Experiències

Tots Sants: fires, festes i gastronomia

Les celebracions arriben pels volts del 31 d’octubre a moltes localitats catalanes. Es preveu que els catalans menjarem enguany uns 250.000 kg de panellets, amb novetats com el de gerds deshidratats amb xocolata

Que­den pocs dies per rebre una de les fes­tes més impor­tants i repre­sen­ta­ti­ves de la tar­dor, la de Tots Sants, amb la cas­ta­nyada i el dia dels difunts. Es bar­re­gen dife­rents tra­di­ci­ons, la de visi­tar els cemen­ti­ris per home­nat­jar els nos­tres avant­pas­sats i la gas­tronòmica, amb la cas­ta­nyada, els pane­llets i els moni­a­tos com a pro­ta­go­nis­tes –sense obli­dar la cada vegada més pre­sent festa de Halloween–. El Gremi de Pas­tis­se­ria de Bar­ce­lona espera man­te­nir enguany les ven­des del rei de la cele­bració, el pane­llet, res­pecte de l’any pas­sat, i que estan esta­bles des de fa anys. La pre­visió és des­pat­xar-ne uns 250.000 kg. Mal­grat les noves tendències, els cata­lans ho tenen molt clar: el de pinyons segueix sent el pre­fe­rit amb diferència per sobre de qual­se­vol altre –més del 75% dels pane­llets que es venen són d’aquesta vari­e­tat–. També hi haurà nove­tats per als que vul­guin inno­var i pro­var nous for­mats. Els pane­llets de gerds des­hi­dra­tats amb xoco­lata blanca o negra, els de cas­ta­nya i els de crema cata­lana vol­dran seduir els cata­lans més atre­vits. A més, des del gremi també des­ta­quen la crei­xent tendència a cobrir de xoco­lata aquest dolç de tar­dor, simu­lant que és un bombó.

Aquests dies també hi haurà lloc per a dife­rents fires i fes­tes en mol­tes loca­li­tats cata­la­nes. Les brui­xes retor­na­ran a Sant Feliu Sas­serra (Bages) l’1 de novem­bre en un home­natge fes­tiu als fruits de la tar­dor; Vila­nova de Pra­des (Conca de Bar­berà) es con­ver­teix el cap de set­mana del 27 i 28 d’octu­bre en un mer­cat de la cas­ta­nya; a Amer (la Selva) s’hi reu­ni­ran els millors tor­ra­dors de cas­ta­nyes del país el pri­mer diu­menge de novem­bre i Vila­drau (Osona) esce­ni­fi­carà el 31 d’octu­bre una reunió de brui­xes que hi va haver el 1617 en el 22è Ball de Brui­xes. Més tar­da­nes seran la Fira de la Cas­ta­nya de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), el 4 de novem­bre; la fira mil·lenària de Tots Sants a Vila­ller (Alta Riba­gorça), que inclourà un reco­ne­gut con­curs de bes­tiar (2 i 3 de novem­bre), i el Mer­cat de Tar­dor de Món Sant Benet, al Bages (3 i 4 de novem­bre).

“ algunes propostes ”.
Viladrau (Osona) Fira de la Castanya, del 26 al 28 octubre. Ball de Bruixes, 31 oct. Vilanova de Prades (C. Barberà) Festa i Mercat de la Castanya, 27 i 28 d’octubre. Sant Feliu Saserra (Bages) Fira de les Bruixes, 1 novembre. Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) Fira de la Castanya, 4 novembre. Vilaller (Alta Ribagorça) Fira Tots Sants, 2 i 3 de novembre. Oliana (Alt Urgell) Fira de Tots Sants, 1 novembre. Amer (Selva) Concurs Torradors, 4 novembre. Begur (Baix Empordà) Fira de la Castanyera, de l’1 al 4 de novembre.

Degustar i comprar codony a Tremp

Redacció

La Fira del Codony de Tremp del 3 de novembre serà una ocasió ideal per tastar (en el tradicional esmorzar popular) l’allioli de codony, un dels productes estrella d’aquesta mostra, que també oferirà tallers gastronòmics, demostracions culinàries, fira de productes alimentaris de qualitat, artesania i moltes activitats.

La carbassa, estrella a Calaf

Redacció

El dia de Tots Sants, Calaf celebrarà la quarta edició de la Fira de la Carbassa, un certamen dedicat al cultiu i a l’artesania d’aquest fruit de tardor tradicional de l’Alta Segarra. Enguany, la fira tornarà amb un format molt dinàmic, apostant fermament per la gastronomia de proximitat amb, entre altres, l’espai “Tasta la carbassa”.

Gaudir dels vins de Gandesa

Redacció

La 31a Festa del Vi de Gandesa, que tindrà lloc del 2 al 4 de novembre, és una cita obligada del sector vitivinícola comarcal. Proposarà molts actes per als amants del vi, en què destacaran la nit de les garnatxes blanques al Celler Cooperatiu i la mostra de vins DO Terra Alta, en què participaran una trentena de cellers.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.