Entrevista

JORDI PANYELLA

PERIODISTA

“L’objectiu és fer por i, després, mal”

Jordi Panyella documenta a ‘Causa general’ el balanç (encara provisional) de l’huracà repressiu amb què els poders de l’Estat han respost al procés català. Un treball periodístic minuciós que xifra en 3.628 les persones represaliades fins ara

CAUSA GENERAL Autor: Jordi Panyella Editorial: Angle Editorial Pàgines: 557
ELS EFECTES REPRESSIUS
“S’ha passat de cridar independència a haver de batallar per la gent que ha estat represaliada”
POR I PATIMENT
“Queden molts judicis i patiment, encara. L’independentisme s’ha de fer fort en la capacitat d’aguantar les hòsties”

Del “no pas­sa­ran” jurídic que el màxim repre­sen­tant del poder judi­cial espa­nyol, Car­los Les­mes, pro­cla­mava en la pompa de l’any judi­cial el 5 de setem­bre del 2017, i del “no pas­sa­ran” monàrquic del 3 d’octu­bre, se’n deriva el que recu­llen les més de cinc-cen­tes pàgines de Causa gene­ral (Angle Edi­to­rial), el lli­bre que acaba de publi­car el peri­o­dista Jordi Panye­lla. El balanç deta­llat, minuciós (i encara pro­vi­si­o­nal) de l’“a por ellos” amb què els poders de l’Estat van res­pon­dre al procés català. Un tre­ball de docu­men­tació sobre abús de poder, males pràcti­ques poli­ci­als, deliri acu­sa­tori i con­dem­nes arbitràries. Jordi Panye­lla (Bar­ce­lona, 1966), peri­o­dista d’El Punt Avui, xifra en 2.562 els repre­sa­li­ats, als quals cal sumar els votants ferits en el referèndum de l’1 d’octu­bre (1.066), que ele­ven la xifra a 3.628. Tot i que el gruix de la repressió amb cau­ses i més cau­ses, deten­ci­ons i presó se situa a par­tir del 2017, el lli­bre es remunta fins al 2009, any de la pri­mera con­sulta inde­pen­den­tista a Arenys de Munt.

Al lli­bre apa­reix insis­tent­ment la paraula por
És un lli­bre sobre la por, i al mateix temps con­tra la por. Por és la paraula que des­criu el sen­ti­ment de la gent repre­sa­li­ada i, també, l’objec­tiu de la repressió. I m’agra­da­ria que fos con­tra la por, que aquest lli­bre fos un cop de puny que ajudés a fer que reac­ci­o­nem perquè l’estratègia de la repressió és jus­ta­ment fer por per des­mo­bi­lit­zar. Sovint qui és per­se­guit no és qui pateix més por, però sí el seu entorn. Són molts els que reben el prec dels fills, dels pares, de la pare­lla, perquè no s’invo­lu­crin en segons què: “Papa, deixa-ho córrer que no et vull veure a la presó”, és una frase recur­rent. Al mateix con­se­ller Giró, abans d’accep­tar el càrrec, les seves filles li van dema­nar que s’ho pensés bé.
Les cons­tants des­a­vi­nen­ces entre els par­tits inde­pen­den­tis­tes i el desànim és, en part, con­seqüència de l’èxit d’aquesta estratègia de la por?
La repressió no ha vençut el movi­ment inde­pen­den­tista. Ho explico al final del lli­bre, a par­tir de les valo­ra­ci­ons que fan els pre­si­dents Ara­gonès i Puig­de­mont del 52% que ha asso­lit l’inde­pen­den­tisme, que és inqüesti­o­na­ble. Ara bé, la repressió sí que s’ha acon­se­guit impo­sar en l’estratègia i en el domini del tempo polític. S’ha pas­sat de cri­dar inde­pendència a cri­dar lli­ber­tat pre­sos polítics i amnis­tia. Com que la repressió és tan bèstia, l’acció de la gent s’ha diri­git a una cosa que no era l’objec­tiu ini­cial, que era la inde­pendència. S’ha per­dut l’este­lada i ha que­dat tot en el groc del “lli­ber­tat pre­sos polítics”, i això ja és una imatge molt gràfica. La repressió ha tri­om­fat en dina­mi­tar l’estratègia política de l’inde­pen­den­tisme. Només ens hem de fixar en alguns titu­lars recents, quan es parla de “bloc anti­re­pressió” per defi­nir un col·lec­tiu que abans s’ano­me­nava “bloc inde­pen­den­tista” o “bloc sobi­ra­nista”. S’ha pas­sat de cri­dar inde­pendència a haver de bata­llar per la gent que ha estat repre­sa­li­ada.
Al lli­bre docu­menta 2.562 casos de per­so­nes repre­sa­li­a­des a banda del miler de ferits l’1-O.
El pri­mer ele­ment de repressió i de coacció de l’Estat és la porra del poli­cia. La porra, les esco­pe­tes de bales de goma… Tots els que van ser bas­to­ne­jats l’1-O van ser vícti­mes d’aquesta pri­mera, i molt efec­tiva, repressió.
Alguns dels repre­sa­li­ats que ha entre­vis­tat no han vol­gut sor­tir amb el seu nom. Un altre cop la por…
Tor­nem a la por. Un cas para­digmàtic és el dels mes­tres de Sant Andreu de la Barca, als quals van lin­xar públi­ca­ment. S’expli­quen a través d’un mani­fest que em van per­me­tre publi­car, però amb la con­dició que els seus noms no sor­tis­sin, perquè al seu dia van ser per­se­guits a les xar­xes, insul­tats…
Quan va tenir la per­cepció que era neces­sari inven­ta­riar la repressió?
Al final del 2017 començo a anar guar­dant, en una car­peta a l’ordi­na­dor, tot allò que veia i que m’arri­bava sobre la per­se­cució de l’inde­pen­den­tisme. De seguida veus que va aga­fant un gran volum i tinc la per­cepció que caldrà reco­pi­lar-ho en un lli­bre. Em va sem­blar que era neces­sari un lli­bre per poder fer un retrat de la bru­ta­li­tat de la repressió i perquè servís, en un futur, per dei­xar docu­men­tat, reco­pi­lat i inven­ta­riat el que està pas­sant.
La infor­mació al minut que s’imposa ara i que s’oblida amb la mateixa velo­ci­tat, impe­deix segu­ra­ment veure la dimensió real del que està pas­sant?
És com si passés el vent i no t’ado­nes­sis que, en rea­li­tat, és una tem­pesta devas­ta­dora, un huracà. El lli­bre retrata l’huracà que la repressió ha supo­sat per a l’inde­pen­den­tisme. Men­tre van pas­sant les coses, sí que n’ets cons­ci­ent i veus que s’acu­mu­len, però no aca­bes de veure’n la dimensió, i quan t’hi atu­res i ho poses tot en con­junt és quan dius: ostres, tan bèstia ha sigut això? M’agra­da­ria que aquest lli­bre servís per plan­tar cara, que no per­me­tem que aquesta causa gene­ral segueixi. I d’altra banda, des d’un punt de vista pro­fes­si­o­nal, del peri­o­disme, em sem­blava impor­tant fer un recompte inde­pen­dent de la repressió i, per tant, no vin­cu­lat a cap enti­tat ni orga­nisme. Òmnium i Alerta Solidària són les que fins ara havien donat xifres, però aques­tes enti­tats en són part i la intenció era que, des del peri­o­disme, es docu­mentés la repressió. La meva volun­tat ha estat aixe­car acta del que ha pas­sat. El que no tenia sen­tit, però, era fer una guia de telèfons amb una relació de noms, cau­ses i peti­ci­ons de pena, sinó anar al cor de la repressió, que la gent s’expliqués.
Quina reacció han tin­gut el cen­te­nar de repre­sa­li­ats amb qui ha par­lat?
La gent ha estat molt agraïda i em dona­ven les gràcies per donar-los veu, per visu­a­lit­zar-los. Ha estat molt gra­ti­fi­cant.
Mal­grat que ‘The Eco­no­mist’ hagi deva­luat la democràcia espa­nyola, se suposa que estem dins uns estàndars democràtics en què una causa gene­ral no hi podria tenir cabuda. Com es demos­tra que exis­teix?
Fent el que he fet al lli­bre, expli­cant cadas­cun dels casos des del prin­cipi al final. Una causa gene­ral vol dir que hi ha una volun­tat des de tots els poders de coacció de l’Estat d’anar a segar l’herba de qual­se­vol res­sort del movi­ment inde­pen­den­tista. La causa gene­ral es fona­menta en un injust deliri acu­sa­tori, i en un voler forçar casos per voler pre­sen­tar el movi­ment inde­pen­den­tista com a vio­lent quan no ho és. Només cal citar el cas de la Tamara Car­rasco i l’Adrià Car­rasco, amb què es va voler esce­ni­fi­car que a Cata­lu­nya estava nai­xent una ETA i se’ls va dete­nir com es dete­nia els etar­res, i que uns anys després va aca­bar en no res, a banda de molt pati­ment. Par­tei­xen d’una victòria de l’inde­pen­den­tisme l’1-O i d’una der­rota visual de l’Estat espa­nyol amb aque­lla repressió con­tra els votants que defen­sa­ven les urnes. Ho han de recu­pe­rar, i aquest és el motiu de mol­tes deten­ci­ons, com la de l’alcalde de Ver­ges, a qui dete­nen també com si fos un ter­ro­rista. Aquell dia a Girona van dete­nir setze per­so­nes, com si con­for­mes­sin una banda vio­lenta. La idea era impo­sar aquest relat.
Cada cas es trac­tarà indi­vi­du­al­ment en molts jut­jats i difi­cul­tarà visu­a­lit­zar aquesta tera­nyina…
Sí, el dret penal és indi­vi­dual. Per això al lli­bre era impor­tant visu­a­lit­zar que hi ha aquesta causa gene­ral de segar l’inde­pen­den­tisme en tots els seus fronts. I compte!, que no només hi ha els jut­jats, hi ha també la Junta Elec­to­ral Cen­tral, el Tri­bu­nal de Comp­tes… Admi­nis­tra­ti­va­ment, penal­ment, periodísti­ca­ment, tot allò que és estat i que es creu en l’obli­gació de defen­sar l’Estat s’ha mobi­lit­zat.
Alguns aca­ben accep­tant con­dem­nes i uns fets que no reco­nei­xen per por de con­dem­nes més altes. Més por.
És així, com el cas del jove Max Cas­te­llar­nau, que van jut­jar la set­mana pas­sada per les pro­tes­tes a Bar­ce­lona con­tra la sentència del procés i que va accep­tar una pena d’un any i nou mesos. Si et con­for­mes, jurídica­ment accep­tes els fets, i tot i que aquest noi no els reco­neix, era una manera d’evi­tar una con­demna més alta. És molt per­vers.
Al lli­bre ha par­lat amb cinc pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat, tots ells repre­sa­li­ats d’una manera o una altra: Pujol, Mas, Puig­de­mont, Torra i Ara­gonès. Aquesta dada, per si sola, hau­ria de fer sonar totes les alar­mes.
S’ha anat a des­ban­car per la via judi­cial els rivals polítics, segu­ra­ment amb l’estratègia equi­vo­cada que si s’ata­cava els caps posa­rien fi al movi­ment.
El pre­si­dent Pujol s’ha de comp­tar entre els repre­sa­li­ats?
Recu­llo una frase de Jordi Pujol de l’any en què ell con­fessa la deixa, el 2014, que em sem­bla molt sig­ni­fi­ca­tiva. Explica que estava con­vençut que allò que havia con­fes­sat sobre la deixa podia afec­tar la força del movi­ment inde­pen­den­tista i quan, des de Que­ralbs, aquell 11 de setem­bre veu la gran mani­fes­tació inde­pen­den­tista refle­xi­ona: “Em pen­sava que jo era més impor­tant.” És cons­ci­ent ales­ho­res que quan l’ata­quen a ell, l’objec­tiu en rea­li­tat és inten­tar afe­blir el movi­ment inde­pen­den­tista, tot i que no ho van acon­se­guir. Com­par­teixo aquesta tesi, i per això l’he inclòs entre els repre­sa­li­ats.
El seu és un lli­bre ina­ca­bat. Encara hi ha molts casos pen­dents.
És un lli­bre aca­bat, però per desgràcia la història de la repressió és ina­ca­ba­ble. Perquè repressió també és el 25% de cas­tellà a les esco­les. Han inten­tat car­re­gar-se les poques estruc­tu­res d’estat que s’havien acon­se­guit cons­truir fins ara: s’ha ata­cat els Mos­sos amb el judici a Tra­pero; s’han ata­cat els mit­jans de comu­ni­cació públics, amb els seus direc­tors Sanc­his i Gor­di­llo pro­ces­sats al jut­jat d’ins­trucció 13, i s’ha fet un atac bru­tal a l’escola. El lli­bre és viu. La segona edició està en marxa i caldrà incor­po­rar-hi can­vis, perquè hi ha nove­tats pro­ces­sals en alguns casos.
De moment, hi ha 35 con­dem­nes que sumen 145 anys de presó i més peti­ci­ons de llar­gues con­dem­nes.
Hi ha una petició bru­tal con­tra un jove informàtic de Vila-rodona a qui li dema­nen divuit anys de presó! Que­den molts judi­cis i molt de pati­ment. Tinc la sen­sació que el movi­ment inde­pen­den­tista, si vol acon­se­guir el seu objec­tiu, s’ha de fer fort en la capa­ci­tat d’aguan­tar les hòsties, d’aguan­tar el mal. La presó és fer mal, molt mal.
És directe i clar en la denúncia. Tem que li pugui por­tar con­seqüències?
Espero no sor­tir en negreta al lli­bre, com hi sur­ten els noms de cadas­cun dels repre­sa­li­ats. Els peri­o­dis­tes hem estat objecte també de la repressió… Ara penso, a banda de Vicent Sanc­his i Saul Gor­di­llo, en Mònica Ter­ri­bas, o en fotògrafs detin­guts men­tre feien la seva feina. A la premsa, ens han enviat uns quants avi­sos.
El cen­te­nar de tes­ti­mo­nis a qui ha entre­vis­tat han pogut par­lar amb lli­ber­tat o s’han hagut de con­te­nir perquè tenen pro­ces­sos pen­dents?
He hagut de fer mol­tes entre­vis­tes cara a cara perquè hi ha gent que encara té por de par­lar per telèfon, i això ja et con­di­ci­ona. I sí, són gent que, per desgràcia, ha de vigi­lar què diu.
Mal­grat els mati­sos, entre els dife­rents líders polítics hi ha el reco­nei­xe­ment que no es va cali­brar prou la capa­ci­tat repres­sora de l’Estat. Ho han dit Cui­xart, Mas, For­ca­dell…
Puig­de­mont diu que no accepta que se’ls qua­li­fi­qui d’inge­nus, però sí que adme­ten que no es va cali­brar la capa­ci­tat repres­sora que ha des­ple­gat l’Estat. És interes­sant el que explica Ernest Mara­gall quan parla del marc d’Europa i reco­neix que no s’hi hau­rien ni posat si no fóssim a Europa. S’espe­rava una reacció i un acom­pa­nya­ment d’Europa que no hi ha sigut. Al lli­bre, després de par­lar amb tot­hom, dono per fet que no s’espe­ra­ven el nivell de repressió que hi ha hagut.
Revela una visita que el minis­tre de l’Inte­rior Fernández Díaz va fer a Pujol a la seva ofi­cina el 2012 amb una advertència: “Atu­reu-ho.”
Hi ha aquesta advertència, i algu­nes con­ver­ses més, amb un des­ver­go­nyi­ment abso­lut. A Artur Mas, per exem­ple, un minis­tre li reco­neix que van modi­fi­car la llei del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal perquè en absència de govern (en aque­lles elec­ci­ons es va allar­gar molt la for­mació de govern) el tri­bu­nal pogués fer el que calia fer. El millor govern d’Espa­nya per a Espa­nya ha estat el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.
Hi ha un ele­ment que pro­ba­ble­ment ha dis­tor­si­o­nat les pre­vi­si­ons de man­te­nir la per­se­cució de l’inde­pen­den­tisme de por­tes endins, que ha estat l’exili.
L’exili ha estat un acte d’intel·ligència política que, des del pri­mer moment, va des­col·locar Espa­nya. Trenca el relat d’Espa­nya i, com diuen en fut­bol, obre el camp de joc. L’exili, el de Brus­sel·les i el de Suïssa, obre el camp, a banda d’obrir una via judi­cial a Europa que de moment ha donat la raó a la defensa dels exi­li­ats. Veu­rem com acaba, perquè tinc un dubte per­so­nal molt gran amb tot això. Es diu sovint que el Tri­bu­nal de Drets Humans els donarà la raó, però no les tinc totes.
L’informe con­tun­dent del Con­sell d’Europa, els de l’ONU, les sentències euro­pees… pot­ser no seran sufi­ci­ents?
La justícia no està al cos­tat de la raó, està al cos­tat de la llei. I de vega­des hi ha inter­pre­ta­ci­ons jurídiques de la llei que no aca­bes d’enten­dre, per desgràcia.
Quan arri­bin aques­tes sentències d’Europa afec­ta­ran els líders del procés. Què intu­eix que pas­sarà amb la resta de repre­sa­li­ats?
Això con­ti­nuarà, el dret penal és indi­vi­dual. Però si la justícia euro­pea falla a favor dels líders inde­pen­den­tis­tes, em sem­bla que s’obrirà una fines­tra d’opor­tu­ni­tat per al movi­ment inde­pen­den­tista per fer un pas enda­vant, per pro­var no sé què, però que s’haurà d’apro­fi­tar. Donar força al movi­ment ha d’aju­dar tota la gent que té cau­ses ober­tes.
Hi ha una sèrie de noms, quan par­lem de la repressió, que es repe­tei­xen. Minis­tres del govern del PP, l’exfis­cal gene­ral Maza, l’ales­ho­res jut­gessa de l’Audi­en­cia Naci­o­nal Car­men Lamela, el tinent coro­nel Baena…
La jut­gessa Lamela va ser l’encar­re­gada d’ins­truir la que­re­lla que es va pre­sen­tar con­tra els Jor­dis, Tra­pero i la cúpula d’Inte­rior, el setem­bre del 2017 i, un mes després, la que­re­lla con­tra el govern. No podem pen­sar que hi hagués una volun­tat prèvia que fos així, entre altres coses perquè això seria pre­va­ri­car, que és un delicte molt greu.
Sorprèn que, al lli­bre, l’exal­calde de Bar­ce­lona Xavier Trias sigui con­tun­dent en afir­mar sense embuts que Jorge Fernández Díaz i Jorge Mora­gas són els res­pon­sa­bles de la per­se­cució con­tra ell per un compte a Suïssa que no exis­tia.
I Artur Mas asse­nyala direc­ta­ment l’exvi­ce­pre­si­denta Soraya Sáenz de San­ta­maría. No tinc cap dubte que aquests caps i diri­gents del PP van orques­trar aquest asset­ja­ment, amb la com­pli­ci­tat de la premsa que ha defen­sat el règim a ultrança sal­tant-se tot el codi deon­tològic, si és que n’hi ha. Hi ha unes quan­tes decla­ra­ci­ons con­tun­dents al lli­bre de dife­rents líders polítics. Artur Mas, explica, per exem­ple, que quan van orga­nit­zar el 9-N no van pre­veure la repressió econòmica i diu que hau­ria pre­fe­rit presó que la per­se­cució econòmica. M’ha sorprès espe­ci­al­ment el fet que tot un govern que anava a l’embat amb l’Estat espa­nyol no hagués pre­vist aquesta pos­si­bi­li­tat de la per­se­cució econòmica. I m’han sorprès les decla­ra­ci­ons de Car­les Puig­de­mont quan explica per què no va arriar la ban­dera del Palau de la Gene­ra­li­tat el 27 d’octu­bre. Diu que ho va fer pen­sant en la gent que no és inde­pen­den­tista.
Comença el lli­bre amb la imatge d’una tro­bada entre el tinent coro­nel de la Guàrdia Civil Daniel Baena i el jutge Pablo Lla­rena. Una imatge, diu, que sin­te­titza aquesta causa gene­ral.
Tenia molt clar que la peça angu­lar de l’entra­mat acu­sa­tori con­tra els pre­sos polítics era el tinent coro­nel Baena i vaig voler assis­tir expres­sa­ment a la seva decla­ració al judici del Suprem. Aquell dia vaig ser tes­ti­moni, abans de la vista, de la tro­bada entre Lla­rena i Baena: el jutge ins­truc­tor que tenia com a missió cali­brar i pon­de­rar els escrits poli­ci­als acu­sa­to­ris, i Baena, que n’era l’autor. Es van tro­bar i salu­dar al Suprem com si fos­sin vells amics, rient… Només això, ja em va sem­blar una falta de res­pecte als acu­sats que eren dins la sala, abso­lu­ta­ment repro­va­ble. És la imatge del front comú entre poli­cies, jut­ges i fis­cals con­tra l’inde­pen­den­tisme català.

L’ESTRATÈGIA DE LA POR

Mestres, músics, polítics, dibuixants, fotògrafs, periodistes, artistes, activistes i gent de professions diverses apareixen en el registre de la repressió que el periodista Jordi Panyella documenta a Causa general. Molts d’ells pel simple fet de ser en una manifestació. El cas de l’Esther n’és només una mostra. Així el relata al llibre: “«Jo vaig obrir la porta i el meu petit, que anava tot despullat perquè s’estava banyant a la piscina del pati, va sortir encuriosit a saludar aquella gent que havia trucat. Un dels agents, en veure això, va marxar, perquè no va suportar-ho [...]» Aquell guàrdia civil va veure clar, amb un simple cop d’ull, que aquella dona no tenia res a veure amb l’acusació de terrorisme que hi havia escrita a la citació que portava a les mans, però tot i això el jutge va mantenir la imputació en contra seva després de prendre-li declaració. «En contra meva tenen una trucada de telèfon on se’m sent dir: ‘Toni a la dreta.’ Diuen que vaig organitzar la protesta que es va fer a l’aeroport del Prat en contra de la sentència del Suprem.»”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor