Experiències

Valls enceta la temporada alta de calçotades

La vila celebra el 27 de gener la 38a Festa de la Calçotada, que reparteix uns 60.000 calçots i ofereix concursos, cercaviles, degustacions i mercats. S’esperen uns 40.000 visitants

Tot i que els més afi­ci­o­nats segu­ra­ment ja n’hau­ran men­jat, la tem­po­rada alta de calçota­des s’enceta amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls, una ciu­tat amb una gran tra­dició calçotaire que es remunta a finals del segle XIX. A par­tir de la cele­bració, i fins ben entrat el mes d’abril, milers de per­so­nes es reu­nei­xen amb fami­li­ars i amics i s’embru­ten les mans per degus­tar aquesta ceba dolça que es xuca amb una pecu­liar salsa –amb ingre­di­ents secrets i dife­rents a cada casa. Segons Rafel Cas­tells, coor­di­na­dor de la festa, “es pre­senta un tem­po­rada molt bona amb gran quan­ti­tat de calçots, ja que la cli­ma­to­lo­gia hi ha aju­dat, i també serà llarga perquè la Set­mana Santa cau bas­tant enllà en el calen­dari”. Així, es cal­cula que durant aquest període es ven­dran uns 16 mili­ons d’uni­tats de Calçots de Valls, amb indi­cació geogràfica pro­te­gida des de 1996, “una eti­queta que garan­teix unes con­di­ci­ons específiques de con­reu”. Quant a la gran cita gas­tronòmica del 27 de gener, des­ple­garà el seu ritual ja con­so­li­dat. El Mer­cat de la Calçotada i la Mos­tra de Cuina del Calçot obri­ran les por­tes dis­sabte i començaran a ambi­en­tar la ciu­tat, junt amb la tro­bada de cot­xes Citroën dos cavalls. Diu­menge arri­barà el plat fort de la pro­gra­mació amb pro­pos­tes popu­lars com ara les demos­tra­ci­ons de coure calçots i les d’ela­bo­ració de salsa. També sor­ti­ran la cer­ca­vila de la calçotada i la mos­tra de dan­ses al car­rer, i no fal­ta­ran els con­cur­sos de salsa de calçotada i el de men­jar calçots, un dels actes més espe­rats jun­ta­ment amb la calçotada popu­lar –entre els dos actes repar­tei­xen unes 60.000 uni­tats de calçots. “Si no s’ha vis­cut, cal acos­tar-se aquest dia a Valls per gau­dir d’un ambi­ent únic, una diada fes­tiva, popu­lar i pro­mo­ci­o­nal entorn del calçot que impregna d’una olor carac­terística els car­rers i pla­ces. Cal viure-ho”, acaba reco­ma­nant d’una de les grans fes­tes de Cata­lu­nya Rafel Cas­tells, que espera la visita d’unes 40.000 per­so­nes: “Prin­ci­pal­ment, cata­lans, però també de dife­rents països, sobre­tot del sud de França i Andorra, i últi­ma­ment hem detec­tat la presència de bas­tants japo­ne­sos.”

Joana Peña

jpe­nya@​lrp.​cat

Degustar oli a Móra la Nova

J.Peña

Móra la Nova celebra el 26 i 27 de gener la XVII Fira Intercomarcal de l’Oli, un esdeveniment que difon i promociona els diferents olis que es produeixen a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. La fira té lloc al pavelló comercial, on hi ha representades les cooperatives de les comarques participants. També diverses activitats.

Foguerons de Sant Antoni a Gràcia

J.Peña

Foguerons, xeremiers, simbombes, glossadors i cantadors són protagonistes de la festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla al barri de Gràcia de Barcelona, una celebració mallorquina que arriba l’últim cap de setmana de gener. Destaquen els balls de lluïment de les diferents colles de cultura popular a la plaça.

Els torrons continuen a Òdena

J.Peña

Coincidint amb la celebració de la festivitat del seu copatró, Sant Sebastià, Òdena celebra diumenge la Fira dels Torrons, una mostra que recorda la història dels avantpassats, quan s’aprofitava la festivitat per vendre els torrons que havien sobrat de Nadal. Amb parades, però també esmorzar i cursa popular, sardanes, jocs...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor