Entrevista

ANTONI MILIAN I MASSANA

IMPULSOR DE LA LLEI DEL SENSELLARISME

“Molta gent està en risc de trobar-se al carrer”

La llei catalana per lluitar contra el sensellarisme està cada vegada més a prop de ser aprovada. Defensa els que viuen al carrer i posa llum a la precarietat que amenaça tothom

L’INICI
“Rumiava, feia recerca, i quan vaig tenir clar que sí, que tot plegat justificaria un text legal, em vaig posar les piles. S’havia de fer”
INTERPEL·LATS
“M’he trobat persones al carrer que un any abans no s’imaginaven que estarien en aquesta situació. Problemes familiars, una separació...”
DRET
“La llei estableix l’espai residencial digne com un dret; per tant, si algú està al carrer i no ho vol, té dret a acollir-s’hi”
GRUPS PARLAMENTARIS
“La intenció ha estat que els grups s’ho fessin seu. Nosaltres els donàvem un text, però el protagonisme volíem que fos seu”
GÈNERE
“La proposició de llei, d’una banda, demana que es tingui en compte la invisibilitat del sensellarisme femení”
AUTOENGANYS
“ L’afirmació «no volen deixar el carrer» és mentida. I no estan al carrer «perquè volen», sinó perquè no poden sortir-ne”

“L’habi­tatge és un ele­ment essen­cial per a la vida de les per­so­nes, en la mesura que és un bé impres­cin­di­ble per poder gau­dir d’esta­bi­li­tat, segu­re­tat, inti­mi­tat i benes­tar. La manca d’una llar suposa no sola­ment la pri­vació d’un espai físic, sinó un obs­ta­cle insal­va­ble al ple desen­vo­lu­pa­ment de la vida per­so­nal i fami­liar, així com a la par­ti­ci­pació plena de tots els ciu­ta­dans en la vida política, econòmica, cul­tu­ral i social.” Aques­tes parau­les, a la pri­mera pàgina del text de la pro­po­sició de llei de mesu­res tran­sitòries i urgents per fer front i erra­di­car el sen­se­lla­risme, expli­quen per què cal apro­var-la. Les per­so­nes sense llar són invi­si­bles als ulls de la soci­e­tat. Pot­ser un ele­ment més del mobi­li­ari urbà, un ele­ment dis­cor­dant. Si tot avança sense entre­bancs, Cata­lu­nya tindrà una llei que hau­ria de fer can­viar el para­digma. Antoni Milian i Mas­sana, catedràtic de dret admi­nis­tra­tiu a la UAB, ha impul­sat el text legal i ha diri­git l’equip que l’ha redac­tat.

Va estar uns anys fent un volun­ta­riat amb per­so­nes sense llar, a través de la Comu­ni­tat de Sant’Egi­dio. Temps després d’això, en un moment deter­mi­nat, va veure la neces­si­tat de dis­po­sar d’un text legal sobre el sen­se­lla­risme. Què va pas­sar?
Va ser per atzar, veient un pro­grama tele­vi­siu de cata­lans a l’estran­ger. Van sor­tir unes imat­ges que em van impac­tar molt. Es trac­tava d’una exrepública soviètica, a l’hivern, amb unes tem­pe­ra­tu­res molt bai­xes. S’hi veien per­so­nes sense habi­tatge que es refu­gi­a­ven en unes cano­na­des, i hi havia per­so­nes que ana­ven allí a riure-se’n. Crec que va ser cap al 2014. Vaig pen­sar que s’hi havia de fer alguna cosa. Ales­ho­res, vaig tenir la idea de con­nec­tar els meus conei­xe­ments del dret amb la meva experiència de conèixer la situ­ació de les per­so­nes sense llar. Sem­bla men­tida que no hagués tin­gut aquesta il·lumi­nació abans!
Mesu­res per apli­car imme­di­a­ta­ment, i a casa nos­tra.
Rumi­ava, feia recerca, i quan vaig tenir clar que sí, que tot ple­gat jus­ti­fi­ca­ria un text legal, em vaig posar les piles. S’havia de fer. Vaig deci­dir par­lar amb tres enti­tats i a la vegada fer un petit equip de per­so­nes conei­xe­do­res del dret públic per anar redac­tant –entre les quals Vicens Aguado, catedràtic de dret admi­nis­tra­tiu de la UB–, al qual es va afe­gir més tard Lídia Pitarch, doc­tora en segu­re­tat humana i dret glo­bal per la UAB. L’inici va ser un arti­cle que vaig publi­car a El Punt Avui el juliol del 2018. Aquell setem­bre vaig anar a veure la comu­ni­tat de Sant’Egi­dio, Arrels Fun­dació i els ser­veis soci­als de Sant Joan de Déu. La idea de fer un text legal era una pos­si­bi­li­tat en la qual les enti­tats no havien pen­sat i va ser ben aco­llida. Més tard, a finals del 2019, s’hi van incor­po­rar Càritas Cata­lu­nya i al cen­tre d’aco­llida Assís.
Fins a arri­bar al dia d’avui.
El text es va aca­bar de redac­tar a finals de l’any 2020. Al desem­bre es va apro­var la llei d’igual­tat de tracte i no dis­cri­mi­nació i ho vam incor­po­rar al nos­tre text, ja que en aquesta llei hi ha referències al sen­se­lla­risme. Poques, però n’hi ha. Vam fer una actu­a­lit­zació, doncs. Cal dir que amb les enti­tats hem anat tenint reu­ni­ons, perquè hi digues­sin la seva, i per fer-hi cor­rec­ci­ons, sug­ge­ri­ments. S’hi han impli­cat molt. Hem fet un tre­ball col·labo­ra­tiu. El març del 2021, vam fer una tro­bada amb les enti­tats del ter­cer sec­tor per pre­sen­tar-los aquesta pro­po­sició de llei.
Tot el procés el van por­tar amb molta dis­creció, sense que trans­cendís. Com és?
A les enti­tats que vam reu­nir els vam dema­nar que no se’n fes difusió; de fet, perquè la nos­tra intenció ha estat sem­pre que els grups de la cam­bra cata­lana s’ho fes­sin seu. Nosal­tres els donàvem un text, però el pro­ta­go­nisme volíem que fos seu. L’abril del 2021 van començar les tro­ba­des amb les for­ces polítiques amb repre­sen­tació par­la­mentària.
I va aca­bar interes­sant tot­hom.
Sí, i ens van fer algun apunt impor­tant, per exem­ple, que havíem de tenir més en compte les comar­ques, en el cas dels muni­ci­pis de menys de 20.000 habi­tants. Això és així perquè en el cas d’aquests muni­ci­pis, els ser­veis soci­als –que solen inter­ve­nir en els casos de sen­se­lla­risme– tenen com a cir­cums­cripció la comarca. Els ajun­ta­ments petits no tenen prou pres­su­post.
Tot està en marxa i aviat es veurà el fruit d’aquest tre­ball. És, com es diu, una norma pio­nera?
Fins on nosal­tres sabem, sí. A Europa hi ha una legis­lació a Escòcia, però que vet­lla per asse­gu­rar un sos­tre i un llit. Podem també esmen­tar les lleis d’Angla­terra i Gales. La nos­tra pro­posta, en la mesura que plan­teja un trac­ta­ment inte­gral, és pio­nera.
Es tracta d’aju­dar les per­so­nes que esti­guin en situ­ació de sen­se­lla­risme i acon­se­guir que se’n sur­tin.
D’entrada, cal garan­tir un sos­tre, i per això s’ha creat la figura de l’espai resi­den­cial digne. De fet, és la figura clau del text. Pro­po­sem un seguit de mesu­res per dig­ni­fi­car un període tran­si­tori, perquè la vida de les per­so­nes sense llar no sigui tan dura. Es tracta d’inci­dir en la penúria i la fra­gi­li­tat que els toca viure i alleu­jar-les. Per donar-los faci­li­tats s’han creat nous drets, com són el mateix espai resi­den­cial digne, i garan­tir una con­signa, ser­vei de buga­de­ria, dutxa, un títol de trans­port.
El trans­port. Sovint han de cami­nar molt.
És habi­tual que es moguin cami­nant de punta a punta de la ciu­tat, amb totes les per­ti­nen­ces, perquè el men­ja­dor el tenen en un lloc, en un altre la dutxa, etcètera.

Faci­li­tar la vida

Fer-los la vida més fàcil amb la volun­tat clara que la situ­ació canviï, oi?
Sí. Es garan­teix que en un període de dos anys tot­hom que ho desitgi surti del car­rer, que qui esti­gui al car­rer invo­luntària­ment pugui acce­dir a un espai resi­den­cial digne. És rea­lista, és pos­si­ble.
Quan diuen “sense llar” es refe­rei­xen a situ­a­ci­ons con­cre­tes, no inclo­uen recur­sos pre­ca­ris, com els de famílies que viuen rello­ga­des en habi­ta­ci­ons.
La llei no aborda tot el sen­se­lla­risme. Pre­veu unes cate­go­ries, per dir-ho d’alguna manera. D’una banda, les per­so­nes que viuen al ras i, de l’altra, les que viu­rien al ras si no fos perquè una admi­nis­tració o una enti­tat els faci­lita un sos­tre. Altres situ­a­ci­ons de sen­se­lla­risme, de pre­ca­ri­e­tat, entron­quen més direc­ta­ment amb l’habi­tatge, i aquesta no és una llei d’habi­tatge, és una llei per a per­so­nes que no tenen cap tipus d’accés a l’habi­tatge i per enca­mi­nar-les cap a l’habi­tatge. És una llei per a les que no tenen res.
És difícil saber amb exac­ti­tud quan­tes per­so­nes hi ha vivint al car­rer a Cata­lu­nya. Això can­viarà quan entri en vigor?
La pro­po­sició obli­garà que es faci un recompte periòdica­ment, per saber quan­tes per­so­nes són, i també unes enques­tes per saber en qui­nes con­di­ci­ons estan, què neces­si­ten... Hi ha el risc d’uti­lit­zar la falta de les dades com una excusa per no actuar i que diguin: “Quan tin­guem tota la infor­mació ja actu­a­rem.” Això ha de que­dar clar: tenim dades més que sufi­ci­ents per inter­ve­nir, amb ser­veis impres­cin­di­bles, que es neces­si­ten.
D’altra banda, endar­re­rir actu­a­ci­ons vol­dria dir que no som cons­ci­ents de fins quin punt ha cres­cut la vul­ne­ra­bi­li­tat?
Hi ha un per­cen­tatge ele­vat de per­so­nes que per la situ­ació rela­ti­va­ment precària en què viuen –perquè tenen un con­tracte tem­po­ral, viuen en família però amb difi­cul­tats...– està en risc de tro­bar-se al car­rer per poc que la seva vida faci un petit gir. És molta gent. La pre­ca­ri­e­tat està molt estesa. Jo mateix m’he tro­bat per­so­nes al car­rer que només un any abans no s’ima­gi­na­ven que esta­rien en aquesta situ­ació. Pro­ble­mes fami­li­ars, una sepa­ració, no poder resol­dre l’habi­tatge per a les dues parts, pot­ser s’arriba a per­dre la feina...
Hi deu haver qui pensi que tot això que plan­teja la llei no l’afecta.
Ens afecta a tots. Posar-hi remei té un cost, d’acord, però no fer-ho també té un cost molt ele­vat. Quan a Bada­lona es va cre­mar una nau ocu­pada fa més d’un any, els ser­veis que es van haver de posar en marxa van tenir un cost enorme.
Fa gai­rebé un any i mig i tam­poc s’ha resolt la situ­ació per als afec­tats.
Resol­dre el sen­se­lla­risme té un efecte retorn molt impor­tant. D’altra banda, és difícil quan­ti­fi­car el cost del que pre­veu fer la llei, sí, però en el cas de la pri­mera fase, la de tenir un espai resi­den­cial digne per a tot­hom, el cost no és gaire ele­vat perquè es poden posar en marxa molts dels recur­sos que hi ha. Ara, que tot­hom tin­gui un habi­tatge reque­reix incre­men­tar de manera impor­tant el parc d’habi­tat­ges de caràcter públic o social i, per tant, el cost és supe­rior.
Tor­nem a les claus de la nova norma. L’espai resi­den­cial digne.
No dis­po­sem d’un parc d’habi­tatge social sufi­ci­ent, i això vol dir que hem de fer ser­vir altres tipus de sos­tre, per dir-ho d’alguna manera. També hem de seguir fent ser­vir, tem­po­ral­ment, tipus de sos­tres que ja s’uti­lit­zen, com poden ser pen­si­ons, albergs, hotels, residències i habi­tat­ges d’inserció. L’espai resi­den­cial digne, doncs, té mol­tes moda­li­tats, aques­tes que acabo de dir. De les cinc pos­si­bi­li­tats, és evi­dent, la que voldríem és la de l’habi­tatge d’inserció, perquè sig­ni­fica fer efec­tiu ja el dret a l’habi­tatge. El cas és que ini­ci­al­ment hem de garan­tir un sos­tre per a tot­hom.
Qual­se­vol sos­tre és un espai resi­den­cial digne?
Pro­ba­ble­ment molts albergs, tal com fun­ci­o­nen ara mateix, no ho són. Per què? Perquè un dels trets d’un espai resi­den­cial digne és que s’hi ha de poder acce­dir les vint-i-qua­tre hores del dia. Per tant, els albergs que acu­llen per­so­nes sense llar hau­ran de cor­re­gir el fun­ci­o­na­ment. S’ha de garan­tir un sos­tre, però ha de com­plir uns requi­sits, en cas con­trari no ser­virà. I la llei esta­bleix l’espai resi­den­cial digne com un dret; per tant, si algú està al car­rer i no ho vol, té dret a aco­llir-s’hi. Si el cas arribés a un jutge es deci­di­ria que hi té dret, perquè la norma ho diu. No és una mesura que hem de veure com una tendència, és un dret i en un període de dos anys s’ha de garan­tir.
Algu­nes de les opci­ons d’espai resi­den­cial digne por­ten implícita la tem­po­ra­li­tat.
Hi ha tres moda­li­tats que han de que­dar reser­va­des per a situ­a­ci­ons urgents, no com un sis­tema habi­tual: alberg, pensió i hotel.
Tenint en compte que les bor­ses d’habi­tatge dels ajun­ta­ments són una mena de pou sense fons, amb una llista d’espera que no es resol, com es farà perquè les per­so­nes sense llar hi puguin acce­dir?
L’habi­tatge d’inserció depèn d’Habi­tatge, i s’hi entra per uns meca­nis­mes pro­pis ja pre­vis­tos. Sí, a la llei, com que sabem que les per­so­nes sense llar de les tres cate­go­ries que trac­tem es tro­ben al final de la cua, s’hi pre­veu que s’hau­ran d’apli­car meca­nis­mes de cor­recció en l’accés i l’adju­di­cació. D’altra banda, també es pre­veu la cre­ació d’una pres­tació per acce­dir a l’habi­tatge. Serà per a les per­so­nes que, d’acord amb el que diu la llei, es tro­bin en una situ­ació de sen­se­lla­risme. És una mena de palanca perquè les per­so­nes que tracta la pro­po­sició no que­din els últims a l’hora d’arri­bar als habi­tat­ges d’inserció.

dei­xar el car­rer

Es vol que les per­so­nes que estan al car­rer en sur­tin, però com? Què passa quan es tracta d’una situ­ació cro­ni­fi­cada? Tots hem sen­tit alguna vegada allò d’“estan al car­rer perquè volen”.
No tenim estadísti­ques, però sí que tenim l’experiència del que ens hem tro­bat: hi ha gent que mani­festa clara­ment que no vol estar al car­rer. I són molts els que ho diuen. Per tant, l’afir­mació de “no volen dei­xar el car­rer” és men­tida. I no estan al car­rer “perquè volen”, sinó perquè no poden sor­tir-ne, malau­ra­da­ment. N’hi ha que pot­ser sí, que d’entrada no volen sor­tir-ne, però tinc l’experiència de per­so­nes a qui he anat a veure i no volien que els atengués, i que hi tor­na­ves, set­mana rere set­mana, i quan en feia qua­tre o cinc, la relació començava a can­viar, perquè et gua­nya­ves la seva con­fiança, perquè s’ado­na­ven que volies donar-los suport, a ells, que més aviat tenen l’experiència de la violència i del rebuig. S’esta­bleix una relació que acaba can­vi­ant la vida d’aques­tes per­so­nes, que s’auto­mar­gi­nen com a forma de resistència davant d’un entorn total­ment inhòspit.
No hi ha casos per­duts.
Amb un mínim de tre­ball per part dels ser­veis soci­als es pot acon­se­guir que bona part del sen­se­lla­risme dels que diuen que no volen dei­xar el car­rer ho facin. Ho diuen per pro­te­gir-se. Hi ha altres casos amb difi­cul­tats dife­rents. Hi ha una enti­tat dedi­cada als tras­torns de la con­ducta que ens ha con­tac­tat. Hi ha per­so­nes amb aquests tras­torns que pas­sen èpoques al car­rer, perquè una con­ducta anti­so­cial els hi porta.
I què passa amb les addic­ci­ons? Com es pot fer que el sis­tema s’adapti a la neces­si­tat de les per­so­nes?
La norma pre­veu algun tipus de ser­vei. Per exem­ple, es regu­len els equips de car­rer. Es pretén que els equips con­tac­tin amb les per­so­nes que viuen al car­rer per aju­dar-les, per faci­li­tar-los fer ges­ti­ons tan ele­men­tals com tra­mi­tar la docu­men­tació –molts no en tenen–, con­tac­tar amb els ser­veis soci­als, els ser­veis sani­ta­ris o els ser­veis ade­quats per abor­dar cor­rec­ta­ment si hi ha un cas d’addicció o de salut men­tal –són els dos grans pro­ble­mes–. Seran equips amb tre­ba­lla­dors soci­als, psi­quia­tres, experts en reducció de danys, i per­so­nal de segu­re­tat i pre­venció, aquests últims només en els casos en què hi hagi una situ­ació de violència. Inten­ta­rem que siguin mul­ti­dis­ci­pli­na­ris, que obtin­guin dades, que aju­din en la rea­lit­zació d’enques­tes, en el segui­ment de casos per­so­na­lit­zats i amb el con­tacte al car­rer amb les per­so­nes per anar recon­duint cada cas.
Entenc que aquesta fei­nada, en bona part, l’admi­nis­tració la dele­garà en les enti­tats.
Sí. Els equips de car­rer de què par­lava els pre­ve­iem per als muni­ci­pis de més de 50.000 habi­tants, amb més de vint per­so­nes en situ­ació de sen­se­lla­risme. Cada muni­cipi valo­rarà com ho ges­ti­ona, si direc­ta­ment o a través d’alguna enti­tat.
La llei pre­veu abor­dar d’alguna manera dife­rent el sen­se­lla­risme femení?
Una dada que aporta Arrels Fun­dació, d’una enquesta feta a finals del 2020, entre 367 per­so­nes que vivien al car­rer: un 9% eren dones. Per­cen­tu­al­ment és molt alta la presència d’homes, sí. Hi ha poques dones? La impressió que tenim és que les dones que viuen precària­ment són més. Les dones solen tenir una xarxa que als homes els costa més de tei­xir, i aquesta xarxa els per­met, a elles, no arri­bar al car­rer.
Rela­ci­ons d’amis­tat, de veïnatge...
Les dones sem­bla ser que tenen la capa­ci­tat d’esta­blir uns lli­gams que quan sem­bla que estan a punt de caure evi­ten que això passi.
Tot i així, hi ha dones vivint al car­rer.
Sí, i la pro­po­sició de llei, d’una banda, demana que es tin­gui en compte aquesta invi­si­bi­li­tat del sen­se­lla­risme femení, s’ha de detec­tar i trac­tar. Perquè, a més, en alguns casos la invi­si­bi­li­tat pot ser el resul­tat d’una explo­tació. D’altra banda, s’insis­teix que els espais resi­den­ci­als dig­nes, els cen­tres de baixa exigència o d’altres, quan cal­gui, tin­guin espais sepa­rats només per a dones, o siguin cen­tres sepa­rats, per pro­te­gir de qual­se­vol violència i per crear un entorn de res­pecte a la inti­mi­tat. Els muni­ci­pis de més de 50.000 habi­tants i amb més de vint per­so­nes sense llar esta­ran obli­gats a fer un pla d’actu­ació muni­ci­pal con­tra el sen­se­lla­risme. El pla ha de reco­llir com farem el camí, a par­tir que tot­hom esti­gui en un espai resi­den­cial digne, per anar eli­mi­nant albergs, pen­si­ons i hotels, i ten­dir cap a un habi­tatge. En el pla d’actu­a­ci­ons s’ha de tenir en compte la pers­pec­tiva de gènere.
Aquests plans muni­ci­pals són una altra de les peces clau?
Sí, perquè han de garan­tir l’espai resi­den­cial digne de què anem par­lant i han de donar res­posta també a com es farà en cada cas el camí cap a l’habi­tatge. Als muni­ci­pis se’ls assig­nen com­petències impor­tants, que tenen un cost. El com­pli­ment de les seves res­pon­sa­bi­li­tats només serà pos­si­ble si el govern de la Gene­ra­li­tat també esta­bleix par­ti­des pres­su­postàries. La Gene­ra­li­tat hi haurà d’estar for­ta­ment com­pro­mesa.

Urgència perquè s’aprovi

El dia 25 de gener del 2022, els representants del món acadèmic i de les entitats van lliurar el text de la nova norma als grups parlamentaris. A partir d’aquell moment, va quedar en mans de les forces polítiques. La proposició de llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme –que han fet seva PSC-Units, ERC, JuntsxCat, CUP, ECP, Cs i PPC– continua la tramitació parlamentària. El seu número d’expedient és el 202-00029/13. Ara és temps de compareixences a la comissió de drets socials. Toca escoltar els especialistes, les entitats. Valorar si cal modificar algun article i rematar el text que haurà d’anar a aprovació. Quan? “Voldríem que fos a finals del 2022 i tot i que pot ser que sigui d’aquí a un any. Demanem que s’aprovi el 2022 perquè s’hi puguin destinar partides del pressupost del 2023. Si entra en vigor el 2023, una part haurà d’esperar als pressupostos del 2024 perquè es pugui aplicar.” Amb la nova norma, els polítics tenen l’oportunitat d’atendre uns ciutadans sovint oblidats. “De fet, en el període de compareixences que s’inicia al Parlament voldríem que hi intervingués –i hem proposat noms– alguna persona que hagi viscut al carrer. Hi ha qui fa afirmacions molt justes que s’han de tenir en compte.”

Sense llar no hi ha vida

És difícil saber quantes persones viuen a la intempèrie i quantes poden estar vivint de recursos públics o d’entitats. De fet, a tothom li pot passar. És complicat saber quantes persones es troben sense llar per la falta de recomptes exhaustius. Fins al moment, el seguiment més exacte és el que fa Arrels Fundació a Barcelona. “Nosaltres diem que, amb xifres del 2016, unes 10.000 persones estan en la situació de sensellarisme que regula la llei. Són 10.000 persones que estan a la intempèrie o bé que alguna institució ajuda perquè no hi siguin. D’aquestes 10.000, n’hi ha 2.855 que viuen a l’espai públic, al carrer; 4.120 pernocten en un alberg, però durant el dia s’estan al carrer. I 2.982 que viuen –o vivien el 2016– en centres o albergs per a persones sense llar o en allotjaments temporals.” El sensellarisme va en augment, en especial des de la crisi del 2008, i s’agreuja cada any que passa. La població que es pot veure afectada s’amplia. “Pensem que aquesta xifra dels 10.000 del 2016 ha augmentat. La pandèmia ho ha afavorit, amb més precarietat individual i familiar. Per això es calcula que devem estar al voltant de les 18.000 persones sense llar.” Si fossin 10.000 serien també moltes. I igualment encara que es tractés de només una sola persona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor