Entrevista

TALIA LAVIN

PERIODISTA

“Els supremacistes blancs estan a la teva escola”

Lavin s’endinsa a les xarxes socials de grups supremacistes. Agafant identitats falses, descobreix en la pròpia pell l’odi que supuren

LA CULTURA DEL ODIO Autora: Talia Lavin Editorial: Capitán Swing Pàgines: 245
EXPERIÈNCIA
“En un col·legi jueu universitari de Nova York, els alumnes van trobar les seves fotos publicades en xats de neonazis. No entenien per què. Va ser molt dolorós”
REALITAT
“Hola em dic Talia Lavin i vull entrevistar-lo.” I em deien no. “Perquè ets una jueva. T’odiem”
En un moment del seu lli­bre asse­gura que se n’anava a dor­mir molt enfa­dada. Les rela­ci­ons que esta­blia a les xar­xes soci­als amb supre­ma­cis­tes i els comen­ta­ris en con­tra de la seva comu­ni­tat o en con­tra d’altres mino­ries li aca­ba­ven fent mal. Encara està enfa­dada?
I tant! Penso que la ira és una emoció que pot ser molt útil si l’aprens a con­tro­lar i no dei­xes que et con­su­meixi, però el que et queda després de nave­gar per aquests espais és ira. I un fort sen­ti­ment d’opo­sició pel que ells volen per al meu món, per a la meva gent. Per a gent queer com jo, per a gent jueva com jo. Sí, encara estic enfa­dada.
Quin era l’objec­tiu a l’hora d’intro­duir-se en aques­tes xar­xes soci­als?
Tenia un pro­blema logístic quan inten­tava entre­vis­tar gent com jo mateixa. Vaig inten­tar-ho com a Talia Lavin. “Hola, em dic Talia Lavin i vull entre­vis­tar-lo.” I em deien que no. “Perquè ets jueva. T’odiem. No volem par­lar amb tu.” Així que com que no vaig poder entrar per la porta prin­ci­pal, ho vaig haver de fer per la del dar­rere. També penso que hi ha una uti­li­tat en el que vaig fer: vaig poder saber què és el que diu gent nor­mal i què es diuen entre ells. Són per­so­nes, la majo­ria homes, que habi­ten aquest país i aquest món i que han triat odiar i donar sen­tit a la seva vida odi­ant.
Pre­ci­sa­ment és el que explica, que molta de la gent que par­ti­cipa en aquests fòrums la podríem qua­li­fi­car de gent nor­mal.
Una de les coses que intento expli­car al lli­bre és que tot­hom en aquest món és vul­ne­ra­ble. És vul­ne­ra­ble per creure una història. I el món dels extre­mis­mes fun­ci­ona expli­cant històries. Per tant, la història que expli­quen els neo­na­zis va adreçada sobre­tot a la seva audiència d’homes joves. Apro­fi­ten que molts d’ells estan con­fo­sos, per­duts, sense objec­tius a la vida, i els pro­po­sen for­mar part d’una cosa més gran, part d’una comu­ni­tat. Sedu­ei­xen, perquè juguen amb part de les emo­ci­ons huma­nes natu­rals: “Tu pots sal­var la raça blanca, que està en perill. D’uns ene­mics que fan molta por, perquè són una gran amenaça. Et pots con­ver­tir en un guer­rer, pots tenir ger­mans d’armes. Tens gent que llui­tarà al teu cos­tat.” I aquesta història s’explica a molts tipus de gent dife­rent. Tot­hom es pot sen­tir sol, qual­se­vol es pot sen­tir confús, això no és només un sen­ti­ment dels neo­na­zis. Penso que mol­tes de les coses que s’expli­quen són mites perquè la gent no s’hagi d’enfron­tar a les seves pròpies pors. I pen­sem que els supre­ma­cis­tes blancs són aquells mons­tres que no poden estar al meu veïnat, que no pot ser ningú que jo cone­gui. I això no és veri­tat. No hi ha un veïnat espe­cial, una àrea geogràfica o un lloc espe­cial. Estan a la teva escola.
És un feno­men només dels Estats Units?
És un movi­ment inter­na­ci­o­nal. Si mires aquests xats de Tele­gram veus gent de tot el món, també d’Europa.
Hi ha alguna manera d’atu­rar aquesta mena de xar­xes? És tan fàcil entrar dins d’aquests movi­ments?
Ha de venir de nosal­tres. De la gent. Un movi­ment popu­lar que digui prou. Ja n’hi ha prou. No volem aquesta mena de gent a la nos­tra soci­e­tat! Que ser neo­nazi tin­gui un cost molt alt i que cada vegada menys gent vul­gui pertànyer a aquest movi­ment.
Són molts?
És una dada molt difícil de dir, de quan­ti­fi­car, perquè és gent anònima. No és fàcil esbri­nar qui és qui només mirant els xats. Són cen­te­nars de milers a tot el món, però el més impor­tant és la força que tenen per reclu­tar més gent. Quins són els seus plans? Com són de peri­llo­sos aquest plans?
Per què hi ha aquest anti­se­mit­sime als Estats Units?
He de recor­dar que el vos­tre país va expul­sar tots els jueus. Ve de vosal­tres! Ve d’Europa i és part de l’herència. Els Estats Units som una colònia euro­pea, i així és com vam començar. L’anti­se­mi­tisme als Estats Units és part de l’herència euro­pea.
Quins argu­ments fan ser­vir actu­al­ment els anti­se­mi­tes?
Els pre­ju­di­cis con­tra els jueus venen de molt lluny, són euro­peus i tenen un gran sig­ni­fi­cat. Se’ls ha cul­pat de por­tar malal­ties, i ara vivim una altra època de por i de malal­tia. I és evi­dent que aquesta ide­o­lo­gia reneix perquè ali­menta la por de la gent. Per exem­ple, hi ha la teo­ria que cada jueu, tin­gui poder o no, és part d’una con­xorxa inter­na­ci­o­nal. Hi ha un cas que explico al lli­bre i que va pas­sar en un col·legi jueu de Nova York. Els seus alum­nes van tro­bar les seves fotos publi­ca­des en xats neo­na­zis. En aquest xat, es pas­sa­ven les fotos i es reien de l’aspecte físic de la gent només pel fet de ser jueus. Real­ment hor­ri­ble. Els estu­di­ants esta­ven hor­ro­rit­zats. I deien: “Però què carai passa?” Va ser molt dolorós.
L’arri­bada de Donald Trump a la Casa Blanca va donar ales a aquests grups extre­mis­tes? Què va supo­sar?
Els supre­ma­cis­tes van apro­fi­tar l’arri­bada de Trump per popu­la­rit­zar-se. Trump ha faci­li­tat que dife­rents tipus d’extre­mis­tes s’infil­trin al Par­tit Repu­blicà. De fet, esta­ven entu­si­as­mats quan Trump va ser esco­llit. La seva cam­pa­nya estava basada en la supre­ma­cia blanca, i van pen­sar que era el seu home, que per fi s’apli­ca­rien les seves polítiques al país. Però van veure que Trump tenia jueus a la seva admi­nis­tració. Van veure que l’esta­blish­ment repu­blicà estava sent trans­for­mat, però que tam­poc els aca­bava de donar suport i també que estava acon­se­llat per Jared Kush­ner (marit d’Ivanka Trump, filla de Trump, i part de l’influ­ent lobby jueu dels Estats Units). Lla­vors van començar a dir que Trump era un esclau del sio­nisme. I es van desil·lusi­o­nar. Es pen­sa­ven que seria el seu sal­va­dor, però el que van veure és que Trump és un home interes­sat en ell mateix, que es pre­o­cupa d’ell i de la gent que el segueix. Es van desil·lusi­o­nar. Alguns van optar per dir que la política no és la solució o per con­cen­trar-se en la política local.
En el seu peri­ple per la xarxa, es va crear una iden­ti­tat falsa i es va intro­duir al que es coneix com a grups incels (‘celi­bat invo­lun­tari’).
Són homes que no acon­se­guei­xen man­te­nir rela­ci­ons sexu­als o romànti­ques amb dones i que aca­ben desen­vo­lu­pant odi cap a elles, cul­pant-les dels seus fra­cas­sos sen­ti­men­tals. Aquests grups estan car­re­gats de misogínia, mas­clisme i odi. Hi ha el cas d’Elliot Rod­ger, que amb només 22 anys va matar sis per­so­nes a Califòrnia i després es va suïcidar. Havia publi­cat un vídeo en què expli­cava el seu odi a les dones per haver-lo rebut­jat.
Està espan­tada? Al lli­bre explica ame­na­ces explícites diri­gi­des a vostè que han enviat a la seva família.
Estic més enfa­dada que no pas espan­tada.

LA VIDA COM A ASHLYNN

Talia Lavin (Nova York, Estats Units, 1989) és una periodista nord-americana. Durant un temps es va submergir en el que s’anomena la dark web fent-se passar pel que no era per endinsar-se en xarxes de neonazis i supremacistes. “Jo, que soc una jueva bisexual!”, explica al seu llibre. L’exercici és un retrat molt dur de com funcionen aquestes xarxes i de l’odi que molts hi descarreguen. Lavin explica que en molts dels xats ha arribat a veure com la insultaven impunement. Com es vanagloriaven que li farien mal. Una altra de les experiències que va viure va ser fer-se passar per Ashlynn, una noia rossa de Iowa, aficionada a les armes. El perfil en un web de cites especialment dirigit a supremacistes blancs va tenir tant èxit que la periodista es va veure obligada a demanar ajuda als seus amics per respondre a tots els missatges que rebia. “T’adones que aquest moviment té una obsessió per perpetuar la raça blanca”, explica la periodista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor