Experiències

Dies de foc i fressa

Sant Joan és la festa més socialitzadora: els carrers són el seu escenari principal i el foc i els petards engresquen grans i petits. Però inevitablement, les normes de seguretat li han restat un punt d’espontaneïtat

Sant Joan és la festa tra­di­ci­o­nal cata­lana que segu­ra­ment més s’avé amb la rei­vin­di­cació “els car­rers seran sem­pre nos­tres”. És la festa de tro­bar-se amb fami­li­ars amics i veïns per tirar petards, i de mun­tar sopars en car­rers i pla­ces. Arreu hi ha bar­ris, pobles i ciu­tats que cele­bren la seva festa major, i si no ho fan, no passa res: orga­nit­zen una revet­lla, o les que faci falta. Sant Joan és men­jar coca de crema amb les mans i beure cava en copes de plàstic. És la nit que més gau­dei­xen els nens després de la de Reis, i la que patei­xen sobre­tot les mas­co­tes i els bom­bers. És, en defi­ni­tiva, la nos­tra festa més soci­a­lit­za­dora.

“La festa és per defi­nició soci­a­lit­za­dora. Però la revet­lla de Sant Joan té uns ele­ments que fa que excel·leixi en aquest aspecte. Per exem­ple, és inter­ge­ne­ra­ci­o­nal: tot­hom hi té lloc, al vol­tant d’una foguera, des de nens i nenes, fins a avis i àvies”, explica Ama­deu Carbó, expert en cul­tura popu­lar i tra­di­ci­ons, i mem­bre del Con­sell de la Cul­tura de Bar­ce­lona. Segons Carbó, la foguera genera “espais de relació gene­ra­ci­o­nals i tot­hom té una funció con­creta i dife­rent”. “Sant Joan també és una festa –afe­geix– que per­met amb faci­li­tat enten­dre’ns sense obser­var pro­cedències, colors, con­fes­si­ons, ide­o­lo­gies... És sen­zi­lla­ment fantàstic.”

UNA NIT MÀGICA

Dir que és una nit màgica pot resul­tar tòpic, però és incon­tes­ta­ble que al llarg de mil·len­nis els pobles del Medi­ter­rani han man­tin­gut la creença que durant aquesta nit el foc –i l’aigua– adqui­rei­xen pro­pi­e­tats sobre­na­tu­rals. Tal com expli­cava Joan Ama­des al seu Cos­tu­mari català, les fogue­res de Sant Joan recor­den les fes­tes roma­nes en honor de Pal·las, la divi­ni­tat del foc, i també dels prats i dels ramats. “Durant aques­tes fes­tes –deia Ama­des– es creia que les aigües i les her­bes tenien vir­tuts, i s’ence­nien fogue­res que, segons Ovidi, la gent sal­tava tres vega­des, amb l’objec­tiu d’obte­nir salut i feli­ci­tat.” També relata que el cris­ti­a­nisme va inten­tar pri­mer posar fi a aques­tes tra­di­ci­ons paga­nes vin­cu­la­des amb el sols­tici d’estiu, però com que no ho va acon­se­guir, les va adap­tar a la fes­ti­vi­tat de Sant Joan Bap­tista. Així, la revet­lla no és en rea­li­tat la nit més curta de l’any, com tot­hom pensa: el sols­tici d’estiu és el 21 de juny. Però minut més o minut menys, el que compta és que Sant Joan és l’entrada ofi­cial a l’estiu.

FALLES DEL PIRI­NEU

Reco­ne­gu­des com a Patri­moni Cul­tu­ral Imma­te­rial de la Huma­ni­tat per la UNESCO, les falles del Piri­neu són una mos­tra del caràcter col·lec­tiu de les fes­tes rela­ci­o­na­des amb foc. Se cele­bren en 63 pobles repar­tits entre Cata­lu­nya, França, Andorra i Aragó, i con­sis­tei­xen a fer bai­xar troncs ence­sos –falles– des de dalt d’una mun­ta­nya i en filera. El recor­re­gut es fa quan es pon el sol, tot un espec­ta­cle, i acaba amb una gran foguera en què es cre­men els troncs. L’ori­gen és l’antic culte al sol, un acte comu­ni­tari per donar gràcies per les colli­tes i per allu­nyar els mals espe­rits, que any rere any atrau cada cop més visi­tants a les comar­ques de mun­ta­nya.

MENYS FOGUE­RES

En canvi, a les ciu­tat les fogue­res veïnals van anar de baixa a par­tir dels anys vui­tanta, quan es van començar a imple­men­tar mesu­res de segu­re­tat que, sens dubte, són necessàries. “És cert que la nor­ma­tit­zació de la soci­e­tat, no només de les fogue­res, ha tocat de ple l’espon­taneïtat i la vita­li­tat de la festa. Però hi ha també altres fac­tors que han reduït el mapa de les fogue­res de Sant Joan”, explica Ama­deu Carbó. Aquesta reducció ha estat pal­pa­ble arreu i del cas de Bar­ce­lona, n’hi ha dades con­cre­tes. A prin­ci­pis de la dècada dels setanta, a la ciu­tat se n’ence­nien mig miler, pel cap baix, pre­pa­ra­des per la mai­nada dels bar­ris, que es dedi­ca­ven a reco­llir els tras­tos vells durant uns dies abans. “Alguna cosa ha pas­sat pel camí per arri­bar l’any 2000 a una dot­zena de fogue­res i actu­al­ment a una tren­tena. Hi ha can­vis pro­funds que no es per­ce­ben en el dia a dia, però que afec­ten de manera estruc­tu­ral la festa. Per exem­ple, els nens i les nenes han des­a­pa­re­gut del car­rer. El car­rer ha dei­xat de ser un espai natu­ral de joc i de relació i ha pas­sat a ser un sim­ple lloc de pas”, con­clou Carbó. Sant Joan ens ofe­reix l’opor­tu­ni­tat de recu­pe­rar-lo per una nit.

La flama del Canigó
Moltes de les fogueres de Sant Joan –a Barcelona totes les que estan autoritzades– s’encenen amb la flama del Canigó, un foc que es renova cada any en aquest cim emblemàtic dels Pirineus. Es tracta d’una tradició relativament recent que s’ha convertit en un símbol de la unitat dels Països Catalans. A partir de la nit del 22 al 23 de juny, centenars de voluntaris i equips de foc distribueixen pel territori la flama, que acaba encenent les fogueres de més de 400 municipis. “La característica essencialment simbòlica de la flama del Canigó fa que cada persona tingui una relació vivencial única i singular amb aquest element reivindicatiu i festiu alhora”, explica Amadeu Carbó. L’origen de la flama es troba en els anys seixanta del segle XX a la Catalunya Nord, i sota la inspiració del poema èpic de Mossèn Cinto Verdaguer. La flama es custodia durant tot l’any al Castellet de Perpinyà.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor