Entrevista

JOAN ABELLÀ

PRESIDENT D’EDITORS.CAT

“El llibre es queda, tot i la transformació digital”

Ampliar el focus per arribar a tot el territori de parla catalana, participar en la implantació d’un pla de foment de lectura a les aules o fer forat en gèneres com el manga. El president d’Editors.cat s’estrena amb ganes d’expandir els límits del català

SANT JORDI
“Al final, fruit de tots els avatars de la pandèmia, hem acabat trobant un model de superilla literària que ens satisfà molt”
LES LLIBRERIES
“A Catalunya tenim unes xarxes de llibreries que s’estant convertint totes en petits centres culturals”
MITJANS AUDIOVISUALS
“Cal decidir quin rol té la CCMA, però és evident que pot generar fenòmens que convidin a la lectura”
AUTORS MEDIÀTICS
“No distingiria tant entre els autors mediàtics i els no mediàtics, sinó entre els llibres fets amb qualitat i els que no”
SALUT DEL SECTOR
“La salut de l’edició en català no és dolenta, però hem de seguir fomentant l’oferta i la qualitat i treballant per expandir-ne els límits”
Pri­mer Sant Jordi com a pre­si­dent d’Edi­tors.cat i sense res­tric­ci­ons per la pandèmia. Qui­nes són les pers­pec­ti­ves?
Per a nosal­tres és la recu­pe­ració d’un Sant Jordi nor­mal. Durant la pandèmia, han pas­sat moltíssi­mes coses i el model que hem tre­ba­llat per a aquest Sant Jordi –penso més en Bar­ce­lona ciu­tat– ens satisfà molt. Al final, fruit de tots els ava­tars de la pandèmia, hem aca­bat tro­bant un model que ens agrada molt, el d’una superi­lla literària per a la qual tan­ca­rem les artèries prin­ci­pals de la ciu­tat de Bar­ce­lona per cele­brar una festa que con­gre­garà moltíssima gent i per on es podrà pas­se­jar amb un som­riure sota el ulls.
Aquesta superi­lla literària és un model que ha vin­gut per que­dar-se?
És un bon model i hem de veure com acaba fun­ci­o­nant, però al sec­tor hi ha molta sin­to­nia i molta coin­cidència a dir que és un model que segu­ra­ment ha vin­gut per que­dar-se. No deixa de ser un model que ja teníem i que l’havíem con­cen­trat en llocs on quasi ens havíem des­bor­dat –parlo de la Ram­bla i de la ram­bla Cata­lu­nya–; ara, el fet d’expan­dir la festa cap a artèries prin­ci­pals –pas­seig de Gràcia, els car­re­res trans­ver­sals i altres llocs de la ciu­tat– pot fun­ci­o­nar molt bé. Perquè aquesta dis­gre­gació ja ha fun­ci­o­nat bas­tant bé en bar­ris com Gràcia i les Corts, que tenen la seva idi­o­sincràsia i ja s’ha pro­vat en edi­ci­ons com la de l’any pas­sat.
El sec­tor arriba a la festa major del lli­bre en un bon moment, no?
Sí, hi ha la sen­sació que de tots els sec­tors cul­tu­rals nosal­tres hem estat com un valor refugi. En un pri­mer moment, quan la pandèmia ens va aga­far tan per sor­presa, tots ens vam refu­giar en les pan­ta­lles i això fins i tot ens va fer pen­sar que es modi­fi­ca­rien molt alguns usos. Però per les dades que tenim hem vist que dos anys després de la pandèmia el lli­bre i la lec­tura ha aug­men­tat, i no només en la franja dels lec­tors i els molt lec­tors –que ho han estat molt més–, sinó en fran­ges en què pot­ser no s’era gaire lec­tor i que un cop vist el con­sum exces­siu de les pan­ta­lles, han bus­cat en aquest valor refugi que és el lli­bre la con­cen­tració en un mateix a través de la lec­tura. Això ens satisfà molt.
L’any pas­sat, pro­por­ci­o­nal­ment, aquest aug­ment de lec­tors era molt supe­rior en lle­gua cas­te­llana. Con­ti­nua igual?
El català és un sis­tema més petit, sem­pre juga una mica a banda i l’hem de cui­dar més. L’aug­ment sem­pre és supe­rior en cas­tellà, però jo diria que el català, a excepció d’alguns espais com el manga o l’assaig, en què s’ha de con­rear molt més, no està tan mala­ment. En el cas del manga, el català juga encara amb un clar des­a­van­tatge. Hi ha movi­ments dins del sec­tor per ocu­par espais on s’està infra­re­pre­sen­tat, i aquí hi podríem posar també l’assaig. Però en els altres espais té bas­tanta o molt bona salut, i diria que el català, més enllà només d’aquest efecte quan­ti­ta­tiu –on també puja–, pel que fa a qua­li­tat està superant amb molta nota tots els rep­tes dels dar­rers anys. I des del punt de vista de la diver­si­tat que li cal al català per man­te­nir aquesta qua­li­tat ens podem donar per bas­tant satis­fets.
Parla del manga, un gènere per a un públic majo­ritària­ment jove. En ple debat obert sobre el català a l’escola, el paper dels joves és clau per al futur...
No des­co­breixo res si dic que el futur de la lite­ra­tura i de l’edició en català es juga sobre­tot en els nous lec­tors. La lec­tura de 3 a 6 anys és una cosa i la lec­tura de 6 a 12 una altra. Després hi ha la de la gent jove, i és aquí on crec que de veri­tat es juga el futur en funció de l’estima que els puguem tras­lla­dar cap a la lec­tura i la lite­ra­tura. I en aquest ter­reny, hi juguen dis­ci­pli­nes que els poden seduir, com el manga, però hi juguen també noves mane­res d’intro­duir la lec­tura i la lite­ra­tura per a joves als ins­ti­tuts. Això per a nosal­tres forma part del pla de foment de la lec­tura i el lli­bre, que veiem que hi ha mol­tes ganes d’ini­ciar des dels depar­ta­ments de Cul­tura i Edu­cació. Tre­ba­llar des del nos­tre àmbit amb l’admi­nis­tració per dur a terme aquest pla seria una de les grans fei­nes que voldríem fer en el nos­tre man­dat al cap­da­vant d’Edi­tors.cat. Un pla de foment de la lec­tura demana la par­ti­ci­pació dels pro­fes­sors, del sis­tema edu­ca­tiu, de les aules, de les admi­nis­tra­ci­ons, dels edi­tors, dels lli­bre­ters, de les bibli­o­te­ques i també de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA). Cal deci­dir quin rol té la Cor­po­ració, però és evi­dent que poden gene­rar fenòmens que con­vi­din a la lec­tura. Bola de drac con­ti­nua sent un dels manga més lle­gits a casa nos­tra, i els de meva gene­ració recor­dem quan va arri­bar a TV3 i es va con­ver­tir en un feno­men.
Quan parla del paper dels mit­jans audi­o­vi­su­als els situa com a pres­crip­tors de lli­bres o com a alta­veus de refe­rents en català?
Les dues coses. Entenc que al si de la CCMA també s’està fent una reflexió sobre la trans­for­mació dels matei­xos mit­jans audi­o­vi­su­als, perquè ja no mirem la tele­visió com la miràvem abans, de la mateixa manera que ja no lle­gim els dia­ris com els llegíem abans i, en canvi, tenim unes xar­xes soci­als en què tot és imme­di­a­tesa però no hi ha pro­fun­di­tat. I el que veiem des del nos­tre sec­tor és que enmig de tota aquesta trans­for­mació digi­tal pro­funda, el lli­bre, com a objecte físic, es queda, i no dub­tem que ho fa perquè la lec­tura i l’escrip­tura són dues eines fona­men­tals per a la for­mació dels nos­tres espe­rits crítics i per a la for­mació de les nos­tres edu­ca­ci­ons en majúscula, que després al llarg de la vida es con­ver­tei­xen en cul­tura. Si això és així, tot el que pugui aju­dar és impor­tant. I traduït en coses con­cre­tes vol dir, per exem­ple, pro­gra­mes a la tele­visió i la ràdio pública que ens facin esti­mar la lec­tura i que tren­quin tòpics, com que només se’n pot par­lar des de llocs molt ele­vats i per a grans lec­tors.
Qui són ara els grans pres­crip­tors de lli­bres més enllà de les matei­xes edi­to­ri­als?
L’apa­ra­dor prin­ci­pal dels nos­tres lli­bres són les lli­bre­ries. Cada mer­cat es con­fi­gura d’una manera deter­mi­nada, però en el mer­cat català passa amb més potència que la lli­bre­ria sigui el seu apa­ra­dor prin­ci­pal. També és veri­tat que a Cata­lu­nya tenim unes xar­xes de lli­bre­ries que s’estant con­ver­tint totes en petits cen­tres cul­tu­rals on gai­rebé cada dia es fa una pre­sen­tació en pro­fun­di­tat d’un lli­bre. És obvi que han irrom­put algo­rit­mes que fun­ci­o­nen en línia i que s’estan men­jant una part impor­tant del mer­cat, però con­tra això nosal­tres, com a sis­tema, hi estem llui­tant cor­rec­ta­ment a través de les lli­bre­ries i els lli­bre­ters, que no dei­xen de ser cul­tura de pro­xi­mi­tat. A par­tir d’aquí, con­ti­nua fun­ci­o­nant molt bé el boca-ore­lla, ara ampli­fi­cat per les xar­xes soci­als.
A les lli­bre­ries hi entren sobre­tot els que ja lle­gei­xen. Com es cap­ten nous lec­tors?
La clau de volta és a les aules i a les famílies. Si a casa hi ha un cos­tum lec­tor és més fàcil que al jove no li faci res­pecte entrar en una lli­bre­ria. Si no hi ha cos­tum lec­tor, a les aules els toca tenir aquesta funció, i aquí hi ha el repte gran d’acon­se­guir que els docents tin­guin el temps i les eines per for­mar i gau­dir d’aques­tes lec­tu­res i després poder-les tras­pas­sar. El que no pot ser és que inten­tem que la gent s’apro­ximi a la lec­tura com si la nos­tra lite­ra­tura hagués entrat en pausa fa trenta o qua­ranta anys. Hi ha moltíssima lite­ra­tura bona que s’ha produït des de lla­vors i cal tro­bar les eines per fer con­nec­tar els joves amb aques­tes lite­ra­tu­res en plu­ral, que jo crec que en català són molt potents des del punt de vista de l’oferta i la demanda. La salut de l’edició en català no és dolenta, però hem de seguir fomen­tant l’oferta i la qua­li­tat i tre­ba­llant perquè se n’expan­dei­xin tots els límits.
Quins són aquests límits?
Els ter­ri­to­ri­als, els límits de les edats, els límits de les temàtiques... Es tracta d’aga­far on estem ara com a punt de par­tida i forçar tots els límits. Per què no hem de tenir una relació d’igual a igual amb les lite­ra­tu­res de tots els països de parla cata­lana? Els ter­renys més fèrtils sem­pre són els de la cul­tura, i on podem superar fron­te­res men­tals polítiques és en ter­renys com en l’edició. No és tant un pro­blema de l’edició, dels autors o dels lec­tors, sinó de les maquinàries admi­nis­tra­ti­ves, que ens han fet posar unes fron­te­res que ens fan pen­sar que les reci­pro­ci­tats no són pos­si­bles, i crec que estem obli­gats a tre­ba­llar-les perquè siguin radi­cal­ment pos­si­bles. Si tenim una llen­gua que par­len 11 mili­ons de per­so­nes, hem d’arri­bar a tot­hom. Hi ha altres límits, com l’ús del català entre els joves. Hem de tren­car aquests mites: el català és igual de sexi per als patis que el cas­tellà, sim­ple­ment hem de tenir les matei­xes eines. I després hi ha el límit de les temàtiques, no hem de pen­sar que hi ha temàtiques reser­va­des a les quals el català no pot entrar.
Els autors mediàtics que tre­uen lli­bre per Sant Jordi aju­den a crear els nous refe­rents lite­ra­ris que es neces­si­ten?
No dis­tin­gi­ria tant entre els mediàtics i els no mediàtics, els que tenen més influència a les xar­xes o els que no, sinó més aviat entre els lli­bres que estan fets amb qua­li­tat i els que no. Per a mi el que impor­ten són les coses fetes amb qua­li­tat, i si un you­tu­ber molt famós em fa una reflexió de qua­li­tat des de les seves ulle­res de you­tu­ber, m’interessa. I qui diu un you­tu­ber diu un escrip­tor mediàtic, si fa bona lite­ra­tura, m’interessa i si no en fa, no. Una altra cosa és defi­nir què és la qua­li­tat, però tots reco­nei­xem que hi ha coses que són efímeres i que només ens dis­trau­ran i coses que tenen qua­li­tat i que que­da­ran, esti­guin fetes per qui esti­guin fetes. I això no ho direm ni tu ni jo, ho dirà el pas del temps, que és qui pre­fixa aquesta qua­li­tat. Per sort, l’edició en català o la lite­ra­tura cata­lana té molta quan­ti­tat i molta qua­li­tat i molta diver­si­tat, que és una mica fruit del mateix tot. Si no hi ha molta pro­ducció, tam­poc hi pot haver aquesta diver­si­tat, i si no hi ha aquesta diver­si­tat, tam­poc hi pot haver aquesta qua­li­tat. I, curi­o­sa­ment, el fet que el sis­tema esti­gui lli­gat al comerç de pro­xi­mi­tat fa que la qua­li­tat es potenciï.
Que hi hagi tanta pro­ducció i tanta diver­si­tat és bo per al lec­tor, però és sos­te­ni­ble per un sec­tor edi­to­rial com el català, amb mol­tes edi­to­ri­als peti­tes? Cal sumar esforços?
El fet que es publi­quin molts lli­bres en català per a mi és bo. És més, en un mer­cat com el nos­tre, que se’n publi­ques­sin més, també seria bo. Si que és cert que hi ha una dis­persió molt gran i que de vega­des s’han sen­tit afir­ma­ci­ons que diuen que ens hauríem de rea­gru­par. Quan em sonen aques­tes cam­pa­nes a mi el que em ve més al cap és la paraula col·labo­rar. No m’impor­ta­ria que les intel·ligències –les edi­to­ri­als– esti­gues­sin sepa­ra­des i col·labo­rant en àmbits en què es puguin agru­par molt més, per exem­ple amb temes de dis­tri­bució, de comer­ci­a­lit­zació, pro­ducció... Penso que la paraula que s’impo­sarà serà col·labo­ració, a par­tir de l’orga­nit­zació, perquè els petits segells puguin tre­ba­llar.
En el con­text actual d’incre­ment de cos­tos o pèrdua de poder adqui­si­tiu, aquest petit edi­tor podrà sobre­viure?
Sobre aquests edi­tors petits, que n’hi ha molts i que fan coses molt interes­sants, et dic: els que facin coses interes­sants sobre­viu­ran, igual que pas­sarà amb els grans que fan coses interes­sants. En Joan Sala, el meu pre­de­ces­sor, insis­tia molt que entre els petits i els grans, a Cata­lu­nya fal­ten els mit­jans, i jo hi puc estar bas­tant d’acord, en el sen­tit que sense aques­tes clas­ses mit­ja­nes estruc­tu­ra­des aques­tes col·labo­ra­ci­ons no poden sor­gir. Amb això vull dir que algú haurà de dotar el sec­tor amb pla­ta­for­mes de pro­ducció on –per què no?– es faci una com­pra de paper cen­tra­lit­zada o pla­ta­for­mes a les quals et puguis agre­gar i des­pre­o­cu­par-te de la dis­tri­bució. I qui munti aquesta pla­ta­forma ha de tenir la mirada sufi­ci­ent­ment llarga i emmar­cada en el sis­tema. Si el mer­cat segueix crei­xent, aques­tes pla­ta­for­mes es van mate­ri­a­lit­zant i tots podem col·labo­rar entre tots crec que sí, que un dels futurs del sec­tor serà aquest.
La pujada de preus pot afec­tar aquest moment dolç que viu el sec­tor?
Molt. Tot el que estem par­lant ara ve con­di­ci­o­nat per un gran parèntesi que és el mes de març. La situ­ació que es viu a Ucraïna ha fet que tot es dis­pari tot i que entri la por, i en el nos­tre cas les ven­des se n’han res­sen­tit. Hi poden haver altres fac­tors, com que veníem d’una època de bonança o que estem espe­rant el Sant Jordi, però tots sabem que l’eco­no­mia és una cosa molt psi­cològica i que quan veiem les nos­tres fac­tu­res de llum, de gas i el que costa omplir el dipòsit ens posem les mans al cap. Tot això és molt con­jun­tu­ral i penso que s’ha de nor­ma­lit­zar. En tot cas, si la situ­ació passa a ser estruc­tu­ral, tenim un pro­blema molt gros, i no només nosal­tres aca­ba­rem patint, sinó que patirà tot­hom.
Es publi­quen 12.000 lli­bres en català i em deia que tenim un públic poten­cial d’11 mili­ons. Triar escriure en català és també una qüestió de militància...
Escriure en català és creure pro­fun­da­ment que la teva cul­tura es fa amb la teva llen­gua, i això hi ha molts autors que ho tenen molt clar. Real­ment no sé si exis­tei­xen cul­tu­res sense llengües i, per tant, cadascú tre­ba­lla des de la seva cul­tura i des de la seva llen­gua. Per a mi això no és gens exclo­ent. Un tre­ba­lla des de la seva con­fecció i mirada al món, i a mi m’encan­ten les tra­duc­ci­ons dels escrip­tors cata­lans a l’italià, l’anglès i l’ale­many. Ara ha pas­sat amb la pel·lícula Alcarràs, feta en català, però el que explica s’entendrà a tot arreu, perquè ho fa amb el llen­guatge més maco del món, el de trans­me­tre coses sen­zi­lles i fer que coses que poden sem­blar molt locals aca­bin sent molt uni­ver­sals. I això es fa amb una llen­gua i amb els mati­sos que té aquesta llen­gua. En lite­ra­tura no és estrany expli­car deter­mi­na­des coses que poden sem­blar molt arre­la­des a la nos­tra manera de fer, però que poden impac­tar en qual­se­vol per­sona del món. Estem par­lant de coses molt poua­des des d’una tra­dició molt rica, perquè nosal­tres tenim una tra­dició literària, artística i cul­tu­ral molt nota­ble dins del món i, a més, ens expres­sem amb orgull amb una llen­gua que ens és pròpia.
Què li sem­bla que un muni­cipi com Calonge vul­gui fer de les lli­bre­ries un atrac­tiu turístic?
Que Calonge aposti per les lli­bre­ries com un atrac­tiu és com un petit mira­cle que només és pos­si­ble en un lloc obs­ti­na­da­ment cabut com Cata­lu­nya. Això no és casual, això passa perquè algú, en un moment deter­mi­nat, fa un màster de lli­bre­ters a les uni­ver­si­tats que genera una sèrie d’inqui­e­tuds i refle­xi­ons sobre com han de ser les lli­bre­ries del futur i es plan­teja un pro­jecte amb mirada inter­na­ci­o­nal. També passa perquè hi ha un ajun­ta­ment que diu: m’hi sumo. Aques­tes coses no pas­sen mai per casu­a­li­tat, pas­sen també perquè set lli­bre­ters i lli­bre­te­res pre­sen­ten la seva pro­posta i se’ls accepta en un muni­cipi que els dona uns locals deter­mi­nats a canvi del pro­jecte perquè els sem­bla que poden con­fi­gu­rar una oferta de turisme de pro­xi­mi­tat. Com està anant? Com ens va a tot el sec­tor. El gener i el febrer no han sigut gens dolents i el març ens ha aga­fat la invasió d’Ucraïna i tot s’està alen­tint una mica. Aquests pro­jec­tes no volen pressa i cal mirar-los a un any vista, perquè les coses han d’anar suc­ceint una dar­rera de l’altra. Com a ini­ci­a­tiva publi­co­pri­vada de col·labo­ració en un muni­cipi que es vol posi­ci­o­nar em sem­bla molt interes­sant.

El paper que juga editors.cat

“Editors.cat és l’associació que aglutina totes les editorials que majoritàriament publiquen en català. És important destacar que la feina que fem no la fem sols: reflexionem sobre la feina que fan tots els nostres associats i com la podem millorar en la nostra societat. Fa poc que hi soc com a president i m’ho han deixat molt bé perquè treballem en un entorn, que és el de la Cambra del Llibre de Catalunya, que és a la vegada l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi d’Editors de Catalunya i els gremis de llibreters i de distribuïdors i la indústria gràfica. I això és un orgull. Quan va arribar la pandèmia, el fet d’haver pogut treballar tots junts en el marc de la Cambra del Llibre va permetre que la cadena del llibre no es trenqués i també decidir què ens convenia més a tots plegats. Aquesta força de sector ens permet pensar i proposar accions per als grans reptes de futur que tenim: des de La Setmana del Llibre en Català, que fa quaranta anys que dura i que cada vegada té més sentit, fins a treballar amb les administracions per fer coses com el pla de foment de la lectura.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor