Entrevista

ANNA BARDOLET

Responsable tècnica de LaCoordi

“Saber que hi ha alternatives és empoderador”

Amb la covid, les multinacionals van deixar de pagar als països productors roba que ja havien fabricat. Una mostra més de les violacions de drets del model convencional

CANVI DE MODEL
“Les economies transformadores són les que prioritzen les persones, com el comerç just o l’economia solidària”
CAMPANYES
“Volem recollir 1 milió de firmes perquè la Unió Europea faci una llei que garanteixi sous dignes en tota la cadena de producció tèxtil”
Con­su­mir és un acte polític?
Sí. Avui dia les mul­ti­na­ci­o­nals tenen molt de poder, però els ciu­ta­dans, també, perquè amb cada petita decisió que pre­nem podem dir quin tipus de món i de soci­e­tat volem.
Els con­su­mi­dors tenim més força de la que ens pen­sem?
Els grans cul­pa­bles són les mul­ti­na­ci­o­nals i la seva vul­ne­ració sis­temàtica de drets. Tot i això, podem fer coses indi­vi­du­al­ment, tot i que tin­drem el poder si ens ajun­tem i ho fem de forma col·lec­tiva. Agru­pant-nos, fent-nos volun­ta­ris, acti­vis­tes... No és una sola cosa: reci­clant no can­vi­a­rem el món, però la suma de peti­tes acci­ons és impor­tant. Pen­sar que no podem fer res manté l’sta­tus quo. Totes les peti­tes deci­si­ons que pren­guem tin­dran un impacte. L’impacte pot ser local, però a nosal­tres ens interessa molt el glo­bal.
En quin sen­tit?
De vega­des ens pre­gun­tem com pot ser que el cafè que pre­nem per esmor­zar tin­gui un impacte als països del sud. Doncs sí, i tot va sumant. Durant la covid es va reduir el con­sum de roba perquè la gent no sor­tia a pas­se­jar i les mul­ti­na­ci­o­nals van deci­dir no pagar les peces que ja havien encar­re­gat per a les seves noves tem­po­ra­des. Milers de per­so­nes del sud es van que­dar sense el seu salari, que ja és molt just, tot i haver fet la feina. La crisi sanitària ha fet encara més evi­dent aques­tes grans vul­ne­ra­ci­ons de drets i com de poc impor­ten les per­so­nes a les grans mul­ti­na­ci­o­nals.
Què són les eco­no­mies trans­for­ma­do­res?

Són les que posen al cen­tre les per­so­nes. I aquí entra­ria el comerç just, però també l’eco­no­mia social i solidària i les finan­ces ètiques. Tots inten­tem mos­trar a la gent que hi ha mol­tes opci­ons, perquè cada dia rebem mil inputs nega­tius i estem con­vençuts que saber que hi ha alter­na­ti­ves és molt empo­de­ra­dor.

En moda sos­te­ni­ble es parla molt dels proveïdors i de la fabri­cació de pro­xi­mi­tat. El tèxtil de comerç just és sos­te­ni­ble?
Quan par­lem del CO2 gene­rat per haver trans­por­tat en vai­xell una peça de roba hem de tenir en compte que com que ocu­pen i pesen poc, el seu impacte és petit. El comerç just és sos­te­ni­ble perquè el gran pro­blema en la cadena de pro­ducció és que hi ha molts impac­tes ambi­en­tals en dife­rents eta­pes del procés, com ara l’ús del cotó, dels tints per tenyir la roba... El comerç just és una alter­na­tiva de roba sos­te­ni­ble perquè entre mol­tes altres coses cer­ti­fica que no s’ha fet amb mà d’obra esclava o infan­til, que no s’han uti­lit­zat pes­ti­ci­des i que s’ha ela­bo­rat en peti­tes pro­duc­ci­ons, en coo­pe­ra­ti­ves i no en grans lati­fun­dis.
Con­su­mir menys però millor és la clau?
Total­ment, per això tot i que defen­sem el comerç just, per a nosal­tres és bàsic abai­xar el nivell de con­sum. Per això par­lem de reu­ti­lit­zació, roba de segona mà, mer­cats d’inter­canvi... De fet, en el cas del tèxtil no par­lem de moda, sinó de roba, perquè moda ja implica can­vis de tem­po­rada, anar sem­pre a l’última... La roba hau­ria de ser sim­ple­ment un bé bàsic que ens per­met ves­tir-nos.
El preu és una bar­rera d’accés?
Hem de mirar de no cul­pa­bi­lit­zar les per­so­nes. És evi­dent que no tot­hom es pot com­prar cinc jer­seis a 70 euros, però és que no estem dient això, sinó que con­vi­dem a repen­sar el nos­tre con­sum. Per això posem l’èmfasi a reu­ti­lit­zar, reci­clar, anar a mer­cats d’inter­canvi... A més, quan com­prem hem de tenir clar quanta roba neces­si­tem, quants usos li donem i quant de temps dura. El model de com­prar i com­prar i apos­tar per la roba d’un sol ús no és sos­te­ni­ble perquè s’està cre­mant un camió d’escom­bra­ries de rebuig de tèxtil cada segon. I a sobre ja no és que imperi el model fast fas­hion, sinó que ha arri­bat l’ultra­fast fas­hion, amb mul­ti­na­ci­o­nals xine­ses com Shein, que ja ni pots comp­tar el nom­bre de tem­po­ra­des que tre­uen.
Pre­ci­sa­ment la UE diu que legis­larà per posar fi a la roba d’un sol ús men­tre per­met la pro­li­fe­ració de mar­ques com Shein. Hipo­cre­sia?
Les mul­ti­na­ci­o­nals tenen molt poder, és una indústria que mou bili­ons. En l’àmbit euro­peu i esta­tal s’està inten­tant que les empre­ses hagin d’iden­ti­fi­car els seus ris­cos de vul­ne­ració de drets i posar-hi remei, però és com­pli­cat. A Cata­lu­nya es veu amb la llei de com­pra pública del 2018. Intro­du­eix la pos­si­bi­li­tat de fixar cri­te­ris ètics en la com­pra publica, però a la pràctica hi ha mol­tes reticències. Cre­iem que el comerç just és un segell garan­tit i s’està veient com es va incor­po­rant. Per exem­ple, Parcs i Jar­dins de Bar­ce­lona ha incor­po­rat aquest cri­teri, i el tèxtil dels seus uni­for­mes serà de comerç just. És un pri­mer pas, però hi ha països que estan més avançats.
Quins són?
El Regne Unit té la llei d’escla­vi­tud moderna, que obliga les empre­ses a dir quan­tes pas­ses hi ha en la seva cadena de pro­ducció per garan­tir que en cap estadi hi hagi mà d’obra explo­tada. França també té una llei interes­sant... Aquí està cos­tant.
Anem tard.
És com el plàstic. Fa anys que sabíem que era dolent i es va tri­gar molts anys a pro­hi­bir-lo i fins i tot hi ha qui no com­pleix les nor­ma­ti­ves. Crec que s’ha d’avançar en el camp legis­la­tiu perquè les lleis són impor­tants, però els con­su­mi­dors també ho som. Hem de dei­xar de con­su­mir samar­re­tes a 2 euros perquè sabem que no és sos­te­ni­ble i que estan fetes amb mà d’obra esclava.
Les alter­na­ti­ves de con­sum són prou visi­bles?
Hi ha mol­tes opci­ons, i cada cop més. Hi ha ini­ci­a­ti­ves de mapat­ges com Pam a pam, de la Xarxa d’Eco­no­mia Solidària, la XES. El mapa et ser­veix per veure empre­ses o enti­tats que tre­ba­llen dins l’eco­no­mia social i solidària. Cada cop s’estan fent més ini­ci­a­ti­ves d’aquest tipus. En tèxtil, nosal­tres estem inten­tant fer un mapa genèric, no tant amb empre­ses con­cre­tes, sinó amb con­cep­tes alter­na­tius de con­sum, fins i tot el de donar la roba als amics. La visió serà holística i, per exem­ple, des­ta­ca­rem la idea de tor­nar al barri. Hi ha boti­gues de tota la vida com els sas­tres o les cos­tu­re­res. Ens n’hem obli­dat, i això també és roba sos­te­ni­ble.
Qui­nes altres cam­pa­nyes teniu en marxa, en el camp tèxtil?
L’any pas­sat vam fer la de Les vides que ves­tim. Intentàvem mos­trar les vul­ne­ra­ci­ons en els dife­rents esta­dis de pro­ducció d’una peça de roba i també des­tacàvem les alter­na­ti­ves. Ara estem col·labo­rant amb la cam­pa­nya Good clot­hes fair pay (‘roba de qua­li­tat, salari just’). L’objec­tiu és reco­llir 1 milió de fir­mes perquè la Unió Euro­pea faci una llei que garan­teixi sous dig­nes en tota la cadena de pro­ducció.
Ser­vei­xen, les cam­pa­nyes de cons­ci­en­ci­ació?
Una de les pri­me­res es va fer fa qua­ranta anys con­tra Nike i va ser impor­tant veure com sí que tenen un impacte. Des­ta­ca­ria també la de Gre­en­pe­ace con­tra els químics dels pro­ces­sos de tint. I H&M i Decath­lon han hagut de pagar 900.000 euros a Holanda i no podran fer ser­vir la paraula sos­te­ni­ble perquè el que deien les seves eti­que­tes era men­tida. Tot va sumant.
El pro­blema és que en el tèxtil hi ha massa segells?
És fàcil cer­ti­fi­car el cotó, però no tot el procés pro­duc­tiu del tèxtil. En cacau i cafè, on també hi ha mol­tes vul­ne­ra­ci­ons de drets, sí que hi ha uns pocs segells que sabem que fun­ci­o­nen molt bé.
La Costa d’Ivori i Ghana van inten­tar fixar un sobre­preu per tona de cacau a les mul­ti­na­ci­o­nals i es van haver de fer enrere. Què va pas­sar?
Van ser els governs dels dos països els que van deci­dir la mesura, perquè molta gent depe­nia d’aquest con­reu i vivien en l’abso­luta misèria, però les grans com­pa­nyies van tirar d’estoc o van com­prar a altres països, així que van haver de recu­lar. Això demos­tra la vul­ne­ra­bi­li­tat dels països del sud i els grans poders que els domi­nen.

DRETS HUMANS

Llicenciada en relacions internacionals, Anna Bardolet té un màster en Violència, Conflicte i Cooperació de l’School of Oriental and African Studies de Londres i un màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. Ha treballat com a investigadora amb migracions i refugi i com a gestora de projectes al Centre d’Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona, el CIDOB. Fa anys que treballa per promoure els drets humans i denunciar les injustícies del sistema econòmic i polític actual. És responsable tècnica de LaCoordi, cooperativa de segon grau formada per la XES, FETS, Oxfam, Alternativa3 i SETEMCat, que treballa per enfortir el comerç just, l’economia solidària i les finances ètiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor