Entrevista

MARC CASTELLNOU ,

CAP DEL GRAF DELS BOMBERS DE LA GENERALITAT

“Sense gestió del territori, no hi haurà capacitat d’extinció”

Gestió del territori per combatre dels incendis de sisena generació. El cap del GRAF recepta boscos adaptats al canvi climàtic i polítiques per crear mosaic agrícola

DECISIONS
“Calen decisions reals per canviar la distribució de l’economia del nostre territori”
PREVENCIÓ
“És cert que el foc s’apaga a l’hivern, però l’extinció d’incendis es fa durant tot l’any si com a societat som conscients del problema”
Ens tro­bem en una pri­ma­vera que sem­bla l’estiu i venim d’un hivern amb poca pluja. En quina situ­ació estem de cara aquest estiu?
A prin­ci­pis de maig, es pre­sen­tava una situ­ació molt simi­lar a la de l’any pas­sat, però hem tin­gut calor molt forta durant el maig i ara hi tor­nem al mes de juny, amb tem­pe­ra­tu­res de 40 graus, que es tor­na­ran a repe­tir pels volts de Sant Joan. La vege­tació està molt tocada i ha pujat el nivell de risc; per tant, espe­rem un estiu més mogut que el del 2021 i molt més movi­ment al sec­tor de la vall del Segre, a la Cata­lu­nya Cen­tral i al sec­tor del Gar­raf.
Dieu que els incen­dis s’apa­guen a l’hivern i em comenta que estem en una situ­ació simi­lar a la de l’any pas­sat. Què s’ha fet aquest hivern?
A Cata­lu­nya en els dar­rers deu anys hi ha hagut un canvi de tendència, i això es nota perquè s’està començant a exe­cu­tar pre­visió d’incen­dis: hi ha fran­ges, hi ha gestió fores­tal i hi ha molta pla­ni­fi­cació en aquest sen­tit. No estem al nivell que hauríem d’estar, però s’està avançant, i aquest hivern hi ha hagut un punt d’inflexió perquè la Gene­ra­li­tat ha mul­ti­pli­cat els pres­su­pos­tos en gestió fores­tal i s’està començant a moure. Això ha pas­sat aquest hivern, però no són acci­ons que es facin d’avui per demà, i la millora es veurà en els pro­pers tres o qua­tre anys.
Comen­cem a tenir consciència que cal gestió fores­tal?
En l’àmbit de país és un tema que, a diferència de fa deu anys, comença a estar sobre la taula. Cata­lu­nya ha de com­pa­gi­nar la pro­tecció de la seva bio­di­ver­si­tat i dels seus eco­sis­te­mes amb la defensa d’aquests eco­sis­te­mes de diver­si­tat, i la tendència és inver­tir en pre­venció d’incen­dis. En els dar­rers anys s’ha dis­cu­tit molt i ara s’ha fet el pas defi­ni­tiu d’aug­men­tar la dotació pres­su­postària. L’expressió que el foc s’apaga a l’hivern –una expressió encu­nyada per Jordi Peix quan era direc­tor de Medi Natu­ral– és certa, però el que hem de dir és que l’extinció d’incen­dis es fa durant tot l’any si com a soci­e­tat som cons­ci­ents del pro­blema. No només hem de fer gestió fores­tal, sinó que hem de ser capaços, com a ciu­ta­dans i com a soci­e­tat, de fer una eco­no­mia rural activa i fomen­tar un pai­satge mosaic. Cata­lu­nya ha pas­sat d’un 34 a un 70% de massa fores­tal des que es va crear el cos de bom­bers. La superfície del país que pot cre­mar s’ha dupli­cat, els bos­cos han aug­men­tat. Cata­lu­nya és ara un país de bosc, i aquests bos­cos s’han de cui­dar bé. Hi ha d’haver gestió del ter­ri­tori: s’ha de pla­ni­fi­car, s’ha de pri­o­rit­zar i s’ha d’exe­cu­tar. I això implica uns pro­ces­sos llargs, uns pro­ces­sos de res­pon­sa­bi­li­tat, uns pro­ces­sos d’acords que són com­pli­cats.
Què vol dir exac­ta­ment?
En aquests moments no podem pen­sar que tot és defen­sa­ble. Quan hi ha un incendi fores­tal s’han de pren­dre deci­si­ons, i aques­tes deci­si­ons impli­quen saber què és el que podem defen­sar, què és el que no podem defen­sar i també què no es podrà defen­sar si deci­dim defen­sar una cosa con­creta. No tot és pos­si­ble, i les deci­si­ons sobre què es pot defen­sar i què no es pot defen­sar depe­nen de la gestió que has fet abans i de les deci­si­ons que has pres abans. El que no podem enten­dre és que un país que tenia una com­par­ti­men­tació basada en una eco­no­mia rural esti­gui des­a­pa­rei­xent. Això és una decisió política de país, i no podem alar­mar-nos perquè hi ha incen­dis fores­tals si no s’ha fet res abans pel medi. I no fer res vol dir també com con­su­mim, com pla­ni­fi­quem i què pri­o­rit­zem. Ara, per exem­ple, hem fet un pla d’ener­gies reno­va­bles i hem deci­dit que posa­rem pla­ques solars i parcs eòlics en molts indrets del ter­ri­tori. Això tindrà un impacte que assu­mi­rem perquè hi ha un acord de país al dar­rere. En el cas de la pre­venció d’incen­dis també hi ha un impacte sobre el ter­ri­tori, i sovint les acci­ons s’atu­ren per aquest tema d’impacte.
S’atu­ren les acci­ons de pre­venció d’incen­dis?
Per exem­ple, vols fer un des­bros­sa­ment i et diuen que té un impacte sobre una espècie pro­te­gida o sobre una zona amb un valor natu­ral i s’atura. El que és impen­sa­ble és que al mateix lloc on has posat 60 molins la mateixa admi­nis­tració digui que això no té impacte i que fer un estas­sada de retenció d’incen­dis sí que en té. És con­tra­dic­tori, no? Una cosa va per un pro­ce­di­ment admi­nis­tra­tiu i l’altra cosa té un acord de país que ha esta­blert que és una neces­si­tat i que, per tant, va tirant enda­vant tant sí com no.
Ha fet esment al pla de pre­venció d’incen­dis 2022-2025. Expli­qui’ns.
Sí, ara s’inver­ti­ran 72 mili­ons d’euros en pre­venció d’incen­dis i se’n dis­tri­bui­ran 18 cada any, i això és un aug­ment. Aquí hi haurà més diners per a gestió, però tot i així encara falta arri­bar a acords polítics per això que comen­tava, perquè hi ha molta pla­ni­fi­cació d’incen­dis que podrien fer volun­ta­ris fores­tals, ajun­ta­ments o ADF i que al final no s’exe­cuta per pro­ble­mes medi­am­bi­en­tals.
A què es des­ti­na­ran aquests diners?
Han d’anar a gestió fores­tal, a pre­pa­rar can­vis per si hi ha un incendi poder-lo deli­mi­tar. Si van a extinció d’incen­dis serà un fracàs, perquè voldrà dir que el ter­ri­tori no millo­rarà i con­ti­nu­a­rem amb el nos­tre pro­blema de canvi climàtic que fa que els incen­dis siguin més ràpids i més inten­sos. El que neces­si­tem és gestió de ter­ri­tori perquè els incen­dis siguin més lents i menys inten­sos per poder-los apa­gar, ja que si con­ti­nuem com ara, és igual el nom­bre de recur­sos que tin­guem perquè no els podrem apa­gar. I aquest és el mis­satge que hem d’enten­dre. Si no hi ha gestió del ter­ri­tori, no hi haurà capa­ci­tat d’extinció per molts recur­sos que tin­guem, i això anirà can­vi­ant a tot el món, perquè és la tendència en l’àmbit mun­dial. Per tant, aquests diners han d’anar a crear mosaic agrícola fores­tal, a la gestió fores­tal, amb zones més acla­ri­des i la diver­si­fi­cació dels espais per crear estruc­tu­res fores­tals. No pot ser que un foc es trobi amb un mosaic con­tinu i homo­geni de bos­cos estres­sats.
Que és con­si­dera un bosc estres­sat?
Un bosc que no arriba a final de mes, que no té prous recur­sos per man­te­nir la vege­tació que té. Hi ha més vege­tació xuclant aigua que aigua per beure i, per tant, no poden viure tots. Tenim bos­cos que van néixer en un clima en els anys cin­quanta i sei­xanta i que ara han de viure en un altre clima dife­rent, per tant, esta­ven adap­tats a viure en unes con­di­ci­ons que ara no tenen i per això estan estres­sats i dèbils i és més fàcil que cre­min. Això és com una família que té un nivell de vida a par­tir d’un sou: si de sobte les con­di­ci­ons de vida són més cares, el sou no li arriba. I si a més li abai­xen aquest sou, ja no pot viure en aquell lloc i ha de mar­xar o ha de mal­viure.
Doncs poc espai per a l’opti­misme amb les pers­pec­ti­ves de canvi climàtic que hi ha.
Per això hem de ser capaços de ges­ti­o­nar els nos­tres bos­cos i aju­dar-los a pas­sar aquest tràngol. El que no pot ser és no fer res, tot i veure que estan mala­ment, i resar cada any perquè no hi hagi un incendi i ho per­dem tot. Aquí la clau no és si apa­guem o si no apa­guem un incendi, la clau és si serem capaços de pre­ser­var tota la diver­si­tat i el valor dels nos­tres bos­cos per a la pro­pera gene­ració. I això vol dir pren­dre deci­si­ons ara per al bé comú de demà. Què és el que neces­si­tarà el nos­tre ter­ri­tori d’aquí a vint anys amb el canvi climàtic? Quins són els bos­cos que hem de defen­sar tant sí com no? Quins bos­cos són els que hem de ges­ti­o­nar? Quina estruc­tura d’eco­no­mia rural neces­si­tem al ter­ri­tori? No podem tenir un ter­ri­tori con­tinu i aban­do­nat. No podem viure a la ciu­tat i només recor­dar-nos del bosc el dia que crema, perquè això ens situa en una soci­e­tat amb molts pocs valors.
Què ens pro­posa?
Hem de ser capaços de con­su­mir i crear eco­no­mia al nos­tre ter­ri­tori. Si no afa­vo­rim gens el sec­tor pri­mari, morirà. Si no hi ha inversió al ter­ri­tori rural i no el fem atrac­tiu, la gent no hi anirà viure. De la mateixa manera que fem una auto­pista de tres car­rils perquè és neces­sari per al país, el país neces­sita un mosaic agrícola, sinó el pai­satge no podrà aguan­tar i al final els incen­dis del rerepaís arri­ba­ran al lito­ral i a les zones indus­tri­als. Lla­vors ens quei­xa­rem, però ja fa anys que ho anem dient i que anem avi­sant. Hi ha una emergència de país, i la feina dels bom­bers és avi­sar. A par­tir d’aquí, s’han de pren­dre deci­si­ons a llarg ter­mini, perquè el que ens tro­ba­rem aquest estiu ja fa vint anys que s’està acu­mu­lant, perquè és fruit de la cli­ma­to­lo­gia d’enguany i de l’estruc­tura de país que hem creat els últims vint o trenta anys.
Parla del sec­tor pri­mari i del món rural. Més del 40% de la page­sia té més de 65 anys i el des­po­bla­ment és una rea­li­tat.
Pots pren­dre deci­si­ons! Viure en una ciu­tat té uns cos­tos com a país, perquè s’hi ha de por­tar el men­jar, s’hi ha de por­tar ener­gia i hi has de por­tar mol­tes coses. Ara bé, si tu trac­tes fis­cal­ment la gent igual, i a la ciu­tat la gent té més ser­veis que als pobles, és molt difícil que facis que els pobles crei­xin. Hem de pren­dre deci­si­ons estruc­tu­rals de país. No ens hem de lamen­tar, sinó pren­dre deci­si­ons estruc­tu­rals. Per exem­ple, si fixo el preu mínim que ha de tenir el raïm, les explo­ta­ci­ons de vinya fun­ci­o­na­ran. La gent ha d’enten­dre que no només par­lem del valor de mer­cat del vi que pro­du­ei­xes, sinó que és també el valor de mosaic que pro­du­ei­xen aque­lles vinyes i el valor de bio­di­ver­si­tat. Pro­te­geix les vinyes i pro­te­giràs la bio­di­ver­si­tat. Aquí el raïm es paga a 18 cèntims i a França a 4 euros. Aquest vi sor­tirà al mer­cat i es vendrà a un preu més alt perquè es un com­promís com a país i la gent del país sap que aquell vi crea un pai­satge. A Cata­lu­nya no hi ha aquesta consciència però l’hem de crear.
Des del govern s’estan fent coses. Recent­ment s’ha apro­vat l’Agenda Rural.
L’admi­nis­tració pot fer més. Els pro­duc­tes locals podrien tenir una fis­ca­li­tat dife­rent o es pot dema­nar als men­ja­dors esco­lars que s’aposti per un pro­ducte i no per un altre. I així mil deci­si­ons que es podrien pren­dre i no pre­nem. Hem de crear polítiques per incen­ti­var la capa­ci­tat de viure en aquest ter­ri­tori; ja ha pas­sat l’època de pren­dre deci­si­ons peti­tes, ara calen deci­si­ons reals per can­viar la dis­tri­bució i l’eco­no­mia del nos­tre ter­ri­tori, per crear mosaic, per crear cer­tesa de país, perquè això és el que cotitza al mer­cat. I Cata­lu­nya cada vegada és més incerta, perquè pots fer una inversió en aquest país i després que un incendi t’ho devasti tot de dalt a baix i de dreta a esquerra. Això com­puta als mer­cats, i Cata­lu­nya no està com­pu­tant cor­rec­ta­ment.
En l’àmbit urbanístic, també tenim mol­tes zones urba­nit­za­des enmig de bos­cos i pine­des. Aquí també s’han de pren­dre deci­si­ons?
S’ha de dir: “Aquí no es pot cons­truir, i si cons­tru­ei­xes t’has d’auto­pro­te­gir.” El que no pot ser és que qui té diners es pugui fer una casa en qual­se­vol lloc però que lla­vors el ser­vei de bom­bers, que és públic i per a tot­hom igual, hagi de pro­te­gir abans la casa que no pas el bosc, que és de tots. Estem cre­ant un sis­tema de deci­si­ons i de ser­vei públic capi­ta­lista. A Valli­rana el 2013 hi va haver un incendi i tots els recur­sos es van cen­trar a sal­var la urba­nit­zació, perquè pri­mer s’han de pro­te­gir per­so­nes, després béns i, per aca­bar, la massa fores­tal, i una senyora va fer una denúncia perquè s’havia dei­xat cre­mar el bosc que era de tots per sal­var les cases d’unes per­so­nes que no havien pres cap mesura d’auto­pro­tecció. Aquest debat està sobre la taula i ens l’hem de pren­dre seri­o­sa­ment.
Hi ha alguna zona espe­ci­al­ment con­flic­tiva en aquest sen­tit?
Hi ha molts llocs a Cata­lu­nya, començant per Bos­cos a Tar­ra­gona, ja que ara, amb la con­tinuïtat de pai­satge, aquesta urba­nit­zació s’ha con­ver­tit en un punt calent i hi podem tenir un pro­blema. Cal gestió, i la gent que viu allà ha d’enten­dre que els bos­cos del vol­tant s’han d’acla­rir. Però quan ho fas hi ha pro­tes­tes veïnals i dels grups eco­lo­gis­tes. Hi ha molt poc conei­xe­ment d’eco­lo­gia fores­tal i molt poca com­prensió fores­tal. Nosal­tres volem que con­tinuï el bosc, però neces­si­tem gestió fores­tal, perquè si no ens arris­quem a per­dre-ho tot per no haver estat capaços de pren­dre deci­si­ons. Hem de madu­rar com a soci­e­tat i no podem creure que tot se solu­ci­o­narà perquè vindrà algú i ens ho arre­glarà. Hi ha pro­ble­mes que s’han de solu­ci­o­nar estruc­tu­ral­ment i que no es poden igno­rar espe­rant que enguany no passi res, i qui dia passa any empeny. El canvi climàtic, en acce­le­rar el clima, fa que les coses vagin més ràpides i es facin més evi­dents, i pel que fa a extinció d’incen­dis, coses que en els anys noranta eren pas­sa­bles ara ja no ho són.
És el que en dieu incen­dis de sisena gene­ració?
Sí, un incendi de sisena gene­ració cor­res­pon bàsica­ment a un incendi que es com­porta d’una manera més ràpida i més intensa del que seria nor­mal pel tipus d’estruc­tura fores­tal que té i pel tipus de mete­o­ro­lo­gia que té, i això és així pel con­text de canvi climàtic que ha pro­vo­cat estrès als bos­cos, que estan més secs i més dèbils del que ho hau­rien d’estar. I per això són incen­dis més peri­llo­sos. La solució és tor­nar a una situ­ació de bosc sa. Això s’acon­se­gui­ria amb més recur­sos i si no s’hi poden des­ti­nar, hem de fer que hi hagi menys arbres perquè es puguin repar­tir els recur­sos que hi ha i viure més bé.
Un incendi de sisena gene­ració neces­sita alguna cosa més que aigua per apa­gar-lo? Em refe­reixo a l’estratègia.
Només el pots apa­gar amb estratègia. Has de pen­sar on l’apa­garàs, has de pre­pa­rar l’esce­nari i has de con­duir l’incendi i con­te­nir-lo. Ja no és una extinció directa. I això implica enten­dre l’incendi, saber el que pots fer, saber el que no vols que faci i anar-ne reduint la inten­si­tat.
El malau­rat incendi d’Horta de Sant Joan del 2009 va sig­ni­fi­car un punt d’inflexió. Què es va apren­dre d’aquell incendi?
Va ser un incendi que en mitja hora va fer un com­por­ta­ment que no es podria pre­veure pel conei­xe­ment que teníem lla­vors; ara tam­poc hi podríem fer res, però a par­tir d’aquest es va veure amb altres incen­dis que hi ha haver a Anda­lu­sia, Galícia, Califòrnia o Por­tu­gal –el 2017, amb molts morts– que hi ha coses que estan can­vi­ant. A patir d’aquí ens ado­nem, mun­di­al­ment, que cal can­viar la manera d’actuar perquè són incen­dis que tenen la capa­ci­tat de can­viar el seu com­por­ta­ment, perquè són capaços de domi­nar l’entorn i de can­viar la mete­o­ro­lo­gia de grans zones. I això vol dir pen­sar dife­rent. A par­tir de lla­vors, can­via l’estratègia, i el que fem és pen­sar què és el que no vols que faci l’incendi i evi­tar qual­se­vol pos­si­bi­li­tat que l’incendi canviï i faci coses dife­rents del que tu espe­res que faci, anar-lo acor­ra­lant perquè no tin­gui capa­ci­tat de reac­ci­o­nar. Tota aquesta manera d’enten­dre els incen­dis arranca a Horta de Sant Joan i s’acaba con­cre­tant el 2017 amb tot el que va pas­sar a Por­tu­gal i Grècia. Els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya vam estar lide­rant aquest procés, que és un procés glo­bal en l’àmbit euro­peu.
El seu conei­xe­ment sobre incen­dis l’ha por­tat a fer con­ferències arreu del món. Hi ha alguna zona del pla­neta que sigui un pol­vorí pre­o­cu­pant?
Tots som un pol­vorí a escala mun­dial. El pro­blema és que els nos­tres bos­cos han de can­viar. Els bos­cos que tenim, tal com els conei­xem, mar­xa­ran i en vin­dran de nous, és un procés de canvi gene­ra­ci­o­nal, i això és el que hem d’enten­dre, que un arbre jove només pot créixer on ara hi ha un arbre vell si aquest mor. Neces­si­tem més conei­xe­ment d’eco­lo­gia fores­tal perquè neces­si­tem enten­dre què està pas­sant. Com a espècie humana no hem de ser un pro­blema, sinó part de la solució, ajun­tant els bos­cos i no inten­tat evi­tar els can­vis. Aquest canvi és a escala glo­bal i no passa res, els bos­cos s’han d’adap­tar al nou clima. El que hauríem de fer és uti­lit­zar cre­a­ti­va­ment el procés de canvi per millo­rar els bos­cos del demà, perquè si no el que tin­drem serà fruit dels fra­cas­sos d’avui.
Si volem que d’aquí a vint-i-cinc anys no se’ns mengi el foc, el pai­satge de Cata­lu­nya ha de can­viar?
Si volem que d’aquí a vint-i-cinc anys hi hagi bos­cos hem de ser capaços de pren­dre deci­si­ons ara, perquè neces­si­tem bos­cos que comen­cin a arre­lar ara amb el nou clima, perquè els bos­cos vells que tenim ara d’aquí a vint-i-cinc anys no podran viure amb el clima que tin­drem i, per tant, no tin­drem bos­cos.
Lla­vors la solució quina és, repo­blar bos­cos?
Ges­ti­o­nar bos­cos i començar a afa­vo­rir el seu procés d’evo­lució, ja sigui obrint forats o ges­ti­o­nant que hi hagi per­tor­ba­ci­ons a través d’herbívors, a través de pla­gues. Neces­si­tem crear un mosaic fores­tal on tin­guem tots tipus d’estruc­tu­res fores­tals dife­rents.
En un país on el 75% dels bos­cos són de pro­pi­e­tat pri­vada, com es ges­ti­ona això?
S’han de pren­dre deci­si­ons polítiques com­ple­xes per fer-ho pos­si­ble. I això vol dir pri­o­rit­zar el país i no pri­o­rit­zar l’asfalt i les ciu­tats. Vol dir pri­o­rit­zar el país perquè aquest asfalt i aques­tes ciu­tats s’aguan­ten si al dar­rere hi ha un país. Si no hi ha un país al dar­rere, aques­tes ciu­tats cau­ran perquè no seran com­pe­ti­ti­ves glo­bal­ment.
El que vostè pro­posa és un canvi de para­digma d’àmbit gene­ral.
Els incen­dis són la febre del pro­blema que tenim. Els bom­bers poden fer abai­xar la febre, però del que es tracta és d’ata­car el que ens està cre­ant aquesta febre, i el virus és l’aban­do­na­ment total del ter­ri­tori i que no tenim una estruc­tura de país. La solució és com­plexa i s’han de pren­dre deci­si­ons en l’aspecte pres­su­pos­tari i polític. La inversió en el sec­tor pri­mari està a baix de tot del con­junt d’inver­si­ons que es fan, i amb això ja veus clar quina és la política de país, que és zero ter­ri­tori. El pagès pot­ser només repre­senta un 2% de la població activa, però pel que fa a segu­re­tat pro­du­eix molt més, perquè un incendi bai­xant per la vall del Llo­bre­gat i cre­mant tots els polígons indus­tri­als des de Mar­to­rell fins a Sant Boi... col·lapsa el país. I si tu tens 90 morts a la Costa Brava, l’estiu següent no hi anirà ningú. I això abans t’ho garan­tia un mosaic agrícola, que no rebia ni un duro de bene­fici ni del sec­tor indus­trial ni del sec­tor turístic. Al pagès només se li reco­neix el pro­ducte agrícola, però també crea segu­re­tat a tota l’estruc­tura del país, i això no li reco­neix ningú.
Hi ha algun país en què ens puguem emmi­ra­llar?
Tots estem al mateix nivell: iden­ti­fi­cant el pro­blema, i no hi ha ningú que hi hagi posat més solu­ci­ons que d’altres. Som molt durs quan diem que Cata­lu­nya va mala­ment, però Cata­lu­nya ha iden­ti­fi­cat el pro­blema i en aquest aspecte anem una mica al davant. No tenim un refe­rent a qui seguir, sinó que l’estem fabri­cant nosal­tres.

uN EXPERT d’àmbit MUNDIAL EN INCENDIS

És el cap de l’àrea del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i és qui decideix l’estratègia d’actuació més adequada quan hi ha un incendi. Marc Castellnou (Tivissa, 1972) és un apassionat de l’ecologia forestal i de la capacitat de resiliència dels boscos davant les pertorbacions naturals. Ha desenvolupat eines d’anàlisi, de simulació i, especialment, de gestió de la resiliència davant el canvi global, i s’ha convertit en un dels principals experts en la lluita contra els incendis, no només a Catalunya sinó arreu del món, on imparteix xerrades sobre els incendis de sisena generació i les estratègies a seguir per prevenir-los i apagar-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor