Entrevista

DÍDAC ROMAGÓS

COORDINADOR DE RÀDIO VILABLAREIX

“Des d’una ràdio local es poden fer meravelles”

Ha aconseguit que el seu poble, Vilablareix, sigui conegut per l’emissora municipal, una prova que es pot fer premsa local de qualitat i amb una visió nacional

UNA EMISSORA ATÍPICA
“La gent es queda meravellada que una població de 3.500 habitants tingui una emissora amb 40.000 seguidors a Twitter”
Com es comença a bas­tir una ràdio des de zero?
Fa alguns anys, l’Ajun­ta­ment de Vila­bla­reix em va pro­po­sar que fes un pro­jecte per a una emis­sora muni­ci­pal. En aquell moment, havia aca­bat d’estu­diar publi­ci­tat i màrque­ting a la Uni­ver­si­tat de Girona i estava bus­cant feina, o sigui que se’m va aparèixer la Verge. A par­tir d’ales­ho­res, vaig començar a escol­tar emis­so­res locals per veure què feien i com fun­ci­o­na­ven. I em vaig tro­bar que la música que posa­ven era la mateixa que a les grans emis­so­res, amb la qual cosa no es podien dife­ren­ciar. Des de sem­pre he estat un apas­si­o­nat de la música en català, i vaig veure que aquí hi havia un nínxol de mer­cat. L’equip de govern d’ERC va que­dar mera­ve­llat amb la idea.
Des del pri­mer moment es va voler dis­tin­gir de la resta d’emis­so­res muni­ci­pals...
Va començar com un joc. Es trac­tava de pro­var-ho. I vaig veure que el pro­ducte fun­ci­o­nava. Em vaig pas­sar els pri­mers mesos tru­cant a dis­cogràfiques i quan vaig veure que tenia prou mate­rial vaig dir: “Comen­cem a tirar.” L’objec­tiu era fer música en català i també emis­sora local, que fos una ràdio pro­pera als veïns, que parlés de tot el que passa al poble i que els veïns en fos­sin els pro­ta­go­nis­tes. Al prin­cipi, quan vaig con­vi­dar músics, em va cos­tar molt que vin­gues­sin perquè la majo­ria em deia que Vila­bla­reix era molt lluny o que no sabien ni on era. Però de mica en mica va fun­ci­o­nar el boca-ore­lla i va començar a venir tot­hom. Van veure que no eren les típiques entre­vis­tes de deu minuts, que els dei­xava par­lar i que s’ho pas­sa­ven bé.
Par­lant d’entre­vis­tes, s’ha de dir que són un dels plats forts de Ràdio Vila­bla­reix. Com acon­se­gueix fer venir un ven­tall tan ampli de per­so­na­li­tats?
Doncs amb molta per­se­ve­rança. De grups cata­lans m’han vin­gut pràcti­ca­ment tots: Manel, els Catar­res, Sopa de Cabra... De polítics de l’escena cata­lana inde­pen­den­tista, també. Anem omplint un lli­bre de visi­tes de totes les per­so­nes que han pas­sat per la ràdio i ja en tenim gai­rebé vuit, cadas­cun dels quals té 300 o 400 pàgines. I això que ho vaig començar quan por­tava tres o qua­tre anys fun­ci­o­nant. Cada dia hi ha una entre­vista, lle­vat dels caps de set­mana. Compta això durant deu anys!
A més a més, són pre­sen­ci­als. Com s’ho fa?
Jo aposto per les entre­vis­tes pre­sen­ci­als. Crec que sur­ten total­ment dife­rent, que per telèfon o vide­o­con­ferència per­den l’essència i són molt més fre­des, sense con­tacte previ. Jo tinc sagrat que abans de fer cada entre­vista he de fer un cafè amb el con­vi­dat per des­ten­sar-nos, per conèixer una mica més el per­so­natge. És bàsic dei­xar par­lar l’entre­vis­tat. L’entre­vis­ta­dor no ha de ser el pro­ta­go­nista. Les bones entre­vis­tes són les llar­gues, les que es fan sense pres­ses.
Hi ha alguna per­sona a la llista de pen­dents que li faria espe­cial il·lusió?
En Pep Guar­di­ola, tot i que penso que ho acon­se­guiré. I un altre que fa temps que li he per­dut la pista, però a qui vol­dria entre­vis­tar és Joa­quim Maria Puyal.
La ràdio, a més, ha fet sor­tir Vila­bla­reix al mapa naci­o­nal...
Molta gent es queda mera­ve­llada que una població de poc més de 3.500 habi­tants tin­gui una emis­sora amb gai­rebé 40.000 segui­dors a Twit­ter. Hem superat molts pro­gra­mes estre­lla d’emis­so­res naci­o­nals i som la ràdio local cata­lana més seguida, doblant fins i tot la segona, que és un mons­tre. Les noves tec­no­lo­gies, contrària­ment al que es diu, ens han faci­li­tat les coses. El fet que la ràdio es pugui escol­tar en línia ens ha permès tren­car fron­te­res i arri­bar a molta més gent, obrir-nos a nous públics. Tot i que a les comar­ques giro­ni­nes es pot escol­tar sin­to­nit­zant la freqüència 107.5 de l’FM, ara, gràcies a les faci­li­tats de la xarxa, és pos­si­ble escol­tar-la arreu del ter­ri­tori.
La ràdio és un pro­jecte per­so­nal. Però,a banda de vostè, qui més hi ha?
Ràdio Vila­bla­reix té una quin­zena de col·labo­ra­dors que sos­te­nen el pro­jecte i fan de motor de l’emis­sora. A la car­te­llera tenim pro­gra­mes de sar­da­nes, de cinema i un magazín infor­ma­tiu. La ràdio s’ha con­ver­tit en un punt de tro­bada de tot allò que passa al poble. L’arre­la­ment que té la ràdio fa que molta gent del muni­cipi tin­gui ganes de par­ti­ci­par-hi.
Com s’ima­gina Ràdio Vila­bla­reix d’aquí a uns anys?
No m’ho plan­tejo. Vaig dia a dia. No sé quin és el límit d’aquesta ràdio. Sem­pre dic: “No arri­baré aquí”, i hi aca­bem arri­bant. Em sorprèn la quan­ti­tat de coses que mai de la vida no m’hau­ria ima­gi­nat que acon­se­gui­ria i que han aca­bat pas­sant.

COMENÇAR DES DE ZERO

Quan només tenia 14 anys, Dídac Romagós (Vilablareix, 1986) va començar la seva trajectòria comunicativa a La Radioactivitat, el projecte que hi havia abans de Ràdio Vilablareix. Primer de tot, va fer les cròniques de futbol; i, amb el temps, va assumir la conducció del programa d’informació local i a fer entrevistes. Reconeix que al principi estava ”un xic nerviós”; però afegeix que “sóc molt perseverant i poc a poc vaig començar a agafar taules”. Una de les entrevistes que més recorda és la que va aconseguir, quan tenia només 18 anys, al president Jordi Pujol. En un determinat moment, l’alcalde de Vilablareix, Enric Vilert, va encarregar-li impulsar una emissora municipal, un repte que va acceptar amb la necessitat de començar des de zero i la voluntat de situar-la com un mitjà de referència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor