Entrevista

ISMAEL PEÑA-LÓPEZ

DIRECTOR DE L’ESCOLA D’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA

“Les interferències d’uns poders en d’altres generen desconcert”

Va liderar l’equip que va creure convenient ajornar les eleccions del 14 de febrer i passar-les al 30 de maig. El TSJC va obligar a fer marxa enrere i a mantenir la data inicial, malgrat la situació pandèmica

EL PAPER DELS TRIBUNALS
“Igual que no es pot legislar d’esquena al carrer, el poder judicial ha de saber contextualitzar l’aplicació de la llei”
L’ÚNIC CAMÍ POSSIBLE
“La solució és que les institucions dialoguin entre si, que avaluïn els fets i les conseqüències de les seves actuacions”
CITA ENLAIRE
“L’escenari d’ajornar les eleccions catalanes del 14 de febrer es va treballar des del primer moment i amb prioritat”
No sé si encara té mal­sons quan pensa en aquells dies en què, enmig d’una pandèmia, ni tan sols se sabia quin dia podríem votar.
Tot va bé si acaba bé. De les moltíssi­mes emo­ci­ons que van gene­rar mesos i mesos de pre­pa­rar les elec­ci­ons, cada cop són més bri­llants els bons records i que­den arra­co­nats els dolents, alguns, cer­ta­ment, ter­ri­bles. El que no marxa és l’enuig i la indig­nació. Diu Tagore que no posem allò que esti­mem prop d’un estim­ball perquè sem­bli més alt. Això es va fer amb les elec­ci­ons: per supo­sa­da­ment pro­te­gir el dret a votar con­tra tots els ele­ments, el que es va fer va ser posar-lo en risc: els ciu­ta­dans tenien por, vam inver­tir recur­sos des­vi­ant-los de llocs on feien més falta i real­ment va haver-hi alguns moments en què la pos­si­bi­li­tat de cele­brar elec­ci­ons o de creure’ns el resul­tat no estava del tot garan­tit.
Quan­tes hores de reflexió i feina hi va haver al vol­tant de la decisió d’ajor­nar les elec­ci­ons, que després el TSJC va tom­bar?
Unes 6.000 hores. Tot i que unes elec­ci­ons es comen­cen a pre­pa­rar l’endemà de les ante­ri­ors, la represa de la con­vo­catòria de les elec­ci­ons bas­ques i galle­gues el 18 de maig del 2020 va supo­sar el tret de sor­tida de l’orga­nit­zació d’unes elec­ci­ons que en aquells moments vam tenir la cer­tesa que serien molt dife­rents de les habi­tu­als. L’esce­nari d’ajor­nar-les es va tre­ba­llar des del pri­mer moment i amb pri­o­ri­tat: en un ambi­ent polític tan enra­rit com el català, la prin­ci­pal pre­o­cu­pació era la legi­ti­mi­tat de la ins­ti­tució de les elec­ci­ons. Hi ha tres fases en els pre­pa­ra­tius i, en totes tres, l’ajor­na­ment es tre­ba­lla: una de dis­seny, en què es pen­sen els pro­to­cols i la cre­ació de la taula de par­tits, essen­cial per deba­tre l’ajor­na­ment, com es va demos­trar; una fase de des­ple­ga­ment, en què es va crear un qua­dre de coman­da­ment per fer el segui­ment dels ris­cos i, sobre­tot, dels llin­dars que supo­sava pren­dre deci­si­ons, i la fase d’exe­cució, amb el segui­ment diari d’indi­ca­dors.
Quan van veure defi­ni­ti­va­ment que calia ajor­nar-les?
La decisió va com­por­tar dues set­ma­nes: la del 4 de gener, de tre­ball intern amb el Depar­ta­ment de Salut per cons­ta­tar que anàvem al pit­jor esce­nari, i la de l’11 de gener, per expli­car-ho als grups par­la­men­ta­ris, con­sen­suar la decisió i fer els infor­mes pre­cep­tius per jus­ti­fi­car-la for­mal­ment. Però la feina ja estava feta feia mesos.
Sem­blava bas­tant obvi que el 14-F no hi hau­ria un bon esce­nari.
La situ­ació pre­vista per a la cam­pa­nya i la jor­nada elec­to­ral feia sal­tar amb clare­dat tots els llin­dars que ens havíem fixat en matèria d’indi­ca­dors de salut pública i posava en ver­mell molts indi­ca­dors.
Però sem­pre es va dir que votar no seria un risc mal­grat les xifres de què dis­po­sa­ven.
El motiu per ajor­nar les elec­ci­ons mai va ser el risc per a la salut indi­vi­dual: sem­pre vam dir que votar no supo­sa­ria un risc, que podíem mun­tar un dis­po­si­tiu molt segur. El motiu per ajor­nar-les era un altre i era doble. D’una banda, de salut pública: en el pit­jor moment, el pic de la ter­cera onada, mobi­lit­zar 5,5 mili­ons de votants i 100.000 col·labo­ra­dors direc­tes i indi­rec­tes era afe­gir una pressió des­co­mu­nal a un sis­tema sani­tari esgo­tat per la segona onada i que començava a implan­tar la cam­pa­nya mas­siva de vacu­nació. Això es va notar molt direc­ta­ment en la gestió dels mem­bres de les meses, les res­tric­ci­ons a la cam­pa­nya elec­to­ral, les mesu­res extra­or­dinàries a les meses o l’acom­pa­nya­ment d’1 milió de per­so­nes de risc alt o molt alt. Es va dupli­car el pres­su­post i vam arris­car per­dre’n la mei­tat si ajornàvem in extre­mis.
I el segon motiu que els por­tava a l’ajor­na­ment?
Era una qüestió de legi­ti­mi­tat democràtica. Hi va haver molts ner­vis durant la set­mana d’impàs entre les mesu­res cau­te­lars i també a mesura que s’acos­ta­ven les elec­ci­ons. Els pro­ta­go­nis­tes de les elec­ci­ons no van ser els par­tits, sinó la covid o el dis­po­si­tiu elec­to­ral anti­co­vid. Que aquests ner­vis no es des­bor­des­sin i que el dia 15, l’endemà dels comi­cis, tinguéssim uns resul­tats que una majo­ria no acceptés com a legítims va ser un risc que no hauríem hagut d’assu­mir mai. Si els ner­vis no es van des­bor­dar va ser per l’impa­ga­ble sen­tit de res­pon­sa­bi­li­tat i de ser­vei públic de tots els actors que es van coor­di­nar per orga­nit­zar les elec­ci­ons.
Per tant, van tenir claríssim que aque­lles elec­ci­ons s’havien d’ajor­nar.
Cap dubte. Man­te­nint la data assumíem uns ris­cos ele­vadíssims, que en el cas català s’hau­rien pogut tra­duir en una situ­ació de crisi ins­ti­tu­ci­o­nal sense pre­ce­dents, molt pro­ba­ble­ment més pro­funda i dura­dora que els fets de l’octu­bre del 2017 i la poste­rior apli­cació de l’arti­cle 155. Ajor­nar-la, en canvi, no vul­ne­rava el dret de vot de ningú, i no supo­sava cap canvi de situ­ació política subs­tan­cial que pogués bene­fi­ciar o per­ju­di­car cap can­di­da­tura: tres mesos no des­ves­tien cap dret i sí que con­tribuïen a pro­te­gir-ne molts d’altres amb mol­tes més garan­ties.
Com es va sen­tir quan va conèixer la reso­lució del tri­bu­nal?
Hi ha dues actu­a­ci­ons judi­ci­als que cal dife­ren­ciar: d’una banda, la decisió d’adop­tar mesu­res cau­te­laríssi­mes que for­cen l’admi­nis­tració a con­ti­nuar amb el procés elec­to­ral com si no hagués pas­sat res. De l’altra, el moment en què es resol defi­ni­ti­va­ment la qüestió. Tot això es viu en qua­tre temps.
Expli­qui’s.
El pri­mer és de frus­tració. Les dades que tenim són con­tun­dents i els infor­mes que fem són molt deta­llats: més de cent pàgines argu­men­tant tots els motius que ens con­du­ei­xen a anul·lar la con­vo­catòria. Hi afe­gim aquí que les argu­men­ta­ci­ons per impo­sar mesu­res cau­te­laríssi­mes són molt vagues. Per aca­bar, demos­tren un des­co­nei­xe­ment abso­lut de la rea­li­tat. En molts altres països els tri­bu­nals també pre­nen mesu­res, però les pre­nen per fle­xi­bi­lit­zar la nor­ma­tiva de manera que es pro­te­gei­xin tots els drets –salut i vot– al mateix temps que es faci­lita la logística elec­to­ral. Aquí es reso­len les qüesti­ons com si es tractés d’unes elec­ci­ons nor­mals i cor­rents. Resulta molt frus­trant cons­ta­tar l’enorme distància que hi ha entre els tri­bu­nals i el car­rer, entre els tri­bu­nals i l’admi­nis­tració. El segon és d’ava­lu­ació de danys i de cons­ta­tar que, contrària­ment al que pot dic­tar la intuïció, el gruix de l’ope­ra­tiva elec­to­ral gai­rebé no variarà. Les deci­si­ons impor­tants que ja estan pre­ses no es poden tirar enrere –com ara els grans con­trac­tes de logística o de tec­no­lo­gia– i, a més, segui­ran sent vàlides tant si es cor­ro­bora la data elec­to­ral ini­cial com si hi acaba havent un ajor­na­ment: ni l’ajor­na­ment ni la reso­lució judi­cial hi impac­ta­ran. Les deci­si­ons impor­tants que podien com­por­tar pèrdues impor­tants –com la pro­pa­ganda elec­to­ral– no s’han pres encara: pre­ci­sa­ment s’han ajor­nat les elec­ci­ons abans d’incórrer en ris­cos massa ele­vats en matèria econòmica. El ter­cer és de gran incer­tesa en la soci­e­tat en gene­ral i en els par­tits en par­ti­cu­lar. Les mesu­res cau­te­laríssi­mes obren el pit­jor esce­nari: no se sap del cert quan seran les elec­ci­ons, i el tri­bu­nal es reserva un ter­mini de temps fins al 8 de febrer –el dilluns ante­rior a les elec­ci­ons– per pro­nun­ciar-se.
Recor­dat ara sem­bla de bojos.
Si la sentència s’endar­re­ria molt els danys sí que podien ser enor­mes i, en alguns casos irre­pa­ra­bles: del 8 de febrer al 14 no hi havia marge d’actu­ació per endar­re­rir deci­si­ons clau. Els deu dies que van transcórrer entre les cau­te­laríssi­mes del 19 de gener fins a la sentència defi­ni­tiva del 29 de gener van ser de total des­ban­dada. La feina més impor­tant del dis­po­si­tiu elec­to­ral era garan­tir que les elec­ci­ons es podrien cele­brar el 14 de febrer si així ho aca­bava sen­ten­ci­ant el tri­bu­nal, i l’única via era aca­tar les cau­te­laríssi­mes com una sentència en ferm. Evi­tar que el caos s’apo­derés de l’esfera política i social va ser un repte aquells dies.
I el quart temps?
L’últim moment cor­res­pon a la sentència, que afor­tu­na­da­ment no va esgo­tar el ter­mini del dia 8 de febrer. Va ser un moment d’un gran alleu­ja­ment. Ja no hi havia dub­tes sobre les elec­ci­ons i van des­a­parèixer automàtica­ment els incen­tius a tenir com­por­ta­ments elec­to­ra­lis­tes res­pecte de les matei­xes elec­ci­ons.
Alguna cosa falla si el recurs d’una sola per­sona pot can­viar una decisió presa amb un gran con­sens polític i tècnic?
Alguna cosa falla si s’accepta el recurs d’una sola per­sona que pre­senta una ine­xis­tent vul­ne­ració de drets i, sen­ten­ci­ant a favor, sí que es vul­ne­ren els drets de mili­ons de con­ciu­ta­dans, a qui es posa en un risc inne­ces­sari d’elec­ci­ons falli­des. De la mateixa manera que no es pot legis­lar d’esquena al car­rer i només des del legis­la­tiu, el poder judi­cial també ha de saber con­tex­tu­a­lit­zar l’apli­cació de la llei. Això no vol dir sal­tar-se la lle­tra, però sí saber pre­ser­var l’espe­rit que la va fona­men­tar. I, sobre­tot, ava­luar-la en el con­text de la resta de drets. També falla pen­sar que l’admi­nis­tració és un robot, una màquina que fun­ci­ona a còpia de donar-li ins­truc­ci­ons. Com a con­junt, sí que és desit­ja­ble que l’admi­nis­tració sigui igua­litària, neu­tral, garan­tista, trans­pa­rent... però això s’acon­se­gueix a còpia de recur­sos, temps i, sobre­tot, per­so­nes. El paper de les pape­re­tes va que­dar enter­rat de neu per la tem­pesta Filo­mena a Madrid; el temps neces­sari per impri­mir-les, gui­llo­ti­nar-les, ple­gar-les, enso­brar-les i enviar-les no es pot com­pri­mir fins a zero; i les per­so­nes for­ma­des, com­pe­tents i exper­tes en una tasca deter­mi­nada no poden mul­ti­pli­car-se. Un poder judi­cial que jutja sense con­text –voluntària­ment o per des­co­nei­xe­ment de causa– ho pot aca­bar fent en con­tra del ciu­tadà a qui pretén pro­te­gir. Va ser el cas de l’afer judi­cial de les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya del 2021.
La inter­venció de la justícia en temes impor­tants que afec­ten el nos­tre dia a dia pot min­var la con­fiança de la gent en els gover­nants?
El pro­blema no és la inter­venció de la justícia en si, sinó si quan ho fa usurpa fun­ci­ons d’un altre orga­nisme. És un pro­blema quan la justícia subs­ti­tu­eix el poder legis­la­tiu, o la natu­ral deli­be­ració i pugna entre visi­ons sobre una mateixa qüestió. El legis­la­tiu té dele­gada la repre­sen­tació del ciu­tadà en l’exer­cici de la seva sobi­ra­nia. I la sobi­ra­nia, i la seva repre­sen­tació, són ina­li­e­na­bles. Que el poder judi­cial faci fun­ci­ons de legis­la­tiu és una sub­versió de la sepa­ració de poders i des­pos­se­eix el con­junt de ciu­ta­dans dels ins­tru­ments que té per deli­be­rar i pren­dre deci­si­ons sobi­ra­na­ment, ja sigui de manera directa o dele­gada en uns repre­sen­tants. I és un pro­blema quan la justícia subs­ti­tu­eix, també, l’exe­cu­tiu. El poder exe­cu­tiu –mal­grat que sovint el fem indis­tin­gi­ble del legis­la­tiu per la pre­pon­derància dels par­tits en les ins­ti­tu­ci­ons– és un poder tècnic, expert, que pla­ni­fica, orga­nitza, diri­geix, con­trola, ava­lua. Això no vol dir que sigui infal·lible, o que pugui tenir des­vi­a­ci­ons malin­ten­ci­o­na­des o fruit de la incom­petència, i aquí el poder legis­la­tiu i, even­tu­al­ment, el poder judi­cial, fan bé de con­tro­lar-lo. Però qui ha de dur a la pràctica el man­dat del poder legis­la­tiu no pot ser subs­tituït per qui ha d’inter­pre­tar les lleis i el seu com­pli­ment.
I la pos­si­bi­li­tat de crear situ­a­ci­ons de caos.
Les inter­ferències d’uns poders en d’altres gene­ren des­con­cert i, a la llarga, des­con­fiança. Sobre­tot perquè es vicien les pràcti­ques, es des­na­tu­ra­lit­zen les fun­ci­ons i les ins­ti­tu­ci­ons aca­ben fun­ci­o­nant mala­ment i per­dent eficiència i, sobre­tot, eficàcia. I tant si el ciu­tadà ho atri­bu­eix a incom­petència com si ho atri­bu­eix a des­ho­nes­te­dat, es posa en marxa el cer­cle viciós de la des­a­fecció: com més des­con­fiança, més distància, i com més distància, més des­con­fiança.
El biaix polític dels jut­ges pot ser perillós?
Tots tenim biaix polític. Que els jut­ges siguin femi­nis­tes és un posi­ci­o­na­ment polític inequívoc i no és perillós per a ningú –o només ho és per al mas­clisme–. El que és perillós és que una ins­ti­tució s’ator­gui fun­ci­ons que no li cor­res­po­nen i per les quals no està pre­pa­rada ni legi­ti­mada per exer­cir. I, en ter­mes més gene­rals, és també perillós des­con­nec­tar-se del món, obli­dar que és més plu­ral i com­plex que l’entorn que conei­xem direc­ta­ment per pro­xi­mi­tat. És ben cert que aquesta mateixa com­ple­xi­tat del món fa que no sigui tan evi­dent iden­ti­fi­car quina funció tenim al davant i qui hau­ria d’exer­cir-la. L’ano­me­nada llei mor­dassa atorga, per exem­ple, unes fun­ci­ons als cos­sos de segu­re­tat que qui la va apro­var situa en el man­te­ni­ment de l’ordre i en canvi qui s’hi oposa creu que cor­res­pon al jutge, que el que passa a peu de car­rer és un judici i sentència ràpida sobre si allò que està pas­sant és l’exer­cici de la lli­ber­tat d’expressió o no.
Pro­posa cap solució?
En casos així, l’única solució és que les ins­ti­tu­ci­ons dia­lo­guin entre si, que ana­lit­zin i que avaluïn els fets i les con­seqüències de les seves actu­a­ci­ons. Això últim no passa. Escas­seja el diàleg en les ins­ti­tu­ci­ons i, encara més, entre si. I encara més entre les ins­ti­tu­ci­ons i la ciu­ta­da­nia. Això les allu­nya dels fets i pro­voca el cas habi­tual en què les ins­ti­tu­ci­ons “no han vist” allò que la ciu­ta­da­nia denun­cia. La ciu­ta­da­nia des­con­fia, la ciu­ta­da­nia s’inhi­beix, les ins­ti­tu­ci­ons que­den des­con­nec­ta­des i creix la per­cepció que van per lliure. Sense con­trols externs i interns, és qüestió de temps que la per­cepció i la rea­li­tat aca­bin sent la mateixa cosa.
Els par­tits polítics que estan a l’opo­sició també han con­ver­tit la justícia en un arma con­tra qui governa?
En ter­mes gene­rals, no hi ha par­tits als governs ni a l’opo­sició: la política és un gran esce­nari sense fron­te­res. Tots els par­tits fan cam­pa­nya cons­tant perquè sem­pre hi ha elec­ci­ons. Hi ha dues tendències que con­vi­uen molt mala­ment: els per­fils enfo­cats al pro­jecte i els per­fils enfo­cats al par­tit. La para­doxa és cone­guda: si es posen tots els recur­sos a gua­nyar les elec­ci­ons, els per­fils que es neces­si­ten no són els matei­xos que per impul­sar i implan­tar un pro­grama; i els per­fils que dis­se­nyen i imple­men­ten polítiques no gua­nyen elec­ci­ons. El que fan els par­tits és inten­tar tenir una mica de tot. Tot i que el ven­tall ideològic és real­ment molt ampli, l’apli­cació pràctica dels pro­gra­mes no ho és tant. Així, tenen molt més en comú dos regi­dors d’urba­nisme de par­tits dife­rents que no pas un d’aquests amb el cap de cam­pa­nya del seu par­tit. En lloc de posar el focus en la bata­lla cam­pal cons­tant i per tots els mit­jans dels res­pon­sa­bles de comu­ni­cació i pro­pa­ganda, pot­ser cal­dria donar l’alter­na­tiva als per­fils més tècnics i donar-los l’opor­tu­ni­tat d’enten­dre’s. I en lloc de supe­di­tar l’espe­ci­a­lista al ser­vei del relat i la retòrica, es podria posar la comu­ni­cació al ser­vei d’expli­car la política pública, el diàleg i l’acos­ta­ment de posi­ci­ons. Pot­ser els resul­tats ens sor­pren­drien.

LA CARA MÉS VISIBLE D’AQUELL 14-F

Poc podia imaginar Ismael Peña-López (Mataró, 1973), quan l’any 2018 va ser nomenat director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, que estava a punt de viure la que probablement ha estat l’experiència laboral més frenètica i rocambolesca de la seva vida: liderar l’organització d’unes eleccions catalanes enmig d’una pandèmia. El calendari fixava la data del 14 de febrer per a la celebració dels comicis, però les previsions epidemiològiques recomanaven ajornar les eleccions unes setmanes. L’equip de Participació Ciutadana va aconseguir el que d’entrada semblava un repte impossible: posar d’acord tots els partits de l’arc parlamentari, en un clima de calma inusual, per ajornar la cita amb les urnes. Es va acordar passar les eleccions al 30 de maig, però encara faltava l’element sorpresa que convertiria l’organització dels comicis en un procediment no apte per a qui pateix del cor: el TSJC hi havia de dir la seva i havia de ficar cullerada en la decisió política i tècnica. Finalment, va ordenar mantenir la data inicial. Ismael Peña-López recorda l’angoixa viscuda, sense saber fins dies abans del 14-F si finalment havien d’activar o no el dispositiu electoral. Finalment, l’organització va ser un èxit, però això no l’ha fet oblidar el neguit d’aquells moments.

L’úLTIMA PARAULA, LA DEL TSJC

Encara ara, més de dos anys després, costa d’entendre que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a partir de la denúncia d’una sola persona, capgirés una decisió d’aquella dimensió. Ismael Peña-López recorda el context del moment: “Avui és molt fàcil saber quan hauria estat el millor moment per celebrar les eleccions, en molts nivells: juliol del 2020, passada la primera onada, juntament amb les eleccions al parlament basc i gallec. És el que van fer la majoria de països que havien de celebrar eleccions aquell any: programar-les entre la primera i la segona onada, tornant a ajornar totes les que estaven previstes de novembre en endavant tot esperant que acabés l’hivern i la vacunació fos generalitzada: recordem que de març a juny del 2021, ambdós mesos inclosos, la situació pandèmica era millor que avui mateix. Les eleccions es van convocar el 21 de desembre, quan feia una setmana que els indicadors de contagi tornaven a empitjorar. El 26 de desembre la tendència ja és preocupant i el cap de setmana del 9 i 10 de gener teníem suficients dades per calcular que el pic de la pandèmia cauria a mitja campanya electoral, i que seria un pic molt més alt que el de la segona onada, que ja havia estat molt més elevat que el de la primera.” Amb tot, com sempre, el TSJC va tenir l’última paraula.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor