Entrevista

PATRICIA PLAJA

PERIODISTA I PORTAVEU DEL GOVERN

“Parlar més del compte és garantia d’equivocar-te”

La portaveu del govern ni fa política ni en parla. La seva feina, explica, és posar veu i cara a l’acció de govern. Ho fa cada dimarts des del faristol de Palau

SABER DE TOT
“Crec que no ha estat un encert que els polítics hagin volgut demostrar que saben de tot i que poden contestar de tot”
FUNCIÓ PORTAVEU
“L’objectiu és aïllar el govern de tot el que passa al seu voltant en el sentit de discrepàncies i de política de declaracions”

Patrícia Plaja (Begur, 1981) és des del mes de juny pas­sat la cara visi­ble del govern de la Gene­ra­li­tat. Hi va arri­bar ava­lada per la feina ben feta com a cap de comu­ni­cació dels Mos­sos d’Esqua­dra i, en espe­cial, per la pre­mi­ada gestió de la comu­ni­cació durant els atemp­tats de l’agost del 2017. Com a por­ta­veu del govern, aquesta peri­o­dista de raça posa l’accent en el per­fil tècnic que adopta el càrrec amb el seu nome­na­ment.

El pro­per 1 de juny farà un any que es va fer públic que seria la por­ta­veu del govern. Amb els mesos de rodatge que acu­mula, se sent còmoda donant la cara?

Fa uns mesos i hi ha dies que tinc la sen­sació que vaig començar ahir i d’altres que fa anys que ho faig. Tot és molt dife­rent del que havia fet fins ara; és una feina molt intensa.

No conei­xia ni el pre­si­dent Ara­gonès ni a ningú del seu equip. Com li arriba la pro­posta?
No, ningú. De l’entorn polític, els únics con­tac­tes que havia tin­gut eren amb els con­se­llers d’Inte­rior de les últi­mes legis­la­tu­res, per la feina que feia a comu­ni­cació dels Mos­sos d’Esqua­dra. El pre­si­dent Ara­gonès és qui em va tru­car direc­ta­ment i em va fer la pro­posta.
Que des­pen­gis el telèfon i l’inter­lo­cu­tor sigui el pre­si­dent... Com ho encaixa això?
Algú em truca un diven­dres a la tarda i em pre­gunta si és un bon moment per par­lar. Jo li demano un minut perquè estic amb els nens, i lla­vors és quan em diu que em pas­sarà amb el pre­si­dent. Sobta, evi­dent­ment. Això és un diven­dres a la tarda i la decisió no és imme­di­ata, és medi­tada. Després d’aquesta tru­cada hi ha con­ver­ses, el pre­si­dent m’explica quina és la seva idea de por­ta­veu de comu­ni­cació del govern i jo li tras­llado quin és el meu punt de vista. Hi ha una reflexió poste­rior i després la presa de la decisió.
Amb la pers­pec­tiva d’aquests mesos, va ser una bona decisió?

Vaig pren­dre la decisió que creia que havia de pren­dre. És un repte pro­fes­si­o­nal enorme i, per tant, ja tin­drem temps de fer-ne balanç. Gai­rebé són les pri­me­res pas­ses, per tant, ja tindré temps de valo­rar en l’aspecte pro­fes­si­o­nal què m’ha apor­tat, què he après i també que he pogut apor­tar jo a la comu­ni­cació política. En tot cas, ara estic molt con­tenta de la feina que estic fent.

Ha defen­sat el per­fil tècnic de la seva figura i que la seva línia ver­me­lla és fer par­ti­disme. Hi ha hagut algun moment en què s’hagi hagut de plan­tar?
No, no. El que he expli­cat i el que deixo clar és que, com diu el direc­tor gene­ral de comu­ni­cació del govern, hi ha una per­sona que ha estat desig­nada per ser la veu i la cara del govern i per expli­car les deci­si­ons con­jun­tes del govern. Per tant, la meva feina és aquesta: inten­tar expli­car les deci­si­ons del govern de la millor manera pos­si­ble, però jo soc només el canal per tras­lla­dar el mis­satge i el que he fet fins ara en tot moment és això i, per tant, no s’ha donat cap cir­cumstància en què no hagi estat així.
Més enllà de l’acció de govern, les dis­crepàncies polítiques entre els socis són una cons­tant i hi ha hagut més d’una crisi entre els dos par­tits. A banda de fer por­ta­veu, el seu també és un paper d’escut?
El meu paper, com deia, és ser la cara i la veu del govern. Hi ha un govern, que és de coa­lició i hi ha dos par­tits que for­men aquest govern. A l’entorn dels par­tits, hi ha els movi­ments, els dis­cur­sos i l’acció política dels matei­xos par­tits, i al govern, hi ha l’acció de govern i prou. L’objec­tiu d’aquesta por­ta­veu amb per­fil tècnic, d’aquesta peri­o­dista que parla en nom del govern, és pre­ci­sa­ment aquest: aïllar el govern de tot el que passa al seu vol­tant en el sen­tit de dis­crepàncies, de política de decla­ra­ci­ons i, fins i tot en alguns moments, de tensió. I crec que l’objec­tiu s’està com­plint, perquè són fets objec­tius que pel que fa a comu­ni­cació de govern, afor­tu­na­da­ment –i això no vol dir que no arribi– fins ara no hi ha hagut cap dis­funció. Això pot­ser ho pot valo­rar més un peri­o­dista que no pas jo.
Des­po­li­tit­zar la figura del por­ta­veu va ser un encert...
No crec que sigui jo la per­sona que hagi de valo­rar si va ser un encert o no. En tot cas, els fets objec­tius són que vuit mesos després del meu nome­na­ment no hem tin­gut cap crisi comu­ni­ca­tiva poste­rior a un con­sell de govern perquè el mis­satge que es tras­llada ja és el mis­satge con­sen­suat, el mis­satge unànime, la veu de tot el govern, i això és molt impor­tant. El dimarts qui parla no és cap con­se­ller en con­cret, no és cap dels dos par­tits polítics, no és ni el pre­si­dent ni el vice­pre­si­dent, sinó tot el govern.
Quin és el paper de la figura del por­ta­veu del govern més enllà de les com­pa­rei­xen­ces públi­ques dels dimarts?
Hi ha dues velo­ci­tats al vol­tant de la figura del por­ta­veu: una, com és obvi, és estar al cas de tota l’actu­a­li­tat, la de casa nos­tra i la de l’àmbit inter­na­ci­o­nal. Amb més o menys pro­fun­di­tat –perquè és evi­dent que no es pot saber tot de tot arreu–, has de saber què passa, i això vol dir escol­tar i lle­gir molt. I en segon lloc, cal estar molt al cas de tot el pla l’acció de govern, del que s’ha fet, d’on estàs i d’on aniràs. I això també suposa lle­gir moltíssim i par­lar amb tots els depar­ta­ments per tenir la infor­mació de tot. Més enllà d’anar-te ama­rant de tota aquesta infor­mació, hi ha la gestió diària de tots els temes que sur­ten, perquè l’equip de comu­ni­cació de la Direcció Gene­ral de Comu­ni­cació del govern ges­ti­ona tota la comu­ni­cació. A banda de fer d’enllaç amb altres depar­ta­ments, també hi ha reu­ni­ons diàries sobre temes. Fins ara, per exem­ple, hi havia reu­ni­ons diàries fixes de segui­ment de la comissió dele­gada de la covid i ara hi ha també la Comissió dele­gada d’Ucraïna.
Quina relació té amb la resta de con­se­llers i con­se­lle­res del govern?
Hi tinc relació directa els dimarts després de la reunió de govern i també en funció de l’actu­a­li­tat i del que hi hagi que sigui notícia. A la reunió de govern com a tal només hi poden ser el pre­si­dent, el vice­pre­si­dent, els con­se­llers i el secre­tari de govern, però quan fina­litza i es tanca l’acta, a la mateixa sala em reu­neixo amb ells per fer un repàs dels temes més relle­vants i per posar sobre la taula els dar­rers temes del dia, perquè n’hi ha que no són a l’ordre del dia de la reunió de govern, però que són d’actu­a­li­tat i és obvi que sor­ti­ran en la roda de premsa i que cal fixar una posició de govern. Intento avançar-me en aquells temes que són d’interès per a la ciu­ta­da­nia i, en espe­cial, per als peri­o­dis­tes, i fixar posició. I quan jo dono res­pos­tes no tinc pro­blema a dir que un tema no s’ha trac­tat perquè la meva opinió val poc o gens.
Com a comu­ni­ca­dora, la seva opinió sí que val en l’àmbit intern i pot­ser no sem­pre coin­ci­deix amb el que vol­dria un polític. S’ha de mos­se­gar sovint la llen­gua?
Soc una per­sona que, sem­pre des del res­pecte, es mos­sega molt poc la llen­gua. Si tinc clar que les coses s’han de fer d’una deter­mi­nada manera, encara que hi hagi qui pensi abso­lu­ta­ment el con­trari i ho esti­gui veient o intuint, jo neces­sito com­par­tir que el meu posi­ci­o­na­ment i la meva manera de veure-ho és l’altra. En comu­ni­cació les coses mai són blan­ques o negres, i tu pots tenir molt clar fer-ho d’una manera i jo d’una altra, i par­lant la gent s’entén i sem­pre es pot tro­bar la millor manera.
“Allò que no es comu­nica no exis­teix.” Recull aquesta màxima del peri­o­disme cor­po­ra­tiu al seu per­fil de Twit­ter. Què no es comu­nica perquè convé que no exis­teixi?
En l’àmbit en què jo em moc, que és l’àmbit de l’acció de govern, res­pecte a què s’ha fet, on estem i cap a on anem es pot comu­ni­car tot, només cal bus­car el moment oportú. En rea­li­tat, el que vull dir quan dic que el que no es comu­nica no exis­teix és que sem­pre és millor expli­car les coses que t’interes­sen, que estàs fent o en les quals estàs tre­ba­llant que no pas no expli­car-ho, perquè si tu no hi dones veu, algú ho expli­carà per tu i segu­ra­ment aquell espai l’ocu­parà algú altre. Si tu ets el pro­ta­go­nista t’has d’expli­car. Ara bé, el que cal tenir molt clar és que expli­car-se no és jus­ti­fi­car-se. Ara ja no parlo de l’àmbit de govern, parlo de comu­ni­cació en gene­ral, expli­car-se no és jus­ti­fi­car-se, és donar a conèixer el perquè de les coses; si la gent entén per què es fan les coses, nor­mal­ment tot és molt més sen­zill. Mol­tes vega­des el que falla, a la vida en gene­ral i a les rela­ci­ons entre per­so­nes, és això, una comu­ni­cació més fluida.
Hi ha hagut alguna roda de premsa espe­ci­al­ment difícil? Per quin motiu?
Per a mi, les rodes de premsa mai són fàcils, i no crec que ho arri­bin a ser. Sí que és cert que de les pri­me­res que vaig fer a les d’ara hi ha hagut una evo­lució. De tota l’experiència que he acu­mu­lat en els últims vint anys en matèria de comu­ni­cació, no en tenia cap sobre com comu­ni­car en públic de manera ins­ti­tu­ci­o­nal davant les càmeres, i això es notava els pri­mers dies i n’era cons­ci­ent. Parlo de memòria, però si el pre­si­dent va fer públic un dimarts que seria la por­ta­veu, jo vaig arri­bar a Palau el dijous i el dimarts següent ja vaig sor­tir. Un cap de set­mana per pre­pa­rar-me: no tenia el rodatge, hi havia molta expec­tació mediàtica, tot­hom estava pen­dent de mi... Molta pressió, aquell dia! Entre­nant-se se n’aprèn, i el millor entre­na­ment és cada dimarts quan em poso davant del micròfon.
Què imposa més, la càmera o els peri­o­dis­tes bus­cant un titu­lar?
Màxim res­pecte a tots els peri­o­dis­tes, que al final són com­panys, això ho tinc claríssim. Jo soc peri­o­dista igual que ells o ells són peri­o­dis­tes igual que jo i, per tant, ens tro­bem cada dimarts cadascú per fer la seva feina. El més com­plex de tot és el fet que cada dimarts la por­ta­veu surt a donar expli­ca­ci­ons sobre el que ha acor­dat el govern, però en rea­li­tat els peri­o­dis­tes –i ha de ser així– et poden pre­gun­tar sobre qual­se­vol tema. Inten­tes tenir conei­xe­ment del màxim de coses pos­si­bles, però ningú sap de tot, i pas­ses un exa­men, no perquè te’l facin els peri­o­dis­tes, sinó perquè tu ets cons­ci­ent que et pre­gun­ta­ran qual­se­vol cosa qual­se­vol dimarts... Això, per a mi, és el més com­pli­cat. També li diré que no tinc cap mena de pro­blema a reconèixer que un tema no s’ha par­lat o dir que no tinc sufi­ci­ent infor­mació o conei­xe­ment per fer-ne una valo­ració. Crec que no ha estat un encert que els polítics hagin vol­gut demos­trar que saben de tot i que poden con­tes­tar de tot. Això ha fet que, al llarg dels dar­rers anys, tro­bem unes decla­ra­ci­ons sobre temes con­crets que dius: “Mare de Déu!” En una roda de premsa no vas a lluir-te, a bus­car el focus o el gran titu­lar. En el cas d’un por­ta­veu el més impor­tant és no come­tre erra­des, i el que puguis expli­car en set parau­les no ho expli­quis en set fra­ses, perquè par­lar més del compte és garan­tia d’equi­vo­car-te.
Fem política-ficció. Com a por­ta­veu, quina notícia li agra­da­ria poder donar?
Jo, de política-ficció, no en vull fer. Durant molts mesos, cada set­mana quan he sor­tit a par­lar de la pandèmia pen­sava que tant de bo pogués sor­tir a expli­car que ja està, que la covid s’ha aca­bat. Ara, per exem­ple, hi ha el tema de les mas­ca­re­tes, a veure si es pot anun­ciar que es reti­ren a les esco­les o als espais inte­ri­ors. És cert que depèn del que sur­tis a anun­ciar estàs més con­tent o menys. Recordo amb espe­cial duresa la roda de premsa prèvia a Nadal, quan vam sor­tir a anun­ciar la vigila de fes­tes mesu­res res­tric­ti­ves. Era ple­na­ment cons­ci­ent de l’impacte emo­ci­o­nal que allò que havia de dir tin­dria sobre tota la població. Tot­hom tenia sopars i tro­ba­des fami­li­ars orga­nit­za­des, i jo havia de dir que s’havia de tirar tot enrere, i això sap greu perquè veus al teu propi entorn l’impacte que genera. Quan puc donar una notícia que és bona, a mi em fa feliç.
Par­lava de la tensió de ser exa­mi­nada. Genera més estrès això que ges­ti­o­nar l’impre­vist des de la comu­ni­cació dels Mos­sos d’Esqua­dra?
Són rit­mes dife­rents, però en els dos casos ets ple­na­ment cons­ci­ent de la res­pon­sa­bi­li­tat que estàs assu­mint, de la deli­ca­desa de la infor­mació que estàs trac­tant i de l’impacte que tindrà el que diràs. Quan estava als Mos­sos, encara que no donés la cara, era la veu ofi­cial del cos, i el que jo deia era sem­pre segons els Mos­sos d’Esqua­dra, i tot el que ve dels Mos­sos té una reper­cussió molt gran! Per tant, no se’m sen­tia la veu o no se’m veia la cara, però era molt cons­ci­ent de la deli­ca­desa de tot el que ges­ti­o­nava. Aquí la consciència la tens des del minut zero, perquè veus tots els peri­o­dis­tes davant teu, veus les càmeres i els fotògrafs i saps que qual­se­vol paraula que diguis o que no diguis –perquè de vega­des la notícia és que el govern evita un pro­nun­ci­a­ment– té reper­cussió. Surts amb tensió i no crec que això sigui dolent, al con­trari, has de sor­tir amb tots els sen­tits acti­vats tota l’estona i no abai­xar la guàrdia, ni abans ni després de la com­pa­rei­xença, perquè en el moment que tras­pas­ses la porta els peri­o­dis­tes no par­len amb tu perquè siguis la Patrícia, hi par­len perquè ets la por­ta­veu del govern i m’he d’abs­te­nir de fer valo­ra­ci­ons sobre l’actu­a­li­tat.
Defensa que es pot fer peri­o­disme des de les ins­ti­tu­ci­ons. El que fa com a por­ta­veu del govern és peri­o­disme?
Si con­si­de­rem la comu­ni­cació ins­ti­tu­ci­o­nal i la comu­ni­cació cor­po­ra­tiva com una branca més del grau de peri­o­disme, evi­dent­ment el que fa el por­ta­veu de qual­se­vol ins­ti­tució també és peri­o­disme. No par­lem de peri­o­disme de mit­jans, sinó de peri­o­disme de fonts, on hi ha una part molt impor­tant que és la comu­ni­cació cor­po­ra­tiva. Si no, on ho englo­bem això? És comu­ni­cació ins­ti­tu­ci­o­nal, i això és una branca més del peri­o­disme. La presa de deci­si­ons no passa per mi, perquè jo soc un per­fil tècnic de comu­ni­cació i, per tant, jo soc el canal i dono forma al mis­satge que s’ha de tras­lla­dar. Es pot donar forma a través d’una nota de premsa, a través d’un vídeo que es difon per les xar­xes o a través de la por­ta­veu que ho explica de la manera que creu que és la més adi­ent i adap­tant el mis­satge a l’inter­lo­cu­tor.
Si un per­fil tècnic de por­ta­veu evita incen­dis, vostè està con­tenta amb la feina i el govern també... podria ser que com ha pas­sat amb l’excap de pro­to­col de Palau Car­les Febró vegi pas­sar des del faris­tol més d’un pre­si­dent i més d’un govern?
[Riu]
La com­pa­ració amb Car­les Febró m’elo­gia moltíssim. És que és una ins­ti­tució, aquí a Palau! Pre­ci­sa­ment de la poca gent que conei­xia de Palau, un era el Car­les Febró, perquè els que fa temps que tre­ba­llem a l’admi­nis­tració l’hem vist en mil llocs dife­rents acom­pa­nyant el pre­si­dent. No ho sé. Jo crec que la figura de per­fil tècnic, que és la que jo tinc, aporta coses bones o molt bones a la comu­ni­cació política i que és una figura abso­lu­ta­ment com­pa­ti­ble amb l’espai que ha de tenir cada con­se­ller, el vice­pre­si­dent i el pre­si­dent del govern a l’hora de comu­ni­car. Per a mi, el por­ta­veu té unes fun­ci­ons molt clares i s’ha de veure quin recor­re­gut té, que jo crec que és llarg, no en el meu cas con­cret, sinó en la figura tècnica del por­ta­veu.
Vostè ve de molts anys als Mos­sos, amb períodes com­pli­cats en els quals s’ha vist la com­pli­ci­tat que man­te­nia amb el major Tra­pero. Hi manté el con­tacte? Li sap greu que se l’hagi des­tituït com a cap dels Mos­sos?
Sí que hi man­tinc con­tacte. És una per­sona amb qui he tre­ba­llat durant molts anys i és cone­gut que més enllà de l’àmbit pro­fes­si­o­nal tenim també una relació per­so­nal d’amis­tat i, per tant, con­ti­nuem man­te­nint el con­tacte, tot i que sí que és veri­tat que no és el mateix tre­ba­llar junts i veure’ns cada dia que no pas ara que els nos­tres camins pro­fes­si­o­nals els fem per sepa­rat. De la situ­ació per­so­nal del major, m’estimo més no fer-ne comen­ta­ris.
I al comis­sari Josep Maria Estela el coneix? Han coin­ci­dit des que és al cap­da­vant del cos?
Sí, també hi he tre­ba­llat durant molts anys i hi tinc una molt bona relació, però no hem coin­ci­dit encara des de que ha estat nome­nat cap del cos.
Abans de ser por­ta­veu del govern, el nom de Patrícia Plaja estava asso­ciat als Mos­sos i a la bona gestió comu­ni­ca­tiva dels atemp­tats, per la qual ha rebut pre­mis i reco­nei­xe­ments jun­ta­ment amb el cap de comu­ni­cació de Pro­tecció Civil, Marc Home­des. Enyora aque­lla etapa?
No. La recordo amb molta estima, i en l’aspecte pro­fes­si­o­nal el que jo he après als Mos­sos d’Esqua­dra és moltíssim. En tinc molt bon record, però enyo­rança no és la paraula.
És una etapa tan­cada o hi té la porta oberta per tor­nar?
Jo crec que les coses que són bones no s’han de donar mai per tan­ca­des. S’ha de mirar enda­vant i s’ha de seguir cami­nant, però si la pre­gunta és quin és el meu futur pro­fes­si­o­nal o on em veig, no ho sé. Jo ara estic gau­dint molt de la feina que estic fent aquí, i també vaig gau­dir moltíssim de la feina que vaig fer als Mos­sos. Per sort o per desgràcia, les nos­tres vides estan molt con­di­ci­o­na­des per les fei­nes que fem, perquè ens ocu­pen una part molt impor­tant del nos­tre temps. Per això, si una cosa tinc clara és que el més impor­tant de la feina que fem és, si es pot, gau­dir-la i que t’agradi.
Abans de l’oferta de por­ta­veu hi havia hagut altres pro­pos­tes del Depar­ta­ment d’Inte­rior que no va accep­tar.
Al llarg dels anys, per l’experiència acu­mu­lada se m’ha ofert ser res­pon­sa­ble de comu­ni­cació de dife­rents depar­ta­ments, i jo a l’hora de pren­dre les deci­si­ons tinc en compte quins són els meus conei­xe­ments, si puc fer bé aque­lla feina i també si m’ompli­ria i em faria feliç. En funció d’això, he pres les deci­si­ons, i soc cons­ci­ent que he tin­gut sort perquè he pogut deci­dir les fei­nes que he fet.
Tant la feina que feia al cos de Mos­sos d’Esqua­dra com la d’ara com a por­ta­veu no tenen hora­ris i reque­rei­xen dedi­cació exclu­siva. Un alt càrrec pot con­ci­liar?
No. La teo­ria és una i la pràctica, una altra com­ple­ta­ment dife­rent. Sí que és veri­tat, no sé si per a bé o per a mal, que amb la pandèmia i les con­ne­xi­ons vir­tu­als hi ha coses que han can­viat. Abans havies de ser tant sí com no en un lloc físic per fer una reunió i ara la pots fer des de casa. Però resulta que pel fet de poder-la fer des de casa no dius mai que no i, amb els nens al cos­tat, pots estar con­nec­tada a les vuit del matí o a les deu de la nit.
I per des­con­nec­tar? Té algun refugi?
Begur! Sem­pre Begur: a l’hivern, a l’estiu, a la pri­ma­vera i a la tar­dor, tot i que entre set­mana no hi puc anar. També, és clar, els meus fills són el meu refugi i, encara que sigui com­pli­cat, amb el temps i el pas dels anys he après molt més a con­ci­liar del que ho feia temps enrere.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.