Experiències

La fortalesa de l’EMPORDÀ

El castell de Sant Ferran de Figueres és la fortalesa del segle XVIII més gran de Catalunya i una de les més ben conservades d’Europa. Propietat encara de l’Estat, se’n poden visitar les defenses i les espectaculars cisternes de sota terra

Una mica d’història, unes vis­tes excep­ci­o­nals i un punt d’aven­tura amb sor­pre­ses insos­pi­ta­des –no aptes per a claus­trofòbics– és el que ofe­reix una visita a l’enorme cas­tell de Sant Fer­ran de Figue­res, obert durant tot l’any amb reserva prèvia.

Aquesta for­ti­fi­cació va ser cons­truïda en la segona mei­tat del segle XVIII, i tot i no tenir la fama d’altres cas­tells, com el de Montjuïc a Bar­ce­lona, resulta que és la for­ta­lesa més gran de Cata­lu­nya –i una de les més grans d’Europa–, amb un perímetre de més de 3 km si es té en compte el para­pet del camí cobert –la part exte­rior–, i de més de 2 km comp­tant les mura­lles inte­ri­ors. Entre aquests dos punts hi ha les estruc­tu­res defen­si­ves –hor­na­becs, con­tra­guar­des, reve­llins i cinc gale­ries de con­tra­mina– que s’han con­ser­vat intac­tes i en per­fecte estat.

UN ESPAI HISTÒRIC

Tot i que una part encara està ocu­pada per l’exèrcit espa­nyol, la major extensió del recinte està oberta al públic i gràcies a les visi­tes guia­des se’n pot repas­sar la història, des de l’ocu­pació de les tro­pes napoleòniques durant la guerra del Francès (1808- 1814) fins a l’ús com a dar­rera seu del govern de la República Espa­nyola, a finals de la Guerra Civil.

El con­junt del cas­tell és pro­pi­e­tat de l’Estat –del Minis­teri de Defensa– i fins a finals del segle XX va ser presó mili­tar. Hi va com­plir sentència, per exem­ple, Anto­nio Tejero, el tinent coro­nel de la Guàrdia Civil que va pro­ta­go­nit­zar el cop d’estat del 1981. Decla­rat Bé Cul­tu­ral d’Interès Naci­o­nal, l’any 2005 la gestió de la major part dels seus espais van ser trans­fe­rits al Con­sorci del Cas­tell de Sant Fer­ran, ens de dret civil cons­tituït pel Minis­teri de Defensa, la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i l’Ajun­ta­ment de Figue­res.

6.000 SOL­DATS

Si es mira des de lluny, és difícil ado­nar-se de les seves dimen­si­ons, ja que les mura­lles que­den pro­te­gi­des per un fos­sat que fa prop de 10 hectàrees. Dins de la for­ta­lesa, les edi­fi­ca­ci­ons cober­tes podien donar allot­ja­ment fins a 6.000 sol­dats, a més de per­me­tre l’emma­gat­ze­matge neces­sari per sobre­viure a un setge d’un any. Durant la visita guiada, que per les dimen­si­ons de l’espai es fa en vehi­cle tot ter­reny, es poden veure alguns dels espais on vivia la tropa, i també les cava­lle­ris­ses –una de la les zones més impres­si­o­nants–, una nau de doble cru­gia, capaç d’allot­jar tres esqua­drons de cava­lle­ria (430 pla­ces).

CATE­DRAL DE L’AIGUA

També és impres­si­o­nant el pati d’armes, de 12.000 m² de superfície, però el secret més sor­pre­nent s’amaga a sota d’aquest pati. Es tracta de la reserva prin­ci­pal d’aigua pota­ble de la for­ta­lesa. Aquesta mera­ve­lla de l’engi­nye­ria hidràulica és a una pro­fun­di­tat de 8 m sota el pis del pati. Consta d’un cir­cuit per omplir-se, de qua­tre grans dipòsits amb una capa­ci­tat con­junta de 9.000 m³ i d’un sis­tema de bui­dat a prova de sabo­tat­ges. Aquest espai es pot visi­tar a bord d’embar­ca­ci­ons pneumàtiques, una experiència engres­ca­dora tant per a mai­nada com per a adults.

Amb els vehi­cles tot ter­reny és pos­si­ble res­se­guir les impres­si­o­nants mura­lles i es poden obser­var les tro­ne­res, que es van cons­truir amb capa­ci­tat sufi­ci­ent per ins­tal·lar més de 200 canons. La visita també inclou la pos­si­bi­li­tat d’acce­dir a una de les cinc con­tra­mi­nes del cas­tell. Aques­tes gale­ries sub­terrànies es cons­truïen per con­tra­res­tar les mines que podia exca­var l’ene­mic des de les trin­xe­res exte­ri­ors amb la intenció de superar les defen­ses del cas­tell. A les con­tra­mi­nes, enmig de la fos­cor i del silenci –sem­pre que no hi hagués bata­lla a la superfície– els sol­dats escol­ta­ven amb atenció per inten­tar des­co­brir si l’ene­mic estava cavant en direcció al cas­tell. Evi­dent­ment, la con­tra­mina i els seus ramals són un indret claus­trofòbic, i això s’ha de tenir en compte a l’hora de pla­ni­fi­car la visita. En el cas de les cis­ter­nes, a més, cal pujar i bai­xar esca­les per poder arri­bar-hi. Però sigui com sigui, la mag­ni­tud del cas­tell de Sant Fer­ran fa que l’experiència val­gui la pena.

En barca per sota del castell

Per garantir el subministrament d’aigua potable a la tropa, l’enginyer militar que va construir el castell de Sant Ferran van preveure dues grans cisternes sota el pati d’armes, que es conserven gairebé igual que com estaven fa més de dos segles. L’aigua que contenen és sorprenentment fresca i cristal·lina, ja que no li toca la llum solar i les barques que ara fan servir els visitants funcionen remant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor