Experiències

DONES que fan PINYA

Fa quaranta anys no hi havia dones castelleres i ara ja representen el 40%. En l’aspecte tècnic, la seva incorporació al món casteller ha estat clau per aixecar castells de deu i ara el repte és assolir la igualtat en les estructures de poder

Helena Lla­gos­tera té 46 anys i en fa molts que fa cas­tells. Encara puja a sisens en les cons­truc­ci­ons de nou i segu­ra­ment deu ser l’única a Cata­lu­nya que amb aquesta edat s’enfila tan amunt. “Aquesta és ara la meva lluita; molta gent em pre­gunta quan em jubi­laré de fer cas­tells, i mira que hi ha homes més grans que jo que encara pugen!” Lla­gos­tera, de la Colla Joves Xiquets de Valls, és una pre­cur­sora en el món cas­te­ller. Va ser la pri­mera dona a entrar a la colla quan fer cas­tells era només cosa d’homes i durant tots aquest anys ha estat pio­nera en diver­sos àmbits: el 1988 va ser la pri­mera dona que va pujar a un cas­tell de nou i, si bé és cert que Eva Baró (Cas­te­llers de Bar­ce­lona) i Montse Alba (Bor­de­gas­sos de Vila­nova) figu­ra­ran en els annals cas­te­llers com les pri­me­res dones caps de colla, Lla­gos­tera té l’honor d’haver-se con­ver­tit, el 2009, en la pri­mera cap de colla d’una agru­pació tra­di­ci­o­nal i de gamma extra.

La tra­jectòria d’Helena Lla­gos­tera és, al mateix temps, l’excepció que con­firma la regla i la cons­ta­tació que, len­ta­ment, les coses estan can­viat. “El paper de la dona ha evo­lu­ci­o­nat moltíssim en els últims qua­ranta anys, ha pas­sat de ser total­ment ine­xis­tent a tenir una posició cada cop més defi­nida”, explica Raquel Sans, tot i reconèixer que mal­grat la pro­gressió encara hi ha grans diferències pel que fa a l’ocu­pació de càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat. És secretària del Cen­tre de Pros­pec­tiva i Anàlisi dels Cas­tells (CEPAC) i una de les auto­res de l’estudi Els cas­tells des d’una pers­pec­tiva de gènere. El paper de les dones a les estruc­tu­res de poder de les colles cas­te­lle­res. Sans, jun­ta­ment amb Gui­llermo Soler, Anna Sánchez i Paloma Pontón, està ela­bo­rant l’estudi a par­tir d’un tre­ball de camp que ha inclòs l’anàlisi de 98 colles cata­la­nes, enques­tes a 55 colles i un cen­te­nar d’entre­vis­tes a dones cas­te­lle­res.

Les xifres del docu­ment par­len per si soles. En els anys vui­tanta, la presència de la dona era ine­xis­tent i ara repre­senta el 40% de la massa social cas­te­llera. Són gai­rebé la mei­tat, però el seu rol en càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat i presa de deci­si­ons con­ti­nua sent mino­ri­tari: només un 34,7% de les colles cata­la­nes tenen una dona pre­si­denta, i el per­cen­tatge cau en picat quan par­lem de caps de colla, ja que només el 17,3% del total són dones. Un terç de les dones que assu­mei­xen res­pon­sa­bi­li­tats són menor de 25 anys i més de la mei­tat no tenen fills. “La mater­ni­tat marca un abans i un després i el que fa és crear un parèntesi en la par­ti­ci­pació de la dona en l’acti­vi­tat cas­te­llera”, asse­nyala Raquel Sans, i Anna Sánchez, que ha par­ti­ci­pat en l’estudi des de l’Obser­va­tori per la Igual­tat de la URV, afe­geix una dada: “Un 83% de les dones con­ver­tei­xen la seva acti­vi­tat cas­te­llera en una acti­vi­tat fami­liar, fet que posa en evidència la incom­pa­ti­bi­li­tat de la dona a l’hora de con­ci­liar l’oci amb la vida fami­liar.”

Quins càrrecs ocupa? Els de secretària i cap de cana­lla, “una pro­lon­gació de les tas­ques que fan a casa, com la de cui­dar els fills”, insis­teix Sánchez, i con­clou: “Al final els este­re­o­tips són obs­ta­cles per desen­vo­lu­par la tra­jectòria cas­te­llera de la dona.” Tot i que les colles uni­ver­sitàries ja són més equi­ta­ti­ves, la rea­li­tat és que en una acti­vi­tat en què homes i dones par­ti­ci­pen en un mateix equip encara no ho fan de la mateixa manera.

La dona, un paper clau

Però mal­grat la dis­cri­mi­nació de gènere, ningú posa en dubte el paper cab­dal que ha tin­gut la seva incor­po­ració. “Homes i dones tenim unes con­di­ci­ons físiques i men­tals dife­rents que es com­ple­men­ten i ha estat gràcies a això que hem vist cas­tells de deu”, explica Helena Lla­gos­tera. Les dones pesen menys, són més àgils i tenen més fle­xi­bi­li­tat i, a banda, “les nenes madu­ren abans que els nens i això també és impor­tant perquè enten­guin la importància d’alguns cas­tells”, remarca Lla­gos­tera. A banda de qüesti­ons tècni­ques, l’entrada de la dona també ha can­viat el per­fil sociològic de les colles. “Abans eren grups d’homes que es tro­ba­ven diven­dres i diu­men­ges per anar a fer cas­tells i ara a les colles hi ha mol­tes famílies, cosa que els ha permès créixer en nom­bre i plan­te­jar-te rep­tes supe­ri­ors”, afe­geix Raquel Sans.

A més de les caps de colla pio­ne­res com Baró, Albà i Lla­gos­tera, entre la llista de noms pro­pis feme­nins també figu­ren el d’Aina Mallol, que va ser cap de colla dels xicots de Vila­franca, i el d’Ester Oriol, pre­si­denta dels cas­te­llers de Sants entre el 2012 i el 2016. Actu­al­ment, Iruna Rigau lidera els Mar­recs de Salt, una de les colles grans que té més dones que homes, i Bea Jiménez és cap de colla dels Cas­te­llers de Saba­dell, l’única colla gran que ha tin­gut cap de colla i pre­si­denta simultània­ment. “Els lide­rat­ges feme­nins atra­uen lide­rat­ges feme­nins”, remarca Sans.

I el futur? Els autors de l’estudi són opti­mis­tes en les seves con­clu­si­ons. “Algu­nes colles impul­sen el talent i el lide­ratge feme­nins. La situ­ació està can­vi­ant i la influència de les colles uni­ver­sitàries pot ser clau”, asse­nya­len en l’esbós pre­li­mi­nar. Helena Lla­gos­tera, que també suma el mèrit de ser mare de sis fills, ho té més clar. “Rever­tir la tendència a les colles tra­di­ci­o­nals encara costa, però no tinc cap dubte que alguna de les meves filles aca­barà sent cap de colla.” I explica que la Maria, que ara té 10 anys, sovint fa el crit d’“amunt!”, com si ja fos cap de colla.

Per viure’ls en directe

Estadísti­ques al marge, cal ser a la plaça per viure en directe el món dels cas­tells. La tem­po­rada ja ha arren­cat, i al web www.​elm​onca​stel​ler.​cat es pot con­sul­tar el calen­dari de dia­des d’enguany. Valls, Bar­ce­lona, l’Arboç, Saba­dell i Andorra són alguns dels pobles i ciu­tats on es poden veure actu­a­ci­ons aquest cap de set­mana.

17,4%
dels caps de colla són dones, un percentatge molt petit en comparació amb el del càrrec de cap de canalla, en què, del total, un 72,2% són dones.
40%
de la massa social dels castellers del país està integrada per dones. L’any 1980 la seva presència era inexistent.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.