Entrevista

DAVID RABADÀ I VIVES

PALEONTÒLEG I DIVULGADOR CIENTÍFIC

“Som efímers i ens acabarem extingint”

Al seu darrer llibre ens proposa un viatge de 5.000 milions d’anys per entendre com ha evolucionat la vida a la Terra i per entendre’ns a nosaltres mateixos

L’EVOLUCIÓ DE LA TERRA Editorial: Edicions de la Universitat de Barcelona Col·lecció: “Catàlisi” Pàgines: 220 Preu: 17 euros
SUPERAR LES CRISI
“La humanitat ha demostrat que ha aconseguit superar crisis culturals, ecològiques o de qualsevol altre tipus”
CANVI CLIMÀTIC
“No defenso els negacionistes, però una glaciació brutal provocaria problemes molt més greus que els que tenim actualment. Ens fan falta moltes més dades per saber què pot passar”
Al lli­bre comença expli­cant que “enten­dre com ha evo­lu­ci­o­nat la vida a la Terra és enten­dre’ns a nosal­tres matei­xos en relació amb l’entorn en què vivim”. En quin sen­tit es pro­du­eix això quan ens refe­rim a un viatge de 5.000 mili­ons d’anys i la presència humana és rela­ti­va­ment breu?
Perquè trenca amb un pre­ju­dici que tenim arre­lat, pot­ser des de la cul­tura jude­o­cris­ti­ana, que és que sem­pre s’ha vol­gut sepa­rar l’espècie humana de la natura. Aquest dua­lisme com­porta un error fatal, perquè quan ana­lit­zes real­ment l’evo­lució biològica veus que els humans en som una part més i no una cosa dife­ren­ci­ada. Com que els humans som més emo­ci­o­nals que raci­o­nals, inten­tem pen­sar que som una cosa molt espe­cial en l’eco­sis­tema mun­dial. I no és així. Som una cosa efímera. Ens extin­gi­rem en el futur.
També fa una dis­secció de les dife­rents cri­sis. Després de la de finals del cre­taci, es retorna a una nova esta­bi­li­tat, i explica que això revela uns patrons que es van repe­tint. En quin sen­tit?
Durant els 4.800 mili­ons d’anys d’història de la Terra hi ha hagut mol­tes extin­ci­ons glo­bals. Almenys en els dar­rers 600 mili­ons d’anys, des del cam­brià o finals del pro­te­ro­zoic, en tenim cinc de molt ben esta­bler­tes. Cinc extin­ci­ons que van impli­car la mor­tal­dat, més o menys, d’entre el 30 i el 90% de la bio­di­ver­si­tat del pla­neta. Això són extin­ci­ons glo­bals, i es van repe­tint. No tenen una pauta con­creta. Les cau­ses que les pro­vo­quen han de ser glo­bals, que canviïn els cli­mes o els eco­sis­te­mes de tot el pla­neta. Hi ha dues cau­ses bas­tant fefa­ents: una és la cai­guda d’un gran mete­o­rit, que aixeca moltíssima pols i ales­ho­res tots els orga­nis­mes que han de fer la fotosíntesi es tro­ben amb pro­ble­mes i s’extin­gei­xen i, per tant, tota la cadena tròfica queda alte­rada; i una altra causa és quan hi ha grans erup­ci­ons volcàniques, que això també ha pas­sat geològica­ment diver­ses vega­des a la Terra. I el resul­tat és el mateix, també. Molta erupció volcànica pro­du­eix mol­tes partícules volàtils i tor­nem a estar en la mateixa situ­ació. A banda que els vol­cans de vega­des també tre­uen diòxid de car­boni, altres gasos que alte­ren tota la dinàmica de l’atmos­fera ter­res­tre.
Vist l’esce­nari que dibuixa al final, amb la pos­si­bi­li­tat que ens pas­sem de rosca i el car­boni asso­leixi les 1.000 ppm, l’antro­pocè es podria con­ver­tir en una anècdota....
Si mirem una for­qui­lla de mili­ons d’anys, els períodes geològics oscil·len entre els 10 mili­ons d’anys i els 30. Si els humans ence­tem un període nou geològic, això xoca amb l’estadística. La majo­ria de mamífers, pel que fa al regis­tre pale­on­tològic, durem entre mig milió i un milió d’anys. Per tant, actu­al­ment els humans n’acu­mu­lem uns 300.000, pot­ser una mica més (ja veu­rem què diu el regis­tre fòssil en el futur) i estadísti­ca­ment ens hauríem d’extin­gir abans d’1 milió d’anys. Això, davant de períodes de 10, 15 o 30, no serà un període geològic. Serà un estatge, un pis i pot­ser no serà res. Per tant, l’antro­pocè té una auto­ri­tat social molt bona, defen­sada sobre­tot pels grups d’inves­ti­gació que tre­ba­llen en l’escal­fa­ment glo­bal del pla­neta. I per­met men­ta­lit­zar la gent que hi ha un pro­blema medi­am­bi­en­tal. Però no crec que acabi sent un període geològic real. En tot cas, això ens ho hau­ran de dir els humans que puguin exis­tir o els éssers intel·ligents que hi hagi d’aquí a 20 mili­ons d’anys, quan estudiïn el nos­tre regis­tre fòssil.
Al lli­bre acaba dient: “Si som rea­lis­tes, abans de l’heca­tombe del car­boni, algun mete­o­rit caurà sobre la Terra.” No és un mis­satge exces­si­va­ment enco­rat­ja­dor....
Estadísti­ca­ment, la cai­guda dels mete­o­rits grans que puguin pro­vo­car grans heca­tom­bes tenen una recurrència molt més àmplia que la crisi nos­tra del car­boni, que serà d’uns segles. Per tant, jo estic par­lant d’un procés de mili­ons d’anys de recurrència com­pa­rat amb un fet diguem-ne històric que dura des de la Revo­lució Indus­trial, des de finals del XVIII i prin­ci­pis del XIX. És a dir que el mete­o­rit, si ha de caure, estadísti­ca­ment ho hau­ria de fer molt més temps després d’aquesta crisi del car­boni.
El mis­satge és que no podem fer res per can­viar l’evo­lució que ens ve al damunt? Ni inten­tar adap­tar-nos-hi?
La huma­ni­tat, històrica­ment i fins i tot pre­històrica­ment, ha demos­trat que ha acon­se­guit superar cri­sis cul­tu­rals, ecològiques o de qual­se­vol altre tipus. Podem posar l’exem­ple del neolític, quan hi va haver un canvi climàtic impor­tant i la gent es va veure forçada a ini­ciar l’agri­cul­tura i la rama­de­ria, man­te­nint encara la caça i la recol·lecció. No va ser un trànsit sob­tat. En l’aspecte cul­tu­ral més recent, par­la­ria de la revo­lució científica del segle XVII, amb Gali­leo Gali­lei, quan es comença a can­viar el para­digma de com des­criure les coses. O ja abans, amb els grecs, quan van pas­sar de creure en els myt­hos a inten­tar fer les coses de manera raci­o­nal. O en la Il·lus­tració del XVIII, que va pre­co­nit­zar que tot­hom tenia dret a tenir conei­xe­ments. Tot això ha pro­vo­cat can­vis impor­tants i millo­res en la huma­ni­tat. Per tant, jo em sento opti­mista.
Explica que, en rea­li­tat, el canvi climàtic comença molt abans del que pen­sem...
La tendència que el pla­neta vagi a un clima més càlid comença fa uns 14.000 anys, quan s’acaba la dar­rera gla­ci­ació. Això va sig­ni­fi­car pas­sar per fenòmens natu­rals, astronòmics. El que avui dia dis­cu­tim és si la con­ta­mi­nació atmosfèrica que pro­vo­quem els humans amb la crema de car­boni i l’emissió de meta i altres gasos pot prémer l’acce­le­ra­dor d’una tendència natu­ral que és l’escal­fa­ment glo­bal. Aquí hi ha un debat molt gran. Quin per­cen­tatge té aquest fac­tor en l’escal­fa­ment. Si real­ment es demos­tra que el pes de la pol·lució està acce­le­rant la tendència natu­ral, lla­vors ens hem de pre­o­cu­par per les coses. Però també diré que el per­cen­tatge de CO2, que ara està en 400 ppm, al cre­taci era de 1.200 i en l’època que conei­xem com el juràssic va arri­bar a 1.800 ppm. Per tant, la vida con­ti­nuarà. Hi haurà un clima més tro­pi­cal.
De fet, en el lli­bre diu que pot­ser el diòxid de car­boni ens està evi­tant una nova gla­ci­ació...
Hi ha models que diuen que en els pro­pers milers d’anys hau­ria d’entrar una nova gla­ci­ació, segons els cicles de Milanko­vic. Pot­ser els nivells màxims de CO2 estan evi­tant que això esti­gui pas­sant. Pen­sem que en una gla­ci­ació, si els cas­quets s’esten­gues­sin, arri­ba­rien fins a mig Europa, part d’Austràlia i tota la part de Sud-àfrica. I amb això perdríem un gran volum de ter­res de con­reu i seria una heca­tombe per a la huma­ni­tat, però és només un supòsit. Jo no defenso els nega­ci­o­nis­tes del canvi climàtic, sim­ple­ment dic que una gla­ci­ació bru­tal pro­vo­ca­ria pro­ble­mes molt més greus que els que tenim actu­al­ment i que ens fan falta mol­tes més dades per saber què pot pas­sar en el futur.

LA CIÈNCIA EN LA DOCÈNCIA

David Rabadà i Vives (Barcelona, 1967) és paleontòleg i professor de ciències geològiques. I també un divulgador nat, tal com posa de manifest en els articles i llibres que ha publicat. A banda de la divulgació científica, també és un ferm defensor de la qualitat en la docència i ha dedicat una part de les seves reflexions al present i al futur de l’educació. Denuncia que els currículums de ciències s’estan retallant contínuament, ja sigui perquè “els polítics no tenen formació en la matèria o perquè pensen que a secundària s’ensenyen massa coses”. També destaca que “en l’àmbit social, hi ha molts interessos que impedeixen que la gent conegui la ciència. I això fa que s’opti per l’opció més intuïtiva quan es tracta de prendre decisions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor