Experiències

Córrer abans de girar l’últim full del calendari

Més enllà de revetlles i cotillons, cada vegada són més els que s’engresquen a fer el canvi d’any calçant les sabatilles de córrer

Quan s’acaba l’any, l’atle­tisme popu­lar es con­ver­teix en un feno­men de mas­ses. Tot i que cada cap de set­mana a Cata­lu­nya es fan tres o qua­tre cur­ses, a finals de desem­bre és quan més atapeït es pre­senta el calen­dari. Ja sigui pel caire soli­dari que mol­tes pre­sen­ten, per fer una acti­vi­tat en família o perquè és una bona opció per cre­mar els tor­rons que s’han men­jat durant les fes­tes, les cur­ses de Sant Sil­ves­tre cada vegada tenen més adep­tes. La pri­mera es va cele­brar el 1925 al Bra­sil, a São Paulo, per ini­ci­a­tiva del peri­o­dista Cásper Líbero. A Cata­lu­nya, la més antiga és la Sant Sil­ves­tre del Mas­nou, que enguany arriba a la 39a edició. Cone­guda com la Sansi, actu­al­ment es dis­puta per Sant Esteve. Des de lla­vors, les con­vo­catòries d’aques­tes cites espor­ti­ves l’últim dia de l’any s’han mul­ti­pli­cat, sobre­tot arran del crei­xe­ment expo­nen­cial de cor­re­dors. Una de molt popu­lar és la de Bar­ce­lona, que amb el nom de Cursa dels Nas­sos se cele­bra el 31 de desem­bre (17.30 h). En aquesta edició inclourà espec­ta­cles de foc mai vis­tos en una cursa i grans nove­tats –l’any pas­sat va tenir uns 13.000 ins­crits d’uns 55 països–. La de Lleida també serà l’últim dia de l’any a la tarda i ofe­rirà dos recor­re­guts, amb pre­mis per al millor club mas­culí i femení i pre­mis espe­ci­als per a gent dis­fres­sada. A més, durant la cursa es reco­lli­ran jogui­nes que després es dis­tri­bui­ran a nens que no en poden tenir. A Girona i Tar­ra­gona la cursa també serà el dia 31 a la tarda. La tar­ra­go­nina pre­sen­tarà una nove­tat: la cam­pa­nya Sang Sil­ves­tre, dona sang i corre, una forma solidària d’ins­criure’s que con­sis­teix a fer una donació de sang a l’hos­pi­tal Joan XXIII. I, a la Ràpita, orga­nit­zen la pri­mera Sant Sil­ves­tre Marítima.

De fet, és impos­si­ble enu­me­rar totes les cur­ses que s’orga­nit­zen en aques­tes dates, però sí que es pot des­ta­car que en els últims anys als habi­tu­als cir­cuits urbans s’hi han sumat també pro­pos­tes de cur­ses de mun­ta­nya.

Reptar el fred i banyar-se al mar

Redacció

Una altra tradició que cada any suma més adeptes és reptar el fred i banyar-se al mar en els populars banys de Sant Silvestre –en altres punts del litoral és el dia 1–. En la majoria s’obsequia els nedadors amb xocolata calenta o brou. Un dels més populars (a la foto) és el de Tarragona, que cada any sol tenir un miler de participants.

El passeig de l’Home dels nassos

Redacció

Una tradició antiga lligada al Cap d’Any és la de l’Home dels nassos, que es passeja pels carrers el 31 de desembre i llueix tants nassos com dies té l’any. A final de la dècada dels seixanta del segle passat, es va construir un capgròs a Tarragona perquè sortís a la cercavila, una tradició que va arribar a Lleida, Reus, Barcelona, Olot...

Contemplar la primera aurora

Redacció

També és tradició que els més matiners o els que encara no vulguin anar a dormir s’apleguin per veure la primera aurora de l’any. En molts llocs, a més, s’aprofita per ballar sardanes i esmorzar xocolata. És el cas de Mataró, Lloret, l’Escala, Palafrugell i Cadaqués, on des de fa trenta anys la gent es reuneix en un lloc únic, el cap de Creus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.