Entrevista

FERMÍ RUBIRALTA

HISTORIADOR

“La repressió fa que Estat Català no es creï fins al 1922”

Fa anys que va començar a recuperar la història de l’independentisme català a través dels principals protagonistes i partits. El seu darrer llibre, ‘Estat Català sota el franquisme (1939-1968)’ ressegueix una part d’aquesta història

Editorial: Base Any: 2021 Estat Català sota el franquisme (1939-1968)
Editorial: Txalaparta Any: 2020 Historia del independentismo político catalán
Orígens i desenvolupament del PSAN (1969-1974) Editorial: Edicions de la Magrana Any: 1988
El 1922 és una data rela­ti­va­ment tar­dana per a un pri­mer par­tit inde­pen­den­tista, sobre­tot si la com­pa­rem amb altres movi­ments sem­blants, com ara l’irlandès. Com s’explica aquest retard?
Els cor­rents inde­pen­den­tis­tes ja comen­cen a sor­gir a començaments del segle XX i sem­bla que la lògica diu que si t’orga­nit­zes política­ment el pri­mer que has de fer és crear un par­tit polític, no necessària­ment des d’un punt de vista elec­to­ral, com els que dar­re­ra­ment s’esti­len. Això no es pro­du­eix fins al 1922, quan ja fa bas­tants anys que és en la brega política. Quan surt Estat Català, el sis­tema polític del país està en trans­for­mació i han sor­git dife­rents pro­pos­tes ideològiques. La Lliga Regi­o­na­lista, que es funda el 1901, és el pri­mer, però després tenim el Cen­tre Naci­o­na­lista Repu­blicà (CNR), el 1906, i altres intents per part dels repu­bli­cans cata­la­nis­tes.
Hi ha alguna altra expli­cació?
Hi ha un altre fac­tor que ens ajuda a enten­dre aquest “retard” i que fins ara se’ns havia esca­pat, i és la repressió. La pri­mera enti­tat que té un per­fil de cata­la­nisme radi­cal, que encara no es pot dir que sigui específica­ment inde­pen­den­tista, és La Reixa, que apa­reix el 1901 després dels inci­dents de l’11 de setem­bre i que és una enti­tat emi­nent­ment anti­re­pres­siva. Em sem­bla molt sig­ni­fi­ca­tiu que la pri­mera enti­tat inde­pen­den­tista tin­gui aquest caire. Però és que, a més, quan vaig estu­diar el Grop Naci­o­na­lista Radi­cal, fun­dat a Cuba el 1908 i Fora Gri­llons! (con­si­de­rada la pri­mera publi­cació inde­pen­den­tista), em vaig tro­bar que el direc­tor d’aquesta dar­rera publi­cació era una per­sona, Josep Lla­mosí i Deu, que havia hagut de mar­xar del Prin­ci­pat per la repressió. De fet, les pri­me­res expres­si­ons de “visca la inde­pendència de Cata­lu­nya!” sur­ten a San­ti­ago de Cuba i no pas a Bar­ce­lona o en qual­se­vol altra ciu­tat del país. Sobre­tot a par­tir de la llei de juris­dic­ci­ons del 1906, que deixa en mans de l’exèrcit qual­se­vol ofensa o atac a la uni­tat de la pàtria, hi ha una repressió cru­enta, que a més, es deixa en mans de la justícia mili­tar. El cas para­digmàtic és de Josep Maria Folch i Tor­res, que ha d’estar tres anys a l’exili a França per un arti­cle que surt a La Tra­lla abans fins i tot que s’aprovi la llei de juris­dic­ci­ons. Molta gent, com ara Folch i Tor­res i Lla­mosí, es veu obli­gada a mar­xar a l’exili. Per la força de la repressió, aquest movi­ment s’ha d’expres­sar a l’exte­rior o bé en la clan­des­ti­ni­tat.
En aquest esce­nari, què repre­senta la fun­dació d’Estat Català el 8 de juliol del 1922?
S’ha de situar en el con­text del final de la Pri­mera Guerra Mun­dial (1914-1918), quan els gru­pets naci­o­na­lis­tes que estan dins la Unió Cata­la­nista i molt influïts pel doc­tor Martí i Julià, van tro­bant el seu espai propi. A banda de la Revo­lució Russa o de l’impe­ri­a­lisme, també és una “guerra de les naci­ons”, com diria Antoni Rovira i Vir­gili, en què es revol­ten els pobles petits. Tenim tant la rei­vin­di­cació de l’auto­de­ter­mi­nació de Lenin com sobre­tot els famo­sos punts del pre­si­dent dels Estats Units, Tho­mas Woo­drow Wil­son. En aquest con­text, fra­cassa el pro­jecte de Martí i Julià dins la Unió Cata­la­nista, i els joves radi­cals ultra­na­ci­o­na­lis­tes diri­gits per Daniel Car­dona es tro­ben orfes.
I què fan?
Doncs mirar cap al prin­ci­pal refe­rent inter­na­ci­o­nal en aquell moment, Irlanda, que ha tin­gut la Pas­qua del 1916. I tro­ben un refe­rent molt millor que no pas a les Fili­pi­nes o a Cuba, per exem­ple. També cal tenir en compte el fracàs de la pri­mera cam­pa­nya auto­no­mista i la crisi de la Lliga Regi­o­na­lista, que s’ha tret la careta des d’un punt de vista social i naci­o­nal i ha donat suport al règim de la Res­tau­ració, mal­grat la seva ago­nia. El cas més simbòlic d’aquesta evo­lució del cata­la­nisme cap al naci­o­na­lisme radi­cal és el de Fran­cesc Macià, que es con­ver­teix en la veu de tots aquests grups. Hi ha un moment molt impor­tant, que és la Con­ferència Naci­o­nal Cata­lana que con­vo­quen entre el 5 i el 6 de juny del 1922 alguns dis­si­dents de la Lliga Regi­o­na­lista i en la qual es rebutja expres­sa­ment una esmena de Macià en què es defensa l’estat català com a objec­tiu de la nova for­mació. Tres anys abans, el dipu­tat de les Bor­ges ja havia creat la Fede­ració Democràtica Naci­o­na­lista (FDN), que tirava més per la via elec­to­ral que no pas per la irlan­desa. Després del fracàs de la Con­ferència Naci­o­nal Cata­lana, con­cre­ta­ment el 8 de juliol, Macià anun­cia públi­ca­ment que es va cap a la con­for­mació d’un gran front que serà Estat Català.
És real­ment el moment fun­da­ci­o­nal?
Esta­tuts, com a tals, no n’he tro­bat, i el que es pot con­si­de­rar com el tret de sor­tida de la nova for­mació és el pri­mer número de la publi­cació L’Estat Català, el 15 de novem­bre. De facto, estava diri­gida per Daniel Car­dona, però el que apa­rei­xia a la capçalera era Fran­cesc Macià, que en aquell moment era dipu­tat a les corts. Molt pro­ba­ble­ment, era una mesura per elu­dir la repressió de les auto­ri­tats espa­nyo­les.
També és en aquest moment que surt un ele­ment icònic impor­tant com és la ban­dera este­lada...
Al meu enten­dre, més que un impuls és un senyal, un símptoma molt clar que aquest grup es va orga­nit­zant i va tra­ient el cap, la qual cosa fa que es comenci a pen­sar en una sim­bo­lo­gia pròpia, que iden­ti­fi­qui el movi­ment. Tot i això, des del pri­mer moment dei­xen molt clar que quan s’asso­leixi la inde­pendència, la ban­dera ofi­cial serà la senyera.
En aquells moments, els matei­xos “inde­pen­den­tis­tes” s’ano­me­na­ven “sepa­ra­tis­tes”. Per quin motiu?
Lle­gint coses he com­pro­vat, per posar un paral·lelisme, que el terme femi­nista sor­geix de la mateixa manera. És el terme des­pec­tiu que uti­lit­zava la premsa mas­clista per refe­rir-se al movi­ment de les sufra­gis­tes. Què passa amb el sepa­ra­tisme? El nom d’inde­pendència és un tema tabú a Cata­lu­nya. L’any 1922, per exem­ple, el direc­tor del por­ta­veu de La Falç ha de mar­xar a l’exili perquè escriu: “Visca la inde­pendència de Cata­lu­nya.” D’aquesta manera, quan hom s’ha de refe­rir exte­ri­or­ment a aquest movi­ment es fa ser­vir el mateix nom que uti­lit­zen els ene­mics polítics, que és el de sepa­ra­tisme. Tot i això, hi ha gent com Daniel Car­dona o d’altres que no el fan ser­vir. En tot cas, el terme sepa­ra­tista surt en aquest con­text de repressió. És l’únic que es per­met uti­lit­zar. De fet, es popu­la­ritza tant que fins pràcti­ca­ment els anys qua­ranta o cin­quanta no es gene­ra­litza el terme inde­pen­den­tista. Jo diria que d’una manera for­mal no ho fa fins als anys sei­xanta, quan el Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya diu clara­ment als seus esta­tuts que ells són inde­pen­den­tis­tes. Hi ha una nova gene­ració que oblida pro­gres­si­va­ment el nom de sepa­ra­tisme perquè veu les man­can­ces que té.
A banda de la defensa de la inde­pendència, quins eren els prin­ci­pals postu­lats d’Estat Català?
Fona­men­tal­ment són dos. D’una banda, l’acos­ta­ment a aque­lles opci­ons polítiques i soci­als més pro­gres­sis­tes. I, de l’altra, la tendència a no limi­tar la rei­vin­di­cació al marc del Prin­ci­pat, sinó ampliar-la als Països Cata­lans, un con­cepte que ja apa­reix el 1886 en un arti­cle publi­cat a L’Arch de Sant Martí. Els esta­tuts de la Fede­ració Democràtica Naci­o­na­lista, cre­ada tres anys abans d’Estat Català, ja s’hi refe­rei­xen. També torna a aparèixer el text de la Cons­ti­tució de l’Havana. El tema social també és molt evi­dent. En un dels actes de pre­sen­tació del Dic­ci­o­nari biogràfic d’Estat Català, Josep-Lluís Carod-Rovira des­ta­cava, amb molt d’encert, que la Cons­ti­tució de l’Havana tenia un afe­git que no apa­reix en altres tex­tos sem­blants i que venia a dir que en la qüestió social s’ani­ria adap­tant a tots els avenços soci­als que s’anes­sin plan­te­jant con­forme el pas del temps. De fet, aquesta vocació social és molt comuna a tot el cata­la­nisme. La meva teo­ria és que això també té a veure amb el fet que l’altre naci­o­na­lisme, l’espa­nyol, fa jus­ta­ment el con­trari i s’emmi­ra­lla en l’ultra­con­ser­va­do­risme.
I en el cas con­cret d’Estat Català aquesta vocació també s’observa?
En aquest cas encara més, perquè no només s’oposa al naci­o­na­lisme espa­nyol, sinó que sor­geix com a reacció al cata­la­nisme con­ser­va­dor de la Lliga Regi­o­na­lista. I això fa que subrat­lli molt les diferències en aquesta temàtica.
Un altre ele­ment carac­terístic del sepa­ra­tisme d’aquells anys, en l’àmbit estratègic, és l’aposta per la via insur­rec­ci­o­nal. Un fet que xoca des de la pers­pec­tiva actual. Per quin motiu?
Un dels pro­ble­mes que com­porta el fet d’haver nas­cut en un ambi­ent de repressió és que durant molt de temps l’inde­pen­den­tisme és una força clan­des­tina. Això deixa poc marge a altres opci­ons, sobre­tot quan hi ha el mirall irlandès i quan ens tro­bem en un moment de violència política. La meva tesi és que el gran pro­blema de l’inde­pen­den­tisme català és que fins pràcti­ca­ment els dar­rers trenta o qua­ranta anys s’ha dedi­cat més a inten­tar el tren­ca­ment amb l’Estat espa­nyol que no pas a fer peda­go­gia oberta en la soci­e­tat cata­lana dels avan­tat­ges de la inde­pendència. Sota la dic­ta­dura de Primo de Rivera (1923-1930) aquest plan­te­ja­ment no es podia fer. Sota la de Franco (1939-1975), tam­poc. El mis­satge inde­pen­den­tista no es podia expli­car de tu a tu, ober­ta­ment, a la soci­e­tat cata­lana com altres plan­te­ja­ments ideològics. En el cas de l’inde­pen­den­tisme l’han reti­rat a les cata­cum­bes. Per això mateix Estat Català tri­omfa durant la dic­ta­dura de Primo de Rivera. En aquell moment es con­ver­teix en la força política més impor­tant de l’opo­sició, i no només al Prin­ci­pat. Si no hagués estat així, Fran­cesc Macià no hau­ria estat el cap indis­cu­ti­ble d’ERC. I per què té aquest paper Estat Català? Doncs perquè té inse­rit aquest ADN resis­ten­ci­a­lista de l’inde­pen­den­tisme.
Aquest pes és el que explica que Estat Català par­ti­cipi en el Pacte de Sant Sebastià jun­ta­ment amb els repu­bli­cans espa­nyols per tal d’ender­ro­car la monar­quia?
Aquí hi ha dos fac­tors que cal des­ta­car. Pri­mer, que en l’àmbit inte­rior la direcció del par­tit cau en mans de Jaume Aigua­der, mili­tant de la Unió Soci­a­lista i que té poc a veure amb Daniel Car­dona, que ja ha mar­xat per dis­crepàncies amb Fran­cesc Macià. L’altre fac­tor que cal tenir en compte és el pos­si­bi­lisme de Macià, que torna d’Amèrica després d’haver fun­dat el Par­tit Sepa­ra­tista Revo­lu­ci­o­nari Català. Però quan torna a Europa i com­prova que la dic­ta­dura mili­tar comença a fer aigües comença a ten­dir cap a una sor­tida més pos­si­bi­lista. Els repu­bli­cans cata­la­nis­tes també s’ado­nen que Macià pot ser la figura que encapçali un pro­jecte d’uni­fi­cació. I Macià, al seu torn, veu que el sec­tor sepa­ra­tista és molt reduït. És per això que signa el Pacte de Sant Sebastià amb alguns dels seus antics ali­ats polítics.
De tota manera, el camí des d’ales­ho­res no ha estat gens sen­zill?
Les grans patums de l’inde­pen­den­tisme com ara Balles­ter, Car­dona i Batista i Roca s’ado­nen que per cons­truir la inde­pendència cal un procés de rena­ci­o­na­lit­zació del país, de crei­xe­ment de la consciència naci­o­nal. D’alguna manera és el que s’ha produït entre el 1980 i el 2010, durant el període auto­no­mista. El país estava molt verd per tirar enda­vant un pro­jecte inde­pen­den­tista. Això explica, cent anys enrere, la par­ti­ci­pació en el Pacte de Sant Sebastià, en la fun­dació d’ERC i el 14 d’abril.
Quin sig­ni­fi­cat té la fun­dació d’Estat Català ara fa cent anys? Què repre­senta?
Evi­dent­ment, les diferències amb el sobi­ra­nisme actual són molt remar­ca­bles, però la fun­dació d’Estat Català ens ajuda a enten­dre que l’aposta per la inde­pendència no és qüestió de qua­tre dies ni sor­geix només com a reacció a la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. Tots aquells pri­mers llui­ta­dors que de manera altru­ista es van lliu­rar a la causa, com ara Daniel Car­dona i molts d’altres, tenien molt clar que si es vol sub­sis­tir com a nació cata­lana no es pot fer en el marc d’un pro­jecte d’àmbit esta­tal, sinó que la solució és la inde­pendència. Aquesta gent ja ho va veure fa més de cent anys.

RESSEGUINT EL FIL ROIG

Fermí Rubiralta i Casas (l’Hospitalet de Llobregat, 1959) va dedicar la tesina a la història del PSAN, una de les organitzacions icòniques de l’esquerra independentista (Edicions de la Magrana, 1988). En aquell moment es va adonar que aquesta temàtica era “un erm, només amb estudis hagiogràfics de la militància i poca cosa més”. Des d’aleshores ha intentat anar tancant forats, si bé destaca els que queden per cobrir, sobretot en l’àmbit local. Ha dedicat biografies a Joan Cornudella, Daniel Cardona, Miquel Badia i Joaquim Juanola. El 2004 va publicar una primera síntesi (Pagès Editors), però darrerament l’ha traduït al castellà i l’ha ampliat per incorporar l’escenari de l’1 d’octubre (Txalaparta, 2020). També és l’autor de Breu història de l’independentisme dins la col·lecció “DivÈrsia.cat”, dirigida per Josep-Lluís Carod Rovira i publicada per Pagès Editors (2020). Actualment treballa en una biografia dedicada a Josep Dencàs, dirigent independentista i conseller de Governació i Sanitat i Assistència Social de la Generalitat, una tasca de dos anys que espera enllestir a finals d’aquest 2022.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor