Experiències

Dalt d’un burro

L’animal que va ser motor de les feines del camp s’ha hagut de reconvertir en epicentre d’activitats lúdiques a l’aire lliure orientades al gaudi de les famílies. El ruc, d’intel·ligència més que contrastada, ha passat de ser bèstia de càrrega a protagonista d’experiències rurals de cap de setmana

De Joans, Joseps i ases, malau­ra­da­ment, ja no n’hi ha a totes les cases. L’ani­mal que al seu dia va ser impres­cin­di­ble per a les fei­nes del camp, fa dècades que s’ha hagut de rein­ven­tar per no des­a­parèixer, i avui es rei­vin­dica com a acti­vi­tat lúdica per a col·lec­tius i famílies. Diver­ses empre­ses, algu­nes amb molts anys de recor­re­gut, han sabut recu­pe­rar una bèstia que ha pro­ta­go­nit­zat con­tes, sèries i pel·lícules i que, en el cas de Cata­lu­nya, fins i tot s’ha con­ver­tit en un símbol de país. El burro, també cone­gut com a ase i ruc, con­viu amb l’ésser humà des de fa més de 3.000 anys i és con­si­de­rat per molts el parent pobre del cavall, mal­grat que va ser mun­tura de per­so­nat­ges clau de la història, com Jesús de Nat­za­ret, i de la lite­ra­tura, com el recor­dat Sancho Panza. Símbol del Par­tit Demòcrata dels Estats Units, Juan Ramón Giménez el va immor­ta­lit­zar a Pla­tero y yo i David Stern fins i tot el va dotar de parla en una novel·la que pri­mer va arri­bar al cinema i que poste­ri­or­ment es va fer famosa a la tele­visió dels anys sei­xanta: la mula Fran­cis.

Oferta adap­ta­ble

“El burro no és tos­sut, és con­vençut.” Qui fa aquesta afir­mació és una gran conei­xe­dora d’aquest ani­mal després de vint anys tre­ba­llant-hi al parc Ruki­mon , a la vall de Canya­mars, al terme muni­ci­pal de Dos­rius (Maresme). Paloma Vicente i el seu com­pany, Joan Compañó, con­vi­uen amb una cin­quan­tena llarga de bur­ros i ofe­rei­xen un extens catàleg d’acti­vi­tats que han anat adap­tant “en funció de la demanda dels visi­tants”. Tot i això, tal com reco­neix Vicente, la joia de la corona con­ti­nuen sent la visi­tes de les esco­les, en què els més menuts sovint tenen la seva pri­mera experiència amb un burro real “al qual dibui­xen, pas­se­gen, ras­pa­llen i car­re­guen les alfor­ges”. Un cop supera­des totes les pro­ves, obte­nen un car­net de con­duc­tor de ruc. “Som l’única reserva de tot l’Estat amb exem­plars de totes les races de la Península, i el nos­tre objec­tiu bàsic ha estat la dig­ni­fi­cació i la pre­ser­vació d’aquest excel·lent ani­mal”, defensa con­vençuda Paloma Vicente, tot reco­nei­xent que més que un negoci el Ruki­mon “ha estat i és una vocació”. A les acti­vi­tats fami­li­ars s’hi afe­gei­xen experiències per a la gent gran, teràpies amb col·lec­tius amb dis­ca­pa­ci­tats i una dar­rera pro­posta pen­sada per a tre­ba­lla­dors d’empre­ses “per crear dinàmiques de col·labo­ració i de tre­ball en grup”.

Trans­por­tar el pícnic

També al Maresme, però en aquest cas a Tiana, el cen­tre Rucs de la Ser­ra­lada fa qua­tre anys que està obert de cara al públic. “Tenim onze bur­ros comuns que hem anat reco­llint i ensi­nis­trant”, asse­nyala el res­pon­sa­ble del cen­tre, Car­les Mun­tet. El sen­de­risme és una de les pro­pos­tes amb més accep­tació. “Són rutes dis­se­nya­des per nosal­tres per des­co­brir l’entorn a través de pis­tes fores­tals i de sen­ders del Parc de la Ser­ra­lada de Marina”, pre­cisa, i afe­geix que només els infants pugen dalt dels bur­ros que s’uti­lit­zen per tra­gi­nar els estris del pícnic que es farà en plena natura. Mun­tet es mos­tra dol­gut amb alguns comen­ta­ris sor­gits de grups ani­ma­lis­tes que acu­sen les empre­ses com la que regenta d’explo­tar els ani­mals. “Són crítiques sense fona­ment i amb ganes de fer mal, perquè a casa cui­dem molt bé dels rucs i de la seva salut”, asse­nyala, i lamenta que les admi­nis­tra­ci­ons “no donen prou aju­des i en canvi són molt estric­tes amb la nor­ma­tiva”.

Lluís Vilà, de l’empresa Rucs i Some­res, ubi­cada a les Pre­ses (Girona), és un veterà del tracte amb els bur­ros –s’hi va començar a dedi­car l’any 1977–, que actu­al­ment se cen­tra a fer pas­se­ja­des amb ruc català pel Parc de la Pedra Tosca. “Al cen­tre con­vi­uen prop d’un cen­te­nar d’exem­plars que pas­tu­ren lliu­res”, comenta inci­dint en el valor d’una raça autòctona “con­si­de­rada una de les millors del món”. Vilà, que avança que està tre­ba­llant en un pro­jecte per ela­bo­rar for­matge de llet de burra, reclama més suport de les admi­nis­tra­ci­ons a una feina “que ara mateix és la que garan­teix la per­vivència d’un ani­mal excep­ci­o­nal en tots els sen­tits”.

EM DIUEN TANO
Lola Casas
Editorial: La Galera Pàgines: 24 Preu: 4,65 euros
LA XURRA
Lola Casas
Editorial: La Galera Pàgines: 72 Preu: 7,95 euros
LES AVENTURES D’EN NIC
Rosana Andreu
Editorial: Veus Públiques Pàgines: 105

Marxandatge

El burro català s’ha convertit en una icona clàssica del catalanisme. La seva silueta es va utilitzar inicialment per captar l’atenció sobre aquesta raça en perill d’extinció. En format adhesiu, estampada en samarretes, sabatilles d’estar per casa, tovalloles o pendons per al balcó, aquest símbol és ben conegut arreu.

Els tres tombs

La Festa de Sant Antoni, o dels Tres Tombs, és una de les poques ocasions en què encara es poden veure burros pels carrers. La celebració comença al voltant del 17 de gener i aquest any les trobades en diverses poblacions s’allargaran fins a l’octubre.

Sabó de Burra

Producte incipient i encara amb poca incidència en el mercat català, la llet de burra és un bé preuat i força utilitzat en altres països. A la reserva natural de Zasavica, a l’oest de Belgrad, se’n produeix el formatge més car del món, a 1.000 euros el quilo. També és un producte molt beneficiós per a la pell i el component ideal per a sabons i cosmètics.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor