Experiències

Pobles amb encant

Ja són vuit els municipis d’arreu de Catalunya que l’Agència Catalana de Turisme ha certificat amb el segell Pobles amb Encant. Descobrir-ne els motius pot ser una bona experiència

Pra­des és un muni­cipi del Baix Camp apre­ciat per la gent del ter­ri­tori per la qua­li­tat de les pata­tes que hi con­reen i de visita obli­gada cada hivern quan cauen els pri­mers flocs de neu al Camp de Tar­ra­gona. Els atrac­tius del poble, cone­gut també com la Vila Ver­me­lla pel color de la pedra de les seves edi­fi­ca­ci­ons, van més enllà de la neu i les pata­tes, i d’aquí que l’Agència Cata­lana de Turisme (ACT) l’hagi incor­po­rat al llis­tat de muni­ci­pis amb el segell Pobles amb Encant. No ha estat l’únic, també s’hi han afe­git Pera­ta­llada, Rupit, Mura, Cas­te­llar de n’Hug i Taüll.

El dis­tin­tiu es va donar a conèixer el pas­sat mes de març, amb Cale­lla de Pala­fru­gell i Mont­sonís estre­nant la llista, i l’objec­tiu és ampliar-la entre enguany i l’any vinent fins arri­bar a una vin­tena de viles i pobles. “Hi ha pro­pos­tes sobre la taula i un comitè d’experts està ava­lu­ant els can­di­dats”, diu des de l’ACT Xavier Espasa, que explica que el motiu de crear aquests dis­tin­tius és seg­men­tar la diver­si­tat turística perquè “Cata­lu­nya és una des­ti­nació de des­ti­na­ci­ons”.

Pobles amb Encant iden­ti­fica els pobles de Cata­lu­nya que turísti­ca­ment tenen un atrac­tiu espe­cial. Per for­mar-ne part cal com­plir alguns requi­sits, com ara tenir un màxim de 2.500 habi­tants, una clara vocació turística i ele­ments arqui­tectònics, urbanístics, patri­mo­ni­als, cul­tu­rals o medi­am­bi­en­tals carac­terístics. “Els turis­tes que ens visi­ten iden­ti­fi­quen molt bé què és un poble amb encant”, con­clou el direc­tor de l’ACT.

Cale­lla i el mar

La façana marítima de Cale­lla de Pala­fru­gell (Baix Empordà) per si sola és una imatge de postal. Port Bo, la Torre de Cale­lla i el cas­tell de Cap Roig són llocs d’interès que s’afe­gei­xen a una oferta turística que inclou visi­tes guia­des sobre l’obra de Josep Pla, al jardí botànic de Cap Roig i al camí de ronda.

el cas­tell de mont­sonís

Mont­sonís (Noguera) té un cas­tell del segle XV molt ben con­ser­vat i ocu­pat per la 30a gene­ració de la mateixa família i un nucli urbà amb car­rers enllo­sats de pedra que sos­te­nen l’església romànica de Sant Urbà i la de Santa Maria de Mont­sonís. Un antic forn de pa, l’aba­dia i l’antic ajun­ta­ment com­ple­ten la sin­gu­la­ri­tat d’aquest nucli de Fora­dada.

Pera­ta­llada medi­e­val

També a Baix Empordà tro­bem la vila de Pera­ta­llada, que des­taca per la seva arqui­tec­tura medi­e­val. Les mura­lles i el seu con­junt d’arqui­tec­tura popu­lar i el cas­tell palau amb la base dels seus murs feta amb roca tallada la con­ver­tei­xen en lloc sin­gu­lar.

Rupit i el Cas­tell

Rupit i Pruit (Osona), ubi­cat entre cin­gles, salts d’aigua i bos­cos, des­taca pel seu cas­tell del segle X i el nucli medi­e­val que l’envolta i per l’església de Sant Miquel. Hi ha rutes guia­des a diari, que es poden com­ple­men­tar amb visi­tes a un obra­dor de neu­les o per veure l’ela­bo­ració de pa arte­sa­nal.

Pet­jada vinícola a Mura

Ubi­cada al parc natu­ral de Sant Llo­renç de Munt, la vila de Mura (Bages) ofe­reix dese­nes de pro­pos­tes per als amants del sen­de­risme. Des­taca pels masos cen­te­na­ris, com ara el del Puig de la Balma, amb un lle­gat vinícola únic a Cata­lu­nya que inclou ves­ti­gis com prem­ses, cellers i tines insòlites que per­me­tien fer vi a la vinya.

Cas­te­llar de n’hug

Al Ber­guedà, on neix el riu Llo­bre­gat, hi ha aquest muni­cipi cone­gut pel con­curs de gos­sos d’atura. El seu encant, però, recau en l’har­mo­nia visual del poble i les seves cons­truc­ci­ons fetes amb mate­ri­als com ara la pedra, la teula àrab i la fusta.

Taüll

A la vall de Boí, a l’Alta Riba­gorça, hi ha un dels pobles que té dues esglésies decla­ra­des patri­moni de la huma­ni­tat: la de Santa Maria i la de Sant Cli­ment. Té a pocs quilòmetre el parc naci­o­nal d’Aigüestor­tes i l’Estany de Sant Mau­rici i una xarxa de més de 60 quilòmetres de sen­ders per recórrer.

Pra­des

Al Baix Camp, des­taca per la res­tes del cas­tell del segle XII-XIII i la cape­lla romànica de Sant Miquel. El recinte emmu­ra­llat amb tor­res de defensa, la font renai­xen­tista i l’església amb el seu absis són alguns dels encants.

Ciutats i viles amb caràcter

La voluntat de posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya a través de distintius com ara el segell Pobles amb Encant forma part del pla de màrqueting que, des de fa cinc anys, promou l’Agència Catalana de Turisme i que també inclou el distintiu Ciutats i Viles amb Caràcter, posat en marxa el novembre passat. Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus i Vilafranca del Penedès van ser les set ciutats que van estrenar-lo i, el passat mes de març, es van afegir a la llista Manresa i Montblanc. En aquest cas, el segell vol servir per promocionar ciutats i viles que combinen aspectes com ara cultura, art, gastronomia, arquitectura i innovació per oferir experiències completes als visitants. Hi poden optar ciutats mitjanes, pel que fa a població, i han de destacar en algun àmbit, ja sigui historicocultural, enogastronòmic o artisticocreatiu. També cal a tinguin un mínim de tres béns culturals d’interès nacional i una clara vocació turística. Des de turisme també es treballa en un altre distintiu que es donarà a conèixer amb el nom de Viles Marineres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.