Entrevista

DAVID BUENO

BIÒLEG I ESPECIALISTA EN NEUROEDUCACIÓ

“El cervell dels adolescents és un garbuix, com la seva habitació”

David Bueno, expert en neuroeducació, se submergeix en el seu darrer llibre en l’etapa més temuda pels pares: l’adolescència dels fills. Entendre els grans canvis que tenen lloc al cervell dels adolescents pot ajudar a comprendre’ls i a acompanyar-los

EL CERVELL DE L’ADOLESCENT Autor: David Bueno Editorial: Rosa dels Vents Pàgines: 267
XARXES SOCIALS
“Les xarxes els serveixen per socialitzar-se, però cal no perdre el contacte humà, sortir a voltar, fer esport, veure’s les cares”
ENS FA HUMANS
“Som l’única espècie biològica que té una adolescència real, que ens permet arribar a adults mantenint les capacitats de motivació, de curiositat, i de creativitat pròpies de la infantesa”

“L’ado­lescència és una etapa mera­ve­llosa.” No bus­quin cap iro­nia en l’afir­mació, ni sego­nes lec­tu­res. La sentència la fa David Bueno, doc­tor en bio­lo­gia i espe­ci­a­lista en neu­ro­e­du­cació, al seu dar­rer lli­bre El cer­vell de l’ado­les­cent, un exer­cici de divul­gació científica que ens acosta a la gran meta­mor­fosi cere­bral que es pro­du­eix durant l’ado­lescència per poder enten­dre millor aquesta etapa vital. David Bueno ens en fa, de pri­mera mà, una síntesi a les pla­nes de “La República jove” (vegeu les pàgines 24-25), en què col·labora habi­tu­al­ment, i en aquesta con­versa par­lem de com els adults podem acom­pa­nyar els ado­les­cents en aquesta etapa.

“L’ado­lescència és el que ens fa humans”, així insis­teix a remar­car-ho al lli­bre. No som cons­ci­ents de la trans­cendència d’aquesta etapa?
És una etapa de gran trans­cendència, sí. I ens fa humans per diver­sos motius. Som l’única espècie biològica que té una ado­lescència real, que ens per­met arri­bar a adults man­te­nint les capa­ci­tats de moti­vació, de curi­o­si­tat i de cre­a­ti­vi­tat pròpies de la infan­tesa. De fet, els adults con­ser­vem carac­terísti­ques infan­tils gràcies al fet que pas­sem per una ado­lescència. I d’altra banda, és l’etapa en què ens fem cons­ci­ents de la nos­tra iden­ti­tat i del lloc que ocu­pem al nos­tre entorn. Això és el que ens per­met, després, ser joves i adults empo­de­rats, capaços de pren­dre les nos­tres pròpies deci­si­ons de manera rao­na­ble­ment rao­nada i refle­xiva. Aquests dos fac­tors són els que fan que l’ado­lescència sigui una etapa cru­cial, en què explo­rem qui som, com som i ens plan­te­gem què volem ser, en comp­tes de con­ti­nuar per inèrcia allò que havíem fet a la infan­tesa.
Parla de l’ado­lescència amb entu­si­asme, com una etapa mera­ve­llosa. En canvi, hi ha gene­ra­lit­zada (entre els adults) la idea contrària.
Hi ha una idea molt gene­ra­lit­zada de l’ado­lescència com una etapa dura, de con­fron­tació entre pares i fills, una etapa com­pro­mesa en què els alts i bai­xos que molts ado­les­cents pre­sen­ten poden ser tòxics i fins i tot per­ju­di­ci­als. És cert que pot com­por­tar enfron­ta­ments entre pares i fills i situ­a­ci­ons deli­ca­des, però és una etapa que cal viure-la amb entu­si­asme, i ho han de fer tant els ado­les­cents com els pares. L’hem de gau­dir, perquè és l’única manera de poder-la com­par­tir. Cal una con­fiança mútua, neces­si­tem con­fiar en els nos­tres fills i filles ado­les­cents perquè ells també puguin con­fiar en nosal­tres. No és estar-hi a sobre, sinó que ells sàpiguen que si ho neces­si­ten ens tro­ba­ran a prop, encara que ens puguem enfa­dar, encara que de vega­des ells ens con­tes­tin mala­ment, o que ens facin fora de la seva habi­tació… Tot això forma part d’aquest procés de madu­ració del cer­vell ado­les­cent, del procés de des­co­brir quina és la seva indi­vi­du­a­li­tat, i per això no volen intro­mis­si­ons a la seva inti­mi­tat, la men­tal o la de la seva habi­tació.
Distància amb una mà estesa...
El que cal és res­pec­tar-los, perquè ells també ens res­pec­tin a nosal­tres, sabent que de vega­des ens diran alguna cosa fora de to. Es tracta de trans­me­tre aquest res­pecte, entès com a con­fiança, perquè ells puguin con­fiar en nosal­tres i perquè quan ho neces­si­tin sàpiguen on poden anar. Hem d’estar entu­si­as­mats amb aquesta etapa, perquè ells també apren­guin a con­fiar en si matei­xos. Això és clau perquè després ells puguin diri­gir la seva joven­tut i edat adulta, perquè ho vis­quin amb entu­si­asme i no per­din la moti­vació i sàpiguen tro­bar els seus objec­tius vitals.
Per què podem enten­dre un infant i, en canvi, sovint no ente­nem els ado­les­cents si tots ho hem sigut? Obli­dem?
Els records que tenim del pas­sat es van cons­truint de manera seqüencial, tenim una sen­sació de causa i efecte. I ens és més fàcil enten­dre els infants perquè durant la infan­tesa no tens tants dub­tes, et dei­xes por­tar pel teu entorn i vius la vida, en bona part, a través de com la viuen els teus pares. No hi ha tan­tes cruïlles on explo­rar, és més lineal, i per això quan la recor­dem, tot i que ine­vi­ta­ble­ment esbi­ai­xem els records, els alte­rem menys del que ho fem amb les records de l’ado­lescència, on hi ha molts alts i bai­xos emo­ci­o­nals i molts més dub­tes.
Quin paper hem de tenir els adults amb els ado­les­cents?
Els adults tenim un paper clau, som un refe­rent per als nos­tres fills i filles encara que ens pugui sem­blar que volen fer just tot el con­trari. Hem sigut un refe­rent per a ells quan eren infants, i mol­tes de les coses que hau­ran vist en nosal­tres durant la seva ado­lescència les apro­fi­ta­ran per cons­truir la seva per­so­na­li­tat d’adults. El paper que hem de tenir, per a mi, és tri­ple, perquè hi ha tres aspec­tes clau. El pri­mer és trans­me­tre’ls suport emo­ci­o­nal. L’ado­lescència és una etapa de des­co­berta i de for­tes emo­ci­ons i han de dis­po­sar d’un ambi­ent, el que gene­rem els adults, on tro­bin suport emo­ci­o­nal, un ambi­ent que no esti­muli encara més aquests alts i bai­xos emo­ci­o­nals. En segon lloc, hem de fomen­tar l’estímul, gene­rar un ambi­ent on puguin des­co­brir quins són els seus objec­tius vitals. Nosal­tres no hem de fixar quins han de ser aquests objec­tius, ja que han de des­co­brir per si matei­xos què els interessa i que els motiva. No estem par­lant de sobre­estímuls, que això porta a l’estrès i per­ju­dica totes les fun­ci­ons men­tals i cog­ni­ti­ves. I final­ment, el ter­cer punt és l’exem­ple; ells ens estan imi­tant i, encara que no ho sem­bli, es fixen en com ens com­por­tem. Si volem que ens res­pec­tin els hem de res­pec­tar; si volem que confiïn en nosal­tres, hi hem de con­fiar; si volem que es moti­vin, ens han de veure moti­vats; si volem que s’esfor­cin, han de per­ce­bre en nosal­tres aquesta capa­ci­tat d’esforç; si volem que siguin resi­li­ents, han de veure que nosal­tres també ho som davant de l’adver­si­tat.
Des­criu l’ado­lescència com una meta­mor­fosi, la com­para amb la dels insec­tes, i no només en sen­tit figu­rat. Què implica?
L’ado­lescència és una autèntica meta­mor­fosi en l’àmbit cere­bral. El cos també can­via, a par­tir de la puber­tat, però aquests són can­vis petits com­pa­rats amb els que es pro­du­ei­xen al cer­vell. Hi ha tres zones que can­vien i que expli­quen el com­por­ta­ment dels ado­les­cents. Una és la zona de l’amígdala, la zona del cer­vell que genera les emo­ci­ons, que es torna hiper­re­ac­tiva, i això vol dir que res­po­nen amb molta més inten­si­tat. Té un aspecte d’adap­tació biològica, perquè per pri­mer cop s’enfron­ten a experiències del món dels adults sense tenir-ne records pre­vis. La segona zona del cer­vell que can­via moltíssim –de fet, la que can­via més– és l’escorça pre­fron­tal, la zona que genera i ges­ti­ona els com­por­ta­ments més com­ple­xos, com ara la refle­xi­vi­tat, la pla­ni­fi­cació, la presa de deci­si­ons rao­na­des i també la gestió emo­ci­o­nal. Aquesta zona perd mol­tes con­ne­xi­ons –les que man­te­nien els com­por­ta­ments infan­tils– i en gua­nya mol­tes de noves que són les que per­me­tran man­te­nir els com­por­ta­ments de joves i adults. La recon­fi­gu­ració és tan intensa que durant aquest període perd eficiència de fun­ci­o­na­ment, això no vol dir que els ado­les­cents no puguin refle­xi­o­nar, pla­ni­fi­car o ges­ti­o­nar emo­ci­ons, però els costa molt més esforç. I l’última zona que can­via és l’estriat, la zona que genera les sen­sa­ci­ons de recom­pensa i de plaer; per això bus­quen nove­tats per veure què els satisfà més, i també és la seva manera de conèixer-se. I si ho com­bi­nem tot tenim: mol­tes ganes de bus­car nove­tats i d’expe­ri­men­tar, hiper­re­ac­ti­vi­tat emo­ci­o­nal i més difi­cul­tat per ges­ti­o­nar tot aquest procés. És la defi­nició bàsica de l’ado­les­cent pro­totípic.
Quant dura el procés de l’ado­lescència?
Té una durada vari­a­ble. L’inici és biològic, fruit d’unes descàrre­gues hor­mo­nals que ini­cien els can­vis de la puber­tat, i a par­tir d’aquí, s’ini­cia l’ado­lescència. Hi ha nens i nenes que imi­ten com­por­ta­ments ado­les­cents quan encara són infants, i això ho hauríem d’inten­tar evi­tar. Els imi­ten pel que veuen al seu entorn, a les xar­xes soci­als, i es com­por­ten com si fos­sin ado­les­cents quan encara no ho són, quan el seu cer­vell encara no ha començat el procés de canvi. No és bo que hi hagi aquesta imi­tació. A par­tir d’aquí, l’ado­lescència va madu­rant i pro­gres­sant i perquè acabi cal que les tres zones del cer­vell de què par­lava hagin com­ple­tat la seva madu­ració, que pot pas­sar a l’entorn dels 18 o 20 anys. Hi ha, però, un altre aspecte impor­tant, i és que s’ha vist que els ado­les­cents només dei­xen de com­por­tar-se com a tals quan el seu entorn d’adults els valora i els reco­neix com uns iguals en drets i deu­res. Sovint, però, con­ti­nuen vivint a casa, i els con­ti­nuem trac­tant com si fos­sin ado­les­cents quan ja són adults.
En tot aquest procés, en com ho viuen, hi ha diferències de gènere?
N’hi ha algu­nes d’ori­gen biològic que tenen sobre­tot relació amb els aspec­tes repro­duc­tors. Amb les nenes, la puber­tat comença una mica abans, perquè les descàrre­gues hor­mo­nals asso­ci­a­des comen­cen abans. Això fa que el procés comenci i acabi una mica abans en les nenes i noies. A banda d’això, que és biològic, la majo­ria de diferències de gènere que podem obser­var tenen una arrel cul­tu­ral, d’apre­nen­tatge, d’allò que veuen al seu vol­tant, que han vist des de la infan­tesa i que els con­di­ci­ona quan són ado­les­cents. Veure catàlegs on es clas­si­fi­quen jogui­nes per a nens i per a nenes el que fa és mar­car unes diferències que no són reals perquè poden jugar i diver­tir-se amb qual­se­vol cosa. O el fet d’apel·lar a la valen­tia quan és un nen qui es fa mal i, en canvi, des­ta­car-ne la fra­gi­li­tat si es tracta d’una nena: allò de “va, valent, que no ha sigut res” o “ai, bonica, que t’has fet mal?”. Tot això acaba mar­cant con­ne­xi­ons cere­brals que impri­mei­xen diferències. Insis­teixo que hi ha algu­nes diferències asso­ci­a­des a aspec­tes repro­duc­tors: elles podran ges­tar; ells, no, i això implica algu­nes diferències de com­por­ta­ment, però més enllà d’això les diferències tenen a veure amb les experiències i l’entorn cul­tu­ral.
Com afecta l’era tec­nològica actual, i les xar­xes soci­als en par­ti­cu­lar, aquesta etapa?
Les xar­xes soci­als tenen, per des­comp­tat, un impacte clau en aquesta etapa; de fet, en totes les eta­pes. D’una banda, són una manera de soci­a­lit­zar-se, i els ado­les­cents bus­quen soci­a­lit­zar-se amb altres ado­les­cents, és la manera de situar-se dins del seu entorn i de tro­bar-se a si matei­xos per com­pa­ració amb els altres. Des d’aquest punt de vista, tenen una funció social. El pro­blema és que subs­ti­tu­ei­xen el con­tacte humà –allò de sor­tir a fer vol­tes pels car­rers amb altres ado­les­cents– i aquest con­tacte no s’ha de per­dre. És impor­tant pro­moure aquest con­tacte, que facin esport, que sur­tin a pas­se­jar, a asseure’s en una can­to­nada amb els amics, que es vegin la cara. Les xar­xes soci­als, d’una banda, aug­men­ten la con­fiança, i per això de vega­des es fiquen en autèntics pro­ble­mes; però al mateix temps els fan ser més dub­to­sos res­pecte a altres aspec­tes emo­ci­o­nals que no es poden per­ce­bre a través d’un mòbil.
I el con­sum de dro­gues?
És un dels aspec­tes més pro­blemàtics. Les dro­gues acti­ven l’estriat, la zona del cer­vell que genera sen­sa­ci­ons de recom­pensa i de plaer. Per molt mala­ment que es tro­bin física­ment, l’estriat se’ls activa dient “Ep! això és guai.” I aquí hi ha el gran pro­blema, i per això és impor­tant allu­nyar-los de les dro­gues. Com ho podem fer? Doncs gene­rant-los un ambi­ent on puguin tro­bar aques­tes recom­pen­ses, aques­tes sen­sa­ci­ons de benes­tar i de plaer de manera dife­rent. L’esport, per exem­ple, també activa l’estriat. I en els estu­dis també es pot crear un ambi­ent en què es vegin recom­pen­sats pel seu esforç. Si es per­ce­ben només com una obli­gació i no hi ha moti­vació, l’estriat del cer­vell no s’activa i bus­quen aquesta sen­sació de recom­pensa d’una altra manera. Si acon­seguíssim un sis­tema edu­ca­tiu que real­ment esti­mulés la seva moti­vació, reduiríem el nom­bre de per­so­nes que s’engan­xen a les dro­gues. Per tant, cal poten­ciar també l’esport i el con­tacte social, els esplais i els llocs on es puguin tro­bar, riure, quei­xar-se i fer d’ado­les­cents, en defi­ni­tiva.
Al lli­bre, no passa per alt la salut men­tal dels joves, i adver­teix que no és un pro­blema menor.
El nom­bre d’ado­les­cents i joves amb situ­a­ci­ons d’estrès, ansi­e­tat i depressió ha anat aug­men­tant, en part a causa de la pandèmia, que no els ha permès soci­a­lit­zar-se ni fer allò que el seu cer­vell els dema­nava fer, la qual cosa ha incre­men­tat l’estrès, i una de les con­seqüències de l’estès és l’ansi­e­tat i la depressió. Una altra con­seqüència és l’aug­ment de l’agres­si­vi­tat. Cal estar-hi a sobre, perquè quan s’altera aquesta salut men­tal pot cos­tar recon­duir-la. Per cui­dar la salut men­tal cal, sobre­tot, cui­dar la salut emo­ci­o­nal. Es tracta de man­te­nir aquesta con­fiança i el suport emo­ci­o­nal, d’estar alerta als senyals quan alguna cosa s’està alte­rant, sense ata­ba­lar-los, però mos­trant-los que poden con­fiar en nosal­tres. I es tracta de dis­mi­nuir situ­a­ci­ons que puguin afa­vo­rir l’estrès. L’esport és una gran eina. I és impor­tant no sobre­sa­tu­rar-los, ni sobre­es­ti­mu­lar-los, perquè tot això genera estrès. Durant l’ado­lescència, el nivell basal d’estrès és una mica més alt, per qüesti­ons fisiològiques, i hem de vigi­lar de no aug­men­tar-lo més nosal­tres. La salut men­tal és el que aca­barà con­di­ci­o­nant que el pas a l’edat jove i adulta sigui harmònic i salu­da­ble, i d’això depèn que siguin joves feliços.
El tsu­nami d’emo­ci­ons i trans­for­ma­ci­ons que sig­ni­fica aquesta etapa el resu­meix en dues parau­les: opor­tu­ni­tats i vul­ne­ra­bi­li­tat. Són més fràgils del que ens ima­gi­nem?
Són alhora més fràgils i més resis­tents del que els adults ens ima­gi­nem. Són més resis­tents perquè el seu cer­vell és molt plàstic, mal·lea­ble i, per tant, es poden adap­tar al seu entorn, i això els fa espe­ci­al­ment resis­tents. És una època d’opor­tu­ni­tats, perquè aquesta plas­ti­ci­tat del cer­vell fa que qual­se­vol apre­nen­tatge erroni, incor­recte, pugui ser reconduït. I són més fràgils pel mateix motiu: és una època de tanta plas­ti­ci­tat cere­bral que qual­se­vol ambi­ent o situ­ació que els resulti tòxica també els gene­rarà més con­ne­xi­ons dins del cer­vell que enfor­ti­ran aquesta toxi­ci­tat. Per això és tan impor­tant donar-los exem­ples sans, un ambi­ent de con­fort, entès com a con­fiança i suport emo­ci­o­nal, per evi­tar aquests efec­tes nega­tius de la fra­gi­li­tat, i que els per­meti ser uns joves empo­de­rats que puguin tro­bar els seus objec­tius vitals i que tin­guin els recur­sos per­so­nals, cog­ni­tius i emo­ci­o­nals per asso­lir-los.
I el gran enigma: per què tenen l’habi­tació desen­dreçada?
És un reflex del seu cer­vell. Bé, no és que esti­gui desen­dreçat, però està fent i des­fent tan­tes con­ne­xi­ons que passa per alguns moments una mica caòtics. I l’habi­tació és un reflex d’això. També hi ha ado­les­cents que són espe­ci­al­ment endreçats i té el mateix ori­gen, encara que sem­bli con­tra­dic­tori, sim­ple­ment estan des­co­brint aquest caos que hi ha dins el seu cer­vell i inten­ten endreçar l’entorn per endreçar-se a si matei­xos. Els dos com­por­ta­ments són típics de l’ado­lescència.

CIÈNCIA A L’ABAST

David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965) és doctor en biologia i professor de genètica a la Universitat de Barcelona. L’educació, i sobretot entendre com aprenem, han centrat bona part de les seves investigacions i del seu treball acadèmic, que el 2019 el van portar a crear la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st, la primera del món dedicada exclusivament a aquest camp. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional i acadèmica principalment a Barcelona, però també ha estat professor investigador a la universitat d’Oxford. Ha publicat més de setanta articles científics i un gran nombre de llibres amb els quals acosta la ciència al gran públic, una tasca, la de divulgació, per la qual ha rebut diversos premis, entre els quals, el Premi Europeu de Divulgació Científica, el 2010. La República compta periòdicament amb les seves col·laboracions, amb què acosta la ciència als més petits des de la secció de “La República jove”, i és també una de les firmes habituals de “La República de les arts”, en què fa crítica de llibres de temàtica científica. Ciència i educació formen un binomi indestriable en David Bueno, que treballa també en la formació de professors, a banda de participar en diversos projectes de reflexió i innovació educativa i de coordinar a Catalunya, des de fa més d’una dècada, la matèria de biologia a les PAU, en què ha potenciat el canvi de les preguntes memorístiques a preguntes de reflexió i anàlisi en contextos reals.

DEIXEM-LOS DORMIR!

Les batalles per l’hora d’anar a dormir o perquè s’aixequin són gairebé un clàssic en les rutines amb els adolescents. “Si els agrada anar a dormir tard és perquè els ho demana el cervell”, adverteix David Bueno. “El ritme circadiari és un ritme biològic que a l’adolescència s’endarrereix de mitjana un parell d’hores”, aclareix. I de retruc, si la son arriba més tard, al matí el cervell també se’ls activa més tard. Un fet que genera algunes controvèrsies, perquè precisament han d’entrar més d’hora a l’institut que quan eren infants. El resultat: adolescents amb falta de son, més irascibles i amb pitjors resultats acadèmics que si els deixéssim dormir més. No és, en opinió de David Bueno, un tema anecdòtic, i al seu llibre fa un repàs exhaustiu de les conseqüències –pel que fa a salut, desenvolupament i maduració cerebral– de no descansar prou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor