Entrevista

JOAQUIM ARENAS i SAMPERA

MESTRE I PEDADOG

“Atacar la llengua és una manera de diluir la nació”

És un dels pares del model d’immersió a l’escola, en perill per la sentència del Tribunal Suprem. Joaquim Arenas i Sampera (Mataró, 1938) té una llarga trajectòria marcada pel compromís en defensa de la llengua

RECELS DE TARRADELLAS
“En Tarradellas venia molt desinformat i es pensava que imposar el català com a llengua provocaria una rebel·lió de la gent”
LA FUNCIÓ DE LA IMMERSIÓ
“La intenció de la immersió era que els nens castellanoparlants aprenguessin català. Ningú va parlar de l’ús. La immersió no promou l’ús, sinó el coneixement”
DEIXADESA POLÍTICA
“El tema de la llengua és com un jardí florit. Si estàs dos mesos sense cuidar-lo, sense regar-lo, les flors s’acaben marcint”
PAPER DE LA CIUTADANIA
“El més important de tot és que la ciutadania sigui responsable amb la llengua. No cal que en sigui militant, però sí molt més compromesa”
TRES OBJECTIUS
“El model que vam proposar plantejava una escola catalana en llengua, continguts i actituds, però aquest darrer aspecte el va tombar el Parlament”
Vostè va tenir un paper clau en la imple­men­tació de la immersió a casa nos­tra. Veient on ens tro­bem, sem­bla un petit mira­cle. Com va començar tot ple­gat?
Jo havia estat alguns anys a Saba­dell, fent de direc­tor de l’Escola Sant Gre­gori. Allà, els mes­tres vam optar per fer una escola cata­lana en llen­gua i con­tin­guts. Més enda­vant, quan es va recu­pe­rar la Gene­ra­li­tat, vaig començar a col·labo­rar amb el con­se­ller Pere Pi i Sunyer i amb Joan Gui­tart en el govern de Josep Tar­ra­de­llas. De forma paral·lela a l’impuls del català, doncs, vam haver de començar a pen­sar com havia de ser l’escola cata­lana del futur. Sem­pre dic que en aquell moment vam pas­sar de la guer­ri­lla a l’exèrcit regu­lar.
I com havia de ser aquesta escola del futur?
Allà es va con­ge­niar el model d’escola cata­lana en llen­gua i con­tin­guts, seguint les pre­mis­ses d’Ale­xan­dre Galí en la seva con­ferència al Cen­tre de Lec­tura de Reus el 1931. Què deia? Doncs, en pri­mer lloc, que un país ha de dis­po­sar d’un sis­tema edu­ca­tiu democràtic, amb la par­ti­ci­pació dels pares, una cosa que encara no hem acon­se­guit, perquè l’edu­cació a Cata­lu­nya és una mena de ves­tit prêt-àpor­ter. També, que s’ha de fer en català i amb con­tin­guts cata­lans i amb edu­cació d’acti­tuds posi­ti­ves en la cata­la­ni­tat, que és igual que dir uni­ver­sal, pre­pa­rats per anar pel món. Allà va ser quan vam començar a moure’ns perquè les clas­ses en català s’estruc­tu­res­sin millor i també per l’escola cata­lana. Quan va arri­bar el pre­si­dent Tar­ra­de­llas de l’exili, el 1977, va tro­bar bona part de la feina feta, tant pel que fa a pro­jecte com a ini­ci­a­ti­ves.
Quina era la reacció dels pares quan els expli­ca­ven el model?
Recordo molt bé quan parlàvem amb els pares de Santa Coloma de Gra­me­net, per exem­ple. Ens dema­na­ven el català, i quan es tro­ba­ven que es tan­ca­ven els cur­sos que es feien en horari extra­es­co­lar, es quei­xa­ven. Als ves­pres, anava a la dele­gació d’ense­nya­ment de català i així vam donar una nova orde­nació als cur­sos de català clan­des­tins que es feien a les esco­les. Les prin­ci­pals reticències no van venir dels pares, sinó d’alguns mes­tres, no gai­res. Recordo, per exem­ple, que una vegada érem a Osona i vam sen­tir un senyor que deia: “Això no pot ser! Estem a Espa­nya!”
Quan el govern els va dema­nar que defi­nis­sin el model edu­ca­tiu, hi havia dife­rents pos­si­bi­li­tats al damunt de la taula. Qui­nes eren i com es va optar per la immersió?
En el ter­reny polític, en Tar­ra­de­llas venia molt desin­for­mat i es pen­sava que impo­sar el català com a llen­gua pro­vo­ca­ria una rebel·lió de la gent. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat es va tro­bar amb un dilema. En aquells moments, hi havia la pos­si­bi­li­tat, a través de Marta Mata, de recu­pe­rar l’espe­rit de la llei de bilingüisme del minis­tre Mar­cel·lí Domingo, que com és prou sabut pro­po­sava l’ense­nya­ment de cada nen en la seva llen­gua materna. Això volia dir una doble pis­sarra a cada classe, una per als nens cata­la­no­par­lants i una altra per als cas­te­lla­no­par­lants. Des de l’ADEC vam pre­pa­rar el nou model, que es fona­men­tava en una pre­missa prin­ci­pal: no sepa­rar la mai­nada per raons de llen­gua. Els resul­tats del model bilingüe tam­poc eren bons, perquè els nens només aca­ba­ven apre­nent cas­tellà. El model plan­te­java una escola cata­lana en llen­gua, con­tin­guts i acti­tuds, que vol dir que també s’educa en català, però aquest dar­rer aspecte el Par­la­ment el va tom­bar. El model el vam ava­luar el 1982 i vam veure que els nens que s’edu­ca­ven en català i cas­tellà tenien un conei­xe­ment del català regu­lar i que els que ho feien només en català, que eren molt pocs en aquell moment, tenien bons resul­tats. També vam pre­gun­tar a l’escola com ho veien i vam edi­tar un lli­bre que es deia Qua­tre anys de català a l’escola (Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, 1983). Al mateix temps, vam estu­diar el que es feia en altres països i vam anar a Califòrnia, al Que­bec i al País Basc. La con­clusió era molt clara: allà on es feia immersió, els resul­tats eren òptims.
El pro­jecte comp­tava amb el suport unànime de les for­ces par­la­mentàries de Cata­lu­nya, fins i tot d’Aliança Popu­lar, el pre­ce­dent de l’actual Par­tit Popu­lar. Com s’explica això?
A par­tir de la llei de nor­ma­lit­zació lingüística, que es va apro­var el 1983, el con­sens polític que s’havia asso­lit amb la llen­gua ja era molt gran. La llei, que es va apro­var amb només una abs­tenció, impe­dia explícita­ment la segre­gació dels alum­nes per motius de llen­gua i feia del català la llen­gua del sis­tema edu­ca­tiu. Es podia dema­nar en cas­tellà en els pri­mers ense­nya­ments, però no ho va dema­nar ningú. A més, en el cas de la immersió, es va fer una tasca de divul­gació extra­or­dinària. Vam anar poble a poble, escola a escola. En un any i mig vaig visi­tar prop de set-cen­tes esco­les, matí, tarda, mig­dia i ves­pre. Els explicàvem que faríem una cosa impor­tant per a Cata­lu­nya i era molt ben aco­llit. També cal dir que el govern, en aquell moment, estava molt con­vençut que la llen­gua era la nació. I això ens per­me­tia moure’ns amb una certa segu­re­tat, sabent que teníem el govern al dar­rere i que no hi hau­ria cap direc­tor gene­ral que gosés piu­lar en con­tra.
I quan es va tren­car el con­sens?
En rea­li­tat, sem­pre hi ha hagut crítiques o denúncies, però s’acon­se­guien superar. El PSC mai va ser gaire par­ti­dari de la immersió lingüística, però la va accep­tar, tot i que dar­re­ra­ment l’ha començat a qüesti­o­nar. I fins i tot el PP la seguia, tot i que amb mode­ració. El pro­blema és quan sor­gei­xen for­ces polítiques com Ciu­ta­dans o VOX, que fan d’aquest tema la seva ban­dera. Lla­vors, la situ­ació es cap­gira de dalt a baix i la llen­gua es con­ver­teix en un ins­tru­ment de lluita política.
Actu­al­ment, quan es parla del retrocés del català hi ha qui mira cap a l’escola, com si en tingués la màxima res­pon­sa­bi­li­tat. Què li sem­bla?
S’equi­vo­quen. La intenció de la immersió era que els nens cas­te­lla­no­par­lants apren­gues­sin català. Ningú va par­lar de l’ús. La immersió no pro­mou l’ús, sinó el conei­xe­ment. I l’edu­cació i la soci­e­tat, degu­da­ment sen­si­bi­lit­za­des, fan que els nens puguin expres­sar-se millor. El retrocés actual ha estat per una certa dei­xa­desa. Si la flama es manté encesa, si l’orgull per la llen­gua està ben anco­rat, per més embats que es pro­du­ei­xin no hi ha d’haver perill.
En alguna ocasió heu indi­cat que la data clau del dete­ri­o­ra­ment de la immersió és el 2005, quan se supri­meix el Ser­vei d’Ense­nya­ment del Català, que era la uni­tat admi­nis­tra­tiva encar­re­gada de vet­llar i fomen­tar l’ús del català a l’escola...
Hi ha una cosa que sap greu dir-la, però és així. Quan els inde­pen­den­tis­tes assu­mei­xen la Con­se­lle­ria d’Edu­cació és quan comença a dava­llar el català. I per què? Perquè el tema de la llen­gua és com un jardí flo­rit. Si estàs dos mesos sense cui­dar-lo, sense regar-lo, les flors es mar­cei­xen. I hem estat molt temps que no s’ha cui­dat. I ha pas­sat que una de les coses que eren vitals, que els mes­tres no can­vi­es­sin de llen­gua quan par­len als alum­nes, s’ha produït.
I doncs, què s’ha fet mala­ment? Què ha fallat?
La immersió és el mètode pel qual d’una manera ràpida i eficaç un nen aprèn el català. El que hi hagut ha estat una desídia, una manca de cura perquè es fes ben feta i s’hi des­ti­nes­sin els recur­sos neces­sa­ris.
No li sem­bla un xic pesat que cada dos per tres els governs espa­nyols posin en qüestió el model d’immersió? A què es deu aquesta obsessió?
Saben molt bé que la llen­gua és la nació i que ata­car la llen­gua és la millor manera de diluir la nació. La llen­gua és l’ele­ment dife­ren­cial més impor­tant de la nos­tra per­so­na­li­tat. Quan un país és vençut, el pri­mer que fan els ocu­pants és ban­de­jar i per­se­guir la seva llen­gua. De vega­des, amb estratègies simu­la­do­res, però els resul­tats que pre­te­nen són els matei­xos: ani­qui­lar la llen­gua. Han creat un estat de cata­la­nofòbia ter­ri­ble. Ara només fal­tava que s’hi posés la justícia, a la qual no li cor­res­pon en cap cas.
Com ha rebut la dar­rera sentència del Tri­bu­nal Suprem? Se l’espe­rava?
Fran­ca­ment, pen­sava que pas­sa­ria alguna cosa. Quan vaig veure que els resul­tats del català bai­xa­ven, vaig pen­sar: “Ara vindrà la cla­te­llada forta!” I ha estat aquesta sentència. De fet, la justícia espa­nyola no té atu­ra­dor, i quan tro­ben una petita escletxa, apro­fi­ten per inter­ve­nir. Han apro­fi­tat un moment de debi­li­tat per inten­tar rema­tar la llen­gua.
Davant aquest esce­nari, què cal fer? Com s’ha d’actuar?
No podem per­me­tre que s’impo­sin els drets indi­vi­du­als per sobre dels col·lec­tius. El dret col·lec­tiu de Cata­lu­nya és que el català sigui la llen­gua de l’escola. I això té un con­sens polític i social molt ampli. A més, des d’un punt de vista pedagògic, no té cap sen­tit. A Cata­lu­nya no hi ha cap nen que no parli el cas­tellà. Cap ni un. Jo mateix, fa dècades, dema­nava reforçar l’apre­nen­tatge en cas­tellà quan com­pro­vava que en algu­nes comar­ques hi havia nens que no el domi­na­ven del tot. Però aquest feno­men ara ja no es dona. No hi ha nens que no sàpiguen cas­tellà a Cata­lu­nya. Davant aquesta situ­ació tan absurda, al meu enten­dre el que cal fer és igno­rar la sentència, sense expli­ci­tar-ho. I el govern ha de pen­sar que si fa molts anys enrere, en un con­text duríssim com el fran­quisme, es va poder intro­duir l’ense­nya­ment del català gràcies a asso­ci­a­ci­ons com Òmnium i d’altres, ara no podem clau­di­car per una sentència judi­cial que va en con­tra de la volun­tat majo­ritària de la gent i del con­sens dels par­tits polítics.
De tota manera, ja abans d’això, la mateixa Con­se­lle­ria d’Ense­nya­ment reco­nei­xia que la immersió no s’estava apli­cant bé i va anun­ciar un pla per inten­tar rever­tir la situ­ació. Què li sem­bla aquest pla? És el que convé o cal­drien més mesu­res?
És molt llo­a­ble, però cal veure com es con­creta i quins recur­sos s’hi des­ti­nen. Les dades sobre els pro­fes­sors o els alum­nes que no s’adre­cen en català són esfereïdores. I cal rever­tir-les. El pri­mer que cal fer és exi­gir el com­pli­ment de la llei. També cal asses­so­rar i for­mar els pro­fes­sors, garan­tir que es dis­posa dels mate­ri­als neces­sa­ris... Un dels aspec­tes que no hau­ria d’obli­dar el pla és que cal tor­nar a interes­sar els mes­tres i els pares pel català, com pas­sava en els anys setanta i vui­tanta. Si fem això, estic con­vençut que ens en sor­ti­rem.
A banda de la pro­blemàtica de l’escola, la situ­ació de la llen­gua és crítica. El català ha per­dut 300.000 par­lants en deu anys. Pot­ser hem con­fiat massa que amb la immersió a l’escola el futur de la llen­gua ja estava garan­tit?
La feina que s’ha de fer per pro­te­gir el català en l’àmbit social va més enllà de l’escola. Ens cal que el català sigui una llen­gua esti­mada i que s’impul­sin polítiques que incen­ti­vin l’ús i la presència del català en la soci­e­tat. Si el català no esdevé una llen­gua útil, ani­rem mala­ment. En els anys setanta, anàvem a Santa Coloma de Gra­me­net a fer clas­ses noc­tur­nes. I hi havia cues per entrar-hi, perquè els pares tenien la consciència que el català era llen­gua útil. Ara hem de fer que passi el mateix, que la gent el neces­siti per tre­ba­llar, per pro­gres­sar.
En tot cas, com es rever­teix la situ­ació actual, que Pla­ta­forma per la Llen­gua qua­li­fica com a “emergència lingüística”?
Ens cal un pla potent, tant en l’àmbit de l’edu­cació com en el con­junt de la soci­e­tat. És impres­cin­di­ble incen­ti­var l’ús del català en la soci­e­tat, tal com fan tots els països que volen man­te­nir la seva llen­gua. Al cap­da­vall, si els cata­lans l’uti­lit­zem, l’esti­mem i som capaços de cap­gi­rar la situ­ació de sub­or­di­nació lingüística a la qual hem arri­bat, penso que el futur de la llen­gua està garan­tit.
Així, se sent opti­mista sobre el futur del català?
Estic ple­na­ment con­vençut que si es des­ti­nen els mit­jans per­sis­tirà. Mal­grat els embats i les invec­ti­ves cons­tants que ha rebut per part de l’Estat espa­nyol al llarg de la història, hem acon­se­guit aguan­tar. Encara que de moment només sigui la llen­gua habi­tual per al 31% de la població, crec que acon­se­gui­rem fre­nar aquesta tendència i ens en sor­ti­rem. I si algun dia dis­po­sem d’un estat propi, espe­rem que les coses es facin com s’han de fer. El més impor­tant és que la ciu­ta­da­nia sigui res­pon­sa­ble amb la llen­gua. No cal que en sigui mili­tant, però sí molt més com­pro­mesa.
L’única solució per garan­tir el futur del català és aquesta, dis­po­sar d’un estat propi?
Aju­da­ria molt, sobre­tot per man­te­nir la llen­gua i donar-li el pres­tigi que neces­sita. Això, però, supo­sant que es fes­sin bé les coses i es dotés de l’esta­tus legal que es mereix i li cal a la nos­tra llen­gua per tal de sobre­viure i res­ta­blir-se dels durs atacs que ha sofert. La llen­gua neces­sita pres­tigi, fun­ci­o­na­li­tat i ser una llen­gua còmoda, amb la qual tot­hom se senti bé. Ara bé, tenim exem­ples claríssims, com ara Andorra i Irlanda, en els quals l’estat propi no ha estat sufi­ci­ent per garan­tir el man­te­ni­ment de la llen­gua.

REIVINDICAR LA IMMERSIÓ A L’ESCOLA

Joaquim Arenas és una figura reconeguda. Dilluns rebrà el premi especial

del jurat dels Premis Martí Gasull i Roig, organitzats per Plataforma per

la Llengua.

El guardó vol reconèixer la trajectòria d’Arenas en defensa del català i, al mateix temps, “reivindicar la vigència del model d’escola catalana, i més tenint present la ratificació del Tribunal Suprem a la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà a les escoles”. El guardó s’afegeix a la Creu de Sant Jordi que va rebre el 2003, a la Medalla de l’Académie de Montpeller i al Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, entre d’altres.

UNA FEINA DE COMPILACIÓ

Joaquim Arenas és considerat un dels pares del model d’escola catalana en llengua i continguts. Durant els anys setanta, va dirigir l’equip pedagògic de la delegació d’ensenyament català d’Òmnium. Més tard, va ser nomenat cap del Servei d’Ensenyament del Català, càrrec que va ocupar vint anys i des del qual va treballar per aplicar la immersió. Actualment es troba en ple procés per recopilar els tots els articles que ha publicat. No serà una tasca senzilla. Entre les seves publicacions hi ha una quantitat considerable de col·laboracions en la premsa diària, en revistes de pedagogia i una bona quantitat del llibres, com ara La immersió lingüística. Escrits de divulgació (1986), Escola catalana, el nom no fa la cosa (1987), Catalunya, escola i llengua (1987), Absència i recuperació de la llengua catalana a l’ensenyament a Catalunya (1989), Llengua i educació a la Catalunya d’avui (1990), Les noves migracions: societat, escola i llengua (2000) i La immersió lingüística. Una obra de govern, un projecte compartit (2007), en col·laboració amb Margarida Muset.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor