Experiències

La birra d’or

Catalunya viu una febre per la cervesa artesana amb un augment del consum i de la producció. Barcelona s’ha convertit en un dels destins turístics preferits pels amants d’aquesta beguda

La cer­vesa arte­sana viu una època dau­rada a Cata­lu­nya. Les fàbri­ques aug­men­ten la pro­ducció i els cli­ents són cada cop més, i més exi­gents. L’interès i el gust per la cer­vesa arte­sana ha pro­vo­cat que gai­rebé en qual­se­vol racó del país es pugui degus­tar una beguda d’aques­tes carac­terísti­ques que té milers de fidels segui­dors, tot i que encara s’està lluny de les xifres de països com els Estats Units, on el 20% de la cer­vesa que es con­su­meix és arte­sana, o fins i tot d’Itàlia, on arriba gai­rebé al 9%.

El dar­rer estudi del Gremi d’Ela­bo­ra­dors de Cer­vesa Arte­sana i Natu­ral (GECAN) revela que l’1% de la cer­vesa que es con­su­meix a Cata­lu­nya és arte­sana. Una xifra gens menys­pre­a­ble. Sumant tota la pro­ducció de cer­ve­se­res arte­sa­nes cata­la­nes es va arri­bar als 3 mili­ons de litres el 2016 (dar­re­res dades), fet que va supo­sar un 40% més de pro­ducció que el 2012. “És veri­tat que la cer­vesa arte­sana s’ha posat de moda. Ara tot­hom en parla i fins i tot les grans cer­ve­se­res es fixen en les peti­tes perquè els estem pre­nent un petit seg­ment del mer­cat. Aquí estem.” Són parau­les de Sven Bosch, expert en la matèria i un dels pio­ners a obrir un local que oferís aquest tipus de beguda a Cata­lu­nya, el Drunk Monk, a Mataró. “Fa deu o dotze anys, quan érem qua­tre gats, era molt dife­rent. L’accés als ingre­di­ents era més com­pli­cat. Ara, la gent sap que hi ha cer­vesa arte­sana i que és molt dife­rent de la indus­trial”, afe­geix. Bosch, soci de Napar­bier i pro­pi­e­tari del local NaparBcn, asse­gura que en aquesta dècada s’ha evo­lu­ci­o­nat molt. La seva empresa ha tin­gut un crei­xe­ment expo­nen­cial i ara és fàcil tro­bar la seva cer­vesa a Xan­gai, a Hong Kong o a Mel­bourne. “Mol­tes mar­ques cata­la­nes han evo­lu­ci­o­nat i cres­cut: Fort, Gui­neu, Almogàvers...” con­ti­nua. A Bar­ce­lona, cada vegada hi ha més locals espe­ci­a­lit­zats, entre brew­pubs i fàbri­ques. “Ho veiem per apli­ca­ci­ons com Untappd o Rate­Beer (xar­xes soci­als espe­ci­a­lit­za­des en cer­vesa). Els cli­ents són turis­tes que venen expres­sa­ment. A més, el Bar­ce­lona Beer Fes­ti­val també ha aju­dat a con­ver­tir la ciu­tat en una des­ti­nació cer­ve­sera”, asse­gura Bosch.

La com­petència entre les peti­tes pro­duc­ci­ons arte­sa­nals i les mar­ques indus­tri­als està asse­gu­rada. “Les grans cer­ve­se­res miren cap al sec­tor artesà i ja han com­prat diver­ses mar­ques. A l’Estat espa­nyol hi ha entre 600 i 700 mar­ques de cer­vesa arte­sana quan abans n’érem 15, 30... El canvi és bru­tal.”, asse­gura. Bosch també és un dels impul­sors del Bier­CaB, un local al mig de l’Eixam­ple bar­ce­loní, amb trenta tira­dors de cer­vesa arte­sana i que ha estat un dels pre­cur­sors del que ara es coneix com el Beer­xam­ple, amb una gran oferta en cer­vesa arte­sana i que s’ha con­ver­tit en la Meca per als amants d’aquesta beguda. A Bar­ce­lona ciu­tat també han pro­li­fe­rat les fàbri­ques. “Hi ha Edge, Almogàvers, Tibi­dabo; a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat hi ha Fort. A Súria, la Pirata; a Valls de Tor­ro­e­lla, Gui­neu...” Bosch creu que amb aquest crei­xe­ment s’ha millo­rat en la qua­li­tat del pro­ducte. “A fires de tot el món hi ha cer­ve­ses d’aquí i això abans no pas­sava”, comenta. Una de les mar­ques més con­so­li­da­des, amb una fàbrica a Valls de Tor­ro­e­lla, és la cer­vesa Gui­neu que ha anat ampli­ant les ins­tal·laci­ons i que com­pleix deu anys. El seu mes­tre cer­ve­ser, Guzmán Fernández, asse­gura que el seu era un pro­jecte “utòpic” que s’ha anat con­so­li­dant. Fernández es mos­tra satis­fet de l’aug­ment que del con­sum. “Això era impen­sa­ble fa deu anys”, hi afe­geix. Gui­neu arriba a pro­duir a l’any 300.000 litres. En aquesta febre pe aquest pro­ducte, dos joves d’Arenys de Mar han acon­se­guit fabri­car la seva pròpia cer­vesa, Synera. “Vam començar a fer-la a la cuina de casa”, expli­quen Arnau Moré i Marc Rodríguez. L’èxit va pro­vo­car que hagues­sin d’aug­men­tar la pro­ducció. Ara, fabri­quen la cer­vesa a les ins­tal·laci­ons de Vic Brewery. En els dar­rers anys, Cata­lu­nya s’ha con­ver­tit en una petita potència pel que fa a la pro­ducció de cer­vesa. El sec­tor ha acon­se­guit repar­tir-se per tot el ter­ri­tori i crear 214 llocs de tre­ball directe. La qua­li­tat del pro­ducte ha supo­sat que s’exporti el 16% de la pro­ducció a un total de 28 països.

3
milions
de litres de cervesa artesana es van produir el 2016.
901
cerveses
artesanes s’elaboren a Catalunya.

Guineu, deu anys i noves receptes

La fàbrica de cerveses Guineu, amb seu a Valls de Torroella, està d’aniversari. El que va néixer com una utopia, s’ha convertit en una de les marques més potents del panorama català. Un dels seus mestres cervesers, Guzmán Fernández, assegura que els mou la motivació, la implicació amb el producte i crear noves receptes de cervesa.

Synera, de l’afició al negoci propi

Arnau Moré i Marc Rodríguez són dos joves d’Arenys de Mar que produeixen la seva pròpia cervesa. Es mostren satisfets amb els resultats, que han tingut una gran acollida. En l’argot cerveser, es coneixen com a gipsy brewers, perquè no tenen fàbrica pròpia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor