Experiències

Cuina per gaudir L’ESTIU

Ara que teniu més temps, si us ve de gust fer receptes de nivell us suggerim les propostes de dues cuines innovadores hereves d’elBulli amb xefs de primera divisió: Tickets i Dos Palillos

.MARIJO JOR­DAN

@Mari­jo­Jor­dan

Diu Fer­ran Adrià que només s’atre­veix a comen­tar ober­ta­ment el que pensa del que li ser­vei­xen per men­jar amb aquests exbu­lli­ni­ans: Albert Rau­rich, el seu germà Albert i els tres xefs del Dis­fru­tar i del Com­par­tir. Aquests últims van publi­car un recep­tari fa uns mesos fent balanç de cinc anys al seu Com­par­tir, un res­tau­rant que va néixer amb la idea “d’expe­ri­men­tar vivències al vol­tant d’una taula sense des­co­brir tècni­ques revo­lu­cionàries”. Després vin­dria el Dis­fru­tar, que ja és una altra història. Ara han estat els dos Alberts (Rau­rich i Adrià) els xefs que han publi­cat els secrets dels seus plats al Dos Pali­llos i el Tickets en uns lli­bres molt cui­dats en què tri­omfa la inno­vació i l’ori­gi­na­li­tat.

En aquests anys el Dos Pali­llos ha evo­lu­ci­o­nat i s’ha con­ver­tit en “el res­tau­rant asiàtic més impor­tant fora d’Àsia”, asse­gura Fer­ran Adrià, que diu haver men­jat allà els menús “més japo­ne­sos que hi ha al món”. El xef està con­vençut que Rau­rich té capa­ci­tat més que sobrada per con­ver­tir-se en un tres estre­lles Mic­he­lin “perquè inves­tiga i sap el que és la pressió de tre­ba­llar cre­ant art gas­tronòmic”, que en aquest cas també té molt d’espi­ri­tual. La clau de l’èxit és seguir un camí d’explo­ració con­ti­nu­ada, més enllà de con­fec­ci­o­nar plats sabo­ro­sos, i el resul­tat d’aquesta pri­mera dècada es veu ara reflec­tit en un volum, Dos Pali­llos, molt ben edi­tat per RBA, que recull la seva història i 240 ela­bo­ra­ci­ons. El lli­bre cul­mina l’any de cele­bració del seu desè ani­ver­sari, que ha estat ple d’actes culi­na­ris com­par­tits amb xefs amics, com ara els ger­mans Roca, els Adrià i el reva­li­dat com a millor xef del món per la revista Res­tau­rant, Mas­simo Bot­tura: “Ens han ser­vit per crear uns setanta plats nous, fer creu i rat­lla i ini­ciar una nova etapa”. Si pre­gun­tes a Rau­rich per un plat emblemàtic, no ho dubta: el suno­mono d’algues fres­ques i mol·lus­cos, perquè amb les seves algues, mol·lus­cos i la seva estètica, que recorda el cap de Creus, resu­meix a la per­fecció la síntesi dels dos mons, l’asiàtic i el medi­ter­rani.

Per a Albert Adrià, el segon lli­bre que ha fet sobre Tickets, surt ara que fa cinc anys perquè no s’escriu sobre un res­tau­rant quan es bufen espel­mes amb xifres rodo­nes, sinó “quan es tenen coses a expli­car”, i aquest expe­ri­ment gas­tronòmic infor­mal i siba­rita que vol “ven­dre feli­ci­tat” és tan ori­gi­nal que ja torna a tenir molt a dir. Si el 2013 a Tapas ens nar­rava com havia començat tot, ara a Tickets evo­lu­tion “veu­rem l’evo­lució del res­tau­rant, que ja no és un Bulli de barri, té enti­tat pròpia”. Amb la mateixa edi­to­rial (RBA), les matei­xes cober­tes encoi­xi­na­des que tant li agra­den i una imatge seva “entre Tintín i Hitch­cock”, des­co­brim com tot en aquest espai s’ha sofis­ti­cat sense per­dre l’ale­gria i la pro­xi­mi­tat amb el comen­sal.

L’Albert va crear aquest con­cepte de local infor­mal de plats siba­ri­tes el 2011 ins­pi­rant-se en un res­tau­rant que va des­co­brir a la Xina amb dife­rents apar­tats on s’ofe­rien pla­te­rets. Amb aquesta imatge al cap, amb colors, soroll, algu­nes estre­tors i diver­ses bar­res, va donar vida a un res­tau­rant en ple Paral·lel que emula l’aroma a espec­ta­cle de la que al seu dia va ser la gran avin­guda de l’oci i el caba­ret bar­ce­loní.

El germà d’en Fer­ran no volia repe­tir elBu­lli tal com va ser, bus­cava el seu propi pro­jecte (després de l’aven­tura del gas­tro­bar Ino­pia), que era fer bri­llar les tapes amb per­so­na­li­tat. “Per a nosal­tres la vida tapa és un con­cepte glo­bal que uneix la gas­tro­no­mia a una manera d’enten­dre la vida. Una manera diver­tida de men­jar que con­ver­teix a qui par­ti­cipa en pro­ta­go­nista d’un entremès can­tat”, deia en el pròleg del pri­mer lli­bre, en què expli­cava que reco­llia idees bulli­ni­a­nes i evo­lu­ci­o­nava el seu propi estil. Allà vam tro­bar recep­tes com la dels mini­air­bags far­cits de for­matge man­xec o la de tàrtar de tomàquet o la tor­rada d’anxova i lla­vor de tomàquet. Sen­zi­lles i estètica­ment potents. La passió cre­a­tiva de l’Albert, que el va por­tar a fer mera­ve­lles a elBu­lli, ha con­ver­tit aquest local d’apa­rença humil en un pun­tal gas­tronòmic no només del grup de sis res­tau­rants que comanda en elBarri sinó també de tot Bar­ce­lona i més enllà. Estre­lla Mic­he­lin el 2014 i situat en el número 25 dels 50 Best Res­tau­rants.

El nou lli­bre havia de reco­llir aquesta evo­lució. Part de la revo­lució va con­sis­tir a demos­trar que un local gas­tronòmic podia arri­bar a ser­vir 380 àpats els dis­sab­tes. En un dia sur­ten de les mans de l’equip 2.500 ela­bo­ra­ci­ons. De totes aques­tes pro­pos­tes, el xef ha esco­llit més de noranta recep­tes per reco­llir-les en el nou volum, com ara un gira-sol de car­xofa amb Tarama i tapi­oca de gin­ge­bre.

L’evo­lució és culinària però també es troba en la roba dels cam­brers (abans samar­re­tes), les car­tes (abans eren de but­xaca i es dobla­ven), els tova­llons (del paper al lli)... L’Albert té molt clara la diferència entre cadas­cun dels seus locals (Enigma, Bodega 1900, Pakta, Hoja Santa, Niño Viejo), i també que el que ser­veix a Tickets no és com­pa­ra­ble a Enigma, la seva gran aposta d’alt nivell gas­tronòmic: “On puc jugar per exem­ple amb un cer­vell de conill i una nou”, fet que seria com­pli­cat d’enten­dre a Tickets.

DOS PALILLOS Autor: Albert Raurich Editorial: RBA Pàgines: 424 Preu: 45 euros
TICKETS EVOLUTION Autor: Albert Adrià Editorial: RBA Pàgines: 272 Preu:35 euros

elBulli i japonès

MARIJO JORDAN

Albert Raurich va descobrir la cuina japonesa i s’hi va apassionar mentre treballava al costat de Ferran Adrià a elBulli. “Vam establir un diàleg amb una de les cuines més sensibles i delicades del món i això va repercutir molt en els productes que utilitzem, en la litúrgia, en la manera d’entendre la gastronomia.” Van ser uns anys en què aquesta relació va influenciar menús i llibres, i també va ser el germen del que seria el Dos Palillos. Va ajudar molt en la gènesi que Raurich s’enamorés de Tamae Imachi, la seva mà dreta imprescindible i sommelier, que controla perfectament què és japonès i què no.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor