Entrevista

JORDI ARRUFAT

POLITÒLEG I AUTOR DEL LLIBRE ‘LA VIA BÀLTICA’

“L’amenaça russa ha despertat l’esperit de la Via Bàltica”

Va recórrer a peu el trajecte de la Via Bàltica, que va obrir les portes a les independències d’Estònia, Letònia i Lituània. El resultat és la crònica d’una història d’èxit

la via bàltica Editorial: Saldonar Pàgines: 306 Preu: 19 euros
MEMÒRIA DE LA VIA
“La gent no té gaires records de la Via Bàltica. En general, no hi ha una transmissió generacional d’aquella fita col·lectiva”
EL PES DEL CONTEXT
“Una idea central que vull transmetre al llibre és que la independència no va arribar només perquè es van agafar les mans i es van posar a cantar cançons corals”
El lli­bre neix d’una situ­ació per­so­nal que va viure el 2018, quan el van fer fora del Diplo­cat, però quins motius con­crets el van empènyer a fer-lo?
Bàsica­ment, dos. D’una banda, volia millo­rar el conei­xe­ment de Cata­lu­nya allà i, de l’altra, perquè aquí hi ha molt des­co­nei­xe­ment de la rea­li­tat dels països bàltics. És amb aquest espe­rit que em poso a cami­nar. També, tal com comento al lli­bre, perquè hi ha dues per­so­nes impor­tants que em donen un cop de mà: l’un és l’Ülo Laa­noja, un estonià que va orga­nit­zar par­ci­al­ment la Via Bàltica el 1989, i l’altre és l’Otto Ozols, un escrip­tor letó que va fer la Via Cata­lana l’any 2016.
Com va anar el procés per cap­tar els tes­ti­mo­nis? Es tracta de tro­ba­des casu­als, d’una cosa plan­ti­fi­cada o mei­tat i mei­tat?
Cal dir dues coses impor­tants. La pri­mera és que por­tava qua­tre anys viat­jant a la zona per feina. A més a més, la meva pare­lla és litu­ana. Ja sabia que hi havia una Via Bàltica mar­cada i que es podia seguir. El que passa és que el 99% de la gent la fa en cotxe i jo vaig deci­dir fer-la a peu. Conei­xia sobre­tot les capi­tals i algu­nes zones con­cre­tes, però l’ajuda que et poden donar és limi­tada. En dar­rer terme estava sol i va ser a mesura que anava cami­nant que se’m va ocórrer entre­vis­tar i par­lar amb gent que hagués par­ti­ci­pat en la Via o que sen­zi­lla­ment tingués alguna cosa a dir-me del que va pas­sar fa trenta anys o de com veuen l’evo­lució dels seus països des d’ales­ho­res.
Quin ras­tre va tro­bar-ne?
Hi ha uns panells infor­ma­tius a les tres repúbli­ques. A Estònia, a més, van mar­car la ruta amb grans pedres, cosa molt meritòria si tenim en compte que és un país pla sense faci­li­tats per tro­bar pedres. A Letònia no vaig tro­bar cap marca, més enllà dels panells. I a Lituània, que té una forta tra­dició catòlica, el tra­jecte està mar­cat amb creus que, a més a més, donen compte dels pobles ori­gi­na­ris i de les per­so­nes que hi havien par­ti­ci­pat. A banda d’això, a les fron­te­res entre els tres països hi han posat monu­ments, però són molt recents.
Hi ha alguna diferència entre els tres països res­pecte al record d’aque­lla fita?
No gai­res. De fet, hi ha un ele­ment comú, i és que la gent no té gai­res records de la Via. No hi ha una trans­missió gene­ra­ci­o­nal, en ter­mes gene­rals. Havia de fer l’esforç de bus­car gent, tru­car a les bibli­o­te­ques, als ajun­ta­ments o a la premsa local i dema­nar-los si em podien aju­dar a tro­bar par­ti­ci­pants. Els records exis­tei­xen, però són molt con­crets, de la gent de més de 40 anys.
Al lli­bre parla d’una certa trans­missió gene­ra­ci­o­nal, de per­so­nes que van viure la Via i que l’expli­quen als més joves...
La gent d’una certa edat es lamen­tava de la pèrdua d’aquest espe­rit col·lec­tiu que va per­me­tre fer la Via Bàltica. Un jove que vaig entre­vis­tar a Tallinn, la capi­tal d’Estònia, em deia que ara no hi havia espe­rit comu­ni­tari i que la gent que no estava con­tenta de com anava el país emi­grava als països escan­di­naus. Hem de tenir en compte que fins a la invasió russa d’Ucraïna, els països bàltics eren els que tenien el major crei­xe­ment econòmic de l’euro­zona, amb un gran esforç per digi­ta­lit­zar-se. Al lli­bre no amago els pro­ble­mes que tenen, però la seva història recent està carac­te­rit­zada per l’èxit.
Un dels mis­sat­ges del lli­bre és la idea de man­te­nir la valen­tia que va carac­te­rit­zar la Via Bàltica, pre­ci­sa­ment en un moment en què torna a rebro­tar l’amenaça russa?
Quan conei­xien la meva història, molta gent se m’apro­pava i em con­fes­sava la seva pre­o­cu­pació perquè, a parer seu, els joves no estan donant a la Via Bàltica el valor que es mereix. Una per­sona em va dir que van pagar un preu molt barat per la lli­ber­tat, a diferència del que va pas­sar amb Croàcia, i afe­gia que això era un risc, perquè si els joves no valo­ren la lli­ber­tat no sabran defen­sar-la si es pre­senta un nou repte. És cert que hi ha aquesta pre­o­cu­pació, però al lli­bre també vull trans­me­tre un mis­satge d’opti­misme, en el sen­tit que la invasió russa d’Ucraïna ha des­per­tat ini­ci­a­ti­ves que no s’han donat en cap altre lloc, com ara que els ciu­ta­dans (no el govern) s’hagin posat a com­prar drons per a l’exèrcit ucraïnès. I ho fan perquè han vist reproduïda la seva història i han deci­dit que havien de reac­ci­o­nar d’alguna manera. Però això s’ha vist dar­re­ra­ment. Fins ales­ho­res, l’espe­rit de la Via Bàltica no estava con­ge­lat, però sí en stand by.
Par­lava d’aquest “preu barat” que van pagar per la seva lli­ber­tat. De fet, la cosa podria haver aca­bat com a Iugoslàvia...
El con­text inter­na­ci­o­nal i la situ­ació de la mateixa Unió Soviètica van ser clau. Una idea cen­tral que vull trans­me­tre al lli­bre és que la inde­pendència no va arri­bar només perquè es van aga­far les mans i es van posar a can­tar cançons corals, que sem­bla que és la imatge que tenim des de Cata­lu­nya. Hi va haver moments molt crítics, com ara el gener del 1991, quan van entrar els tancs a Riga. Entre aquesta data i l’estiu hi va haver un període de molta incer­tesa. Lituània estava actu­ant com un estat, però ningú no la reco­nei­xia. Es tro­ba­ven les por­tes tan­ca­des, fins i tot per part dels ame­ri­cans i els ale­manys, que no es volien ene­mis­tar amb Gor­bat­xov. Amb tot això va pas­sar el que ningú s’espe­rava, que és el cop d’estat de l’agost del 1991, amb el poder poste­ri­or­ment en mans de Boris Ielt­sin, que va obrir la porta a que qui volgués mar­xar de l’URSS ho fes. Hi ha exrepúbli­ques que es van tro­bar la inde­pendència, però en el cas dels països bàltics se la van gua­nyar a pols. De fet, al lli­bre deixo la porta oberta a si cal estar per­ma­nent­ment mobi­lit­zat fins que arribi una fines­tra d’opor­tu­ni­tat o si cal estar més o menys a l’aguait i reac­ci­o­nar quan toqui. En tot cas, la gent que vaig entre­vis­tar tenia molt clar que podrien haver aca­bar com Praga el 1968 o com Iugoslàvia. Un capellà pro­tes­tant de Riga em va dir: “Tenim la sort de ser una nació lliure i no totes les naci­ons han tin­gut aquesta sort.” I em va par­lar explícita­ment de Cata­lu­nya.
Des d’aquí, quan pen­sem en la Via Bàltica de seguida ens ve al cap la Via Cata­lana. Però, són com­pa­ra­bles?
Una de freda i una de calenta. No són com­pa­ra­bles en el fet que les repúbli­ques bàlti­ques, tot i estar ocu­pa­des per Mos­cou, esta­ven reco­ne­gu­des pels Estats Units i altres països com ara Islàndia, a pesar que la geo­política manava. En allò que sí que ens podem com­pa­rar és en l’espe­rit col·lec­tiu de voler exis­tir, de tirar enda­vant mal­grat les difi­cul­tats. Molta gent em deia que les grans mani­fes­ta­ci­ons pacífiques d’aquí li recor­da­ven el que havien vis­cut ells en els anys noranta.
El lli­bre també té un ves­sant de guia turística, amb un capítol dedi­cat a la gas­tro­no­mia...
Hi ha molt poc conei­xe­ment dels països bàltics, i és una llàstima. Quan agafo l’avió per anar-hi, el 99% de la gent és d’allà. Per això intento expli­car què és pot veure i què es pot fer i què té d’espe­cial aquesta zona.

REPRESALIAT PEL 155

Jordi Arrufat (Tortosa, 1979) és un represaliat, afectat per l’aplicació del 155. I el llibre que ha escrit, una conseqüència de la situació que li va tocar viure la primavera del 2018. De fet, reconeix: “No m’hauria posat mai a fer la Via Bàltica si no m’hagués trobat al carrer en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.” I afegeix que “Soraya Sáenz de Santamaría va tenir la barra de dir que ningú s’havia quedat al carrer per aquell motiu.” L’experiència al Diplocat, entre el 2013 i el 2017, li va servir de base per al llibre: “Quan em vaig trobar al carrer vaig pensar que havia de mostrar el meu agraïment a una gent que ha mostrat tant interès per Catalunya”. Arrufat és graduat en ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor