que sigui vari­ada i que sigui pre­do­mi­nant­ment vege­tal. En això gai­rebé tot­hom hi està d’acord.
Qui­nes són, per tant, les quan­ti­tats ade­qua­des?
Una mit­jana de màxim 70 grams al dia de carn i els seus deri­vats, i això també inclou embo­tits i carns pro­ces­sa­des. En números molt rodons seria un màxim de 500 grams a la set­mana. Que hi pre­do­mi­nin les carns blan­ques i poc pro­ces­sa­des, i que n’hi hagi menys de ver­me­lles i d’embo­tits. Un entrepà diari d’embo­tit és massa, però tam­poc no n’hem de pres­cin­dir total­ment. Al con­junt de Cata­lu­nya el con­sum de carn és bas­tant supe­rior a aquesta mit­jana, segu­ra­ment ronda els 120 o 130 grams al dia. Seria bo que mengéssim menys carn, però sense pena­lit­zar-la. Això pel que fa referència a la carn i la salut.
I pel que fa als efec­tes ambi­en­tals?
Sem­pre serà millor la pro­ducció exten­siva, d’ani­mals que pas­tu­rin en lli­ber­tat. Aquesta pro­ducció té altres avan­tat­ges: ajuda al man­te­ni­ment del medi rural i con­tri­bu­eix a evi­tar, per exem­ple, que hi hagi grans incen­dis, ja que on hi ha pas­tu­res el risc és menor. Però tot això té un cost, i és evi­dent que només amb rama­de­ria exten­siva no es pot abas­tir de carn tot­hom. També hi ha uns cos­tos. No tot­hom pot pagar vede­lla dels Piri­neus, però segu­ra­ment sí que pot pagar una ham­bur­guesa. Men­ja­des amb mode­ració, i si són de qua­li­tat, són una carn barata i cor­recta.
I no hem de patir per la segu­re­tat? Hi ha qui pensa que les ham­bur­gue­ses tenen de tot menys carn...
Hem de tenir en compte que els con­trols dels ali­ments que es fan a la Unió Euro­pea, i a Cata­lu­nya en con­cret, són molt estric­tes. Aquí depe­nen prin­ci­pal­ment del Depar­ta­ment de Salut, que fa molt bona feina. L’Agència Cata­lana de Segu­re­tat Ali­mentària publica les memòries sobre el nivell de segu­re­tat dels ali­ments, i fa poc ha publi­cat la del 2019. La con­clusió és que el per­cen­tatge de pro­duc­tes ali­men­to­sos que no res­pec­ten alguna de les nor­mes és molt petit. I això no vol dir ni tan sols que siguin peri­llo­sos. Sem­pre pot haver-hi fraus i acci­dents, però el nivell de qua­li­tat dels ali­ments i la seva segu­re­tat són fran­ca­ment bons i podem estar tran­quils. Tor­nant al tema de les macro­gran­ges, és cert que la rama­de­ria pro­du­eix metà que afecta l’escal­fa­ment del pla­neta, sobre­tot en el cas de la pro­ducció de boví, i no tant de porc i d’aus. Crec que s’ha d’arri­bar a un equi­li­bri i no fer macro­gran­ges per tot arreu, i tam­poc fer-ne de molt grans. Però sense pro­ducció inten­siva no hi hau­ria carn per a tot­hom a un preu rao­na­ble. Si és fa bé, també és mà d’obra i riquesa per al camp i genera una carn que és cor­recta. Evi­dent­ment la vede­lla dels Piri­neus és una cosa i la carn estàndard n’és una altra, però si mirem el valor nutri­tiu, és pràcti­ca­ment el mateix.
En qual­se­vol cas, cada cop hi ha més per­so­nes vega­nes i més pro­duc­tes alter­na­tius a la carn.
Són pro­duc­tes amb molta tec­no­lo­gia afe­gida i no sem­pre gaire econòmics. És més natu­ral un pro­ducte de rama­de­ria exten­siva que un d’aquests subs­ti­tuts, que poden con­te­nir molts addi­tius, sense tenir res en con­tra dels addi­tius. També s’ha de tenir en compte la ter­mi­no­lo­gia: és curiós que les per­so­nes a qui no els agrada la carn de seguida vul­guin posar el nom de carn a pro­duc­tes que en rea­li­tat no són carn. Això demos­tra una certa con­tra­dicció. I ara es diu que una per­sona és vegana, però tota la vida s’havia par­lat de vege­ta­ri­a­nisme. Hem adop­tat l’expressió anglesa vegan, que sem­bla que queda més moderna, però sem­pre n’hi ha hagut, de per­so­nes que no men­gen carn.
No és una nova moda?
No, en abso­lut. En ter­mi­no­lo­gia clàssica hi ha els vege­ta­ri­ans estric­tes, que no men­gen cap pro­ducte d’ori­gen ani­mal, i els ovo­lac­to­ve­ge­ta­ri­ans, que sí que men­gen llet i deri­vats, i ous. En el vege­ta­ri­a­nisme actual dis­tin­gi­ria dos ves­sants. D’una banda, els que seguei­xen una tra­dició que és molt antiga i que de vega­des va lli­gada a la religió i a les cre­en­ces. Un dels pri­mers vege­ta­ri­ans cone­guts és Pitàgores, que sem­bla que no ho feia tant per salut com per pro­tes­tar públi­ca­ment pels abu­sos que es come­tien als grans ban­quets. Un incís: hem de pen­sar que els grans àpats dels rics, el gran plaer de men­jar, sem­pre l’asso­ciem amb men­jar en excés carn, mai amb excés de frui­tes o ver­du­res. En qual­se­vol cas, el men­jar és lliure i tot­hom pot fer el que con­si­deri ade­quat. Recent­ment, hi ha un altre ves­sant del vege­ta­ri­a­nisme que, dit amb tota la prudència i cor­di­a­li­tat, més aviat sem­bla una mica de saló, una moda. Fins i tot s’ha inven­tat un terme nou: dir que ets fle­xi­tarià, per indi­car que ets vege­tarià però que de tant en tant men­ges carn. Això no neces­sita cap nom estrany. Men­jar molts vege­tals i carn amb mode­ració és el que s’hau­ria de fer! Dit això, hi ha un aspecte interes­sant des d’un punt de vista històric, o més aviat pre­històric. Quan els nos­tres avant­pas­sats van començar a men­jar carns van posar les bases fisiològiques per poder desen­vo­lu­par el cer­vell humà.
Per tant, som humans gràcies al fet de men­jar carn?
Un dels inves­ti­ga­dors d’Ata­pu­erca, Juan Luis Arsu­aga, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Com­plu­tense de Madrid, explica al seu lli­bre Los abo­ri­ge­nes que en el moment que els éssers humans van començar a men­jar carn, quan apro­fi­ta­ven la car­ro­nya d’ani­mals morts, es va sim­pli­fi­car el tre­ball diges­tiu i es va fer pos­si­ble dedi­car més ener­gia i acti­vi­tat fisiològica a desen­vo­lu­par el cer­vell. S’ha de tenir en compte que la carn té un alt valor nutri­tiu i es pot men­jar crua, en canvi els cere­als s’han de trans­for­mar. Els nos­tres ances­tres, abans de la revo­lució neolítica de l’agri­cul­tura, men­ja­ven les plan­tes comes­ti­bles que tro­ba­ven. Men­ja­ven molta fibra, que és molt bona i necessària, però que també reque­reix tre­ball diges­tiu. Men­jar carn va aju­dar a reduir aquest esforç i, per tant, el fet de fer-nos carnívors va con­tri­buir a la nos­tra homi­nit­zació. A banda d’això, per la part estric­ta­ment nutri­ci­o­nal, una dieta vege­ta­ri­ana estricta pot ser defi­citària en alguns nutri­ents.
Quins nutri­ents, con­cre­ta­ment?
El ferro, que prové sobre­tot de la carn, i el calci, que prové sobre­tot de la llet i els seus deri­vats. I sobre­tot la vita­mina B12. Tots els vege­ta­ri­ans estric­tes han de tenir cura de pren­dre suple­ments d’aquesta vita­mina, i això és espe­ci­al­ment crític en la cana­lla petita i les dones ges­tants i lac­tants. Per tant, la dieta vege­ta­ri­ana estricta és una ali­men­tació que neces­sita molta cura, però amb aquest tipus de suple­ment és per­fec­ta­ment fac­ti­ble. És una opció per­so­nal. Ara bé, si es menja de tot en quan­ti­tats mode­ra­des no has de tenir en compte tan­tes pre­cau­ci­ons ni has de pen­sar tant què com­pres ni què poses a taula.
Entre l’aug­ment dels vegans per una banda, i el men­jar ràpid per l’altra, s’està per­dent la dieta medi­terrània?
S’hi ha de con­ti­nuar insis­tint. Pre­ci­sa­ment, una inves­ti­gació recent de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, lide­rada per la pro­fes­sora Cris­tina Andrés, de la Facul­tat de Farmàcia i Ciències de l’Ali­men­tació, asso­cia una menor mor­ta­li­tat de les per­so­nes grans amb el segui­ment de la dieta medi­terrània. Aquesta dieta, de fet, no és res de nou. És la que seguíem en els anys qua­ranta sense saber-ho: men­jar amb mode­ració i pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. Al vol­tant del mar Medi­ter­rani, la geo­gra­fia no per­met grans exten­si­ons de cul­tius ni grans exten­si­ons rama­de­res. La pro­ducció sem­pre havia estat limi­tada i basada sobre­tot en l’horta: frui­tes, vege­tals, hor­ta­lis­ses i greix en forma d’oli d’oliva. Qui va posar nom a la dieta medi­terrània va ser un inves­ti­ga­dor nord-ame­ricà, Ancel Keys, que en els anys sei­xanta va veure que al sud d’Itàlia, i d’acord amb el seu cri­teri, la gent men­java molt de greix, però en canvi no hi havia gai­res malal­ties car­di­o­vas­cu­lars. Va des­co­brir que el motiu era el con­sum d’oli d’oliva, que és el més salu­da­ble de tots i que era el que es con­su­mia sem­pre fins que ens van començar a arri­bar els olis de lla­vors. També s’ha vist que en la dieta medi­terrània hi ha greix sobre­tot de porc, i en con­tra del que molta gent pensa, el greix del porc, encara que no sigui de gla, tam­poc és tan dolent. Si hi afe­gim molta ver­dura i molta fruita, cosa que la dieta anglo­sa­xona no inclou, tenim una dieta molt salu­da­ble. I encara li hem d’afe­gir un altre punt: era necessària­ment mode­rada.
La gent no s’ati­pava com ara...
Els que tenim una edat recor­dem el raci­o­na­ment, i la dieta del raci­o­na­ment era fran­ca­ment salu­da­ble. Hi havia poca carn, molts lle­gums, molta ver­dura, molts ali­ments fres­cos i fruita seca, i es valo­rava molt el sucre, però no n’hi havia gaire. Hi ha unes dades que són espec­ta­cu­lars i que sem­pre comento. A la Gran Bre­ta­nya, durant la Segona Guerra Mun­dial, hi va haver raci­o­na­ment pla­ni­fi­cat científica­ment, i els angle­sos, en aquells cinc anys, van tenir una salut car­di­o­vas­cu­lar excel·lent que no havien tin­gut abans i que no van tenir després, quan van gua­nyar la guerra. Van tor­nar a esmor­zar ous amb bacó cada dia i els pro­ble­mes car­di­o­vas­cu­lars van tor­nar aug­men­tar.
La dieta medi­terrània també inclou vi en els àpats?
Sí, però els cor­rents actu­als ens diuen que ja no s’ha de reco­ma­nar cap mena de con­sum d’alco­hol. Fins i tot la Unió Europa es plan­teja reto­lar les ampo­lles de vi amb una eti­queta dient que hi ha risc de càncer. Però durant segles se n’ha con­su­mit i s’ha demos­trat, amb un con­sum limi­tat, bene­fi­cis per a la salut. El que ha de que­dar clar és que l’alco­hol és una substància tòxica si se n’abusa, que pot gene­rar toxi­co­ma­nia, i també que les per­so­nes que tenen algun pro­blema de salut no n’han de pren­dre. No l’hem de reco­ma­nar ni pro­moure. Per­so­nal­ment, però, un con­sum molt mode­rat en el marc cul­tu­ral i dietètic de la dieta medi­terrània em costa una mica d’adme­tre que sigui per­ju­di­cial, tot i que hi ha inves­ti­ga­ci­ons que indi­quen que no hi ha cap dosi segura, sobre­tot en relació amb el càncer de mama de la dona. Però d’altra banda, molts inves­ti­ga­dors seguei­xen cre­ient que el con­sum mode­rat de vi té efec­tes car­di­o­vas­cu­lars posi­tius. En qual­se­vol cas, el que no ens hem de can­sar mai de reco­ma­nar són frui­tes i ver­du­res, i també deri­vats dels cere­als (pa, pasta, arròs...)
L’ali­men­tació actual és el reflex dels nos­tres pro­ble­mes com a soci­e­tat?
L’acu­mu­lació de les per­so­nes a la ciu­tat i l’abandó del camp i de la page­sia fa més difícil ali­men­tar-nos cor­rec­ta­ment. Es parla d’horts urbans i està molt bé fer-ne. També es tre­ba­lla amb l’agri­cul­tura ver­ti­cal, que per­met con­rear en safa­tes sense terra, però neces­sita una tec­no­lo­gia cara. El que hauríem de fer és cui­dar zones com el delta del Llo­bre­gat i mol­tes d’altres que per­me­ten l’agri­cul­tura de pro­xi­mi­tat. Hi ha un exem­ple clar. Ara agrada molt la qui­noa. Ve de lluny, té un nom exòtic i no conté glu­ten. Un altre incís: la gent busca ali­ments sense glu­ten quan això només cal per a les per­so­nes celíaques, a la resta el glu­ten no els fa cap mal. Però es clar, s’ha posat de moda no pren­dre glu­ten. Lla­vors apa­reix la qui­noa, que real­ment és un ali­ment excel·lent, amb una proteïna vege­tal molt interes­sant. La qui­noa, que no és un cereal, es pro­du­eix en unes con­di­ci­ons climàtiques on pre­ci­sa­ment no crei­xen cere­als: al món andí. Per a peru­ans i boli­vi­ans és un pro­ducte de pro­xi­mi­tat, econòmic i nutri­tiu. Però en el moment que el món occi­den­tal s’hi fixa i en comença a con­su­mir, el preu aug­menta i les pobla­ci­ons d’allà ja no hi poden acce­dir. Els hem pres, per culpa de la glo­ba­lit­zació, el seu ali­ment acces­si­ble, barat i habi­tual. I a Cata­lu­nya tenim el fajol o blat negre de la cuina de la Gar­rotxa, que és per­fec­ta­ment com­pa­ra­ble a la qui­noa. Però com que és d’aquí, no ves­teix tant i no li fem gaire cas. En aquest sen­tit, és molt reco­ma­na­ble el lli­bre Plan­tes ali­mentàries del Piri­neu català , coor­di­nat pel pro­fes­sor de botànica de la Facul­tat de Farmàcia de la UB Joan Vallès. Des del punt de vista de l’ali­men­tació, veiem que hi ha mol­tes plan­tes de les quals podríem treure pro­fit.
En qual­se­vol cas, però, Cata­lu­nya no és auto­su­fi­ci­ent pel que fa a ali­ments.
La xifra s’ha de pren­dre amb prudència, però es cal­cula que a Cata­lu­nya només som auto­su­fi­ci­ents pel que fa a l’ali­men­tació en un 50 o 60%, en funció dels ali­ments que es con­su­mei­xin. El nos­tre men­jar, en part, ha de venir de fora, i hauríem d’inten­tar que no vingués de gaire lluny. El pro­blema és que s’esta mal­trac­tant molt la page­sia, estem aban­do­nant el país. Hi ha page­sos que s’espa­vi­len i creen xar­xes per fer arri­bar els seus pro­duc­tes al mer­cat. I nosal­tres, com a con­su­mi­dors, hauríem d’inten­tar bus­car aquests pro­duc­tes. Com diu Chris­tian Jac­quiau, un autor francès molt crític amb els sis­te­mes de dis­tri­bució, quan com­prem deci­dim la soci­e­tat on volem viure. Si com­prem madui­xes del Maresme, estem deci­dint que volem aju­dar els pro­duc­tes locals, i si com­prem les madui­xes més bara­tes però que venen de ves a saber on, no hi estem con­tri­buint. El pro­blema és que hi ha molta gent que no té diners i ha de com­prar barat per neces­si­tat. Per això jo defenso les ham­bur­gue­ses com una manera de men­jar carn sense gas­tar gaire, sem­pre que siguin amb poc greix i en una bona dieta. No és el mateix men­jar una ham­bur­guesa amb una ama­nida i de postres una fruita, que una ham­bur­guesa amb for­matge i un gelat. El pro­blema és que estem en una soci­e­tat molt man­drosa, on tot ha de ser fàcil.
Que des­a­pa­re­gui la cul­tura de l’esforç també afecta com men­gem?
Sí, per exem­ple en el cas de l’ali­men­tació dels nens. Molta gent es pensa que ja apre­nen a men­jar a l’escola, però no ha de ser així. L’escola educa i aporta conei­xe­ments, però a men­jar se n’ha d’apren­dre a casa. El men­ja­dor esco­lar ja fa molts esforços i en gene­ral té bona cura dels menús. Però si després a casa, al ves­pre, la mai­nada menja de qual­se­vol manera mirant la tele, no arre­gla­rem res. Jesús Con­tre­ras és un catedràtic de la UB que s’ha dedi­cat sem­pre a l’ali­men­tació des del punt de vista antro­pològic. Comenta que l’ali­men­tació de la cana­lla es va començar a espat­llar quan, en arri­bar a casa, en lloc de dir-los “això és el que hi ha per sopar”, els vam començar a pre­gun­tar què volien sopar. I s’acaba d’espat­llar del tot si al final els diem que ells matei­xos mirin a la nevera a veure què hi ha. Això ens porta a un altre pro­blema: men­jar sols.
Millor fer-ho acom­pa­nyats?
Si tu estàs sol, no men­ges tan bé. Si una àvia té nets a dinar, farà alguna cosa i, per tant, ella també s’ho men­jarà. Si està sola aca­barà men­jant pit­jor. A més, si men­ges en com­pa­nyia, par­les, t’atu­res i aca­bes men­jant més a poc a poc i, per tant, men­ges menys. Si estàs davant l’ordi­na­dor i men­ges una ham­bur­guesa, que és més fàcil, t’ati­paràs com un lla­dre i la culpa no serà de l’ham­bur­guesa, sinó teva. En aquest sen­tit crec que és impor­tant el paper dels men­jars pre­pa­rats: se’n fan a bon preu i de bona qua­li­tat, i et per­me­ten men­jar de plat. L’ideal seria fer-se el men­jar a casa, però si no és pos­si­ble, el temps el pots inver­tir, com a mínim, a men­jar a taula i no en forma d’entrepà en un pim-pam. Men­jar un pri­mer i un segon plat reque­reix temps. Una imatge que em va col­pir molt a Nova York va ser veure aquells exe­cu­tius mudats men­jant una ham­bur­guesa i un refresc a les esca­les dels gra­ta­cels, per tor­nar a tre­ba­llar ràpida­ment. Això, a part de ser un des­as­tre social, també és un des­as­tre nutri­ci­o­nal. De fet, hi ha estu­dis que diuen que, tot i que al llarg de la història de la huma­ni­tat el progrés sem­pre ha fet que cada gene­ració visqués una mica més i millor que l’ante­rior, als països desen­vo­lu­pats això pot­ser no serà així en les gene­ra­ci­ons del futur. Sem­bla que les gene­ra­ci­ons que estan ara en l’ado­lescència i una miqueta per sobre aca­ba­ran vivint menys que els seus ante­ces­sors per culpa d’una mala dieta i de no fer prou exer­cici.
Es tracta, per tant, d’un pro­blema d’estil de vida?
És que la dieta medi­terrània no és només una dieta, és una manera de viure. Sig­ni­fica anar pràcti­ca­ment cada dia a plaça, cami­nar, por­tar una bossa perquè no t’hagin d’enva­sar els ali­ments... També afa­vo­reix el tracte per­so­nal, que ara s’està per­dent perquè tot ens arriba a domi­cili. No par­lem amb ningú, no podem dedi­car més temps al men­jar perquè sem­pre tenim pressa per fer altres coses, i aca­bem men­jant pit­jor. El progrés no sem­pre és posi­tiu: quan anti­ga­ment hi havia els cot­xes sense direcció assis­tida, per cada hora de con­ducció es gas­ta­ven entre 60 i 90 qui­lo­ca­lo­ries més que no pas ara. Tenim ascen­sors i esca­les mecàniques a tot arreu, i es fan ser­vir encara que no sigui neces­sari. Anem a com­prar un cop a la set­mana amb cotxe al super­mer­cat d’un cen­tre comer­cial, ja no cami­nem pel barri, no fem exer­cici. I com­prant per a tota la set­mana segu­ra­ment cal­cu­lem pit­jor i aca­bem gene­rant més mal­ba­ra­ta­ment, que és un tema gravíssim. Les escom­bra­ries són ple­nes de pro­duc­tes comes­ti­bles. Mal­ba­ra­tem el men­jar i també tota l’ener­gia i tot el que s’ha gas­tat per pro­duir-lo. Sem­pre s’ha dit que som el que men­gem, però també som allò que llen­cem.
Cada cop ens ali­men­tem pit­jor?
El més pre­o­cu­pant és que s’ha per­dut l’hàbit de men­jar a taula. Hi ha qui en culpa les dones que ja no cui­nen, però és que la res­pon­sa­bi­li­tat de la cuina l’hem de tenir tots. Ara bé, per saber exac­ta­ment com ens ali­men­ten cal­dria que hi hagués un nutri­ci­o­nista al cos­tat de cada família. Els estu­dis sobre ali­men­tació i salut que es fan a par­tir d’entre­vis­tes poden indi­car tendències, però no la veri­tat abso­luta, perquè una cosa és el que les per­so­nes men­gen, i l’altra, el que diuen que men­gen. I en qual­se­vol cas, el que hem de tenir clar és que mol­tes infor­ma­ci­ons sobre ali­men­tació que cir­cu­len per inter­net no són cor­rec­tes. S’ha d’anar amb compte amb molts influ­en­cers. El con­su­mi­dor ha de saber si la infor­mació que rep prové d’un cen­tre de recerca, d’una revista científica, de l’experiència pròpia o de la pro­moció d’un pro­ducte. Per exem­ple, tenim la moda dels supera­li­ments: la xia, les baies de goji... Doncs resulta que la tomata és un supera­li­ment, però com que no és rar no l’hi con­si­de­rem.
També ens alar­mem molt amb alguns escàndols ali­men­ta­ris, com el de l’oli de palma. Se’n va fer un gra massa?
Crec que la polèmica va ser exces­siva. L’oli de palma és un oli que com­pleix la seva funció. El pro­blema no és l’oli per si mateix, sinó men­jar molts pro­duc­tes que en por­ten, com gale­tes, gelats... Però no per l’oli, sinó perquè aquests pro­duc­tes s’han de men­jar sem­pre amb mode­ració, ja que por­ten molts sucres i grei­xos. Hi ha un tre­ball molt interes­sant d’una inves­ti­ga­dora de Ghana, Lau­rene Boa­teng, que ha estu­diat els efec­tes de tota la polèmica. L’oli de palma i l’oli de coco han estat tra­di­ci­o­nal­ment els olis de molts països afri­cans. Es pro­du­ei­xen allà mateix, i si se sap com uti­lit­zar-los no supo­sen cap pro­blema i, a més, són barats. Però quan va escla­tar l’escàndol als països rics, allà en va dis­mi­nuir el con­sum. Lla­vors van bus­car altres olis que els han resul­tat més cars, i al final la gent ha aca­bat men­jant pit­jor. Hem de tenir en compte que la nos­tra dieta medi­terrània és molt bona i molt estu­di­ada, però no és l’única amb bene­fi­cis que hi ha al món. Tot­hom hau­ria de men­jar allò que té més a prop, hi hau­ria menys glo­ba­lit­zació i menys men­jar anant amunt i avall.
Què pensa dels suple­ments ali­men­ta­ris? Són una altra moda?

Com­plei­xen una funció quan real­ment hi ha una carència, però el pri­mer pas sem­pre hau­ria de ser modi­fi­car la dieta. Un dels dèficits més comuns que tenim a la nos­tra soci­e­tat és el de la vita­mina D, sobre­tot en les dones menopàusi­ques, i aquest dèficit es pot rela­ci­o­nar amb pro­ble­mes de salut. Per evi­tar-lo, el millor que podem fer és men­jar més peix blau, ous i greix ani­mal, i pren­dre el sol. Si així no aug­men­tem els nivells podem pren­dre suple­ments, però que ens ho digui una per­sona experta –metge, far­macèutic, infer­mer, nutri­ci­o­nista, die­tista...– no un amic o un cone­gut. S’ha de tenir en compte que molts d’aquests suple­ments poden ser tòxics en deter­mi­na­des quan­ti­tats. Per exem­ple, la vita­mina A, sense la qual no podríem viure, si es pren en excés té efec­tes tera­togènics, podria pro­vo­car mal­for­ma­ci­ons en la cri­a­tura d’una dona emba­ras­sada. I el pro­blema és que amb els suple­ments és més fàcil arri­bar aques­tes quan­ti­tats exces­si­ves. En canvi, una per­sona no arri­barà mai a un nivell pre­o­cu­pant de vita­mina D a base de men­jar peix blau, perquè abans que­darà tipa. Com deia, en cas d’una carència el que s’hau­ria de fer és selec­ci­o­nar i pre­pa­rar bé la dieta, no anar ràpida­ment a un suple­ment, l’opció fàcil.

Par­lant de fer-ho tot més fàcil, algun dia hi haurà una pas­ti­lla que ens estalviï de cui­nar?
La pos­si­bi­li­tat de men­jar de manera sintètica tot allò que neces­si­tem ja exis­teix. El que passa és que si tenim en compte les nos­tres neces­si­tats d’hidrats de car­boni, de grei­xos i de proteïnes, cal­drien uns 500 grams al dia de pinso per a per­so­nes. Això podrien ser per­fec­ta­ment mil pas­ti­lles al dia, i no té cap sen­tit. De fet, la NASA ha deci­dit donar als seus astro­nau­tes plats lio­fi­lit­zats, i no pas pas­ti­lles, perquè s’ha vist que els que men­gen plat tenen millors con­di­ci­ons físiques i men­tals per tre­ba­llar.
Si en el futur no men­gem pas­ti­lles, men­ja­rem insec­tes?
Si em per­mets, ja n’hem men­jat. Els insec­tes es tro­ben a tot arreu i segur que en alguna farina, ine­vi­ta­ble­ment, n’hem tro­bat! En tot cas, la UE ha apro­vat el con­sum de dos tipus d’insec­tes com a ali­ments. A Europa no són de con­sum habi­tual i han de com­plir nor­mes rigo­ro­ses per garan­tir-ne la segu­re­tat. Tenen una bona proteïna, poc greix i de qua­li­tat, i alguns fins i tot tenen fibra, per la qui­tina de la seva closca, que si es menja tor­rada pot tenir la con­sistència d’una fulla d’enciam una mica seca. A més, aquesta qui­tina reté el greix i l’absor­beix. Anti­ga­ment eren més habi­tu­als. Els evan­ge­lis ja ens diuen que quan Joan Bap­tista pre­di­cava al desert men­java lla­gosta i mel. I no es refe­rien a la lla­gosta del mar. L’ali­men­tació a base d’insec­tes arri­barà amb força. Criar-los és rela­ti­va­ment fàcil i barat en com­pa­ració amb la carn, i no neces­si­ten pes­ti­ci­des ni gai­res pro­duc­tes fito­sa­ni­ta­ris. Jo no en soc gaire entu­si­asta, però és cert que tenen tota una gas­tro­no­mia al dar­rere: a Mèxic, és tra­di­ci­o­nal men­jar els cha­pu­li­nes. De tota manera, de cara al futur del nos­tre men­jar, el més impor­tant és que puguem man­te­nir el plat, el temps i la com­pa­nyia.
Sobre la com­pa­nyia i la sole­dat, el con­fi­na­ment va fer aug­men­tar les ven­des de xoco­lata. El coro­na­vi­rus por­tarà una altra pandèmia, la de l’obe­si­tat?
La pandèmia de l’obe­si­tat ja la tenim aquí. El pro­blema de la covid és que ha gene­rat molt angoixa. I quan men­gem xoco­lata i dolços es pro­du­eix la síntesi de sero­to­nina al cer­vell, i es genera sen­sació de benes­tar. De xoco­lata, en podem men­jar esporàdica­ment, el seu color marró i ver­mellós prové dels anti­o­xi­dants, i el greix del cacau no és dels més per­ju­di­ci­als. Amb prudència en podem men­jar, i ara n’hi ha de molt bones sense sucre. El pro­blema amb la pandèmia és que estar tot el dia tan­cats ens ha por­tat a men­jar més pas­tis­sos i menys ama­ni­des, i això no és bo.
Final­ment, al seu lli­bre Die­tas: una immersión rápida, també trenca alguns mites.
En el llen­guatge actual han qua­llat con­cep­tes erro­nis com que la química és dolenta. Tots els ali­ments, ela­bo­rats o natu­rals, tenen estruc­tura química. I no tot allò natu­ral és bo. Per exem­ple, la natu­ra­lesa pro­du­eix fongs extre­ma­da­ment tòxics. I no tot allò arti­fi­cial és dolent. Com deia el metge i científic Fran­cisco Grande Covián –un gran divul­ga­dor que va pla­ni­fi­car el raci­o­na­ment a Madrid durant la Guerra Civil i que després va fer car­rera als Estats Units–, no hi ha res més natu­ral, biològic i ecològic que el microbi que causa el còlera, ni res més químic, sintètic i arti­fi­cial que el clor. Però si no cloréssim l’aigua moriríem de còlera. L’altre con­cepte erroni és l’ecològic. S’ha de dei­xar clar que els ali­ments ecològics, en gene­ral, no són més nutri­tius que la resta i, en canvi, el seu cost és més ele­vat. És una opció ben lícita, però no es pot dir que siguin millors en aquest sen­tit. Evi­dent­ment, l’agri­cul­tura, com menys pes­ti­ci­des i pro­duc­tes fito­sa­ni­ta­ris faci ser­vir, millor. Però qui s’ali­menta bé amb ali­ments con­ven­ci­o­nals no s’ali­menta pit­jor que qui s’ali­menta bé amb ali­ments ecològics. Això no vol dir que no s’hagi de pro­mo­ci­o­nar l’agri­cul­tura ecològica, però també hem de ser cons­ci­ents que només amb aquest tipus d’agri­cul­tura no podem abas­tir tota la huma­ni­tat.

LA FRUITA, MILLOR SENCERA

La majoria de nosaltres podem triar, afortunadament, què mengem. Però sovint aquesta tria no es fa amb prou criteri i està influïda per modes i mites. En aquest context, Abel Mariné insisteix que els aliments no es poden considerar ni bons ni dolents. “Si un producte compleix la legislació, és un aliment correcte. Una altra cosa és que sigui bo menjar-ne molt o que sigui necessari menjar-ne poc”, insisteix. En aquest sentit, explica que alguns autors nord-americans han arribat a comparar el sucre amb l’alcohol, proposant que se’n prohibeixi la venda a la canalla. “Sincerament, crec que no és el mateix que un nen de 8 anys es mengi una presa de xocolata que es begui una cervesa. La diferència és evident. En canvi, sí que és important saber, per exemple, el sucre que contenen els sucs de fruita”, afegeix. Per això recomana que a la mainada se’ls doni la fruita sencera. “Molts pares i mares, amb tota la bona voluntat del món i pensant només en les vitamines, fan beure als seus fills força sucs de fruita natural, que en realitat fan augmentar molt ràpidament els nivells de sucre a la sang. Una mica de suc és bo, però és molt millor la fruita sencera, ja que la fibra fa que el sucre s’absorbeixi més lentament i hi ha menys risc de desenvolupar diabetis”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor