Entrevista

JOAN-SEBASTIÀ HAYDN

PRESIDENT DE LA BRESSOLA

“Els pares volen recuperar les arrels”

El principal responsable de La Bressola, la xarxa d’escoles que practiquen la immersió a la Catalunya Nord, ens parla dels principals reptes de l’entitat

UN CANVI FONAMENTAL
“El 1995, quan es va signar el primer conveni amb el ministre d’Educació, es va fer un gran salt endavant, ja que es va donar legitimitat a La Bressola”
RECUPERAR LES ARRELS
“Tenim moltes famílies amb arrels catalanes que volen que els seus fills recuperin la llengua dels seus avis i que tinguin arrels ben identificades a través de la llengua i la cultura”
AMICS DE LA BRESSOLA
“Sense el suport que rebem del sud, de la Generalitat i d’algunes diputacions, La Bressola no s’hauria pogut desenvolupar com ho fa fet”
UN ESTAT JACOBÍ
“L’Estat francès és fet així: tot el que no és francès és antirepublicà i pot representar un perill per a la república”
UN ATRACTIU PEDAGÒGIC
“Des de fa alguns anys, ens arriba una majoria de famílies que venen a La Bressola perquè saben que hi ha un projecte pedagògic de qualitat”
Com s’afronta l’ense­nya­ment del català en un estat com el francès, que tra­di­ci­o­nal­ment ha estat con­trari a les llengües mino­ritàries?
Les difi­cul­tats han exis­tit sem­pre. Des dels ini­cis va ser molt com­pli­cat fer enten­dre la idea de crear una escola que prac­tiqués la immersió en llen­gua cata­lana. Va començar de forma molt modesta, amb set alum­nes que eren fills dels cre­a­dors de l’asso­ci­ació. A par­tir dels anys vui­tanta, va anar crei­xent a poc a poc. El 1976, es va obrir la pri­mera, l’escola de Sant Gal­dric (Per­pinyà) i al cap d’un any, la segona, a Nyils, la pri­mera que s’allot­java en un edi­fici muni­ci­pal. El 1995, quan es va sig­nar el pri­mer con­veni amb el minis­tre d’Edu­cació, François Bay­rou, es va fer un gran salt enda­vant, ja que va donar a La Bres­sola una legi­ti­mi­tat esta­tal. Això ens va per­me­tre obrir altres esco­les i pas­sar de 300 alum­nes a 700 en molt poc temps. A poc a poc, vam anar crei­xent i vam obrir qua­tre esco­les (el Soler, Sant Esteve del Mones­tir, el Ver­net i Càlde­gues) i un cen­tre de secundària al Soler, l’any 2003.
I com van reac­ci­o­nar les famílies a aquest salt de l’escola al col·legi?
Al prin­cipi, la majo­ria dels infants mar­xa­ven de La Bres­sola i ana­ven als col·legis públics. No hi havia el cos­tum ni la con­fiança. Les famílies tenien por que l’alumne no tingués bon nivell en llen­gua fran­cesa. Al prin­cipi, el col·legi no era con­cer­tat. Ara que ho som, els alum­nes fan el mateix exa­men que en qual­se­vol escola pública. I tenim un 100% de resul­tats posi­tius. Ara, doncs, és molt habi­tual entrar a mater­nal i seguir fins al col·legi.
Com ha evo­lu­ci­o­nat la reacció de la gent en un entorn clara­ment des­fa­vo­ra­ble per a la llen­gua?
Vam pas­sar d’una llen­gua rural a una llen­gua que té un cert pres­tigi. Por­tar la mai­nada a una escola en què es pot apren­dre el català repre­senta un plus de qua­li­tat. També és reco­ne­gut que un alumne que entra a La Bres­sola pot tenir per­fec­ta­ment un nivell de francès nota­ble i, a més a més, troba un pro­jecte d’acom­pa­nya­ment i una relació de qua­li­tat i de con­fiança entre l’alumne i l’equip docent. I això també dona molta con­fiança a les famílies.
Si hagués de dibui­xar un per­fil dels pares que por­ten els seus fills a La Bres­sola, quin seria?
És com­pli­cat traçar un per­fil, perquè som una escola oberta, sense cap selecció a l’hora d’entrar. Una dada que cal des­ta­car és que la major part dels pares de La Bres­sola no són cata­la­no­par­lants. Des de fa alguns anys, tenim una majo­ria de famílies que venen a La Bres­sola perquè saben que hi ha un pro­jecte pedagògic de qua­li­tat. Després, són famílies amb arrels cata­la­nes, però que han per­dut la llen­gua perquè els avis no la van trans­me­tre als pares. Ells, però, volen que els seus fills recu­pe­rin la llen­gua dels seus avis i que tin­guin arrels ben iden­ti­fi­ca­des a través de la llen­gua i la cul­tura del país. Ens tro­bem molts casos que ens diuen això.
En aquest moment, dis­po­seu de sis esco­les i un col·legi per tot el ter­ri­tori nord-català. És sufi­ci­ent per aten­dre la demanda?
No és sufi­ci­ent, perquè sabem que hi ha una gran demanda. Després també sabem que quan s’obre una escola hi ha demanda per entrar-hi i s’omple. A Pesillà de la Ribera (Ros­selló), on hi ha la dar­rera escola que hem obert, estem crei­xent a poc a poc, perquè sem­pre hi ha demanda. Ara tenim 1.050 alum­nes en set cen­tres i dos col·legis, perquè el vam obrir aquí mateix (a Per­pinyà) de manera pro­vi­si­o­nal. A més, hi ha una imatge posi­tiva de La Bres­sola i hi ha fins a qua­tre muni­ci­pis que ens sol·lici­ten obrir-ne una. De moment, però, no podem fer-ho, perquè encara no hem resolt el pro­blema que tenim amb el segon col·legi. També cal tenir en compte que la ins­tal·lació d’una Bres­sola dona valor afe­git al muni­cipi, i que La Bres­sola també par­ti­cipa de la vida de la ciu­tat en cada lloc on s’ins­tal·la i fa entrar la llen­gua i la cul­tura cata­lana al poble.
En els dar­rers mesos heu estat notícia per l’intent de blo­queig, per part de l’Ajun­ta­ment de Per­pinyà, del col·legi liceu La Bres­sola, que per pri­mera vegada per­met un ense­nya­ment immer­siu des de mater­nal fins a les por­tes de la uni­ver­si­tat. Com van anar els fets?
Tot va començar el mes de març del 2021, quan vam anar a visi­tar aquest mones­tir que estava en venda. Tres dies després, hi vam tor­nar amb el con­sell d’admi­nis­tració i es va donar el vis­ti­plau al pro­jecte de com­pra. Vam sol·lici­tar a l’Ajun­ta­ment si ells hi esta­ven interes­sats. Si hagués estat el cas, hauríem bus­cat un altre lloc, perquè no hau­ria val­gut la pena con­ti­nuar insis­tint. L’adjunt de l’Ajun­ta­ment ens va asse­gu­rar que no hi havia cap pro­jecte i que ens dei­xa­ven mans lliu­res per com­prar-lo. Vam seguir nego­ci­ant amb les mon­ges i men­tres­tant vam seguir par­lant amb l’Ajun­ta­ment a través de la junta d’afers esco­lars. I cada vegada ens deien que ens dei­xa­ven fer. El 30 de setem­bre, però, vam rebre un cor­reu dient que l’Ajun­ta­ment volia com­prar l’edi­fici. Ens vam que­dar sor­pre­sos. Vaig enviar un munt de mis­sat­ges al pri­mer adjunt del bat­lle, però mai els ha con­tes­tat. Vam pre­sen­tar dos recur­sos, el pri­mer per sus­pen­dre el dret de com­pra i el segon sobre el fons de la decisió. I vam gua­nyar perquè vam demos­trar que no hi havia cap pro­jecte pre­e­xis­tent per part de l’Ajun­ta­ment. Ara estem en espera sobre la qüestió de fons, amb la difi­cul­tat que hi ha una impos­si­bi­li­tat total de dia­lo­gar amb l’Ajun­ta­ment. Aquesta situ­ació ens ha obli­gat a bus­car una solució pro­vi­si­o­nal de tres anys, que és el que pot allar­gar-se el judici.
A què atribuïu aquesta reacció? A fac­tors polítics? Ho dic perquè el bat­lle de Per­pinyà ha pres algu­nes deci­si­ons polèmiques, com ara la modi­fi­cació de l’escut muni­ci­pal o la pro­hi­bició d’acce­dir al Cas­te­llet durant la Diada.
L’advo­cat de l’Ajun­ta­ment va argu­men­tar durant el judici que tenien un pro­jecte per afa­vo­rir el turisme a Per­pinyà. Després, el bat­lle, en els seus comu­ni­cats, ha can­viat tres o qua­tre vega­des de versió. No hi ha cap pro­jecte real.
A què atribuïu aquesta opo­sició, doncs?
Ells ens diuen que no han vol­gut fer cap mal a La Bres­sola, però no hi ha cap pas enrere. No sé com inter­pre­tar aquesta posició de l’Ajun­ta­ment, que es vol enfron­tar amb nosal­tres, però que en rea­li­tat també s’enfronta amb les famílies i amb l’ense­nya­ment en català. Tam­poc ens han pro­po­sat cap solució alter­na­tiva, només la d’un edi­fici que és pro­pi­e­tat de la Regió i no del muni­cipi. En tot cas, no vull avançar cap inter­pre­tació perquè és com­pli­cat.
Havíeu tin­gut alguna experiència sem­blant, d’obs­ta­cles per part de l’admi­nis­tració?
Hi ha el tema de la sub­venció de 60.000 euros que no ens han donat d’ençà que han estat ele­gits. Ho argu­men­ten per raons de la no jus­ti­fi­cació de les acti­vi­tats extra­es­co­lars, en un moment en què no es podien fer per la situ­ació de la covid. Però a altres enti­tats els han permès jus­ti­fi­car la sub­venció amb mate­rial i altres des­pe­ses. També hem tin­gut unes con­ver­ses difícils amb la junta d’afers esco­lars quan ens volien fer tras­lla­dar la segona escola que tenim a Per­pinyà. En gene­ral, hi tenim unes rela­ci­ons com­pli­ca­des, que no són pas natu­rals.
Quin suport ins­ti­tu­ci­o­nal rebeu?
A Per­pinyà tenim locals a dis­po­sició de manera gratuïta, i l’Ajun­ta­ment paga els ser­veis i el man­te­ni­ment dels locals. També tenim dues mai­na­de­res posa­des a dis­po­sició i rebem un pres­su­post anual de fun­ci­o­na­ment per cada alumne que viu a Per­pinyà. En l’època de Jean-Paul Alduy, La Bres­sola era con­si­de­rada una escola com qual­se­vol altra i hi posava els matei­xos mit­jans, però l’Ajun­ta­ment ante­rior va voler can­viar el con­veni perquè con­si­de­rava que era massa avan­tatjós per ser una escola con­cer­tada.
I des del sud, quin és l’ajut que repre­sen­ten els Amics de La Bres­sola?
És impor­tantíssim. Tenen la missió de tro­bar recur­sos des del sud. Tenim una sub­venció molt impor­tant de la Gene­ra­li­tat i també de les dipu­ta­ci­ons de Girona i Bar­ce­lona a través de pro­jec­tes. Sense això, La Bres­sola no s’hau­ria pogut desen­vo­lu­par. Des del nord també tenim una sub­venció de la Regió i aju­des dels muni­ci­pis que acu­llen alguna Bres­sola i d’altres que ens donen sub­ven­ci­ons. A part, les famílies paguen una quota que pot anar de 20 o 180 euros al mes en funció del que cobren.
I, de cara al futur, quins són els grans rep­tes que us plan­te­geu?
En pri­mer lloc, obrir el segon col·legi i el pri­mer liceu en català. Després, obrir cinc esco­les més. Abans, desen­vo­lu­par el liceu era un somni, ara és un objec­tiu i un pro­jecte. Els bas­cos tenen dos liceus. Els bre­tons, també. Els occi­tans estan a punt d’obrir el segon i nosal­tres no en tenim cap. És molt impor­tant tapar aquest forat que tenim entre el col·legi i la uni­ver­si­tat, man­te­nir la immersió de mater­nal fins a bat­xi­lle­rat i poder desen­vo­lu­par for­ma­ci­ons a la uni­ver­si­tat en llen­gua cata­lana. Això ens per­me­tria fer viure la llen­gua a través de la joven­tut i fer-la sor­tir de l’escola.
Pel que fa a la tota­li­tat de l’escola pública, que abasta un 85% del per­cen­tatge total d’estu­di­ants, la llen­gua tan sols con­sis­teix en l’ense­nya­ment d’una hora a la set­mana de “sen­si­bi­lit­zació cata­lana”. Hi ha alguna expec­ta­tiva que aquesta situ­ació pugui variar?
Hi ha una política de desen­vo­lu­pa­ment de la llen­gua cata­lana a través de la ini­ci­ació. El depar­ta­ment afa­vo­reix l’existència d’hores en català a totes les esco­les, però només es tracta d’una hora a la set­mana. Després hi ha sec­ci­ons bilingües, on es fan tres hores de català a la set­mana. És molt poc! No és pas així que podem for­mar locu­tors i escrip­tors en català!
Dar­re­ra­ment, l’ense­nya­ment del català a la Cata­lu­nya Nord ha estat notícia per dues deci­si­ons. La pri­mera, per la decisió del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal francès de sus­pen­dre la llei Molac, que per pri­mera vegada reco­nei­xia la immersió a l’escola pública. Com està el tema en aquests moments?
El pri­mer minis­tre vol tro­bar la manera legal de man­te­nir la immersió viva, ja que es coneix bé el nos­tre sis­tema pedagògic i va dema­nar de tre­ba­llar a par­tir d’una cir­cu­lar, que és un text regla­men­tari que està per sota de la llei. Vam ser cri­dats a par­ti­ci­par en la redacció d’aquesta cir­cu­lar, però amb certs límits, perquè l’Estat francès és fet així: tot el que no és francès és anti­re­pu­blicà i pot repre­sen­tar un perill per a la república. En tot cas, la cir­cu­lar per­met man­te­nir la immersió a mater­nal i al col·legi. Al liceu encara és com­pli­cat. El nos­tre com­bat és ser reco­ne­guts com a llen­gua autòctona de l’Estat francès.
A banda de la reso­lució final, el tema posa de mani­fest un canvi impor­tant en la política de l’Estat francès. Per pri­mera vegada, els par­ti­da­ris de pro­te­gir les llengües autòcto­nes són majo­ria. Com ho valo­reu això?
Hem tin­gut sort que el pri­mer minis­tre francès, Jean Cas­tex, ha defen­sat el model d’immersió de La Bres­sola des del pri­mer moment, perquè el minis­tre d’Edu­cació juga en con­tra des de l’inici. És un jacobí total. A més a més, hi ha una nova gene­ració de polítics que tenen una visió dife­rent del que és l’Estat francès i que volen res­pec­tar les cul­tu­res i les llengües. El feno­men dels armi­lles gro­gues també ha fet por a les auto­ri­tats fran­ce­ses, perquè ha nas­cut des de les regi­ons. Hi ha una certa para­noia que el sepa­ra­tisme podia tor­nar a arri­bar a l’Estat francès. I, para­do­xal­ment, van pren­dre consciència que aju­dar-nos podia ser una manera de regu­lar el sepa­ra­tisme. També hi ha una part de la població que troba un sen­tit i un interès a man­te­nir les llengües i les cul­tu­res vives. En el moment de la glo­ba­lit­zació, la soci­e­tat està bus­cant les seves arrels regi­o­nals, cul­tu­rals i lingüísti­ques. També s’ha pres consciència que el regi­o­na­lisme i les llengües regi­o­nals no van pas en con­tra de l’ober­tura d’espe­rits en el món.
A banda de l’ense­nya­ment, com veieu la situ­ació del català a la Cata­lu­nya Nord?
Tot indica que hi ha un cert man­te­ni­ment de la llen­gua. La Bres­sola és una eina per recu­pe­rar i fer viure la llen­gua cata­lana. Fa qua­ranta-cinc anys que exis­tim i encara no ho hem acon­se­guit. Però vull con­fiar que hi ha una pos­si­bi­li­tat de no per­dre la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes.

TRES PILARS PEDAGÒGICS

Joan-Sebastià Hayden posa en valor que La Bressola té tres pilars en l’àmbit pedagògic que interactuen entre si: “El primer és la immersió en llengua catalana; el segon, la pedagogia per projectes, cooperativa, i el tercer, la verticalitat, la qual cosa vol dir que conviuen diversos nivells d’edat en una mateixa classe, on l’infant més gran n’apadrina un de més petit. La qualitat prové d’estratègies pedagògiques que hem anat experimentant amb el temps.” L’associació, que es va crear a Perpinyà el 1976, actualment disposa de vuit centres, set dels quals són de maternal i primària.

EL DIRECTOR D’ORQUESTRA

El seu nom té reminiscències musicals. I, de fet, ell mateix ens revela uns lligams genealògics, no confirmats del tot, amb el músic austríac. Joan-Sebastià Haydn va néixer a Lilla, a tocar de la frontera amb Bèlgica, i va arribar a la Catalunya Nord quan tenia 2 anys, ja que el pare va trobar una feina a l’hospital de Tuïr. Els estudis el van dur a treballar al món del vi, però dotze anys després, va canviar l’ofici pel d’educador i gestor de centres terapèutics i educatius per a nens amb dificultats, la seva feina actual. Es va interessar per la llengua des de molt petit, però quan es va casar amb una catalana va descobrir que es tractava d’una llengua “materna”. La llengua i els vincles familiars també li van permetre descobrir “els lligams entre el nord i el sud d’una família separada per la Guerra Civil”. Va aprendre la llengua a través de cursos, però també ha fet una immersió total en la cultura catalana. En l’àmbit associatiu, ha passat per Aire Nou de Baó, on fa de casteller i diable i, evidentment, per La Bressola, l’associació de la qual s’ha convertit en el principal director d’orquestra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor