Entrevista

GABY SUSANNA

DIRECTORA DE LA PLATAFORMA APROFITEM ELS ALIMENTS (PAA)

“Per avançar, tots hem de ser part de la solució”

La Plataforma Aprofitem els Aliments va sorprendre tothom amb els seus primers àpats amb menjar recuperat, i des de llavors no ha deixat de treballar

CANVI
“Hem de ser molt
més conscients que rere cada aliment hi ha una persona i que no és tant què vull menjar sinó què toca”
DINAMISME
“A Catalunya hi ha molts exemples de bones pràctiques, molt interessants i fàcilment replicables”

La mobi­lit­zació i la pressió ciu­ta­dana són un dels motius de l’avenç de la lluita con­tra el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari. A casa nos­tra, des­taca la feina feta per la Pla­ta­forma Apro­fi­tem els Ali­ments (PAA), lide­rada per Gaby Susanna.

Som prou cons­ci­ents de la dimensió del pro­blema?
No és només el que nosal­tres llen­cem a casa. Hem d’inten­tar evi­tar aquest punt de vista més per­so­nal i petit i ser capaços de tenir una visió molt més àmplia i com­pleta, de cicle. Quan anem a com­prar triem, i triar vol dir que rebut­gem un pro­ducte, ja sigui perquè és massa gran o massa petit o perquè té una forma estra­nya. Qui com­pra una patata que pesa tota sola 600 o 800 grams? Tot­hom les vol estàndards, i com que la natura no és per­fecta, l’única solució que li queda al pagès és sobre­pro­duir, el que vol dir que una part dels ali­ments no tin­dran sor­tida. Aquesta és una de les claus, i la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat és trans­me­tre que el pro­blema de les pèrdues i el mal­ba­ra­ta­ment és sistèmic, molt com­plex i mul­ti­cau­sal, per això reque­reix una visió àmplia i que tots els actors del cicle tre­ba­llin de forma enxar­xada.
Quins can­vis són pri­o­ri­ta­ris, per a un con­su­mi­dor?
Hem d’obrir les nos­tres ments i ser molt més cons­ci­ents que rere cada ali­ment hi ha una per­sona, i que no és tant què vull men­jar sinó què toca. Tot això s’està tre­ba­llant en l’àmbit de la res­tau­ració col·lec­tiva i les esco­les. Pro­veir d’ali­ments ecològics de qua­li­tat els cen­tres edu­ca­tius vol dir que hi hagi un ges­tor que tre­ba­lli tot això molt de prop amb el sec­tor pri­mari i que hi hagi com­pro­mi­sos de res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida. Si s’han pac­tat colli­tes segons uns menús però resulta que una pedre­gada ha fet malbé la mon­geta verda, hem de ser capaços de posar el pro­blema sobre la taula i pac­tar entre tots una solució, com la de can­viar el menú i donar sor­tida a una altra ver­dura. Hem d’explo­rar vies, estrènyer els vin­cles amb el pro­duc­tor, tre­ba­llar-hi molt més de bra­cet i ser més fle­xi­bles.
Com tre­ba­lleu amb les dife­rents bau­les de la cadena ali­mentària?
En la mesura que podem, anem tre­ba­llant amb cadas­cuna, tot i que depe­nent de l’any, posem més el focus en una o en una altra. Hem ela­bo­rat jun­ta­ment amb l’escola d’Hote­le­ria i Turisme de Bar­ce­lona una guia amb dotze pas­ses per acon­se­guir un càtering més sos­te­ni­ble, per exem­ple. Ens interessa molt saber bones pràcti­ques i donar-les a conèixer perquè puguin ser repli­ca­des. La cui­nera Ada Pare­llada, per exem­ple, té al Sem­pro­ni­ana tres mides de plat, i molts res­tau­rants han fle­xi­bi­lit­zat els seus menús i en per­me­ten fer mig o plat i postres perquè el cli­ent pugui adap­tar-s’hi segons la gana i la capa­ci­tat de con­sum. Pel que fa als men­ja­dors esco­lars, és molt impor­tant tre­ba­llar aquest tema com a pro­jecte edu­ca­tiu i invo­lu­crar-hi tots els actors.
Com?
El cui­ner ha de poder interac­tuar amb els nanos i expli­car-los el perquè de les coses. Per exem­ple, els pot avi­sar que a l’hivern no tin­dran salsa de tomàquet perquè es fa amb pro­ducte de tem­po­rada i que ha de poder ela­bo­rar una salsa alter­na­tiva. Fins i tot pot pre­gun­tar als nois què els ha sem­blat per tal de millo­rar-la. I tots, moni­tors, pro­fes­sors i famílies, han d’anar a l’una. Aquesta és la raó per la qual va néixer la pla­ta­forma: teníem el con­ven­ci­ment que cada baula no podia anar per lliure, sinó que havíem de tenir una visió glo­bal de la pro­blemàtica i tre­ba­llar de forma con­junta.
Vau néixer fa nou anys. On érem i on som?
Al prin­cipi érem un grup d’enti­tats i per­so­nes molt vin­cu­la­des sobre­tot al món dels resi­dus, que vam començar a visi­bi­lit­zar el pro­blema del mal­ba­ra­ta­ment, però des de lla­vors tots hem fet un gran apre­nen­tatge, ja que n’hem aca­bat tenint una visió molt més glo­bal. El que falla és el sis­tema ali­men­tari. Ens hem abo­cat a un model que no és el cor­recte, i el mal­ba­ra­ta­ment n’és una con­seqüència. Pel que fa a cons­ci­en­ci­ació, s’ha millo­rat molt. El pri­mer àpat que vam fer a Bar­ce­lona amb ali­ment recu­pe­rat va mar­car un abans i un després. Vam acon­se­guir posar en una mateixa sala repre­sen­tants de l’admi­nis­tració pública, la res­tau­ració i el sec­tor social, i demos­trar que era un pro­blema que ens inter­pel·la a tots per així poder cami­nar cap a una altra direcció, la de la sos­te­ni­bi­li­tat.
Què us deia la gent?
Generàvem sor­presa. Una de les pri­me­res reac­ci­ons va ser dir-nos que allò havia de ser un àpat soli­dari, però pre­ci­sa­ment no volíem recu­pe­rar ali­ments per donar-los a col·lec­tius vul­ne­ra­bles, sinó diri­gir-nos a tota la ciu­ta­da­nia, també a gent amb cor­bata, perquè és un tema que ens inter­pel·la a tots. Tots som part del pro­blema i, per tant, també de la solució. A Cata­lu­nya hem fet molta feina des de lla­vors, hi ha pro­jec­tes molt potents arreu del ter­ri­tori, anem bas­tants pas­sos al davant res­pecte a la resta de l’Estat espa­nyol. Un exem­ple d’això és la nor­ma­tiva dife­rent que hi ha con­tra el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari.
Es tem que l’espa­nyola sigui molt menys ambi­ci­osa que la cata­lana, que va ser pio­nera.
Pri­mer ens vam ajun­tar diver­ses enti­tats cata­la­nes per fer pro­pos­tes, esme­nes i apor­ta­ci­ons al pro­jecte de la llei espa­nyola, i ara amb altres orga­nis­mes de l’Estat for­mem part del col·lec­tiu Ley Sin Des­per­di­cio. Estem vet­llant perquè tin­gui una mica de cara i ulls. En l’última versió es van fer mol­tes pas­ses enrere: la pre­venció no és el focus prin­ci­pal i s’han tret totes les san­ci­ons, de manera que les mesu­res pas­sen a ser voluntàries.
I la llei cata­lana? En quin punt està?
S’han fet algu­nes guies ja i se n’estan redac­tant d’altres que seran impres­cin­di­bles per poder avançar. No es deixa de tre­ba­llar.
On s’ha avançat més i què falta?
Pel que fa a cons­ci­en­ci­ació, hem fet bona feina, tot i que queda molt per fer. Hem de fer encara més tro­ba­des per donar a conèixer els pro­jec­tes que hi ha, perquè n’hi ha molts, molt macos i fàcil­ment repli­ca­bles. Encara tenim molt per avançar, en canvi, en ter­mes de quan­ti­fi­cació. Si no sabem el nos­tre punt de par­tida, és molt difícil plan­te­jar-nos objec­tius i veure si avan­cem en la bona direcció. En aquest sen­tit, fal­ten pres­su­pos­tos. Ens fal­ten també meto­do­lo­gies homogènies, que per­me­tin com­pa­rar dades. La xifra de 35 kg de men­jar mal­ba­rat per habi­tant a Cata­lu­nya és del 2010 i està extreta dels resi­dus muni­ci­pals, que inclo­uen el comerç al detall, la res­tau­ració i les llars, però no tenen en compte tot el cicle ali­men­tari. Aquesta xifra es queda curtíssima. En l’àmbit euro­peu, ja hi ha estu­dis que par­len de fins a 180 kg per ciu­tadà anu­als.
Posi’ns algun exem­ple de bones pràcti­ques.
A l’obra­dor El Rosal de Tàrrega, esmi­co­len les res­tes de pasta que que­den a la safata del forn quan ela­bo­ren les seves gale­tes, els posen xoco­lata i els han con­ver­tit en un top­ping que comer­ci­a­lit­zen. Això és posar-hi ima­gi­nació. A Coop Gavà cul­ti­ven ver­du­res i fan safa­tes de caldo. Van tre­ba­llar el tema de la den­si­tat de plan­tació perquè els naps i les xiri­vies no fos­sin tan grans i pogues­sin posar tota un peça a la safata, no mitja, ja que es fa malbé abans.
Què pas­sarà amb les dona­ci­ons a enti­tats soci­als si les empre­ses van reduint els exce­dents?
Hi haurà menys dona­ci­ons en for­mat d’ali­ment, però és que el model ja va cap a un no assis­ten­ci­a­lisme. Tots estem tre­ba­llant en la línia d’empo­de­rar les per­so­nes pro­por­ci­o­nant-los eines i recur­sos perquè puguin valer-se per si matei­xes. No es tracta de donar un lot d’ali­ments, que és el que s’havia fet fins ara, sinó d’aju­dar els col·lec­tius vul­ne­ra­bles amb eines com una tar­geta mone­der que els per­meti entrar en un super­mer­cat i triar què volen. Perquè en una bossa pot­ser es tro­ben pro­duc­tes que no saben cui­nar o que no poden cui­nar perquè no tenen recur­sos energètics. Hem de garan­tir el dret a l’ali­men­tació, però d’una altra manera.

INCANSABLE

Ambientòloga especialitzada en sistemes d’informació geogràfica, el rumb de la vida personal i professional de Gaby Susanna va virar fa una dècada, després de veure un documental sobre tot el menjar que les societats modernes arribem a llençar. “Vaig quedar molt impactada i de seguida vaig tenir clar que m’havia de dedicar a això”, explica. En aquella època, l’Agència de Residus de Catalunya ja era molt activa i també existien diversos tallers de cuina d’aprofitament. Es va documentar i formar, i el 2012 un grup de persones que, com ella, estaven molt conscienciades van decidir impulsar una plataforma ciutadana per sensibilitzar la població, promoure canvis normatius, exigir mesures econòmiques i facilitar la donació d’aliments i l’espigolada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.