Entrevista

JOAN SAFONT I PLUMED

EDITOR DEL LLIBRE DE JORDI PUJOL ‘DES DELS TURONS A L’ALTRA BANDA DEL RIU’

“El llibre és un mirall en el qual reconèixer Pujol”

Ha estat l’editor i l’autor del pròleg de la reedició del primer llibre de Jordi Pujol, escrit des de la presó de Saragossa entre el 1961 i el 1962

Des dels turons a l’altra banda del riu Editorial: Comanegra Pàgines: 416 Preu: 20,90
JUSTIFICAR LA REEDICIÓ
“Que es reediti ara fa que compleixi la mateixa funció de mirall, però en una situació radicalment diferent”
ELS FONAMENTS DE PUJOL
“Al llibre es poden descobrir els fonaments morals i generacionals de Jordi Pujol, però la política moltes vegades obliga a transigir i a adaptar-se”
En la pri­mera pre­sen­tació del lli­bre, que es va fer el 28 de novem­bre del 1978, Jordi Pujol va dedi­car el seu par­la­ment a expli­car per què havia deci­dit publi­car-lo. La mateixa pre­gunta es podria fer avui. Per què heu deci­dit ree­di­tar aquest lli­bre?
Aquesta és una de les pri­me­res pre­o­cu­pa­ci­ons que vaig tenir quan me’l van encar­re­gar. Aquest és un lli­bre que es va escriure l’any 1961-1962, però que no es va publi­car fins al 1978, quan ell ja estava en plena acti­vi­tat política: era dipu­tat al Congrés, estava impli­cat en l’ela­bo­ració de l’Esta­tut i la Cons­ti­tució. De fet, es va pre­sen­tar pocs dies abans del referèndum de la Cons­ti­tució. Ja no era el jove que va escriure el lli­bre i l’obra es va con­ver­tir en un mirall en què el polític inten­tava des­co­brir si s’hi reco­nei­xia. Que es ree­diti ara fa que com­pleixi la mateixa funció de mirall, però en una situ­ació radi­cal­ment dife­rent: Pujol està en el dar­rer tram de la seva vida, hi ha hagut els esde­ve­ni­ments de sobres cone­guts... En el fons s’està pre­gun­tant si ha estat fidel al jove que va escriure aquell lli­bre. I no exclu­si­va­ment per la qüestió de la famosa deixa, sinó perquè aquell jove que escriu Des dels turons a l’altra banda del riu és una per­sona pro­fun­da­ment ide­a­lista, molt dura amb les gene­ra­ci­ons ante­ri­ors i amb la seva pròpia soci­e­tat.
Ara ho comen­tava. La ree­dició d’aquest lli­bre apa­reix en un moment en què la situ­ació i la imatge de Jordi Pujol té molt poc a veure amb la de l’any 1978. En quina mesura creu que aquesta cir­cumstància pot con­di­ci­o­nar la lec­tura que se’n faci?
Això s’escapa de la meva pre­visió del pròleg. La meva vocació és fer enten­dre un llen­guatge que no és fàcil. Jo crec que s’ha d’inten­tar enten­dre la imatge del per­so­natge en gene­ral, i aquest lli­bre hi pot aju­dar. Ens equi­vo­caríem si ens quedéssim amb el Jordi Pujol del 1961, però també seria un error que­dar-se amb el del 2014. S’ha de valo­rar Pujol en la seva glo­ba­li­tat, inclosa la seva etapa com a gover­nant. Després es publi­carà Cons­truir Cata­lu­nya, en què defi­neix el seu model de país, però aquest que pre­sen­tem és el seu pri­mer lli­bre, el que ens des­co­breix els orígens i els fona­ments intel·lec­tu­als del per­so­natge.
No és un lli­bre de memòries, ni tam­poc un com­pendi de doc­trina. Què és exac­ta­ment?
És un mani­fest gene­ra­ci­o­nal, però que en el moment en què es publica no pot tenir aquest efecte perquè ell ja té 48 anys i no els 30 que tenia quan el va escriure. Per tant, acaba con­ver­tint-se en el pot de les essències, la carta de pre­sen­tació d’un polític que comença la car­rera, que comença a pac­tar, a fer mar­ra­des, com diu ell..., però que es vol des­co­brir en els seus orígens. No és La naci­o­na­li­tat cata­lana, de Prat de la Riba, ni els assa­jos Les dic­ta­du­res, de Fran­cesc Cambó. Segu­ra­ment en altres lati­tuds i en altres tra­di­ci­ons tenen polítics que han escrit molt. Aquí hi ha poca tra­dició de política pròpia i pocs polítics que tin­guin obra en aquest sen­tit. Ni Macià, ni Com­panys, ni Irla, ni Tar­ra­de­llas ens han dei­xat pen­sa­ment polític propi. I després hi ha una altra cosa. En el moment d’escriure’l, res fa supo­sar que aque­lla per­sona aca­barà con­ver­tint-se en el polític que final­ment va ser.
De tota manera, al lli­bre hi tro­bem ele­ments del pen­sa­ment de Jordi Pujol...
Al lli­bre es veuen sobre­tot les lec­tu­res i els mes­trat­ges de Pujol. És un lli­bre molt influït per un deter­mi­nat judici sobre la República i la Guerra Civil, en la línia de Rai­mon Galí, que posa molt en valor el volun­ta­risme, la dis­ci­plina i el l’espe­rit de ser­vei. També és un Pujol ama­rat de reli­gi­o­si­tat, que judica molt dura­ment les gene­ra­ci­ons ante­ri­ors i crida a l’acció a les més joves. També crítica les acti­tuds de la bur­ge­sia i alguns trets dels cata­lans que no expres­sen el com­promís i el sacri­fici. És una doc­trina més intel·lec­tual que política, far­cida de metàfores. Curi­o­sa­ment, tot i que és un lli­bre escrit a la presó, no parla de les penúries que està pas­sant i ni tan sols hi ha referències direc­tes a Franco o al fran­quisme. El segon lli­bre, Cons­truir Cata­lu­nya, sí que és un lli­bre en què hi ha més doc­trina política.
El lli­bre incor­pora mate­rial nou res­pecte a l’edició del 1978. Què és exac­ta­ment?
Quan em van encar­re­gar fer-ne l’edició, a banda d’expli­car què era aquest lli­bre i en qui­nes con­di­ci­ons s’havia escrit, també vaig inten­tar com­pro­var si hi havia més mate­rial. I vaig tenir la sort que l’any 1962-1963 Pujol envia còpia meca­no­gra­fi­ada d’aquests tex­tos a Josep Benet, que era un dels que havia tirat enda­vant la cam­pa­nya Pujol Cata­lu­nya. Allà he pogut tro­bar en alguns casos la versió com­pleta, amb frag­ments per­duts o no inclo­sos en la versió del 1978 i que ara publi­quem a l’apèndix. I després hi ha un text com­ple­ta­ment inèdit que direc­ta­ment no es va incloure.
Al lli­bre apa­reix el frag­ment d’una carta al senyor X en què refle­xi­ona sobre “l’acu­sació que se m’ha fet de sim­pa­tit­zar amb el fei­xisme”. D’on venia aquesta acu­sació?
Això és una influència del mes­tratge de Rai­mon Galí i Joan Sales, que són aquests excom­ba­tents que havien fet la guerra i havien anat a l’exili i havien apos­tat per la recu­pe­ració de l’espe­rit mili­tar i la for­mació d’una divisió de cata­lans que llui­tes­sin al cos­tat dels ali­ats con­tra les potències de l’Eix. A par­tir d’aquí se’ls acu­sava de mili­ta­ris­tes i també de fei­xis­tes per la defensa que feien de l’honor, la jerar­quia i la dis­ci­plina com a valors. Pujol, com a dei­xe­ble d’ells, també era acu­sat de fei­xisme. En el text que dius s’explica per què havia tri­om­fat el fei­xisme entre la joven­tut.
El lli­bre l’escriu (el mateix Pujol ho reco­neix al pròleg) quan una part del que seria la seva acció pública estava per defi­nir. En quina mesura és, doncs, una peça essen­cial per enten­dre el Pujol que vindrà?
El van mar­car. Per això dic que són els seus fona­ments morals i gene­ra­ci­o­nals. Però la política mol­tes vega­des obliga a tran­si­gir, a can­viar i a adap­tar-se. I, per tant, no hi ha una apli­cació estricta del model dels autors que el van mar­car com ara Nikos Kazant­zakis o Antoine Saint-Exu­pery, espe­ci­al­ment del seu lli­bre Pilot de guerra, publi­cat el 1942. Hi ha idees o el seu llen­guatge, metafòric i ple de paràboles, que mar­quen Jordi Pujol.
Al pròleg defi­neix Dels turons a l’altra banda del riu com “un dels lli­bres més fas­ci­nants sor­gits de la ploma d’un polític català al segle XX”...
Com deia, tenim una bibli­o­gra­fia i una història política curta. Però, a més, és un lli­bre estrany, i això fa qjue encara sigui més interes­sant. Si hi afe­gim que Jordi Pujol és el polític més impor­tant del segle XX, és clar que és un lli­bre fas­ci­nant.

TANCAR EL CERCLE

Joan Safont i Plumed (Mataró, 26 de gener del 1984) és periodista, guionista i escriptor. És un bon coneixedor de l’obra i l’acció de Jordi Pujol, inclòs l’episodi de la presó. Reconeix que la relectura de Des dels turons a l’altra banda del riu li ha permès entendre “la importància del llibre i la seva formació intel·lectual”. Sobre l’actitud de Jordi Pujol a l’hora de plantejar-li la reedició d’aquest llibre, destaca que hi té “una relació ambivalent”: “Ell creu que és el més important de la seva vida, però durant anys s’ha negat a reeditar-lo. Finalment, però, ha vençut les reticències, segurament per tancar el cercle, per relligar l’esperança que apareixia al llibre entrevista de Vicenç Villatoro, Entre el dolor i l’esperança, i aquest.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.