Entrevista

MARINA GAY FAURA

PORTAVEU DE SOMESCOLA

“La immersió funciona, però no s’aplica bé”

La sentència del Tribunal Superior de Justícia contra la immersió ha mobilitzat la comunitat educativa. La portaveu de Somescola ens parla d’aquest i d’altres reptes de l’escola catalana

VALORACIÓ POSITIVA
“Les entitats de persones nouvingudes reconeixen que gràcies a la immersió la seva integració a la societat catalana ha estat molt millor”
BLINDAR LA IMMERSIÓ
“La solució fàcil per garantir la immersió és constituir-nos sobiranament com un estat i organitzar-nos com vulguem”
DEIXADESA POLÍTICA
“Tota la diversitat de governs, de diferents colors polítics, ha anat deixant el tema de la immersió a l’escola com a no prioritari”
Com es fun­ci­ona en una pla­ta­forma com Somes­cola que aplega més de cin­quanta enti­tats i que té la neces­si­tat de reac­ci­o­nar amb rapi­desa davant alguns embats, com ara la dar­rera sentència con­tra la immersió?
Hi ha onze enti­tats que for­men la comissió per­ma­nent de Somes­cola i que són les que en el dia a dia pre­nen les deci­si­ons exe­cu­ti­ves més àgil­ment. Per exem­ple, la dis­cussió del mani­fest arran de la sentència sobre el 25% del cas­tellà a l’escola es va fer al si de la per­ma­nent, i després es va ele­var com a pro­posta a la plenària per valo­rar-la i vali­dar-la, i per con­sen­suar pos­si­bles acci­ons a desen­vo­lu­par. La pla­ta­forma fun­ci­ona molt bé com a meca­nisme de reacció quan hi ha un embat, però també inten­tem tre­ba­llar en el ves­sant més pro­po­si­tiu, gene­rar acci­ons de caire pro­ac­tiu.
En aquest moment esteu tre­ba­llant en un pla per defen­sar el model d’escola en català. En què con­sis­teix?
Es tracta de reforçar l’argu­men­tari, el sen­ti­ment d’auto­es­tima, la segu­re­tat de la comu­ni­tat edu­ca­tiva a l’hora de defen­sar per què volem l’escola en català. La sentència té dues lec­tu­res. Una té a veure amb la qüestió jurídica política. La sentència fa una intro­missió brusca i bar­ro­era al si del poder legis­la­tiu, defi­nint uns per­cen­tat­ges i unes qüesti­ons que no li per­to­quen. L’altra qüestió és que el model que ataca és un model àmpli­a­ment com­par­tit. En el moment que la sentència és ferma, hem de veure com refor­cem a les esco­les i al con­junt del sis­tema edu­ca­tiu la idea que el català és la llen­gua vehi­cu­lar, que sigui la llen­gua nor­mal­ment emprada en l’apre­nen­tatge, però també als patis i ins­ti­tu­ci­o­nal­ment, que és el que diu la llei d’edu­cació.
I qui­nes acci­ons teniu pre­vis­tes?
Entre les acci­ons que es volen impul­sar, hi ha una part impor­tant que té a veure en com arti­cu­lem les mobi­lit­za­ci­ons al ter­ri­tori, sobre­tot arran de les denúncies pun­tu­als que hi ha a esco­les en què es demana l’apli­cació d’aquest 25% a través d’alguna família, des d’orga­nit­za­ci­ons com Asam­blea por la Escu­ela Bilingüe o Habla­mos Español. Són orga­nit­za­ci­ons que no sabem qui tenen al dar­rere ni si aple­guen gaire gent, però són les que estan ins­ti­gant famílies par­ti­cu­lars a deman­dar els seus cen­tres perquè apli­quin el 25%. Hem de veure com les enti­tats edu­ca­ti­ves i soci­als a escala local reac­ci­o­nen de manera coor­di­nada i, a par­tir d’aquí, refor­cen tant la direcció del cen­tre com el claus­tre i les famílies, que sen­ten amenaçats els seus drets per la demanda d’una família en con­cret. Per tant, d’entrada, tot el que és arti­cu­lar la reacció del ter­ri­tori davant d’aques­tes deman­des és la pri­mera pro­posta d’acció. Després hi ha tot el que fa referència a donar suport als cen­tres edu­ca­tius en un sen­tit més ampli, no només amb acci­ons de mobi­lit­zació, sinó també reforçant l’argu­men­tari que els per­meti obrir els debats neces­sa­ris a la comu­ni­tat edu­ca­tiva per defen­sar i reforçar el model lingüístic propi de l’escola cata­lana. És a dir, quan diem que l’escola cata­lana és un model de cohesió, de pro­gressió social i que, a més, ver­te­bra tot l’apre­nen­tatge a través del català com a llen­gua vehi­cu­lar, què volem dir? I per què això no va en detri­ment del cas­tellà, ni de cap altra llen­gua, ni suposa cap amenaça com sí que ho faria si s’apliqués la sentència del 25% de forma indis­cri­mi­nada, sense tenir en compte ni cri­te­ris pedagògics, ni soci­o­lingüístics, només perquè ho diu un jutge abu­sant de les com­petències que li són pròpies. Seria un des­as­tre per al sis­tema edu­ca­tiu i per als seus pro­fes­si­o­nals, que veu­rien com la seva auto­ri­tat que­da­ria qüesti­o­nada a l’hora de defi­nir què i com s’aprèn a l’escola, perquè estaríem sucum­bint a un dic­ta­men judi­cial que no es basa en cap cri­teri pedagògic ni orga­nit­za­tiu del sis­tema edu­ca­tiu, sinó a par­tir de mesu­res abso­lu­ta­ment dis­cre­ci­o­nals. La ter­cera pota és com podem inci­dir, com a soci­e­tat civil, en l’actu­a­lit­zació d’aquest model sense renun­ciar als prin­ci­pis fona­men­tals. A hores d’ara, la rea­li­tat del país ja no és bilingüe, com quan es va crear l’ano­me­nada immersió, sinó mul­ti­lingüe. Cal veure quin és el nou marc nor­ma­tiu per al reco­nei­xe­ment de tot això. I cal faci­li­tar i donar suport a la incor­po­ració al sis­tema edu­ca­tiu de totes aques­tes famílies que aca­ben d’arri­bar i que veuen que el con­text lingüístic és com­plex. En defi­ni­tiva, es tracta de gene­rar de nou les con­di­ci­ons perquè el català sigui la llen­gua de tro­bada i d’opor­tu­ni­tats, com ho era ales­ho­res.
A banda dels atacs judi­ci­als i polítics, des de Somes­cola heu denun­ciat que el model d’immersió lingüística, tal com es va con­ce­bre en els anys vui­tanta, s’estava apli­cant mala­ment. Quin és el pro­blema?
Les dades del Con­sell Supe­rior d’Ava­lu­ació posen de mani­fest que és tot el sis­tema el que no està fent la seva feina, que el model no s’estava apli­cant de forma sis­temàtica. No diuen que el model d’immersió no fun­ci­ona, sinó que no s’està imple­men­tant bé, per la qual cosa els resul­tats que tenim són dolents. En el moment en què l’ús dels docents és d’un 50% de cas­tellà a secundària, per exem­ple, també és perquè el model de con­junció lingüística que s’aplica a primària, espe­ci­al­ment en els con­tex­tos no cata­la­no­par­lants, no ha aca­bat d’arre­lar en els infants. Però, a més, els docents no han rebut una for­mació específica ni inten­siva. D’alguna manera, la llei d’edu­cació no s’estava apli­cant? És culpa dels docents? No només. Els docents han de seguir el que diu la llei, però també ha d’estar-hi a sobre el sis­tema d’ins­pecció; el depar­ta­ment ha d’ofe­rir els recur­sos i el suport neces­sa­ris a la comu­ni­tat edu­ca­tiva perquè puguin desen­vo­lu­par la seva tasca pro­fes­si­o­nal amb qua­li­tat i, a més, hi ha d’haver un segui­ment. Tot això no s’estava fent.
Par­leu sovint d’una certa dei­xa­desa per part del govern. Quin ha estat el motiu d’aquesta desídia?
En un moment deter­mi­nat, el tema deixa de ser pri­o­ri­tari. Tota la diver­si­tat de governs, de dife­rents colors polítics, ha anat dei­xant aquest tema com a no pri­o­ri­tari. És veri­tat que en l’edu­cació hi ha molts focs oberts i molts temes en què hem de situar el focus, i el prin­ci­pal és que no estem des­ti­nant prou recur­sos a l’edu­cació, però és evi­dent que la llen­gua, per alguna raó, s’ha anat rele­gant a un segon pla i això ha estat nefast. També cal dir que hi una diferència remar­ca­ble entre el que passa a primària i a secundària. A l’edu­cació primària, que, a més, es on s’esta­bleix que hi puguin haver tots aquests pro­gra­mes d’immersió, espe­ci­al­ment en els con­tex­tos més des­fa­vo­ra­bles, hi ha hagut un major esforç per man­te­nir l’essència del model d’escola cata­lana. Hi havia més consciència lingüística. A secundària, en canvi, la rea­li­tat edu­ca­tiva és molt més diversa i amb més auto­no­mia dins de l’aula, per la qual cosa resulta més com­plex fer un segui­ment de tot això. En qual­se­vol cas, el que és evi­dent és que l’admi­nis­tració no ha fet el seu paper d’acom­pa­nya­ment ni de dotació dels recur­sos neces­sa­ris. També és veri­tat que en els dar­rers anys la rea­li­tat ha can­viat moltíssim, sobre­tot pels movi­ments migra­to­ris, però aquest ha estat un fet intrínsec a la soci­e­tat cata­lana al llarg de la seva història. I sem­pre l’hem sabut anat cape­jant. Aquests dar­rers dies que hem estat par­lant amb enti­tats de per­so­nes nou­vin­gu­des arran de la sentència del TSJC, tot­hom reco­nei­xia que gràcies a la immersió la seva inte­gració en la soci­e­tat cata­lana ha estat molt millor. Ho veuen com una pla­ta­forma d’inte­gració.
El pla de xoc que va anun­ciar el con­se­ller us sem­bla sufi­ci­ent?
La pri­mera pro­posta del govern es fa en el marc del Pacte Naci­o­nal per la Llen­gua, quan es pre­sen­ten les dades del Con­sell Supe­rior d’Ava­lu­ació de Cata­lu­nya. Es tracta d’una pro­posta un xic més rela­xada que la que va pre­sen­tar poste­ri­or­ment, quan ja hi havia la sentència ferma. A par­tir d’aquell moment, can­via l’ordre de pri­o­ri­tats i situen la llen­gua en pri­mer terme. Quan ens van expli­car la pro­posta a les enti­tats, ens va sem­blar cer­ta­ment ambi­ci­osa. Si ho apli­quen, pot­ser serà de les acci­ons més apro­fun­di­des i con­tun­dents en relació amb la defensa del model d’escola cata­lana que hi haurà hagut en els dar­rers vint anys, perquè la pro­posta és real­ment inten­siva. Ara bé, pri­mer hau­ran de tro­bar els recur­sos i la res­posta de la comu­ni­tat edu­ca­tiva. I després, hi ha diver­sos ele­ments que estan oberts i que hem de veure com es van ges­ti­o­nant.
Com ara quins?
Per exem­ple, com res­po­nen sin­di­cats i docents a tots els requi­sits, com ara que els dema­nin el nivell C2 de català. També caldrà veure com es dona suport als cen­tres edu­ca­tius en l’ela­bo­ració dels seus pro­jec­tes lingüístics perquè, si bé és evi­dent que hi ha auto­no­mia de cen­tre, també ho és que el model lingüístic ha d’estar pro­te­git pel mateix sis­tema. Hem d’anar veient com es reso­len tots aquests temes.
A dins de la comu­ni­tat edu­ca­tiva hi ha pro­pos­tes dife­rents. Qui­nes són, a grans trets?
Hi ha una sèrie de prin­ci­pis clau en els quals tots estem d’acord. Un de molt clar és que volem que l’escola cata­lana tin­gui un únic model per a tot­hom, que la llen­gua d’esco­la­rit­zació no sigui un fac­tor de tria d’escola. El segon, que els nois i noies, quan sur­ten de l’escola, han de ser com­pe­tents per­fec­ta­ment tant en català com en cas­tellà, tant oral­ment com de forma escrita. És a dir, les com­petències lingüísti­ques dels nos­tres alum­nes, inclòs l’anglès com a llen­gua estran­gera, han de ser del màxim nivell. Un ter­cer ele­ment en què tot­hom està d’acord és que el català ha de ser la llen­gua vehi­cu­lar nor­mal­ment emprada, tal com diu la llei d’edu­cació. És, arri­bats a aquest punt, quan sor­gei­xen els mati­sos. Hi ha qui defensa que, perquè això passi, el català ha de ser la llen­gua exclu­siva de l’apre­nen­tatge, excepte per a l’assig­na­tura de cas­tellà o d’anglès, davant dels que defen­sem l’apre­nen­tatge de les llengües a través de trac­tar situ­a­ci­ons i con­tin­guts. Per tant, hi ha qui s’aferra encara a la defensa dels con­tin­guts impar­tits i els per­cen­tat­ges, i hi ha qui pri­o­ritza les com­petències lingüísti­ques asso­li­des com a com a vara de mesu­rar. En aques­tes qüesti­ons, per exem­ple, hi poden haver diferències. Però pre­ci­sa­ment el que inten­tem des de Somes­cola és no entrar en aquests mati­sos i, en canvi, aga­far-nos al que és el con­sens fona­men­tal. De fet, tam­poc ens per­toca. Això és cosa de l’admi­nis­tració edu­ca­tiva.
La mani­fes­tació del desem­bre pas­sat, segons vau comen­tar poc després de fer-la, era un “pri­mer pas”. Quins han estat els pas­sos següents i quins es pre­ve­uen?
Des de la dar­rera sentència del TSJC s’ha produït un canvi d’esce­nari. Fins ara hi havia sentències en esco­les con­cre­tes. Ara, aquesta sentència és ferma, i això ens porta a seguir dues vies: la pri­mera, man­te­nir la pressió als car­rers; i la segona, fer un tre­ball més a foc lent en cadas­cun dels claus­tres edu­ca­tius. És una feina de menys impacte, però fona­men­tal.
En l’aspecte polític, cre­ieu que es manté el con­sens que hi ha hagut tra­di­ci­o­nal­ment?
Pel que fa a Òmnium, tenim claríssim que és neces­sari man­te­nir l’acord que sem­pre hi ha hagut en el tema de la immersió i que aquest vagi més enllà de l’àmbit específic del sobi­ra­nisme per abas­tar tot el cata­la­nisme. Ens consta que hi ha una volun­tat per arri­bar aquí. El Pacte Naci­o­nal per la Llen­gua és un espai idoni per reno­var aquest con­sens polític i social, però la veri­tat és que seria ben trist que arribéssim a acords en àmbits com ara el de l’audi­o­vi­sual i no fóssim capaços de fer-ho en el de l’escola
En alguna ocasió, els polítics han asse­gu­rat que la immersió estava blin­dada, però la rea­li­tat ens ha fet veure que no és així. Quin és el pro­blema?
Tenim un estat que menys­prea la diver­si­tat lingüística al seu ter­ri­tori, i que el que vol és impo­sar no només una uni­tat ter­ri­to­rial, sinó també lingüística. Apa­rent­ment, no sem­bla que es vul­gui rever­tir aquesta tendència. I, a més, una cosa és el govern, que no es mos­tra gaire entu­si­asta pel tema, però l’altra, encara pit­jor, és el poder judi­cial, que està clara­ment ide­o­lo­git­zat. Aquí tenim mala peça al teler. Perquè sem­pre tin­drem l’espasa de Dàmocles, ja sigui a través del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia, que s’inventa tants per cents, o del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que anul·la lleis dis­cre­ci­o­nal­ment.
Com es blinda el model d’escola amb els ins­tru­ments d’una auto­no­mia?
Si el con­sens és ampli, serà més pos­si­ble que si no ho és. Però fins i tot lleis que han tin­gut un con­sens molt ampli, com ara la que es va impul­sar per evi­tar els des­no­na­ments, les han por­tat al Cons­ti­tu­ci­o­nal i fora llei. Per tant, tam­poc tinc clar que aquest con­sens sigui una garan­tia abso­luta.
El con­se­ller afirma que la immersió no es podrà blin­dar del tot fins que no siguem inde­pen­dents. Ho com­par­teix?
Total­ment. La solució defi­ni­tiva és cons­ti­tuir-nos sobi­ra­na­ment com un estat i orga­nit­zar-nos com vul­guem. Ara bé, em sem­bla total­ment incon­ce­bi­ble que en el marc d’un estat democràtic euro­peu no sigui pos­si­ble defen­sar l’escola en català com a via per a una edu­cació lingüística i cul­tu­ral avançades, que afa­vo­reix la cohesió social i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats.

UN AMPLI CONSENS SOCIAL

“Una plataforma àmplia que sorgeix per defensar el gran model de consens de l’escola, que es basa en el fet que el català sigui la llengua vehicular.” Així defineix la plataforma Somescola la seva portaveu, Marina Gay. I afegeix: “Aquest model, que neix en els anys vuitanta a partir d’un ampli consens social, es veu amenaçat a partir del 2014, amb la pujada del PP al govern espanyol i la llei Wert, la qual cosa reclama una reacció de la societat catalana.” Somescola aplega cinquanta- quatre entitats i funciona a través d’una executiva i de sessions plenàries quan es tracta de definir els grans posicionaments.

DELS CAMINS A L’AULA

Marina Gay i Faura (Barcelona, 1977) és enginyera de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya. Entre el 2004 i el 2016 va exercir com a enginyera en l’àmbit de la consultoria d’obres públiques. Entre el 2016 i el 2020, va formar part de l’equip de la Fundació Jaume Bofill com a directora de xarxes del programa Escola Nova 21. Des del desembre del 2020, és directora de Catesco (l’antic Centre UNESCO de Catalunya-UNESCOCAT). En l’àmbit associatiu, des de molt jove ha estat vinculada a l’escoltisme i entre el 2006 i el 2009, va ser presidenta d’Escoltes Catalans i, durant una etapa, també comissària internacional i cap de relacions exteriors. També és secretària de la Fundació Paco Candel. Des del desembre del 2015, forma part de la junta d’Òmnium com a responsable d’educació, llengua i cohesió social. En la darrera remodelació de la junta, encapçalada per Xavier Antich, ha estat escollida vicepresidenta segona. Des d’aquest mes de març també forma part, com a vocal, del Consell Lingüístic Assessor que ha de proposar al Departament d’Educació les bases pedagògiques i lingüístiques per reforçar el model d’escola catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor