Entrevista

LETICIA ASENJO

Psicòloga i escriptora, autora de "Divorci i aventura"

“Si trobo algú, cadascú a casa seva”

Psicòloga i empresària. I ara escriptora. Leticia Asenjo explora les relacions des de la seva pròpia experiència, ficcionada. ‘Divorci i aventura’, o com sobreviure quan es torna al “mercat” després d’una separació

Divorci i aventura Autor: Leticia Asenjo Editorial: La Segona Perifèria Pàgines: 184
PÈRDUA DE POTÈNCIA
“Els homes també són víctimes del patriarcat. De nosaltres es diu: «Ja té la menopausa, és una frígida, una ‘malfollada’.» I d’ells no es diu res”
ESPAI I PARELLA
“Es viu com un desamor el fet de tenir ganes de fer activitats en solitud, amb amics, i no compartir-ho tot. Tenim un model de relació que és tòxic”

“Després de setze anys de prac­ti­car sexe amb la mateixa per­sona amb qui havia per­dut la vir­gi­ni­tat, de ser fidel a la fide­li­tat per con­vicció i de no haver follat des que m’havia sepa­rat, vaig pen­sar que pot­ser havia arri­bat el moment de fer-hi alguna cosa.” Pri­mera frase del lli­bre Divorci i aven­tura (La Segona Perifèria, 2022), de Leti­cia Asenjo, psicòloga de pro­fessió i vocació, cofun­da­dora i direc­tora tècnica d’EDAI, cen­tre d’atenció psi­cològica. També és escrip­tora per vocació i qui sap si per pro­fessió. Auto­ficció, aquest és el gènere on se situa el seu títol. Molta rea­li­tat i mol­tes llicències. La base és la pròpia experiència amo­rosa de l’autora, plena d’esce­na­ris que poden ser com­par­tits. El pri­mer de tots, la com­ple­xi­tat de ser dona, amb la rèmora del patri­ar­cat a sobre i la con­vicció de saber-se i voler-se lliure. Les experiències que narra l’autora fan riure i pen­sar a parts iguals. L’home vidu que no vol estar sol de cap manera, el “sobrat” que per­dona la vida, el que viu amb els pares, el que es pensa que li faran el dinar i li ren­ta­ran la roba i... Poc auto­co­nei­xe­ment i difi­cul­tats per a una comu­ni­cació efec­tiva.

Ha entrat amb empenta a les lle­tres. Quin espai vol dedi­car a l’escrip­tura a la seva vida?
Em pre­gun­ta­ven si escric com si es tractés d’un procés terapèutic i dic que no, que per a mi no ho és. Per a mi escriure és un espai de cre­ació, de sen­tir-me més lliure, fora d’aquest món real d’obli­ga­ci­ons i res­pon­sa­bi­li­tats, de la mare, l’empresària, la culpa... I la mirada dels altres, perquè has de mos­trar una imatge. Per a mi, escriure és poder sor­tir d’aquest enco­ti­lla­ment. Ara estic fent relats i de fet aquest lli­bre és més aviat una excepció perquè allò que m’agrada fer és fan­ta­sia, ter­ror, ficció-ficció. Com que soc una mica dis­persa, tre­ba­llar en relats i tenir diver­ses idees en marxa fa per a mi.
Fa auto­ficció en aquest lli­bre, diu, per tant els límits del que és cert són...
Aquesta és la gràcia. Hi ha molta bar­reja. La pro­ta­go­nista és molt jo. Es diu igual que jo, és psicòloga, té una empresa, s’ha sepa­rat, té dos fills de l’edat dels meus. El punt de par­tida soc jo, allò que em va pas­sar quan em vaig sepa­rar i tot allò que em vaig anar tro­bant. Quan em vaig sepa­rar, als 33 anys, de sobte em vaig veure havent de fer coses que no havia fet mai. Era jove, però tenia ja mol­tes res­pon­sa­bi­li­tats i de cop havia de ser com ado­les­cent i no em sen­tia així. Em vaig veure vivint experiències tra­gicòmiques. I vaig pen­sar: “Tinc ganes d’escriure-ho.” Va ser el punt de par­tida.
Més en les pri­me­res històries, se la veu mos­se­gar-se la llen­gua per no dir tal com raja el que pensa d’alguns hàbits que no li agra­den dels homes que entren a la seva vida.
A vega­des callem el que pen­sem, perquè ens sap greu evi­den­ciar segons què. Ho pen­sem però callem. I així no fem cap favor a l’altre. No cal mat­xa­car l’altre però en algun moment sí que hem de sen­tir-nos “més homes”, en el sen­tit que no ens sàpiga tant greu ferir l’altre.
Fa un moment en par­lava: com porta això de pres­cin­dir de la mirada dels altres?
Cada vegada em costa menys dir les coses tal com són. I aquest és un dels aspec­tes que valen la pena de fer-se gran. Tre­ba­llo en autisme i fa uns dies una eminència expli­cava que a les dones autis­tes mol­tes vega­des no els importa gaire què pen­sin els altres, i deia que tots hauríem d’apren­dre a ser una mica dones autis­tes. I pen­sava jo: quanta raó hi ha en això. No estar pen­dent de la mirada dels altres, menys repressió. Evi­dent­ment, vivim en soci­e­tat, però...
Cal acon­se­guir allò que volem. Una tera­peuta reco­ma­nava: si no ens donen allò que dema­nem, ens ho hem d’aga­far. Pri­mer pas, posar límits. I man­te­nir-se, encara que l’altre reac­ci­oni mala­ment. Sem­bla que la Leti­cia del lli­bre vol això, aga­far el que li per­tany.
Es tracta també de tenir auto­es­tima i no sen­tir-se mala­ment per desit­jar, per opi­nar, per pen­sar, encara que, és clar, puguis escol­tar els altres.
Es veu que té santa paciència. En les rela­ci­ons que mos­tra en el lli­bre hi ha homes que sem­blen a mig coure.
Aquest lli­bre, evi­dent­ment, bar­reja l’experiència per­so­nal, però en algun moment ens pot ser­vir a totes, perquè ens hi podem sen­tir reflec­ti­des per com ens han edu­cat. Hi ha aspec­tes meus, i trets d’aquesta pro­ta­go­nista, que et fan pen­sar: “De debò cal aguan­tar tant?” Segu­ra­ment no.
Veure-la “aguan­tar” cer­tes coses en una relació aporta tanta llum com veure-la “qua­drar-se” i dir “no vull això” ben clara­ment. Quan cedeix i com­pleix amb un rol ens alli­bera a la resta de molta culpa: “És nor­mal que intenti enten­dre el meu com­pany, i sí, és injust que no m’enten­gui a mi.” Al final, no sé si la res­posta a tants con­flic­tes de pare­lla és posar l’atenció en nosal­tres i veure què hem de fer, en lloc d’insis­tir perquè els altres canviïn.
I tant! Encara que sem­bli un tòpic, pri­mer de tot has d’estar bé tu. Si no estàs bé, no pots estar bé en pare­lla, ni en soci­e­tat. I aquí està el quid. Ens han edu­cat per al ser­vei, o mol­tes de nosal­tres tenim el xip del ser­vei a l’altre, i nosal­tres, sem­pre les últi­mes. Està bé ser gene­ro­ses, és una vir­tut, però fins a un punt, perquè, si la gene­ro­si­tat et porta a anul·lar-te, això ja no fun­ci­ona. I hi torno: no podràs aju­dar els altres. Encara que ho plan­te­gis de manera altru­ista i super­salvífica, si no estàs bé aca­bes ofe­gat. Quan vaig tenir els meus fills vaig enten­dre que l’amor en pare­lla mai ha de ser incon­di­ci­o­nal. L’amor incon­di­ci­o­nal, als fills. Amb una pare­lla no pot ser incon­di­ci­o­nal, hi ha d’haver un feed­back. Aquí va ser el meu des­per­tar femi­nista, em va venir de la mater­ni­tat.
Té una filla i un fill.
La pri­mera és una noia i vaig pen­sar que no volia ser un deter­mi­nat tipus de dona per ella, volia ser un refe­rent dife­rent. I vaig començar a can­viar el xip i a cedir menys ter­reny.
Sabent que l’altre pot ser que no esti­gui d’acord amb els can­vis que fem.
I no hem de tenir por d’estar sols. Mol­tes per­so­nes aguan­ten perquè pen­sen: “I què faré jo sola?” Hi ha homes molt depen­dents, hi ha de tot, però crec que a les dones ens han edu­cat més perquè pen­sem que som més depen­dents.
El cen­tre, el sen­tit de la nos­tra vida, ens han dit que és la família, per tant n’hem de tenir una.
Exacte. Si superes això i t’ado­nes que estar sol no vol dir viure en sole­dat com un ermità i ser un des­gra­ciat. M’hi vaig tro­bar i ho he vol­gut reflec­tir en el lli­bre: la sole­dat no és estar sol, pots tro­bar altres roques que et sus­ten­tin i et donin molta gra­ti­fi­cació i no aquest amor romàntic que sem­bla que t’ho hagi de donar “tot”.
Men­tida?
Men­tida. I és men­tida en altres àmbits. Ho parlo molt amb els meus fills, res­pecte dels seus amics. No podem espe­rar que aquell amic sigui la per­fecció abso­luta i ho ompli tot.
El millor amic no exis­teix. I si ho pen­sem, el dia que ens decep, que ens decebrà...
Ho farà, com tots ho fem. No és just, per a l’altra per­sona, que hi dipo­si­tem totes aques­tes expec­ta­ti­ves i aques­tes exigències.
I qui diu els amics diu els fills. Sobre ells a vega­des també hi ha una llosa d’expec­ta­ti­ves.
I tant! Els altres, els fills, la pare­lla, ens ser­vei­xen sovint d’excusa per no mirar dins nos­tre. Aquest és el pro­blema. El lli­bre no va estar pen­sat com un catàleg dels des­as­tres que ens tro­bem les dones, també hi ha molta autocrítica. Si no n’hi ha, no anem enlloc. Ens hem de mirar a nosal­tres matei­xos. En una sepa­ració pots veure que l’altre té això o allò, però amb el temps t’has de mirar a tu mateix. En cas con­trari, estàs con­dem­nat a repe­tir-ho una vegada i una altra, i dema­nar als altres que et sal­vin i que et donin allò que neces­si­tes.
A vega­des se sol dir allò de “hi ha molts pei­xos al mar”, quan algú trenca. La veri­tat és que ha de fer molta man­dra.
Molta!
A ‘Divorci i aven­tura’ parla de dues pos­si­bles “sor­ti­des”: la d’una sim­bi­osi quasi per­fecta amb una nova pare­lla o la de man­te­nir la pròpia inde­pendència. Hi ha qui diu que, arri­bats a certa edat, el millor és ser “nòvios” eterns. Cadascú a casa seva.
Aquesta és l’altra, les expec­ta­ti­ves que tenim sobre un tipus con­cret de relació. M’ho he tro­bat molt i per part de dones, la qual cosa em fa ràbia i em fa veure que ens hem de tre­ba­llar molt el femi­nisme. Quan he dit que no vull tenir més fills em diuen: “I si et tor­nes a ena­mo­rar?” I a vega­des hi afe­geixo que “en prin­cipi” no en vull tenir, perquè no pots dir mai d’aquesta aigua no en beuré. Però vaja, el meu estat intern és aquest: si trobo algú, cadascú a casa seva, amb monogàmia, que ja m’està bé, i que­dar el cap de set­mana.
Així no aca­bes fent ren­ta­do­res amb calçotets, com explica en un capítol.
T’estal­vies que et posin en una situ­ació en què pen­ses: “Per què? Per què t’he d’estar renyant? Per què m’ho fas?”
Per què t’he de dema­nar res? Fes-ho.
Això es pot evi­tar. I és cert, he tro­bat ami­gues que m’ho han dit: “Quan t’ena­mo­ris, ja veuràs...” No, prou! Prou d’aquesta visió naïf de només tenir al cap un tipus de relació.
Refle­xi­ona, tot ava­lu­ant l’experiència amb dife­rents homes: que difícil que hi hagi sin­to­nia de ments, espe­rits i cos­sos. Hi ha qui ho acon­se­gueix? Ho fan veure?
No ens ho anem expli­cant... és difícil, si més no, que els tres aspec­tes con­flu­ei­xin al màxim. No sé si és pos­si­ble. La meva expa­re­lla i jo vam tenir uns anys molt bons, ens vam esti­mar molt.
Pot­ser, mal­grat tenir les tres coin­cidències, tot té data de cadu­ci­tat?
Tre­ba­llem junts, som socis, i som molt bons pares dels nos­tres fills, però hi ha una cosa que no vam saber fer i és guar­dar un equi­li­bri entre la vida de pare­lla, la vida fami­liar amb els nens i la vida indi­vi­dual. Quan ho vam posar damunt de la taula no ens en vam sor­tir. És el que em trobo més sovint: els fills a vega­des ser­vei­xen d’excusa. O es viu com un desa­mor el fet de tenir ganes de fer acti­vi­tats en soli­tud, amb amics, com sigui, i no com­par­tir-ho tot. Tenim un model de relació al cap que és tòxic: la inde­pendència de la pare­lla es viu com un desa­mor. Segur que hi ha pare­lles que ho saben fer i si no en sabem n’hem d’apren­dre. Hi ha rela­ci­ons que s’aca­ben absur­da­ment, em fa l’efecte. També és cert que pas­sen els anys i pot ser que allò que va unir ja no ser­veixi.
Res­pecte a les rela­ci­ons que sur­ten en el lli­bre, encara sorprèn que una dona digui: “Només vull un rot­llo, res més”? I més a segons qui­nes edats?
A les dones, encara no ens han edu­cat per a això. En algun moment vaig voler que apa­regués que tenim dife­rent el cer­vell. En el nos­tre cir­cuit d’exci­tació, pri­mer hem de desac­ti­var l’ansi­e­tat i la por per poder estar tran­quil·les i gau­dir, tenir orgas­mes, etcètera. Això s’ha confós amb amor, que hem d’estar bé i a gust i en un estat ama­ble, per gau­dir. A nosal­tres matei­xes ens con­fon.
Per això pen­sem que hem de tenir rela­ci­ons amb qui esti­mem?
Sí. I al revés, si ens hem sen­tit a gust en l’inter­canvi físic necessària­ment ens ha de por­tar a l’amor. No és fàcil, però s’ha de poder dife­ren­ciar, i pot ser que t’enten­guis amb algú al llit i després no hi acabi d’haver con­nexió. I a l’inrevés, que t’hi por­tis molt bé i després al llit, res.
En les pel·lícules sem­pre ens mos­tren les dues cor­re­la­ci­ons, i si es dona una cir­cumstància es dona l’altra. Dit això, a banda de mos­trar una dona que té desit­jos, que és capaç de dir “això no ho vull”, també mos­tra les difi­cul­tats d’alguns homes en les rela­ci­ons sexu­als. No és una pro­blemàtica de la qual es parli amb natu­ra­li­tat. I el desig: si ell en té “ganes”, toca adap­tar-se, i si no en té, “t’aguan­tes”.
Se’ns ha venut una moto, en certa manera. Té un subs­trat de rea­li­tat en el sen­tit que l’home va enve­llint i perd potència, és clar. Les dones, no, però. Es diu que amb la meno­pausa es perd l’interès sexual. Però es diu perquè puguem anar de bra­cet d’ells, que per­den potència i força física. Els homes també són vícti­mes del patri­ar­cat, perquè, en lloc de poder par­lar-ne, de nosal­tres es diu: “Ja té la meno­pausa, és una frígida, una mal­fo­llada.” I d’ells no es diu res, però la invi­si­bi­lit­zació de la seva pèrdua de potència és un pro­blema. S’ha de poder nor­ma­lit­zar la Via­gra, i que no es vis­qui com un “t’has fet vell”. És un dels grans temes dels quals no es parla.
En el lli­bre parla del seu blo­queig cre­a­tiu i del fet que, pre­ci­sa­ment, topa amb homes amb blo­que­jos de diversa índole. Si ens cen­trem en vostè, el blo­queig té molt a veure amb la llen­gua amb la qual s’expressa.
Quan era ado­les­cent i escri­via poe­mes dolen­tots i inten­sos, eren en cas­tellà. De la mateixa manera que vaig viure un des­per­tar femi­nista, també hi va haver un des­per­tar d’iden­ti­tat naci­o­nal. Vaig néixer a Gra­nada i vaig venir a Bar­ce­lona als 3 anys, amb els pares. La llen­gua materna con­fi­gura el cer­vell, deixa una pet­jada. El meu cer­vell està con­fi­gu­rat en cas­tellà.
Tot i que a la parla res ho fa pen­sar.
Em con­si­dero total­ment bilingüe. I com li passa a tan­tes per­so­nes, segur, estic lle­gint i a vega­des no sé en quina llen­gua ho estic fent. A casa pen­sa­ven que tor­na­rien a Gra­nada perquè havien vin­gut per un tras­llat de feina pro­vi­si­o­nal del meu pare. Havien de ser dos anys, però igual­ment van deci­dir que jo ani­ria a una escola cata­lana, per apren­dre la llen­gua. Van ser molt oberts i els estaré eter­na­ment agraïda. Al final els pares es van tro­bar a gust a Bar­ce­lona i ens hi vam que­dar. Ja a l’ins­ti­tut, que era molt català, la major part de la meva vida pas­sava en aquesta llen­gua, i tenia aquesta mena d’esqui­zofrènia lingüística: quan havia d’escriure i con­tac­tar més amb mi, amb la veu interna, no aca­bava de sen­tir-me còmoda en cas­tellà ni en català. En cas­tellà em sen­tia estra­nya i en català sen­tia que no hi tenia dret i que era des­lle­ial. Tenia un con­flicte de lle­ial­tats, sí. Quan vaig fer els 18 anys i em va arri­bar l’hora de votar, vaig haver de tro­bar el meu camí i pen­sar per mi mateixa i no en funció d’allò que pen­ses­sin la família o els pares. Ales­ho­res vaig pren­dre consciència del que volia, i la idea que el català neces­sita pro­tecció va sor­gir amb força. Va ser cons­ci­ent: aposto pel català. Estic orgu­llosa dels meus orígens, però soc cata­lana i m’hi he de sen­tir amb dret. Tot això, és clar, és un procés intel·lec­tual. Con­nec­tar tot això amb les emo­ci­ons és una altra qüestió. D’aquí va venir el blo­queig, perquè ales­ho­res ni escri­via. En el lli­bre jugo amb la metàfora que em vaig des­blo­que­jar en el moment en què també ho vaig fer emo­ci­o­nal­ment. Estava blo­que­jada a molts nivells. Venia d’una relació molt llarga i tenia molta por de com tor­nar a esti­mar o dei­xar-me esti­mar per algú. I ho vaig bar­re­jar amb la llen­gua.
És cert que no hau­ria d’impor­tar què pen­sin, però com ha impac­tat en el seu entorn que expli­qui en un lli­bre històries força ínti­mes?
Amb els nens, i arran del lli­bre, estem par­lant més de la meva vida. Són ado­les­cents i havíem par­lat molt de sexe, del seu, i de manera natu­ral. No els par­lava de mi. Si hagués tin­gut una pare­lla que per a mi fos impor­tant els l’hau­ria pre­sen­tat, però bar­re­jar-los en cer­tes situ­a­ci­ons, no, perquè els fills s’han de pro­te­gir i no han de ser partícips de tot. Ara, però, sí que em pre­gun­ten: “Nosal­tres t’expli­quem les nos­tres coses i tu no ens expli­ques mai res!” Així que fa uns dies vaig tenir una cita i els ho vaig dir. I després em van tru­car per saber com havia anat! Estem en un moment molt diver­tit. Són moments bonics que estem vivint ara. Per a mi això també és ser una bona mare, que vegin que sí, que són la meva pri­o­ri­tat, però que no són l’únic que tinc a la vida. Si no, per a ells seria una càrrega tre­menda. Si els fills són la clau de la feli­ci­tat dels pares, s’ha aca­bat.

Mare i empresària

Leticia Asenjo (Granada, 1978) va començar Comunicació Audiovisual, volia escriure guions i fer programes infantils. “L’escriptura m’ha acompanyat sempre.” Per raons personals x va deixar la carrera i va acabar fent psicologia: “Vaig fer una teràpia i em a ajudar molt i em va fer pensar que havia trobat el meu camí.” Des de ben jove lidera un equip de trenta persones, per tant és terapeuta i també empresària. Treballen especialment amb l’etapa de zero a sis anys. I a l’empresa no solament hi ha la figura del psicòleg, també hi ha el neuropediatra, el logopeda, i fisoterapeuta, treballador social... Fa molta gestió. “Quan vaig tenir els nens, quan vaig començar el negoci, tenia molta feina i molts bloquejos, i vaig estar molt temps sense escriure. Ho vaig recuperar quan em vaig separar.” La custòdia compartida –un dels grans avenços del feminisme, afirma–, li va donar el temps que necessitava. La custòdia compartida, per cert, exemplifica bé les crisis femenines al s.XXI: li va donar un respir i, a la vegada li va generar sentiment de culpa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.