Entrevista

Albert Forns Canal

Periodista i autor del llibre ‘I el cel ens va caure al damunt’

“El drama que va viure Granollers és universal”

El 31 de maig del 1938, Granollers va patir un dels bombardejos més mortífers de la Guerra Civil. El periodista Albert Forns recupera la veu d’algunes de les víctimes

I EL CEL ENS VA CAURE AL DAMUNT Editorial: Edicions 62 Pàgines: 224 Preu: 18,90 euros
TERRENY PER ALS RUMORS
“Els historiadors no van poder-hi treballar quan tocava i durant dècades el bombardeig ha estat envoltat de rumors”
EL DRAMA DE LA GUERRA
“No només volia reconstruir aquell 31 de maig del 1938, sinó com era la societat i com va viure la guerra i l’exili”
Conei­xem molt els bom­bar­de­jos de Dres­den, Colònia o Lon­dres durant la Segona Guerra Mun­dial, però no sabem gaire res del drama que van viure els nos­tres avant­pas­sats. Per què?
El fet de per­dre la guerra i no poder posar els nos­tres peri­o­dis­tes a entre­vis­tar o els his­to­ri­a­dors a inves­ti­gar ens con­di­ci­ona molt. Als països on la guerra acaba d’una altra manera poden tre­ba­llar de forma rigo­rosa, sense entre­bancs. Ells acon­se­guei­xen tre­ba­llar la memòria quan els fets encara són molt recents. El que passa aquí és que els his­to­ri­a­dors comen­cen fer recerca sobre els bom­bar­de­jos durant la Tran­sició, que és quan es pot. Fins ales­ho­res, només hi ha lite­ra­tura falan­gista, que no és vàlida des d’un punt de vista his­to­ri­ogràfic. Aquí anem qua­ranta anys tard i, a més, la Tran­sició va com va i fins fa poc no es tre­ba­lla gaire la memòria democràtica. Però és ales­ho­res quan tenim les pri­me­res llis­tes de vícti­mes i les pri­me­res entre­vis­tes de super­vi­vents.
Hi ha una pre­gunta que gai­rebé és obli­gada. Per què es bom­bar­deja Gra­no­llers?
D’una banda, és una ciu­tat més a des­mo­ra­lit­zar i on sem­brar el caos des de les bases ita­li­a­nes, que es dedi­quen cada dia a bom­bar­de­jar la zona repu­bli­cana. Molts són a Bar­ce­lona, però també reben mol­tes ciu­tats del lito­ral català i valencià i algu­nes de l’inte­rior. Forma part de la tàctica d’uti­lit­zar la guerra aèria per ata­car la rere­guarda. Allà no hi ha objec­tius mili­tars, però sí població civil a la qual es vol des­mo­ra­lit­zar per acon­se­guir que la guerra s’acabi al més aviat millor. En el cas con­cret de Gra­no­llers, sabem que és objec­tiu perquè la cen­tral elèctrica apa­reix en docu­ments dels ita­li­ans. Com que els his­to­ri­a­dors no van poder inves­ti­gar quan tocava, durant dècades el bom­bar­deig ha estat envol­tat de rumors. Es deia que pot­ser eren uns avi­ons que volien ata­car Bar­ce­lona i com que les bate­ries antiaèries els van dis­per­sar van dei­xar la càrrega a Gra­no­llers. Ara sabem que no és així. Volien bom­bar­de­jar la cen­tral elèctrica, que és una de les que ali­men­ta­ven les línies de fer­ro­car­ril cap a Vic. Però aquesta cen­tral no la van tocar.
Sabem qui eren els pilots dels avi­ons. Qui eren i d’on venien?
S’ha fet molta recerca sobre el tema, sobre­tot per part d’his­to­ri­a­dors de les Illes. Sabem que quan arri­ba­ven a Espa­nya els avi­a­dors ita­li­ans es can­vi­a­ven el nom, i per això en tots els docu­ments apa­rei­xen els noms en clau. Es trac­tava d’avi­a­dors que ja s’havien for­mat a Itàlia i que van veure en la guerra d’Espa­nya una opor­tu­ni­tat de pujar en l’esca­lafó i prac­ti­car amb foc real. Hi ha un fet molt bèstia, i és que eren gent que des de 5.000 metres i sense pre­o­cu­par-se gaire d’encer­tar l’objec­tiu, dei­xa­ven anar les bom­bes. Es trac­tava d’una acti­vi­tat molt san­guinària, però ells se’n tor­na­ven i a la tarda ana­ven tran­quil·lament a fer un cafè i a pas­sar-s’ho bé.
La història li toca de prop. Un dels seus besa­vis és una de les vícti­mes. És així com va començar tot?
La història del bom­bar­deig a Gra­no­llers la sé perquè la meva àvia m’explica des de petit que el meu besavi mor a la Por­xada, que ales­ho­res era l’espai del mer­cat. Per a mi és una història fami­liar. Però a Gra­no­llers tot­hom té la seva història d’aquell dia. Cada família sap on tenen els seus i què van patir. A par­tir d’aquest conei­xe­ment de la meva història i també d’altres, el que aca­bes veient és que a la ciu­tat hi ha tot un món d’històries que no s’havien fit­xat en un lli­bre. Vaig pen­sar que tenia sen­tit que féssim una mena de recull per tal de tenir tot aquell dia retra­tat a par­tir de peti­tes històries, la suma de les quals ens per­me­tia fer el retrat glo­bal d’aque­lla tragèdia.
A banda d’això, ha par­tit d’un arxiu de memòria oral de l’Ajun­ta­ment i del Memo­rial Democràtic...
Exacte. Quan vaig tenir la idea del fer el lli­bre em vaig ado­nar que ja hi havia molta feina feta des de l’any 2000, amb força gent que havia estat entre­vis­tada i que havia dei­xat la seva història, alguns dels quals avui són morts. Es tracta d’entre­vis­tes llar­gues, d’una hora més o menys cada una, i totes molt des­crip­ti­ves del bom­bar­deig del 31 de maig del 1938. N’hi ha una sei­xan­tena, i el dar­rer any n’acon­se­guim divuit més. És a par­tir de tot aquest mate­rial que acon­se­gueixo recons­truir les històries.
Hi ha casos que et dei­xen glaçat, com el de les mon­ges que s’havien ama­gat durant tota la guerra i que de sobte apa­rei­xen per aju­dar...
Una de les històries més punyents és la de la Con­cepció Molins, que en aquells moments era infer­mera a l’hos­pi­tal de Gra­no­llers. Aquell dia es va pas­sar tot el matí curant ferits i aju­dant els met­ges. Va ser un matí de boge­ria, esta­ven com­ple­ta­ment des­bor­dats. Aquell dia, que feien falta tan­tes mans, van aparèixer aque­lles mon­ges que havien estat ama­ga­des en cases de famílies catòliques perquè la seva vida peri­llava. I van deci­dir sor­tir del seu ama­ga­tall. Abans de la guerra tre­ba­lla­ven a l’hos­pi­tal i el dia 31 al matí van veure que no es podien que­dar a casa i de cop van aparèixer per aju­dar.
No sé si n’hi ha alguna altra que a vostè el colpís espe­ci­al­ment...
Al lli­bre hi ha històries molt col­pi­do­res, de fills que per­den la mare o de mares que per­den algun dels seus fills. A aquesta gent els va can­viar la vida per sem­pre. Després hi ha també històries de gent que aquell dia van pas­sar hores i hores d’angoixa fins que no es van retro­bar. Com que no hi havia mòbils ni manera de comu­ni­car-se, la gent va viure en un estat d’angoixa durant hores i fins i tot dies. Aques­tes històries són molt impac­tants.
No només parla d’aquell 31 de maig del 1938, sinó de tota la guerra...
Volia retra­tar com era la soci­e­tat i com va viure la guerra; per això m’ha agra­dat expli­car històries com la d’en Joan Triadú, que era un mes­tre de la República, o la de la Rosa Puig, que era una de les que lide­rava el comitè de la CNT d’una de les fàbri­ques més grans de Gra­no­llers. Són per­so­nes que després de la guerra van haver de fugir i es van pas­sar molts anys exi­li­ats. Hi ha gent que va aca­bar a Maut­hau­sen i per a la qual aquell 31 de maig no va ser la tragèdia més dura que van haver de viure.
Durant el fran­quisme, com es viu aque­lla tragèdia?
Hi ha silenci abso­lut. Quan fa un any del bom­bar­deig, no hi ha ni una com­me­mo­ració i fins i tot es comença a impo­sar la idea que allò ha estat pro­vo­cat per la tos­su­de­ria de la gent, per la volun­tat de voler resis­tir. És un drama que es manté soter­rat durant dècades. Per això era tan impor­tant fer aquest lli­bre, ni que fos vui­tanta anys tard, per tan­car el cer­cle i tren­car el silenci. Ara mateix tinc un retorn molt bonic d’agraïment dels fami­li­ars i dels super­vi­vents que encara que­den.
El drama de Gra­no­llers encara es pateix avui al cor d’Europa...
Els bom­bar­de­jos en massa es comen­cen a fer durant la Guerra Civil. I en lloc d’apren­dre, el que ha fet l’ésser humà és gene­ra­lit­zar-los. La història de Gra­no­llers avui es repe­teix a Ucraïna o Síria. És un drama uni­ver­sal.

LA PASSIÓ D’ESCRIURE

Albert Forns Canal (Granollers, 1982) és un apassionat de l’escriptura, sigui en el gènere que sigui. Es va formar com a periodista i ha treballat tant a la premsa digital com en gabinets de comunicació d’institucions culturals com el CCCB. Actualment col·labora al digital Núvol, amb crítiques de teatre, cinema i arts plàstiques. A banda del periodisme, també ha conreat la poesia i la novel·la, i en tots dos casos ho ha fet amb èxit. El 2013 va guanyar el Premi Documenta de narrativa amb la seva primera novel·la, Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) (Empúries, 2013); el 2016 va aconseguir el Premi Llibres Anagrama amb Jambalaia (Anagrama) i el 2020 va aconseguir el Premi Sant Joan de narrativa amb la novel·la Abans de les cinc som a casa (Edicions 62, 2020).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor