Entrevista

CARLA GRACIA

AUTORA D’‘AMB ULLS DE DONA.UNA BIOGRAFIA DE MERCÈ PÀNIKER’

“Les dones amb un caràcter fort fan por”

L’escriptora Carla Gracia recordava la Mercè Pàniker que havia conegut als 10 anys com una dona forta. La proposta d’escriure la història de la seva vida i un somni revelador li han permès redescobrir-la

Amb ulls de dona. Una biografia de Mercè Pàniker Editorial: Univers Pàgines: 200

Filla d’un indi i d’una cata­lana, Mercè Pàniker va créixer a la Bar­ce­lona dels anys vint i va pas­sar l’ado­lescència en un inter­nat de l’Ale­ma­nya nazi, d’on va tor­nar en escla­tar la Segona Guerra Mun­dial. Va estu­diar química a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i, poc després, un màster a la Uni­ver­si­tat de Leeds, on hi havia matri­cu­la­des només qua­tre noies. Sovint va ser l’única dona en un món d’homes i sem­pre va mirar de cara a tot­hom, sense excu­sar-se, sense dema­nar permís. En tor­nar a Bar­ce­lona, es va posar al cap­da­vant de l’empresa fami­liar d’enco­lats Pàniker, SA i va pro­moure una xarxa asso­ci­a­tiva forta dins del sec­tor químic. Amb l’arri­bada de la democràcia, es va invo­lu­crar en la defensa de les lli­ber­tats i la igual­tat de les dones.

Com des­co­breix la figura de Mercè Pàniker i la neces­si­tat d’escriure la seva història de vida?
La meva mare, l’Anna Mer­cadé, també és una llui­ta­dora femi­nista des de fa molts anys, i de molt jove va coin­ci­dir amb Mercè Pàniker, que li va fer de men­tora perquè anava bas­tants anys avançada. Totes dues tenien un dis­curs que no era habi­tual en el femi­nisme, sobre la neces­si­tat que les dones fos­sin econòmica­ment lliu­res per poder tenir poder d’influència i créixer, i per això jun­tes van crear una fun­dació de dones empresàries per crear lobby i afa­vo­rir les dones i el seu crei­xe­ment. Jo la vaig conèixer als 10 anys, perquè la meva mare hi insis­tia molt. Era tota una figura; l’ana­ves a visi­tar i la tro­ba­ves ves­tida amb el seu sari, la tassa de te, tran­quil·la però a la vegada amb molta força... Sem­pre ha estat una figura a la meva vida.
D’aquí sor­geix la neces­si­tat de bio­gra­fiar la seva vida?
La idea que calia escriure la seva vida va sor­gir arran de la cele­bració de l’any Mercè Pàniker, el 2020. La meva mare insis­tia que fos jo, perquè l’havia cone­guda, però estava immersa en dos lli­bres més, emba­ras­sada, aca­bant un doc­to­rat i amb les clas­ses de la uni­ver­si­tat. Li vaig dir que no podia i aque­lla nit vaig somiar amb la Mercè i amb les coses que m’havia dit i que m’havien aju­dat tant, i em vaig sen­tir cri­dada a fer-ho. El lli­bre neix d’un sen­ti­ment pro­fund de dir: aque­lla dona va ser extra­or­dinària; a mi em va aju­dar molt, però també sé que va aju­dar molt altres dones i ha de tenir un lloc en la nos­tra soci­e­tat.
Què més n’ha après, a través del lli­bre?
L’havia cone­gut ja de molt gran i la vaig tro­bar tan forta que sem­blava que la vida li havia som­ri­gut sem­pre, i al con­trari, aque­lla dona que vaig conèixer jo havia hagut de superar molts obs­ta­cles emo­ci­o­nals –ja de molt jove­neta– i pro­fes­si­o­nals al llarg de la seva vida. Va ser una dona que no es volia casar, perquè li feia por que això la forcés a que­dar-se a casa amb els fills, i ella volia tre­ba­llar. I quan va tro­bar un home que la res­pec­tava i amb qui va fer una gran unió, el va per­dre sob­ta­da­ment dalt del cotxe, con­duint i amb una filla al seient del dar­rere. I va haver de pujar qua­tre fills sola. Escriure la seva bio­gra­fia també m’ha fet forta a mi. Tot el que deia la Mercè es feia, perquè ho deia amb l’auto­ri­tat de sen­tir que és el que s’havia de fer, sense atu­rar-se a pen­sar què dirien els altres. I això ho he après d’ella: no dub­tar tant i no pen­sar tant què pen­sa­ran i què diran.
Par­lava de la importància de les dones de tenir inde­pendència econòmica. Si Mercè Pàniker no hagués nas­cut en una família benes­tant, pot­ser tam­poc hau­ria pogut ser tan pio­nera.
Néixer dona el 1920 en una família benes­tant volia dir que et casa­ven bé i et que­da­ves a casa. Crec que més que el fet econòmic, que segu­ra­ment també, la Mercè va ser i fer per la men­ta­li­tat dels seus pares, que eren molt par­ti­cu­lars. El pare venia de l’Índia, d’una zona on les dones estan molt ben con­si­de­ra­des, amb matri­ar­cats on l’herència fami­liar passa de mares a filles i on les dones for­men part del poder fami­liar. La seva mare, tot i venir de la bur­ge­sia cata­lana, era espe­cial, molt inde­pen­dent, una dona que al seu temps el que volia era una bici­cleta per poder-se moure i un escrip­tori per escriure. Aquesta men­ta­li­tat la van trans­me­tre a la Mercè, a qui van edu­car incul­cant-li que era igual que els seus ger­mans i que podia ser que ella volgués. I així ho va viure fins que va haver de mar­xar de l’empresa fami­liar.
Què va pas­sar?
Ella havia por­tat les reg­nes de l’empresa quan el seu pare va morir, i amb 50 anys i un fill encara a casa, el seu germà la va trair i va haver de mar­xar. Es lla­vors quan, amb tota l’experiència que tenia, tots els idi­o­mes que sabia i tot el seu conei­xe­ment es va tro­bar que se li tan­ca­ven les por­tes pel fet de ser dona i que no aca­bava d’enten­dre per què pas­sava això. Quina va ser la seva reacció? Mun­tar la seva pròpia empresa i mun­tar una fun­dació de dones empresàries, perquè va veure que si depe­nien dels homes mai tin­drien fei­nes impor­tants ni se’ls paga­ria el que els tocava. Va pren­dre aquesta deter­mi­nació en la soci­e­tat dels anys setanta i vui­tanta, on les dones tot just s’ana­ven intro­duint al món labo­ral i encara esta­ven molt sub­ju­ga­des a fer de secretàries i a fei­nes poc valo­ra­des econòmica­ment i soci­al­ment.
Són les cir­cumstàncies les que l’obli­guen a fer-se femi­nista i a tenir aquest paper relle­vant en aquest camp?
És així, el femi­nisme és una neces­si­tat; una no neix femi­nista, sinó que s’hi torna. Les noies, a la uni­ver­si­tat, em diuen que no són femi­nis­tes perquè no fa falta, perquè són iguals que els nois. I tot i que tam­poc, pot­ser sí que en aquest entorn no hi ha tan­tes diferències. I jo els dic: “Espe­reu-vos a tenir un fill, a sor­tir al mer­cat labo­ral...” Lla­vors t’ho tro­bes i et fas femi­nista perquè no hi ha cap altra opció. Encara hi ha diferències sala­ri­als, encara són les dones les que renun­cien a la feina per cui­dar els fills. I tot això és menys atur, menys pensió o més dependència econòmica dels homes. Al lli­bre hi ha una res­posta molt interes­sant de la Mercè a la seva jove quan, als 90 anys i amb Parkin­son, li demana que l’acom­pa­nyi a un congrés de les Naci­ons Uni­des perquè neces­sita ajuda. La jove li res­pon que no pot perquè té fills petits i ella li diu: “Que no tenen pare aquests nens?” Era amb aques­tes coses que et can­vi­ava la vida, no tant amb els fets que va arri­bar a fer, que també, sinó amb la manera de veure la vida.
Ara que parla de les Naci­ons Uni­des, la seva figura va ser més reco­ne­guda fora de casa que a Cata­lu­nya?
Sí, se la va valo­rar molt a fora perquè era una dona impres­si­o­nant, que par­lava sis idi­o­mes, incan­sa­ble, que sabia molt de química i que va aju­dar molt en països en vies de desen­vo­lu­pa­ment. Des d’Europa tot això ho veien com a molt extra­or­di­nari i, en canvi, crec que aquí feia por. For­mava part de les jun­tes de govern de la petita i mit­jana empresa, estava en orga­nit­za­ci­ons molt mana­des per homes i impres­si­o­nava una mica. Les dones amb un caràcter fort fan por. Ella ves­tia amb sari, amb el seu bastó, gene­rava uns silen­cis, par­lava i des­per­tava aquest res­pecte. Fins que no va ser molt gran no se li va donar algun premi i reco­nei­xe­ment. A fora, en canvi, tenia una cadira a les Naci­ons Uni­des, va rebre la Meda­lla al Mèrit Euro­peu i altres mèrits molt impor­tants. A l’Índia és una figura molt reco­ne­guda i fins i tot ara estan pre­pa­rant una pel·lícula de Bollywood, perquè va ser molt influ­ent i va crear una fun­dació per cap­tar talent entre joves amb pocs recur­sos.
I just quan es deci­deix recu­pe­rar la seva figura amb l’Any Mercè Pàniker i Ale­many esclata la pandèmia.
Això va ser mala sort. Hi havia mol­tes acti­vi­tats pre­pa­ra­des... De mica en mica, però, estem acon­se­guint par­lar d’ella i trans­me­tre la seva figura com a refe­rent. Ara que es parla tant del paper de les dones en el món de la ciència, s’ha de des­ta­car que ella ja es va treure la car­rera de química en els anys qua­ranta. Tenim aquests refe­rents, recor­dem-los!
La volun­tat del lli­bre ja deu ser posar-la en valor com a refe­rent.
Exacte. La volun­tat és fer-li un lloc en la història recent del nos­tre país i que ens ins­piri. La història sem­bla que sigui una, i ens obli­dem que hi ha mol­tes altres dades i que algú ha triat qui­nes són les que pas­sen de gene­ració en gene­ració i qui­nes que­den en l’oblit. Cal anar a des­triar una mica i bus­car altres refe­rents. L’altra és que era una dona molt ins­pi­ra­dora, una dona de pau, rei­vin­di­ca­tiva, amb molt caràcter..., però en canvi tenia una volun­tat con­ci­li­a­dora, des del punt de vista de creure que les per­so­nes ens hem d’enten­dre. Va par­tir molt quan va tenir la dis­puta amb el seu germà, però va llui­tar fins al final per fer-hi les paus. També quan va des­co­brir que tenia un germà a l’Índia el va voler conèixer, donar-li la part de l’herència que li tocava... Tan­car cicles i la importància d’estar en pau amb tots aquests cicles i també la importància de no anar cadascú a la seva, sinó de créixer con­jun­ta­ment. Tot això és molt ins­pi­ra­dor!
Lle­gint la seva bio­gra­fia, la per­cepció és que a ella li impor­tava poc pas­sar a la història, que el que volia era can­viar el pre­sent.
És exac­ta­ment així. La Mercè no es va plan­te­jar en cap moment ser recor­dada. Ella volia trans­me­tre, fer i aju­dar qui pogués, però no fer història. Va començar unes memòries perquè el seu fill hi va insis­tir, però només va fer tres pàgines i no va con­ti­nuar perquè tam­poc li interes­sava la seva figura. A ella el que li interes­sava era el món.
Tot i així, com creu que li agra­da­ria ser recor­dada?
Vol­dria que se la recordés donant con­tinuïtat al seu lle­gat: pro­moure la inde­pendència econòmica de les dones, que no quedi cap àmbit on no puguem fer i des­ta­car pel fet de ser dones... Que enten­guem que si ella en els anys qua­ranta va poder fer tàndem amb els marit per criar els fills com un equip ara, quasi cent anys després, això s’ha de poder fer i que la criança no ha de ser una res­pon­sa­bi­li­tat mater­nal. Més que donar nom a un car­rer o una plaça –que també està bé per incor­po­rar dones a l’ima­gi­nari geogràfic–, és més la trans­missió de la seva manera de viure i la pos­si­bi­li­tat de veure tot el que podem arri­bar a fer. Ella seria feliç sabent que ara par­lem de les seves idees, que es poden trans­me­tre i que són d’uti­li­tat.
En l’àmbit polític va estar a la fun­dació d’Unió Democràtica de Cata­lu­nya i també a l’Ins­ti­tut Català de la Dona. I no ha estat fins ara que no hi hagut una con­se­lle­ria de femi­nis­mes!
Sí, va par­ti­ci­par en la cre­ació de l’Ins­ti­tut Català de les Dones en un moment en què les dones gai­rebé no podien ni obrir un compte ban­cari o sor­tir a l’estran­ger sense l’aval mas­culí, i la situ­ació era molt endar­re­rida. Ella hi havia posat molta il·lusió, però amb el temps va veure que tot tenia un crei­xe­ment molt lent i que s’havia de con­ti­nuar recla­mant el paper de les dones. Per això pen­sava que era millor tirar que espe­rar que els fes­sin cas. Segu­ra­ment veure ara el paper de la dona com una cosa més cen­tral dins del govern li faria molta il·lusió.
Una dona lliure, forta, tos­suda i inde­pen­dent, però també una dona molt espi­ri­tual.
És una part molt curi­osa. La seva mare era molt catòlica i li va trans­me­tre aquesta part i el seu pare també man­te­nia i res­pec­tava alguna tra­dició hindú. En aquest aspecte, un altre cop, va sumar en lloc de divi­dir. Creia molt que tot té una trans­cendència més enllà d’aquesta vida. Aquesta trans­cendència és un déu, que pot ser catòlic o pot ser hindú, i per això li ser­via un pele­gri­natge a l’Índia i també el ritual de la missa del gall. Amb el que sí que no encai­xava tant era amb la ins­ti­tució eclesiàstica. De petita, a les Tere­si­a­nes, se l’havia dis­cri­mi­nat pel color de la pell i va aca­bar anant a la pri­mera escola laica, on nens i nenes estu­di­a­ven junts. Això la va fer molt lliure en la relació entre homes i dones i no seguia uns pre­cep­tes eclesiàstics. Per a ella, la vida va més enllà del que fem, hi ha un record en la mort i tots for­mem part de tot i hem d’estar en pau. I això ella ho tro­bava tant en l’hin­du­isme com en un cris­ti­a­nisme molt de base.
Quan el lec­tor des­co­breix que tenia Parkin­son, s’adona de les mol­tes coses que ja havia fet, mal­grat la malal­tia.
Ella patia dolors, però fins al 2000 no va posar nom a la malal­tia. Tot i que va ser un cop, ho va viure bas­tant bé, al prin­cipi. Plo­rava poques vega­des, era una dona forta que es con­te­nia, però una de les vega­des que sí que va plo­rar és quan li van treure el car­net de con­duir arran del Parkin­son, ja que en aquell moment va sen­tir que començava a depen­dre dels altres, i això és el pit­jor que li podia pas­sar. No volia que tot estigués mar­cat pel Parkin­son perquè, en rea­li­tat, ella no ho sen­tia així. Es cui­dava molt i seguia molts trac­ta­ments, però s’ho plan­te­java com una cir­cumstància més, fins que al final sí que la va limi­tar moltíssim
El seu lli­bre és una bio­ficció. Neces­si­tava ficció una vida tan potent com la de Mercè Pàniker?
És una ficció molt con­tro­lada i conduïda perquè tenia mol­tes dades de la família. La Mercè va viure moments molt deli­cats i durs en l’aspecte emo­ci­o­nal, i vaig deci­dir posar-hi ficció a través d’algun diàleg perquè el lec­tor pogués sen­tir el que hau­ria pogut sen­tit ella en aquell moment. Expli­car que el seu el seu marit va morir i que va con­ti­nuar enda­vant amb la feina i amb els fills en dos paràgrafs era tant poc! Neces­si­tava que el lec­tor fos cons­ci­ent del que real­ment es deu­ria tro­bar i de com es devia sen­tir. He recor­re­gut a la ficció perquè el lec­tor entengués la potència d’aquesta per­sona i no es quedés només en si va ser pre­si­denta d’una asso­ci­ació, va rebre un premi o algun altre mèrit que, hi són i són impor­tants, però no tan impres­si­o­nants com ella com a per­so­natge: com res­po­nia a la vida, la figura que era davant la vida i, per tant, com modi­fi­cava qui es tro­bava, perquè sem­pre feia de mirall. Ella pre­di­cava amb la mateixa obra.

Any mercè pàniker

Dona, mestissa, empresària i feminista, Mercè Pàniker va ser una innovadora en el seu temps que tot i tenir una trajectòria extraordinària va quedar invisibilitzada pels homes de la seva família. L’any 2020, coincidint amb el centenari del seu naixement, el govern, a través de l’Institut Català de les Dones, va celebrar l’Any Mercè Pàniker i Alemany, també invisibilitzat per la pandèmia. Ara un llibre en rescata la història.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor