Córrer abans de girar l’últim full del calendari
Més enllà de revetlles i cotillons, cada vegada són més els que s’engresquen a fer el canvi d’any calçant les sabatilles de córrer
Quan s’acaba l’any, l’atletisme popular es converteix en un fenomen de masses. Tot i que cada cap de setmana a Catalunya es fan tres o quatre curses, a finals de desembre és quan més atapeït es presenta el calendari. Ja sigui pel caire solidari que moltes presenten, per fer una activitat en família o perquè és una bona opció per cremar els torrons que s’han menjat durant les festes, les curses de Sant Silvestre cada vegada tenen més adeptes. La primera es va celebrar el 1925 al Brasil, a São Paulo, per iniciativa del periodista Cásper Líbero. A Catalunya, la més antiga és la Sant Silvestre del Masnou, que enguany arriba a la 39a edició. Coneguda com la Sansi, actualment es disputa per Sant Esteve. Des de llavors, les convocatòries d’aquestes cites esportives l’últim dia de l’any s’han multiplicat, sobretot arran del creixement exponencial de corredors. Una de molt popular és la de Barcelona, que amb el nom de Cursa dels Nassos se celebra el 31 de desembre (17.30 h). En aquesta edició inclourà espectacles de foc mai vistos en una cursa i grans novetats –l’any passat va tenir uns 13.000 inscrits d’uns 55 països–. La de Lleida també serà l’últim dia de l’any a la tarda i oferirà dos recorreguts, amb premis per al millor club masculí i femení i premis especials per a gent disfressada. A més, durant la cursa es recolliran joguines que després es distribuiran a nens que no en poden tenir. A Girona i Tarragona la cursa també serà el dia 31 a la tarda. La tarragonina presentarà una novetat: la campanya Sang Silvestre, dona sang i corre, una forma solidària d’inscriure’s que consisteix a fer una donació de sang a l’hospital Joan XXIII. I, a la Ràpita, organitzen la primera Sant Silvestre Marítima.
De fet, és impossible enumerar totes les curses que s’organitzen en aquestes dates, però sí que es pot destacar que en els últims anys als habituals circuits urbans s’hi han sumat també propostes de curses de muntanya.
Reptar el fred i banyar-se al mar
Una altra tradició que cada any suma més adeptes és reptar el fred i banyar-se al mar en els populars banys de Sant Silvestre –en altres punts del litoral és el dia 1–. En la majoria s’obsequia els nedadors amb xocolata calenta o brou. Un dels més populars (a la foto) és el de Tarragona, que cada any sol tenir un miler de participants.
El passeig de l’Home dels nassos
Una tradició antiga lligada al Cap d’Any és la de l’Home dels nassos, que es passeja pels carrers el 31 de desembre i llueix tants nassos com dies té l’any. A final de la dècada dels seixanta del segle passat, es va construir un capgròs a Tarragona perquè sortís a la cercavila, una tradició que va arribar a Lleida, Reus, Barcelona, Olot...
Contemplar la primera aurora
RedaccióTambé és tradició que els més matiners o els que encara no vulguin anar a dormir s’apleguin per veure la primera aurora de l’any. En molts llocs, a més, s’aprofita per ballar sardanes i esmorzar xocolata. És el cas de Mataró, Lloret, l’Escala, Palafrugell i Cadaqués, on des de fa trenta anys la gent es reuneix en un lloc únic, el cap de Creus.