Entrevista

PATRICI TIXIS

PRESIDENT DEL GREMI D’EDITORS DE CATALUNYA

“Malgrat tot, el llibre sempre seguirà existint”

El president del Gremi d’Editors de Catalunya preveu un Sant Jordi tan bo com l’anterior, amb xifres de rècord, i vaticina un futur esperançador per al món del llibre

EL PRINCIPAL OBJECTIU
“El de l’any passat ja va ser el millor Sant Jordi de la història. Si aconseguim igualar-lo, ja ens donarem per satisfets”
EL REFUGI DEL LLIBRE
“Durant la pandèmia, el llibre ha estat com un refugi per estimular la imaginació, per entendre com viu la gent o per conèixer noves experiències”
wAquest serà el pri­mer Sant Jordi ple­na­ment nor­mal després de la pandèmia. Com s’afronta des del Gremi d’Edi­tors?
Les pers­pec­ti­ves són molt bones. Estem per­ce­bent que hi ha molta expec­ta­tiva per aquesta diada, tant al con­junt de Cata­lu­nya com sobre­tot a Bar­ce­lona, on s’ha hagut d’ampliar l’espai sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. En con­cret, a Bar­ce­lona hi haurà un 11,5% més de para­des –amb un total de 320–, un 17% més d’aug­ment del metratge –amb 3.294 metres de para­des– i un 25% més de punts amb sig­na­tu­res d’autors –amb 213 emplaçaments–. També hem tin­gut més peti­ci­ons de pro­fes­si­o­nals, per por­tar més autors i per tenir més metres de para­des d’empre­ses cata­la­nes, d’arreu de l’Estat i d’altres països. El de l’any pas­sat ja va ser el millor Sant Jordi de la història, amb una fac­tu­ració de 22,5 mili­ons d’euros. Si acon­se­guim igua­lar aques­tes xifres, ja ens dona­rem per satis­fets.
Fa pocs dies, en la roda de premsa de pre­sen­tació que va fer con­jun­ta­ment amb el Gremi de Lli­bre­ters, pre­ve­ien que la diada tin­dria “la major oferta de lli­bres de tota la història”. Com s’explica aquesta eufòria?
Per mol­tes raons. Pri­mer de tot perquè Sant Jordi és una festa en què tot el sec­tor, des dels autors fins als lli­bre­ters pas­sant pels edi­tors, s’implica i vol ser-hi perquè es tracta d’una opor­tu­ni­tat immi­llo­ra­ble per con­nec­tar amb els lec­tors. En el cas de Bar­ce­lona, també s’ha de posar en valor que s’ha fet una feina prèvia, entre tots els agents impli­cats, començant pels ser­veis muni­ci­pals, per tal d’acon­se­guir que l’expo­sició de lli­bres sigui orde­nada i tin­gui més capa­ci­tat que la que tenia altres anys. S’incre­men­ten els espais de Sant Jordi i es dobla l’espai a Gràcia, que con­nec­tarà amb la superi­lla literària del pas­seig de Gràcia i els car­rers pro­pers; es recu­pera la Ram­bla, des de Cana­le­tes fins a Fer­ran, i la plaça de Cata­lu­nya estarà reser­vada als mit­jans de comu­ni­cació. Hi haurà un eix molt interes­sant i gai­rebé con­tinu des de dalt de tot de Gràcia fins a pràcti­ca­ment arri­bar al mar. A més a més, en tots els dis­tric­tes hi haurà illes dedi­ca­des als lli­bres.
El fet que Sant Jordi cai­gui en diu­menge i amb algun esde­ve­ni­ment espor­tiu pot tenir alguna incidència?
Al llarg de la història s’ha pogut com­pro­var que la diada, la facis el dia que la facis i passi el que passi, té molt movi­ment. La suma total del que suc­ce­eix any rere any és impres­si­o­nant. Res­pecte a la coin­cidència amb un par­tit de fut­bol, el que enfron­tarà el Barça amb l’Atlético de Madrid, crec que el Sant Jordi és sufi­ci­ent­ment gran perquè hi entri de tot. Hau­ria estat pre­fe­ri­ble que jugues­sin el par­tit el dia abans, però tam­poc coin­ci­deix amb l’hora de màxima afluència de Sant Jordi. Quan acabi el par­tit, encara ens que­da­ran hores perquè la gent pugui tor­nar a sor­tir al car­rer i faci les dar­re­res com­pres.
I les con­di­ci­ons mete­o­rològiques? Esta­rem més pre­pa­rats que l’any pas­sat?
Després del que va suc­ceir l’any pas­sat, hem dema­nat als para­dis­tes que tin­guin els punts de venda pre­pa­rats per si es pro­du­eix un rui­xat. Que no tin­guin lli­bres sota les tau­les, que sàpiguen com han de mun­tar les para­des i que asse­gu­rin els ten­dals. Els hem fet un recor­da­tori perquè tot­hom vin­gui ben pre­pa­rat. En tot cas, passi el que passi amb el temps, que lògica­ment no podem con­tro­lar, la història també ens demos­tra que la gent surt al car­rer en qual­se­vol cir­cumstància.
Parli’ns de l’estat de salut del sec­tor. El 2021 va ser el millor any dels últims deu i el 2022 es va tan­car amb xifres també molt bones. A què es deu?
Ja durant l’any 2020 ens vam tro­bar que en el moment en què es va alli­be­rar el comerç i es va poder tor­nar a sor­tir al car­rer, va haver-hi una afluència molt gran de gent a les lli­bre­ries i es van com­prar molts lli­bres. Crec que s’ha produït una reac­ti­vació impor­tant del lli­bre com a entre­te­ni­ment cul­tu­ral. Si fa uns anys tenia un pes reduït, ara s’ha incre­men­tat. Un dels indi­ca­dors més clars en aquest sen­tit és el dels índexs de lec­tura. Cada vegada hi ha més gent que lle­geix i cada vegada hi ha més per­so­nes a les quals el lli­bre els omple des d’un punt de vista cul­tu­ral. Durant la pandèmia, el lli­bre ha estat com un refugi per esti­mu­lar la ima­gi­nació, per enten­dre com viu la gent o per conèixer noves experiències. Es tracta d’un feno­men que ha vin­gut per que­dar-se i que ha permès que el lli­bre recu­peri el pro­ta­go­nisme que havia per­dut després de la crisi del 2008, quan es va pro­duir una cai­guda molt impor­tant en les ven­des de lli­bres. Ara ens estem situ­ant en nivells molt supe­ri­ors, i les expec­ta­ti­ves per al futur són real­ment bones. L’any pas­sat ja va ser un any de rècord i enguany ens movem en els matei­xos paràmetres.
Ara que par­lava dels índexs de lec­tura, les dades indi­quen que s’incre­menta, espe­ci­al­ment entre els joves de 15 a 18 anys. Una molt bona notícia...
Aquest és un altre dels fenòmens interes­sants que s’han produït en els dar­rers anys. No s’havia aca­bat de tro­bar la fórmula per apro­par els joves als lli­bres, però ara, a través de les xar­xes soci­als, han con­nec­tat amb el lli­bre. Això està per­me­tent eixam­plar el per­cen­tatge de lec­tors des de la base, un fet extra­or­dinària­ment posi­tiu perquè garan­teix lec­tors per al futur.
Els lec­tors han tor­nat a les lli­bre­ries després de la pandèmia. En alguna ocasió heu comen­tat que es van con­ver­tir en les farmàcies de guàrdia emo­ci­o­nal durant la pandèmia. És un tema con­jun­tu­ral o es con­so­li­darà?
No hem de patir pel futur de les lli­bre­ries. S’està demos­trant que el que real­ment interessa i agrada als lec­tors és com­prar els lli­bres a les lli­bre­ries. Segons les dades que tenim, el per­cen­tatge de lec­tors que pre­fe­reix com­prar els lli­bres a les lli­bre­ries és d’un 80%. El que hem d’acon­se­guir, sobre­tot a les grans ciu­tats i als bar­ris, és que les lli­bre­ries tin­guin l’opor­tu­ni­tat de defen­sar-se econòmica­ment davant d’altres canals que tenen uns mar­ges molt més grans. En aquest sen­tit, estem tre­ba­llant molt a prop de les admi­nis­tra­ci­ons per veure com podem pro­te­gir les lli­bre­ries, que no són només un espai on es venen lli­bres, sinó també agents cul­tu­rals.
I què pro­po­sen exac­ta­ment per pro­te­gir les lli­bre­ries?
El model més interes­sant a seguir és el de França, que té una estruc­tura i uns esque­mes molt pen­sats per donar suport a les lli­bre­ries. Allà les lli­bre­ries tenen algu­nes exemp­ci­ons o suport a la digi­ta­lit­zació, per exem­ple, la qual cosa els per­met man­te­nir el seu paper cohe­si­o­na­dor i d’agent cul­tu­ral dins del ter­ri­tori.
Hi ha peti­tes edi­to­ri­als que s’ho van pas­sar molt mala­ment durant la pandèmia. Quin és el balanç en aquest cas?
Durant la pandèmia, vam inten­tar tre­ba­llar amb les ins­ti­tu­ci­ons, des del Gremi d’Edi­tors i des de la Cam­bra del Lli­bre, per inten­tar tro­bar vies per aju­dar els que més ho neces­si­ta­ven i sal­var el màxim nom­bre d’empre­ses pos­si­bles. En els dar­rers anys, a banda de la pandèmia, ens han afec­tat el preu, els pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment de les matèries pri­me­res i la situ­ació inter­na­ci­o­nal, uns fac­tors que afec­ten molt més les edi­to­ri­als peti­tes. El balanç ha estat posi­tiu, en aquest sen­tit, i hem acon­se­guit arri­bar a l’altre cos­tat del túnel de manera prou satis­factòria.
Com s’ima­gina el futur del sec­tor amb la irrupció de les noves tec­no­lo­gies, tant pel que fa a gene­ració de con­tin­guts i ven­des com a con­sum?
El lli­bre és un ins­tru­ment que ha estat essen­cial al llarg de la història per anar trans­me­tent conei­xe­ments i emo­ci­ons. Tot això can­viarà en el futur. Ens hau­rem d’anar adap­tant als nous hàbits dels lec­tors, que vol­dran acce­dir als lli­bres de mane­res molt diver­ses. La tec­no­lo­gia és una gran ali­ada, i la intel·ligència arti­fi­cial és un gran repte, però estic con­vençut que en sabrem treure pro­fit en bene­fici dels cre­a­dors i els lec­tors.

DE PERIODISTA A EDITOR

Patrici Tixis Padrosa (Sarrià de Ter, 1961) té una llarga trajectòria com a periodista, vinculat El Punt, el Diari de Barcelona i La Vanguardia. Director de Comunicació del Grup Planeta, el 2015 va assumir la presidència del Gremi d’Editors de Catalunya. En aquell moment, es va marcar com a objectius la lluita contra la pirateria, el foment de la lectura, l’increment de les ajudes de les administracions per millorar la competitivitat, la creació de llocs de treball a les empreses editorials i la millora dels serveis als associats. Posteriorment, va assumir també la presidència de la Cambra del Llibre de Catalunya, des d’on va impulsar la candidatura de la Diada de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Unesco.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor