Entrevista

Philippe Corcuff

POLITÒLEG

“La guerra d’Ucraïna ha capgirat la campanya electoral”

Corcuff és un politòleg francès que alerta de la força de l’extrema dreta per guanyar la batalla de les idees

CANVI
“L’extrema dreta ofereix un discurs social per a les classes populars. Han aconseguit que els obrersfrancesos els votin”
SITUACIÓ
“Ara l’escenari
ha canviat de manera radical. Fins fa poc l’amenaça era islamista. Ara és Rússia”

Phi­lippe Cor­cuff és pro­fes­sor de ciències polítiques a l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Polítics de Lió. En aquesta entre­vista, parla del moment actual que viu França i de la cam­pa­nya de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als, que cele­bren la pri­mera volta aquest diu­menge, 10 d’abril, i refle­xi­ona sobre com l’extrema dreta fran­cesa acon­se­gueix posar el seu dis­curs al cen­tre del debat i gua­nyar la bata­lla de les idees. Va visi­tar Bar­ce­lona a finals del mes de març per par­ti­ci­par en el cicle de con­ferències que orga­nit­zen l’Escola Euro­pea d’Huma­ni­tats i l’Obser­va­tori Social de la Fun­dació “la Caixa”.

França ha vis­cut en els dar­rers anys moments molt con­vul­sos. En l’actu­a­li­tat és un país indig­nat?
Als espais públics, la soci­e­tat és molt com­pli­cada, fins i tot con­tra­dictòria. De fet, hi ha una extrema dre­tit­zació, perquè el seu dis­curs acaba mar­cant l’agenda. Per exem­ple, en con­tra dels migrants musul­mans. Bé, això ja pas­sava abans de la invasió d’Ucraïna. Ara, amb la guerra, hi ha hagut un canvi de para­digma, de posi­ci­ons. L’extrema dreta que repre­sen­ten Marine Le Pen i Éric Zem­mour tenia una posició pròxima al pre­si­dent rus, Vla­di­mir Putin, abans de la guerra. Ara han con­dem­nat la invasió russa, però és abans tenien una posició pro­pu­ti­nista.
Per què des de l’extrema dreta es donava aquest suport a Putin? Per què aquesta admi­ració?
Tenien una posició a favor de Putin perquè tenen una posició anti­a­me­ri­cana. Aquesta posició la tenen tant Le Pen com Zem­mour, però en aquest joc també hi entra l’extrema esquerra radi­cal que repre­sen­ten Jean-Luc Mélenc­hon i Fabien Rous­sel, el can­di­dat del Par­tit Comu­nista Francès. És el que jo ano­meno el con­fu­si­o­nisme. Són les inter­ferències entre temes d’extrema dreta, de dreta, d’esquerra i de l’esquerra radi­cal. És trans­ver­sal.
El con­fu­si­o­nisme seria la bar­reja d’idees i de dis­cur­sos?
Actu­al­ment, les diferències entre l’esquerra i la dreta gai­rebé no exis­tei­xen. Es bar­re­gen les idees, i lla­vors hi ha d’haver un nou bri­co­latge. Per exem­ple, l’entrada d’Éric Zem­mour havia mar­cat tota la cam­pa­nya elec­to­ral fins que hi va haver la invasió d’Ucraïna. Mar­cava el ritme, i fins i tot Els Repu­bli­cans –par­tit de dreta con­ser­va­dor que té com a can­di­data Valérie Pécresse– havien estat molt pro­pers a les teo­ries de Zem­mour. Per exem­ple, la teo­ria del reem­plaçament que defensa que es vol reem­plaçar la població blanca per migrants. Aquesta teo­ria també l’han defen­sat Els Repu­bli­cans. L’eclosió d’Eric Zémmour en la política fran­cesa ha mar­cat bona part de la cam­pa­nya pre­si­den­cial.
L’entrada d’Eric Zémmour a la cam­pa­nya empeny els dis­cur­sos cap a l’extrema dreta?
Sí. De fet, Eric Zémmour ha fabri­cat la nova ide­o­lo­gia de l’extrema dreta. Ell prové de l’extrema dreta clàssica, perquè escriu en dia­ris tra­di­ci­o­nals i de dre­tes com Le Figaro. La seva par­ti­cu­la­ri­tat és que està més a la dreta que Marine Le Pen. De fet, ha estat con­dem­nat diver­ses vega­des per racisme pels seus dis­cur­sos en con­tra de musul­mans, àrabs i negres.
Creu que pot fer un bon paper a les elec­ci­ons fran­ce­ses? Que Éric Zem­mour pot fer ombra a Marine Le Pen?
Abans de la guerra d’Ucraïna, sí. Ara l’esce­nari ha can­viat de manera radi­cal. Fins fa poc l’amenaça era isla­mista. Ara és Rússia.
L’actual pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, està vivint moments dau­rats. S’ha eri­git com un dels màxims nego­ci­a­dors euro­peus i té inter­lo­cució directa amb el pre­si­dent rus. Creu que aquesta situ­ació geo­política el pot bene­fi­ciar de cara a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als?
Sí, és la par­ti­cu­la­ri­tat d’aquest moment. Amb els esde­ve­ni­ments d’Ucraïna, Macron ha remun­tat. És ell qui parla amb Rússia i, al mateix temps, qui marca l’agenda euro­pea. L’esquerra radi­cal repre­sen­tada per Mélenc­hon i Ros­sel mos­trava la seva sim­pa­tia per Putin, però des de la guerra d’Ucraïna, s’han tro­bat que l’han hagut de con­dem­nar. Per exem­ple, Macron és par­ti­dari d’enviar armes als ucraïnesos, i Mélenc­hon hi està en con­tra. Té un dis­curs paci­fista i ha con­dem­nat l’agressió russa, però està en con­tra de donar armes als ucraïnesos.
Què més ha obser­vat?
És curiós com una ciu­tat gover­nada per l’extrema dreta com Per­pinyà ha aco­llit refu­gi­ats ucraïnesos. Ara els migrants es veuen com un feno­men posi­tiu. Fins ara, tant l’extrema dreta com l’esquerra radi­cal tenien un dis­curs anti­eu­ro­peu i ara Europa és impor­tant!
En aquest nou esce­nari que dibuixa, els par­tits d’esquer­res han que­dat fora de joc?
Tenen una posició anti­at­lan­tista, anti-OTAN. I a causa de la tragèdia que es viu a Ucraïna, a França l’extrema dre­tit­zació s’ha atu­rat. Abans rebre migrants era nega­tiu i ara rebre els migrants ucraïnesos no ho és. Abans ser vist com a euro­peu era nega­tiu i ara tam­poc ho és!
Situem-nos abans de la guerra d’Ucraïna. Per què l’extrema dreta fa tants anys que té tant d’èxit a França? Qui­nes són les raons perquè obtin­guin un gran suport?
Aquest movi­ment s’han anat ins­tal·lat a poc a poc a França com a segona força política. Durant anys hi ha hagut un descrèdit de l’esquerra soci­a­lista, que va dur a terme polítiques neo­li­be­rals. Amb les polítiques de François Mit­ter­rand i després de François Hollande van per­dre molta cre­di­bi­li­tat social. Ara es viu la des­le­gi­ti­mit­zació del Par­tit Soci­a­lista, per les seves polítiques neo­li­be­rals, que es van començar a implan­tar a par­tir del anys vui­tanta. Això ha conduït el Par­tit Soci­a­lista a tro­bar-se en una situ­ació tan difícil com la que viu ara i que no havia vis­cut abans. Actu­al­ment, les clas­ses popu­lars o s’abs­te­nen o voten l’extrema dreta. Abans les clas­ses tre­ba­lla­do­res vota­ven els par­tits d’esquer­res.
El par­tit soci­a­lista ha per­dut el votant de les clas­ses popu­lars. Per què?
L’extrema dreta té un dis­curs social per a les clas­ses popu­lars. Més Marine Le Pen que no pas el seu pare. El pare de Marine Le Pen, Jean Marie, va ser una mica neo­li­be­ral. Marine Le Pen ha virat i és anti­ne­o­li­be­ral i amb això han acon­se­guit que els obrers de les ciu­tats fran­ce­ses els votin.
L’esquerra ha per­dut el seu dis­curs i es bar­re­gen les idees. Tor­nem al que dèiem que vostè pre­ci­sa­ment ano­mena con­fu­si­o­nisme?
Li posaré un exem­ple. No sé si recorda un antic diri­gent del Par­tit Soci­a­lista francès que va venir a Bar­ce­lona [riu] i que era pri­mer minis­tre a França, Manuel Valls. Era el pri­mer minis­tre i tenia un dis­curs antis­la­mista, com l’extrema dreta. Jean-Luc Mélénchon, de l’esquerra radi­cal, té dis­cur­sos naci­o­na­lis­tes anti­eu­ro­peus (per exem­ple hi ha ele­ments en con­tra dels ale­manys) i juga a l’ambigüitat pel que fa al tema de l’islam. Amb la guerra d’Ucraïna s’ha vist el que jo ano­meno el con­fu­si­o­nisme geo­polític o el que també ano­meno l’antiim­pe­ri­a­lisme dels idi­o­tes.
Per què?
Perquè es basa en una visió del món d’avui dia, que és molt com­plexa, però amb la posició anta­go­nista dels Estats Units i l’URSS de fa molts anys.
El seu dis­curs ha que­dat anti­quat?
Exac­ta­ment.
França ha patit en els dar­rers anys greus atemp­tats d’Estat Islàmic. És una de les prin­ci­pals pre­o­cu­pa­ci­ons que hi ha hagut al país en els dar­rers temps?
Hi ha hagut posi­ci­ons molt mani­quees. Hi ha qui posa al davant el ter­ro­risme isla­mista i qui ha tin­gut la tendència a assi­mi­lar els musul­mans amb el ter­ro­risme isla­mista. D’altra banda, hi ha l’esquerra radi­cal que rela­ti­vitza l’isla­misme i també l’anti­se­mi­tisme per por d’estig­ma­tit­zar els musul­mans.
Els armi­lles gro­gues també han estat un movi­ment impor­tant que ha sac­se­jat el país.
És un movi­ment con­tra­dic­tori, de des­es­pe­ració social. Hi ha molta part de con­fu­si­o­nisme: inclou des d’ele­ments naci­o­na­lis­tes fins a d’altres de caire xenòfob.

una radiografia de la política francesa

A través d’una radiografia precisa i exhaustiva dels debats ideològics actuals, Philippe Corcuff mostra com l’extrema dreta aconsegueix imposar els seus odis i obsessions al si del debat públic. Per a això, elabora un ampli panorama de les idees polítiques de moda a la França d’avui. De l’extrema dreta d’Éric Zemmour a l’extrema esquerra de Jean-Luc Mélenchon, Corcuff explica el fenomen que ell descriu com el confusionisme, unes idees que són transversals i que travessen la majoria de formacions polítiques. Ho explica al llibre La grande confusion –editat en francès per Petit Encycopédie Critique– en què dona les claus per entendre l’actual clima polític que hi ha a França. Corcuff defensa que l’extrema dreta ha aconseguit teixir un discurs dirigit a les classes populars, que han deixat de votar els partits d’esquerra o que opten per l’abstenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor