Entrevista

LLUÍS DURAN I SOLÀ

HISTORIADOR I AUTOR DEL LLIBRE ‘MANUEL CARRASCO I FORMIGUERA’

“Carrasco és un personatge molt original”

Després de deu anys de feina, acaba de publicar un llibre voluminós en què ens descobreix el pensament i l’acció d’un dels polítics més importants del segle XX a Catalunya

MANUEL CARRASCO I FORMIGUERA. PENSAMENT I ACCIÓ Editorial: Viena Edicions Pàgines: 928 Preu: 24,70 euros
UN RARA AVIS
“El fet d’unir la faceta de catòlic republicà i proposar un programa social avançat el converteixen en un personatge original”
LA INTEGRITAT DE L’ESTATUT
“Manuel Carrasco i Formiguera sosté que l’Estatut plebiscitat representa el mandat del poble català i que els diputats no poden alterar-lo”
Al lli­bre parla de la neces­si­tat de superar “per­cep­ci­ons i opi­ni­ons dels anys vint i trenta del segle pas­sat” que pesen en la imatge de Manuel Car­rasco i For­mi­guera. Qui­nes són exac­ta­ment?
Car­rasco és un per­so­natge que no sor­geix del cata­la­nisme orto­dox, per enten­dre’ns, de la Unió Cata­la­nista, d’Estat Català o de la Fede­ració Democràtica de Cata­lu­nya. És un dels pocs inde­pen­den­tis­tes que surt d’una escola de no inde­pen­den­tis­tes com és la Joven­tut Naci­o­na­lista de la Lliga Regi­o­na­lista. Sí que hi ha més casos de per­so­nes que han pas­sat per la Lliga i per la Joven­tut i que han esde­vin­gut inde­pen­den­tis­tes, com ara Fran­cesc Maria Mas­fer­rer i Manuel Masó i Llo­rens, però són més aviat pocs. Es fa inde­pen­den­tista en un espai en què pre­pa­ren qua­dres per gover­nar els ajun­ta­ments i, quan s’escau, també els minis­te­ris espa­nyols. És anòmal en aquest sen­tit, però encara ho és més com a polític catòlic. Tam­poc hi ha gai­res repu­bli­cans catòlics. Tro­bem Miguel Maura, Niceto Alcalá-Zamora, Jaume Bofill i Mates, però el fet que uneixi aquesta doble faceta de cato­li­cisme repu­blicà i alhora que pro­posi un pro­grama social avançat, el con­ver­teix en un per­so­natge molt més ori­gi­nal.
És per aquest motiu que no hi ha gaire gent que el rei­vin­di­qui?
Hi ha molts par­tits que han can­viat el seu mis­satge. For­ces gover­nants que en els anys trenta eren una cosa, ara en són una altra de ben dife­rent. Unió Democràtica era un par­tit sobi­ra­nista, avançat des d’un punt de vista social i amb cris­ti­ans que no només defen­sa­ven que calia sal­var la República i la Cata­lu­nya repu­bli­cana, sinó que tenien un deure amb el germà. També cal dir que era un per­so­natge profètic, que ja va denun­ciar que els grans par­tits dels catòlics, que eren la Lliga i la CEDA, no esta­ven apli­cant el que dema­nava l’Església en aquell moment. Per tant, queda com una veu dis­so­nant en un moment en què el cato­li­cisme català i espa­nyol es blin­den, perquè té molt interès que Unió Democràtica (UDC) sigui el par­tit dels catòlics repu­bli­cans cata­lans. De seguida que entra a UDC fa una jugada molt curi­osa i és que com a repre­sen­tant del par­tit comença a fer reu­ni­ons per fer actes patriòtics en què hi ha repre­sen­tants d’Acció Cata­lana, ERC i de tot el cata­la­nisme menys la Lliga, de la qual denun­cia la deriva fins al dar­rer ins­tant. És molt més intran­si­gent amb aquesta que no pas amb ERC.
Res­se­guim-ne alguns epi­so­dis. El 1922 no s’acaba de deci­dir per la via rup­tu­rista de Fran­cesc Macià, però en canvi l’any següent, quan ingressa a la presó con­fessa: “La inde­pendència de Cata­lu­nya és el meu suprem ideal en aquest món”...
És un cas molt curiós. El juny del 1922, quan es con­voca la Con­ferència Naci­o­nal Cata­lana, hi ha un sec­tor majo­ri­tari de gent que ha fet car­rera dins la Joven­tut Naci­o­na­lista de la Lliga Regi­o­na­lista. Car­rasco vol que d’aque­lla Con­ferència surti una força política que aple­gui el que seran els dos sec­tors, Acció Cata­lana i Estat Català, i que tin­gui com a objec­tiu posar fi a l’hege­mo­nia de la Lliga. Però a Acció Cata­lana hi ha un període dubi­ta­tiu, durant el qual no sa sap si serà un par­tit polític o un aplec de patri­o­tes, i s’arriba a témer que els dis­si­dents tor­nin a la Lliga i la facin can­viar d’ori­en­tació. I no és fins al maig del 1923, quan té constància que es tren­carà ober­ta­ment amb la Lliga, que no ingressa a Acció Cata­lana. Men­tres­tant, queda com a regi­dor naci­o­na­lista inde­pen­dent.
Car­rasco i For­mi­guera té un paper cab­dal en el Pacte de Sant Sebastià. Pro­ba­ble­ment deu ser la pri­mera vegada que un català plan­teja el dret a l’auto­de­ter­mi­nació en una taula amb líders espa­nyols que mesos després for­ma­ran el govern pro­vi­si­o­nal de la República...
Encara que ho sem­bla, a Sant Sebastià Car­rasco i For­mi­guera no hi fa una atza­ga­iada. Ell sap que en una reunió prèvia que s’ha fet a Bar­ce­lona alguns mesos abans entre intel·lec­tu­als espa­nyols i cata­lans s’han dei­xat anar pro­po­si­ci­ons molt clares en el sen­tit de reconèixer la iden­ti­tat naci­o­nal de Cata­lu­nya i que aquesta pugui deci­dir el seu futur. Manuel Azaña, per exem­ple, ha estat molt clar i ha dit que com a demòcrata i repu­blicà accep­tarà el que Cata­lu­nya vul­gui fer. Quan Car­rasco va a Sant Sebastià, doncs, no fa res més que recor­dar-los els dis­cur­sos de mesos enrere. A més, ell és una per­sona amb for­mació jurídica i vol tro­bar dins el dret la via per resol­dre el plet naci­o­nal de Cata­lu­nya. I quina és aquesta via? Doncs que Cata­lu­nya renun­cia en aquell moment a la inde­pendència i exi­geix que pugui fer el seu esta­tut lliu­re­ment i que aquest vagi a les corts cons­ti­tu­ents de la República, que només podran fer dues coses: o accep­tar-lo o rebut­jar-lo. La rea­li­tat, però, és que es farà un esta­tut total­ment nou. Per això Car­rasco no parla d’esta­tut, sinó d’una llei d’auto­no­mia.
A par­tir del 14 d’abril, tot i que el seu par­tit fra­cassa, acaba assu­mint un paper clau i és enviat a Madrid a nego­ciar la República Cata­lana...
De fet, té un dels pit­jors resul­tats com a can­di­dat. Però, mal­grat això, Macià el nomena ple­ni­po­ten­ci­ari de la República Cata­lana. I el matí del dia 15 agafa un avió i va a Madrid per entre­vis­tar-se amb els mem­bres del govern pro­vi­si­o­nal de la República. De fet, en aque­lla reunió porta una pro­posta molt embas­tada de l’encaix de la futura Cata­lu­nya autònoma en la futura República espa­nyola. A la reunió que es farà el dia 17 al Palau de la Gene­ra­li­tat es beneirà l’acord al qual ja s’havia arri­bat. I és molt sig­ni­fi­ca­tiu que quan a Madrid s’atén els mit­jans de comu­ni­cació, ell sigui la dar­rera per­sona que parli.
Durant la República, Car­rasco té un encaix com­pli­cat. Tant el tro­bem defen­sant la Com­pa­nyia de Jesús com la inte­gri­tat de l’Esta­tut...
Ell no va defen­sar ni la uni­tat catòlica d’Espa­nya ni els pri­vi­le­gis dels catòlics en la futura República, sinó els drets de les mino­ries reli­gi­o­ses o naci­o­nals que en aquells moments s’estan defi­nint en la legis­lació inter­na­ci­o­nal. Per tant, defensa els drets dels ciu­ta­dans catòlics, no una Espa­nya immi­nent­ment catòlica. El dret està al ser­vei de la ide­o­lo­gia. Quant a l’esta­tut, pensa que l’esta­tut ple­bis­ci­tat repre­senta el man­dat del poble català i que els dipu­tats no poden alte­rar-lo. Creu que a l’entorn de Macià hi haurà una uni­tat en defensa de l’esta­tut, però, para­do­xal­ment, al final aca­barà expul­sat pels seus com­panys.
Un dels temes que des­taca al lli­bre és els vin­cles amb el País Basc, no una bas­qui­tis, sinó més aviat al con­trari...
Més aviat en aquell moment els bas­cos tenen cata­lu­nyi­tis. Car­rasco va a un lloc on vol tenir refe­rents polítics, i els bas­cos volen dis­po­sar d’una pista d’ater­ratge per des­mar­car-se del car­lisme i for­mar part de la vida de la República com un par­tit més. Però, sobre­tot, el que es troba Car­rasco en els vuit viat­ges que he pogut docu­men­tar és un refe­rent per a UDC. Allà, a més, se sent un polític esti­mat i se li acaba fent l’acte d’home­natge més gran que rebrà.

UN ERROR DE CÀLCUL

El maig del 1938, la revista Ressorgiment, editada a Buenos Aires, va dedicar un número gairebé monogràfic a Manuel Carrasco i Formiguera, assassinat pels franquistes el 9 d’abril anterior. Entres els articles, n’hi havia un de Francesc P. Masferrer, amic íntim del polític, en què plantejava la necessitat de recollir el pensament del polític demòcrata cristià. La idea es va recuperar en els anys vuitanta a través del bisbe Joan Carrera i el pare Hilari Raguer, que havia acabat la biografia de Carrasco i Formiguera. Fa deu anys, Manel Martí, que en aquell moment era l’arxiver del llegat del finat, va proposar a Lluís Duran (Barcelona, 1960), doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona i especialista en el catalanisme, si es veia amb cor de recollir el seu pensament i acció. I, segons confessa, va cometre un error de càlcul: “Pensava que serien dos anys de feina i me n’hi he passat deu!”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor