Experiències

Tanca el SANT PAU

El 27 d’octubre el restaurant Sant Pau oferirà el seu últim sopar. Carme Ruscalleda ha decidit tancar quan fa tres dècades que va obrir amb Toni Balam el restaurant de la seva vida. Ho celebren amb l’edició d’un llibret homenatge i amb un menú molt especial

“He reflexionat sobre el pas del temps i sé que un dia em fallaran les forces i que no vull morir al peu del canó”

Va ser l’1de juliol del 1988 quan la Carme i el Toni van deci­dir “cre­uar el car­rer”. Aquesta expressió tan sen­zi­lla ama­gava tota una aven­tura. Havien com­prat una torre del 1881 davant mateix de la botiga fami­liar de que­viu­res de Sant Pol de Mar i l’havien con­ver­tit en un res­tau­rant “d’esto­va­lles i copa fina”. Era una aposta cara i arris­cada que afron­ta­ven amb tanta il·lusió com incer­tesa, i que trenta anys després poden dir que va ser una gran idea. “Ha estat un camí engres­ca­dor, de moltíssima feina però feliç.” Un camí que els ha por­tat molt lluny.

A par­tir de l’èxit del Sant Pau (3 estre­lles Mic­he­lin) es van gene­rar pro­jec­tes com la rèplica del res­tau­rant a Tòquio i l’ober­tura del Moments i el Blanc a l’hotel Man­da­rin de Bar­ce­lona. A més de recep­ta­ris, pròlegs de lli­bres, fòrums, con­ferències, xer­ra­des en esco­les, apa­ri­ci­ons a la tele­visió... La vocació didàctica és supe­rior a la Carme, i li costa dir que no al que li pro­po­sen. Si mira cap enrere veu mol­tes hores de feina, perquè, de fet, la cui­nera i el seu marit quan van obrir el Sant Pau ja feia vint anys que tre­ba­lla­ven sense des­cans.

“Tenim 66 anys i en fa 50 que estem junts. En Toni és el meu com­ple­ment impres­cin­di­ble, sense el seu suport no hau­ria pogut arri­bar fins aquí.” Si ella crea i cuina, ell s’ocupa de mil coses, com ara triar el millor pro­ducte dels proveïdors, fer de maître o cui­dar el jardí. I el que és més impor­tant: “És la meva vàlvula de sor­tida, quan fa hores que estic tan­cada al res­tau­rant em puja a la moto i em porta a fer un volt o a un con­cert de la seva banda.” La Carme sem­pre ha pen­sat que tan­ca­ria les por­tes quan ell es cansés de tirar enda­vant un negoci tan exi­gent com el seu. I aquest moment ha arri­bat. “No estem par­lant de jubi­lació, però sí que tinc la idea de tor­nar a cre­uar el car­rer, ara en l’altre sen­tit”, con­fessa Rus­ca­lleda. “He refle­xi­o­nat sobre el pas del temps i sé que un dia em falla­ran les for­ces i que no vull morir al peu del canó ni cre­mar-me física­ment.” Per això aquest 27 d’octu­bre ser­vi­ran el seu últim sopar al Sant Pau.

Això no vol dir que vul­gui tallar d’arrel amb la seva esti­mada pro­fessió, a la qual pro­ba­ble­ment sem­pre seguirà vin­cu­lada. “No ens jubi­lem, rei­ven­ta­rem els nos­tres com­pro­mi­sos i ens cen­tra­rem a donar més con­tin­gut i futur al nos­tre depar­ta­ment de cuina estudi”, diu la cui­nera, a qui no la pre­o­cupa gens vin­cu­lar el futur del Sant Pau a la família. “Quan vam començar mai vam pen­sar que ho fèiem pels fills, ni pels nets. Cadascú ha de fer el seu camí”, refle­xi­ona la Carme, mal­grat que el seu fill Raül és des del 2009 al cap­da­vant del Moments (on fa uns menús temàtics pre­ci­o­sos) i ara ha viat­jat per pri­mer cop en lloc de la xef al res­tau­rant de Tòquio.

La Carme encara con­ti­nua sent la dona pri­meta i enèrgica que té més estre­lles Mic­he­lin del món (7), mal­grat que ella no és par­tidària del femi­nisme dis­cri­mi­na­dor. No va voler el reco­nei­xe­ment de millor cui­nera del món que li ator­gava la mediàtica revista Res­tau­rant perquè asse­gura, i té tota la raó, que és una xef més, inde­pen­dent­ment del seu sexe, perquè no hi ha llis­tes de gent negra ni d’homo­se­xu­als.

“Ara obrim el Sant Pau qua­tre dies a la set­mana i estem feliços perquè omplim cada dia”, diu asse­guda al jardí pre­si­dit pel gran rellotge de sol, que no diu l’hora perquè és a l’ombra i del revés (Sant Pol, quina hora és?). Per cele­brar l’ani­ver­sari no hi ha hagut festa: “Al vintè van venir 600 per­so­nes i ara n’hau­rien de ser mol­tes més, i és impos­si­ble enca­bir-les.” Han pre­fe­rit pre­pa­rar un menú espe­cial basat en la història del res­tau­rant i també un lli­bret petit i blanc, “sem­bla un mis­sal”, que recorda moments impres­cin­di­bles. N’han fet 10.000 exem­plars!

Amb dibui­xos de la xef, hi sur­ten els durs ini­cis (“molts dies entre set­mana fèiem zeros”), la pri­mera estre­lla el 1991, com van cui­nar al pavelló català de l’Expo de Sevi­lla (“no tro­bava ni juli­vert ni por­ra­dell”), la sar­dana que li va com­po­sar Pere Vila el 2001... Quan va acon­se­guir el somni de la ter­cera estre­lla el 2006, la Carme es va rega­lar un pen­joll amb forma de lluna perquè “de petita el pare sem­pre em deia que volia la lluna”. “Els pares ens van aju­dar en tot, i quan el pare va morir va ser molt grat poder pen­sar que ho teníem tot pagat”, refle­xi­ona la Carme, que és àvia de dues netes “mera­ve­llo­ses”, filles de la seva filla Mercè.

Aquest estiu, la cuina del Sant Pau ha estat con­vi­dada al res­tau­rant Odysse de l’hotel Métro­pole de la Costa Blava, a càrrec de Joël Robuc­hon. “Ser­vim tor­ra­de­tes suca­des amb maduixa i anxova a gent que va ves­tida com a les pas­sa­rel·les de moda”, comenta la cui­nera, que sem­pre ha fet ela­bo­ra­ci­ons sofis­ti­ca­des lli­ga­des al ter­ri­tori i, donada la seva tra­jectòria, impreg­na­des de l’essència del Japó. “A casa nos­tra sem­pre hi bullen cas­so­les, no fem cuina de bos­se­tes enva­sa­des”, explica entu­si­asta. Tot aquest món que­darà reflec­tit en una expo­sició al Palau Robert d’home­natge als trenta anys del res­tau­rant que va néixer perquè dos visi­o­na­ris labo­ri­o­sos van cre­uar un car­rer.

El por­quet i la rosa

El colofó del menú del 30è ani­ver­sari del Sant Pau és un por­quet de xoco­lata far­cit de petits fours que es trenca amb un mar­tell. Ens recorda les mones de Pas­qua o les guar­di­o­les de quan érem petits, però no. “És un home­natge al meu pas­sat a la botiga de que­viu­res perquè nosal­tres venim de cui­nar carn i can­sa­lada”, diu Rus­ca­lleda, i recorda com en obrir un res­tau­rant davant del mar va entrar de cop en el món del peix perquè: “La gent m’ho dema­nava.” S’hi va fer de seguida, i l’ager­ma­na­ment amb el Japó encara li va posar més fàcil. El menú recull plats d’essència nipona i també del Maresme. Com la rosa de maduixa de les postres, dos fruits del ter­ri­tori amb un trans­fons sen­ti­men­tal. “Quan la meva filla tenia 6 anys i la vèiem poquet perquè acabàvem de com­prar el res­tau­rant, em va rega­lar una tar­geta amb una rosa en què es lle­gia que per tri­om­far cal per­se­ve­rar, i em vaig emo­ci­o­nar”, recorda la cui­nera, que obre el menú amb uns ape­ri­tius empla­tats en una imatge de l’esti­mada botiga ori­ginària.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor