Entrevista

BENET SALELLAS

ADVOCAT

“La llei debilita la posició de la llengua catalana a l’escola”

L’advocat d’Òmnium analitza les darreres novetats sobre la sentència del 25% de castellà a l’escola, com ara la llei impulsada al Parlament i la iniciativa jurídica d’alguns pares per protegir la immersió lingüística

COMPLIR LA SENTÈNCIA
“La llei [del Parlament] no és més que la plasmació, en un text legal, del que deia la sentència del TSJC. Per tant, blindatge no. És compliment de la sentència”
Ahir es va arri­bar a un acord in extre­mis per inten­tar res­pon­dre a la sentència del TSJC sobre el 25% de cas­tellà. Pri­mer de tot, què pen­seu de com s’ha por­tat el procés de nego­ci­ació?
El procés d’ela­bo­ració, que encara està damunt de la taula, és anòmal. Ningú pot plan­te­jar que és un con­text de nor­ma­li­tat que un Par­la­ment es vegi obli­gat a tra­mi­tar una llei perquè un tri­bu­nal ha dic­tat una sentència. Això és inau­dit en ter­mes gene­rals i demos­tra la sobi­ra­nia mínima que té el nos­tre Par­la­ment, que ni tan sols té una agenda pròpia, sinó que són els tri­bu­nals els que la mar­quen. Una qüestió de la com­ple­xi­tat i la cen­tra­li­tat que té el tema de la llen­gua a l’escola, i de la llen­gua en gene­ral, no es pot abor­dar a cor­re­cuita i a porta tan­cada, com s’ha fet. És molt poc sa que una norma que haurà de regu­lar aquesta qüestió durant tant de temps neixi en aques­tes con­di­ci­ons de falta de sobi­ra­nia, de falta de debat públic i de rapi­desa, perquè les coses quan es fan ràpides habi­tu­al­ment no sur­ten bé.
La pro­posta de llei manté que “l’ense­nya­ment i l’ús cur­ri­cu­lar i edu­ca­tiu del català i del cas­tellà han d’estar garan­tits”. El dubte que genera és evi­dent: què sig­ni­fica exac­ta­ment que el cas­tellà tin­gui caràcter cur­ri­cu­lar?
Hi havia un objec­tiu teòrica­ment com a país que era pre­ser­var un espai social clau com és l’escola per a l’ús exclu­siu del català. A aquesta exclu­si­vi­tat li podem posar dife­rents adjec­tius. Podem par­lar d’immersió, podem par­lar de llen­gua vehi­cu­lar, podem par­lar de llen­gua cur­ri­cu­lar... Podem can­viar el nom, però la idea era aquesta. Des del moment que introduïm el cas­tellà com a pos­si­bi­li­tat que ocupi un espai que ara mateix el té la llen­gua cata­lana a l’escola, crec que ens porta a fer pas­ses enrere. O no s’explica bé el que s’està fent o bé no es pro­te­geix bé la immersió. El que no es pot dir és que es fa una llei per pro­te­gir la immersió i al mateix temps habi­li­tar que una segona llen­gua entri com a llen­gua vehi­cu­lar, perquè després el que estem fent és tren­car amb la idea de l’espai exclu­siu, que crec que és molt neces­sari perquè és un dels pocs espais que que­den on la llen­gua pot créixer. Aquesta llei el que fa és debi­li­tar la posició del català a l’escola.
De fet, els matei­xos par­tits polítics que l’han sig­nat la inter­pre­ten de manera diversa...
Vaig sen­tir Alícia Romero, del PSC, par­lant i dei­xava molt clar que el sig­ni­fi­cat de llen­gua cur­ri­cu­lar volia dir que hi havia con­tin­guts del currículum que es podrien fer en cas­tellà. Per tant, és cert que no es parla de per­cen­tat­ges, però al final s’està apli­cant el que deia la sentència del TSJC, que és que altres assig­na­tu­res a part del cas­tellà, s’han de fer en llen­gua cas­te­llana. Al final, el 25% només era una apro­xi­mació, perquè en el que insis­tia el tri­bu­nal era que hi havia d’haver una altra assig­na­tura tron­cal que es fes en cas­tellà. Doncs bé, aquesta llei no és més que la plas­mació del que deia la sentència del TSJC. Per tant, blin­datge no. És com­pli­ment de la sentència.
En tot cas, aquesta pro­po­sició de llei blin­darà la immersió o ens tro­bem davant un altre pedaç?
Tenim un poder judi­cial en què, molt majo­ritària­ment, el naci­o­na­lisme espa­nyol hi és molt pre­sent, i la qüestió de la llen­gua és una de les grans qüesti­ons de l’agenda del naci­o­na­lisme espa­nyol. Bàsica­ment, ens han dei­xat aquest poder judi­cial espa­nyol con­tra la llen­gua i la minsa auto­no­mia que hi ha a Cata­lu­nya inten­tant com­ba­tre aquesta situ­ació. Crec que hi hau­ria eines molt més sen­zi­lles i molt més sòlides per blin­dar el català a l’escola a través d’actu­a­ci­ons del govern espa­nyol, ja sigui amb ini­ci­a­ti­ves legis­la­ti­ves com una llei de llengües que pogués evi­tar que el poder judi­cial fes inter­pre­ta­ci­ons tan esbi­ai­xa­des com les que fa, o ja sigui l’advo­ca­cia de l’Estat, que fins avui ha tin­gut una posició de pro­vo­car la sentència i ara, en fase d’exe­cució, de posar-se total­ment de per­fil. Ens han dei­xat a nosal­tres sols llui­tant con­tra aquest poder judi­cial naci­o­na­lista espa­nyol, i s’estan fre­gant les mans veient com no passa cap mena de fac­tura política al govern més pro­gres­sista de la història.
Per què creu que no es va optar, al seu moment, per aquesta dar­rera via que plan­teja?
Perquè pro­ba­ble­ment el com­promís amb la immersió no és tal com es pro­clama als qua­tre vents, sinó que pesa molt més aquesta visió unitària de l’Estat uni­na­ci­o­nal, on la cata­la­ni­tat queda total­ment al marge. El pro­jecte naci­o­nal del “govern més pro­gres­sista de la història” no és tan dife­rent del del PP o del dels altres par­tits de la dreta.
Diuen que el 25% és ine­vi­ta­ble perquè tot ve de la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol con­tra l’Esta­tut del 2010. Hi està d’acord?
D’entrada, penso que llan­cem la tova­llola molt ràpida­ment. Pri­mer, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal no va par­lar de 25%. Això és un invent del TSJC en sentències que s’han dic­tat sem­pre a par­tir de pares que el que volen és l’esco­la­rit­zació en cas­tellà a Cata­lu­nya. El debat s’ha anat pro­duint sem­pre en aquests ter­mes. Això fa que com que la per­de­dora és sem­pre la Gene­ra­li­tat, que és una admi­nis­tració pública, no pugui recórrer al Cons­ti­tu­ci­o­nal ni al recurs d’empara, ni al Tri­bu­nal de Drets Humans, ni a res de tot això. Fins avui, totes aques­tes vies d’impug­nació des d’una òptica més de garan­ties cons­ti­tu­ci­o­nals i de drets, no s’han explo­tat. Per tant, nosal­tres esta­rem exe­cu­tant el 25% sense haver pro­vat de com­ba­tre’l des d’una òptica més àmplia, a través d’ini­ci­a­ti­ves de la soci­e­tat civil. Del que em queixo és que hi ha hagut molt poca ambició política i jurídica fins avui i que hem accep­tat, al final, no només com­plir el 25%, sinó també aque­lla famosa sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre l’Esta­tut que repre­senta que havia estat l’ori­gen de tot ple­gat. Si accep­tem aquest 25%, estem accep­tant també la sentència de l’Esta­tut i, per tant, una der­rota que ens ubica en l’esce­nari del 2010.
Defensa que la sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia es pot com­ba­tre i no aca­tar-la, però com es fa pro­te­gint els direc­tors i pro­fes­sors?
Fins ara hi ha hagut algu­nes ini­ci­a­ti­ves ciu­ta­da­nes que cal des­ta­car, com ara els reque­ri­ments d’alguns pares. També hi hagut ini­ci­a­ti­ves de com­parèixer per part d’enti­tats i sin­di­cats en el cas de l’exe­cució del 25% gene­ral. Tinc clar que el con­text ens és molt advers perquè, com deia abans, el naci­o­na­lisme espa­nyol està molt infil­trat en el poder judi­cial, però una par­tida a mitjà ter­mini té algu­nes opor­tu­ni­tats i penso que no hauríem d’estar dis­po­sar a llançar la tova­llola sense haver bata­llat. I aquesta és la sen­sació que ens queda a molts quan veiem l’argu­men­tació que es fa ser­vir aquests dies.
Fa pocs dies, des d’Òmnium Cul­tu­ral, es van pre­sen­tar al tri­bu­nal les peti­ci­ons de qua­ranta-dues famílies que dema­na­ven que mirés d’atu­rar l’exe­cució de la sentència. Què espe­reu acon­se­guir? L’objec­tiu és dis­cu­tir sobre el fons de la qüestió?
Pri­mer, forçar un posi­ci­o­na­ment del TC que parli específica­ment sobre el tema del 25% a l’escola, que fins ara no ha exis­tit. També hem de dir que amb el TC que tenim ara, el resul­tat d’aquesta impug­nació seria molt pre­vi­si­ble, però no sabem quin esce­nari pot haver-hi en el futur. Després tenim tot el que és la liti­gació inter­na­ci­o­nal o bé el Tri­bu­nal Euro­peu dels Drets Humans o bé dife­rents orga­nis­mes, el Con­sell d’Europa mit­jançant la Carta Euro­pea de les Llengües Regi­o­nals. Més enllà d’exe­cu­tar una sentència d’un tri­bu­nal de Bar­ce­lona, el nos­tre model lingüístic es mereix que ens esfor­cem a bus­car i a pen­sar més estratègies per pro­te­gir-lo.
Però, imme­di­a­ta­ment, com es reac­ci­ona a la sentència pro­te­gint els direc­tors i pro­fes­sors?
De cap manera podem ubi­car el con­flicte als cen­tres. Per a mi tota aquesta dele­gació que es fa de la qüestió als pro­jec­tes lingüístics de cen­tre és equi­vo­cada. El que hi hau­ria d’haver des del Depar­ta­ment són unes direc­trius clares, úniques per a tot el país, que pel que fa a la seva res­pon­sa­bi­li­tat fos­sin assu­mi­des direc­ta­ment per part del con­se­ller o el direc­tor gene­ral. Si nosal­tres fem que cada cen­tre deci­deixi la qüestió, pri­mer el que fem es posar el peu dels cavalls en aquells cen­tres on hi hagi pares que vul­guin afron­tar el con­flicte sobre aquesta qüestió i fer que aquest tema quedi sense pro­tecció on no hi hagi direc­ci­ons com­pro­me­ses en la defensa del català. Per tant, seria par­ti­dari que tot estigués molt lide­rat des del depar­ta­ment. A par­tir d’aquí, si ens plan­te­gem una estratègia de deso­bediència, de resistència, de no col·labo­ració, ens pot donar resul­tats molt interes­sants des d’un punt de vista jurídic i polític, perquè pot gene­rar un debat que obli­gui el govern espa­nyol a pren­dre-hi par­tit. En tot cas, abans d’anar cor­rent a dic­tar una llei, hi ha la pos­si­bi­li­tat de no com­plir la sentència.

EL FIL ROIG DE L’ADVOCAT COMPROMÈS

Benet Salellas (Girona, 1977) es va llicenciar primer coma filòleg a la Universitat de Barcelona i, poc després, es va llicenciar en dret per la de Girona. Els casos que ha defensat ens revelen prou bé un compromís social i polític clar: l’operació Estany, el cas de la crema de fotografies del rei, la defensa de Tamara Carrasco i dels encausats per encerclar el Parlament, així com d’un munt de persones represaliades pel sistema polític i social. En el judici contra els dirigents independentistes, va ser membre de l’equip de defensa de l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart. El 2018 va publicar l’assaig Jo acuso. La defensa en judicis polítics, en què resseguia exemples d’ús del dret per eliminar adversaris polítics, amb el focus posat en el judici del procés. Ara prepara un llibre sobre el fil roig dels advocats del nostre país que s’han distingit pel compromís polític i social. El seu pare, Sebastià Salellas, n’era un bon exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor