Experiències

Una gran festa amb poques alegries

Lisboa s’aboca en la gala de la guia Michelin 2019, que arriba amb estrelles catalanes per a Paco Pérez, Carles Abellán i Berasategui

BALANÇ CATALÀ
Es perden sis estrelles, la majoria per tancament, i se’n sumen tres
LA TERCERA
Dani García obté una tercera estrella per a Marbella
SUMANT
Amb l’Oria i l’Eme Be Garrote, Berasategui arriba als deu ‘macarons’

En el moment final de la gala Mic­he­lin, els xefs amb tres estre­lles van cri­dar Carme Rus­ca­lleda perquè es fes la foto de família al seu cos­tat, mal­grat que aquest any el Sant Pau ja no sor­tirà a la guia. “Ha estat molt emo­ci­o­nant, no m’ho espe­rava i tota jo tre­mo­lava”, deia la cui­nera, a qui li va agra­dar molt que aquest any hi hagués mol­tes noves pri­me­res estre­lles en la pre­uada guia penin­su­lar del 2019, que es va pre­sen­tar a Lis­boa. Poques ale­gries, però, per a Cata­lu­nya. Per­dem les tres estre­lles del Sant Pau per jubi­lació (ens que­dem amb el Celler, el Lasarte i l’Àbac), la que tenia a Bar­ce­lona el Roca Moo dels ger­mans Roca, la del Cinc Sen­tits de Jordi Artal (per tan­ca­ment) i l’eli­mi­nació de l’estre­lla de Jordi Esteve al Nec­tari. En total, en cauen sis i només en sumem tres: un maca­ron per a Terra (l’aposta gas­tronòmica de Paco Pérez al luxós hotel Alàbriga de s’Agaró), un altre per a La Barra de Car­les Abellán (“una cuina medi­terrània per des­co­brir l’autèntic sabor del mar”, diuen els ins­pec­tors) i un ter­cer per a la pro­posta més urbana i fresca de Martín Bera­sa­te­gui a l’hotel Monu­ment, Oria. El saldo no és gaire bo, sobre­tot venint d’una guia 2018 en què Jordi Cruz va acon­se­guir el ter­cer guardó i Ser­gio i Javier Tor­res el seu segon per al Dos Cie­los.

Coses de la vida, en un moment d’eufòria com aquell, els bes­sons cui­ners ja es esta­ven embar­cats en el pro­jecte de la seva vida, la cre­ació del seu res­tau­rant Cocina Her­ma­nos Tor­res, que ha obert en una enorme nau del barri de les Corts. Eren cons­ci­ents que, amb un tras­llat, el local es podia que­dar sense estre­lla (i en aquest cas parlàvem de dues!), però els mediàtics ger­mans van córrer el risc perquè volien espai i mit­jans per tirar enda­vant “la cuina evo­lu­ci­o­nada” que volen fer. Ho van encer­tar i dime­cres van rebre les feli­ci­ta­ci­ons emo­ci­o­nats.

El mateix li va pas­sar a Sergi Arola, que el 2008 va tras­lla­dar La Broche (un res­tau­rant que va ser revo­lu­ci­o­nari al Madrid del canvi de segle) de l’hotel Miguel Ángel a un local amb el nom Sergi Arola Gas­tro, i els ins­pec­tors li van con­ser­var els dos maca­rons. Una dècada després, retrobàvem el xef com un dels amfi­tri­ons de la gala, encar­re­gat de cui­nar part del sopar. Entre els seus pla­ti­llos, pollas­tre amb llamàntol, brou de tonyina fet a la manera de Cap Verd i sar­di­nes de xoco­lata amb lla­mi­na­dura de pebrot. Ins­tal·lat a Sin­tra amb el seu Lab des de fa catorze anys, asse­gura que Por­tu­gal viu un excel·lent moment turístic (només Lis­boa rep 4 mili­ons de visi­tants l’any) i un enlai­ra­ment gas­tronòmic potent: “Hi ha un grup de joves que ho estan fent molt bé, fent evo­lu­ci­o­nar la cuina tra­di­ci­o­nal.” Entre aquests hi ha Hen­ri­que Sá Pes­soa (cognom de poeta) amb el seu lis­bo­eta Alma, que va acon­se­guir la segona estre­lla Mic­he­lin entre forts aplau­di­ments. “Fa una pro­posta molt tècnica, diver­tida i plena de mati­sos”, diuen els ins­pec­tors. Els seus pla­tets d’esco­pi­nyes i verat van ser molt sol·lici­tats en un sopar en què també van estar pre­sents les pro­pos­tes dels res­tau­rants Bel­canto, Loco, Ele­ven, For­ta­leza do Guincho i Fito­ria.

Rus­ca­lleda va dinar a l’Alma abans d’assis­tir a la gala: “M’han agra­dat molt els seus sabors”, asse­nya­lava aca­bada d’arri­bar de Tòquio i poc abans de mar­xar cap a Bar­ce­lona per ser l’endemà en la Shop­ping Night del pas­seig de Gràcia, repar­tint al públic el seu tra­di­ci­o­nal brou nada­lenc. La nit en què les boti­gues obren amb preus espe­ci­als fins que la Ven­ta­focs se’n va a dor­mir, va comp­tar aquest any amb diver­sos esce­na­ris amb actu­a­ci­ons musi­cals i una ruta gas­tronòmica de pla­tets de grans xefs a 7 euros, que s’allar­garà fins diu­menge. Un d’aquests era del pre­miat Martín Bera­sa­te­gui, que amb el guardó per a l’Oria (el cui­ner exe­cu­tiu és el jove basc Xavier Goiko­et­xea) i un altre per a la seva nova pro­posta de Sant Sebastià, Eme Be Gar­rote, ja suma deu estre­lles Mic­he­lin: tres al seu res­tau­rant ori­gi­nal de Lasarte, tres per al Lasarte de Bar­ce­lona i dues més per al seu local de l’hotel Abama de Tene­rife. Xifra rodona. “La meva vida és un somni, no tinc parau­les. Només puc agrair als meus equips tot el que fan”, deia el cui­ner estre­lla de la guia ver­me­lla, amb perdó per a l’autèntic rei de la nit, que va ser Dani García.

El xef andalús va acon­se­guir la ter­cera estre­lla per al seu res­tau­rant d’autor de Mar­be­lla “per la seva manera única de refor­mu­lar la cuina anda­lusa en clau con­tem­porània”. Feliç i humil asse­gu­rava que no hi ha un patró con­cret a seguir per acon­se­guir-la, i que li encan­ta­ria que també la tin­gues­sin un munt de col·legues entre els quals va citar Ramon Freixa, Paco Pérez, Paco Ron­cero... “Ho cele­braré avui amb els amics i demà amb la família i l’equip. Després refle­xi­o­na­rem sobre la res­pon­sa­bi­li­tat que tenim ara.”

La guia 2019 també va pre­miar amb dues estre­lles la cuina ela­bo­rada de Ricard Cama­rena en l’ori­gi­nal Bom­bas Gens Cen­tre d’Art de València, la del xef David Yárnoz a El Molino de Urdániz, a la loca­li­tat navar­resa d’aquest nom, i amb una l’aposta d’Eneko Atxa a Bil­bao, Eneko Bil­bao, i la cuina vege­tal d’El Inver­na­dero madri­leny de Rodrigo de la Calle. En aquesta ocasió també van ser molt vis­to­sos els pre­mis que va obte­nir l’amfi­tri­ona Por­tu­gal, que aco­llia la gala en un edi­fici cons­truït per a l’Expo­sició Uni­ver­sal de Rio de Janeiro del 1922 que es va trans­por­tar pedra a pedra a Lis­boa. El país atlàntic té 21 res­tau­rants amb una estre­lla (3 de nous) i 6 amb dues.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor