Entrevista

Roser Corella

Realitzadora audiovisual i directora de documentals

“Estic molt contenta d’autoproduir-me”

Dona valenta, lliure, tossuda, perspicaç, que va estudiar art, però que ha fet del periodisme i els documentals una finestra oberta a un món allunyat de les carreteres principals

ARRISCAT
“Plegant de la televisió vaig deixar una seguretat econòmica, però em compensava la sensació de llibertat”
DISTORSIONS
“La gràcia és que el guió ha d’estar obert, així quan coneixes la realitat pots canviar la idea prèvia que t’havies plantejat”
Va dei­xar una feina a TV3 per fer peri­o­disme inde­pen­dent. Arris­cat?
Vaig tre­ba­llar per al pro­grama Tha­lassa tres o qua­tre anys, però va arri­bar un moment que ja havia après el que havia d’apren­dre i vaig deci­dir que calia can­viar perquè el for­mat de repor­tatge té una certa limi­tació i no et dona massa marge per a la cre­a­ti­vi­tat.
Va estu­diar peri­o­disme?
No, vaig estu­diar art, i la meva arri­bada a la tele­visió va ser un pèl par­ti­cu­lar. Amb tot, amb l’equip de Tha­lassa vaig apren­dre molt: el llen­guatge audi­o­vi­sual, la gramàtica, la nar­ra­tiva, a bus­car temes, a redac­tar un guió... Soc una per­sona inqui­eta, tenia ganes de bus­car una feina més cre­a­tiva, així que em vaig dir a mi mateixa: “Ara ja sé com tocar el piano, ara el que cal és apren­dre i impro­vi­sar.” M’agrada molt inves­ti­gar, tenir temps, inten­tar enten­dre el món, i com que la tele­visió –dos dies per fer un repor­tatge, tres per edi­tar-lo– limita el temps de les notícies, vaig dir que ja n’hi havia prou, que calia ser més inde­pen­dent i deci­dir quant de temps volia dedi­car a expli­car el que m’interes­sava i com ho volia fer.
La seva nar­ra­tiva toca temes com­pli­cats i des­co­ne­guts.
Hi pot haver un tema que se cen­tri en la denúncia de les man­can­ces dels drets soci­als, però també tinc interès per veure com es com­por­ten les soci­e­tats davant deter­mi­nats con­flic­tes, ja sigui per denun­ciar la violència con­tra deter­mi­nats col·lec­tius (dones que con­trac­ten com a cri­a­des però que estan escla­vit­za­des, tre­ba­lla­dors, grups...) com per tenir-ne una visió etnogràfica. Pot­ser els temes que tre­ba­llo són durs, però el que cal és enten­dre’ls i donar-los visi­bi­li­tat.
Els ini­cis deu­rien ser durs?
Més que durs, com­pli­cats. Quan vaig deci­dir anar com a inde­pen­dent, vaig tenir pre­sent que aban­do­nant la tele­visió dei­xava una segu­re­tat econòmica, però que em com­pen­sava la sen­sació de lli­ber­tat. Ara com em trobo? Doncs que cada pro­jecte és dife­rent, que obro por­tes noves, ja sigui en la inves­ti­gació o en el finançament, la qual cosa fa que cada un sigui un repte.
Un repte que l’ha por­tat a Ban­gla­desh, a Albània o al Kir­gui­zis­tan?
Perquè allà hi havia pri­mer la notícia i després la inves­ti­gació. Estic acos­tu­mada a tre­ba­llar sola o amb un equip reduït i segons quin sigui el tema, al final faig de càmera, el guió, els con­tac­tes...
Com­pli­cat?
No cre­gui; si no hi ha pres­su­post, tal com vaig fer a Albània, hi vaig sola. Si hi ha més pos­si­bi­li­tats hi vaig amb una altra per­sona, o sigui que som dos. Hi ha gent que em diu que estic boja, que quan em pre­gunta què faig, jo els con­testo que estic molt con­tenta d’auto­pro­duir-me, que m’agrada tenir el con­trol sobre el resul­tat final. Això no vol dir que sigui contrària a tro­bar pro­duc­tors externs, però sem­pre he tin­gut clar que tot i les com­pli­ca­ci­ons deri­va­des de la recerca de recur­sos econòmics no m’agrada que ningú em digui: “Ho has de fer d’aquesta o de l’altra manera perquè es ven millor.”
Quan va fer Pri­so­ners of Kanun un docu­men­tal que tracta un tipus de mas­clisme a Albània, com van rebre una peri­o­dista sola pre­gun­tant en aque­lla soci­e­tat?
M’acom­pa­nyava un home que em feia de tra­duc­tor. La pri­mera vegada que em va veure em va pre­gun­tar si estava xalada, si sabia que Albània era un món d’homes on tot­hom anava armat. Va ser un preàmbul com­pli­cat, però al final vam fer un bon equip i ens vam enten­dre molt bé a la feina.
I a Ban­gla­desh i el Kir­gui­zis­tan?
Allà hi vam anar dos, el meu com­pany era el càmera i jo feia el so. Crec que una pare­lla és l’equip per­fecte, molt més ope­ra­tiu, ja que si és més nombrós, per exem­ple de cinc per­so­nes, tens menys pos­si­bi­li­tats d’apro­fun­dir.
I els guions?
Sem­pre hi ha un punt de par­tida, després una inves­ti­gació prèvia i una pri­mera idea del que m’agra­da­ria expli­car. És un guió hipotètic, ja que quan estàs sobre el ter­reny sem­pre hi ha sor­pre­ses. Si plan­te­ges un docu­men­tal, mai has d’espe­rar que les res­pos­tes que et donin s’ajus­tin a allò que has redac­tat. La gràcia és que el guió ha d’estar obert, així quan conei­xes la rea­li­tat tu pots can­viar la idea prèvia que t’havies plan­te­jat. El més impor­tant és tenir temps per inves­ti­gar. No s’hi val arri­bar a un país com a pri­vi­le­gi­ada blanca car­re­gada de pre­ju­di­cis i inten­tar que la pel·lícula sigui el resul­tat d’una idea pre­con­ce­buda. S’ha d’enten­dre que molt sovint et tro­bes amb una rea­li­tat dife­rent de la que t’havies ima­gi­nat. Per exem­ple, al Kir­gui­zis­tan.
Què va pas­sar?
El 2011 em van con­vi­dar a pre­sen­tar Home Mac­hine en un fes­ti­val de drets humans al Kir­gui­zis­tan. Jo no en tenia ni idea, del país, però a Goo­gle vaig tro­bar un arti­cle sobre la pràctica del segrest de dones per part dels homes per obli­gar-les a casar-s’hi. Un cop allà vaig pre­gun­tar a una de les orga­nit­za­do­res del fes­ti­val de drets humans si aque­lla pràctica es man­te­nia i em va con­tes­tar que era una tra­dició i que no els pro­vo­cava con­tra­dic­ci­ons. La res­posta em va sor­pren­dre molt. El que jo veia com una cosa nega­tiva, ella ho valo­rava com una pro­posta cul­tu­ral. Era un punt de par­tida. Me’n vaig tor­nar a Berlín i després d’inves­ti­gar el tema un parell d’anys vaig tor­nar al Kir­gui­zis­tan. Pen­sava que em tro­ba­ria dones que denun­ci­a­rien que eren vícti­mes dels segres­tos, que els homes hi esta­rien a favor, però quina va ser la meva sor­presa?, que quan vaig arri­bar allà i vaig començar les entre­vis­tes, les dones tenien com a objec­tiu a la vida casar-se. Deien que t’acos­tu­ma­ves al marit i que la feli­ci­tat arri­bava amb els fills. Vaig arri­bar a la con­clusió que m’ho havia de replan­te­jar tot. La mei­tat de les dones em deien que esta­ven a favor del segrest i la mei­tat dels homes, en con­tra. Al final, el docu­men­tal, que vaig bate­jar amb el nom de Grab and run (‘Pren i corre’) no va defen­sar la pràctica, sinó que va plan­te­jar el con­flicte al si d’una soci­e­tat que ve de la Unió Soviètica i que vol recu­pe­rar la iden­ti­tat cul­tu­ral del Kir­gui­zis­tan. per això tor­nen als dies que eren nòmades i segres­ta­ven les noies per aju­dar-les a esca­par de la família. Avui hi ha una dis­torsió, ja que en la tran­sició per recu­pe­rar la iden­ti­tat han deci­dit que era millor man­te­nir una pràctica que els iden­ti­fica cul­tu­ral­ment que no seguir amb l’herència soviètica. Aquí és on sor­geix el debat de veri­tat i la pre­gunta: aquesta pràctica és un crim o una part de la seva iden­ti­tat cul­tu­ral?
Es pot con­si­de­rar iden­ti­tat l’explo­tació escla­vista que patei­xen les cri­a­des estran­ge­res al Líban i que ha retra­tat a la pel·lícula Room wit­hout a view?
Les dones migrants al Líban estan con­trac­ta­des amb un sis­tema que es diu kafala, és a dir tutela. Les famílies les con­tac­ten a través d’una agència a la qual paguen molts diners, i con­si­de­ren que pas­sen a ser de la seva pro­pi­e­tat. Això com­porta que les cri­a­des, que hi arri­ben enga­nya­des, no tin­guin drets labo­rals, ja que la llei no les con­si­dera tre­ba­lla­do­res, sinó una part més de la casa, la qual cosa com­porta que com que la feina es fa a l’espai pri­vat, les famílies en fan el que volen: abús, explo­tació...
Va ser com­pli­cat entrar a les llars?
Aquest és el docu­men­tal més com­pli­cat de tots els que he fet. Vaig començar a entre­vis­tar dones a Ban­gla­desch, que havien tor­nat del Líban i que expli­ca­ven que no els dona­ven men­jar, que les feien dor­mir al balcó o al terra de la cuina, i vaig començar a inves­ti­gar. El procés es va allar­gar cinc anys en què vaig fer molts viat­ges d’anada i tor­nada, i final­ment em vaig poder gua­nyar la con­fiança d’algu­nes famílies i agru­pa­ci­ons. La guerra encara és molt pre­sent a la men­ta­li­tat dels liba­ne­sos i són molt des­con­fi­ats, però ho vam tirar enda­vant.
Ha gua­nyat molts pre­mis. És amant dels fes­ti­vals?
Tinc una com­pa­nya, l’Anna Català, amb qui el 2016 vam fun­dar una pro­duc­tora de cinema inde­pen­dent, Moving Moun­tains Films, amb seu a Berlín i a través de la qual fem els tràmits. Tenim la teo­ria que com més fes­ti­vals, millor, així que no només con­cor­rem als grans, sinó que ens agrada anar a tot arreu, ja que al final tens més visi­bi­li­tat. Room wit­hout a View la vam estre­nar l’any pas­sat en línia (la crisi manava), però va ser una mica frus­trant, perquè a mi el que m’agrada és estre­nar amb públic, poder tenir una con­versa amb el públic. M’agrada perquè sento que com­par­teixo la feina que he fet. Soc molt cons­ci­ent que la meva feina no va enfo­cada a can­viar el món, sinó que sim­ple­ment obro una fines­tra i dic al públic: “Mireu això és el que jo veig que hi ha.”

INDEPENDENT

Nascuda a Barcelona és realitzadora audiovisual i directora de documentals, actualment establerta a Berlín. Va començar la seva carrera com a videoperiodista per a la televisió catalana,(programes Paral·lel 40, Thalassa), però el seu interès per les històries humanes darrera els problemes globals la va moure a començar a auto-produir els seus projectes i desenvolupar una visió personal dins el gènere documental. Pel.lícules, Machine man (2011), Prisoners del Kanun (2014), Grab and run (2017), i Room Without a View (2020)s’han mostrat arreu del món, recollint premis tals com el Best film a Reykjavik Film Festival (2017),la Biznaga de Plata de Málaga (2018) o el Best Feature Documentary a Toronto Arthouse Film Festival (2018).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor