Experiències

El potencial gastronòmic ebrenc

Tortosa celebrarà la 6a edició del Festast, la Fira Alimentària de les Terres de l’Ebre, un certamen biennal amb una setantena d’expositors que prenen com a referència els productes del territori

Arriba una bona opor­tu­ni­tat per des­co­brir i gau­dir del poten­cial gas­tronòmic de Tor­tosa i la resta del ter­ri­tori ebrenc, Tar­ra­gona i el nord de Cas­telló: la sisena edició del Fes­tast, la Fira Ali­mentària de les Ter­res de l’Ebre, que tindrà lloc del 23 al 25 de març. La cita comp­tarà amb una setan­tena d’expo­si­tors vin­cu­lats al món de la res­tau­ració, l’hos­ta­le­ria i la gas­tro­no­mia, que es cor­res­po­nen a sec­tors com les deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen del vi, l’oli i el cava i altres pro­duc­tes de qua­li­tat, dis­tribuïdors, pro­duc­tors i comerços, repre­sen­tants del turisme gas­tronòmic, esco­les de cuina, empre­ses d’acces­so­ris d’ali­men­tació i para­ments de la cuina... La pro­gra­mació es com­ple­tarà amb diver­ses acti­vi­tats, com els Pre­mis Tor­rado i les espe­ra­des demos­tra­ci­ons de cuina, situ­a­des a l’espai cen­tral del pavelló.

L’encar­re­gat d’inau­gu­rar el Fes­tast 2019 serà el reco­ne­gut pas­tis­ser Chris­tian Escribà, pro­pi­e­tari de diver­sos esta­bli­ments a Bar­ce­lona i amb orígens fami­li­ars a Tor­tosa. També ofe­rirà una sessió de show­co­oking a l’espai de cuina. Pre­ci­sa­ment, aquest torna a ser un dels punts de referència del cer­ta­men: per aquesta zona pas­sa­ran diver­sos cui­ners que ela­bo­ra­ran plats en directe amb pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. Així mateix, i després de l’èxit de la dar­rera edició, es poten­ciarà l’oferta per als més petits, que es podran embru­tir i endin­sar en el món dels fogons men­tre ela­bo­ren diver­sos tas­tos amb l’ajuda de moni­tors. En l’àmbit pro­fes­si­o­nal, visi­ta­ran la fira un any més estre­lles Mic­he­lin com el xef Edu­ard Xatruch, del res­tau­rant Dis­fru­tar; l’Escola de Cuina de Tor­tosa i, tot i que també n’hi haurà de fora, tin­dran un espe­cial pro­ta­go­nisme els cui­ners locals, perquè un dels objec­tius de la fira és “poten­ciar la gas­tro­no­mia local i donar-la a conèixer a tot el ter­ri­tori”, explica Emili Leh­mann, regi­dor de pro­moció econòmica de l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa, que espera la presència des­ta­cada d’expo­si­tors i visi­tants en aquesta edició, ja que “en els dos últims anys, el sec­tor de la gas­tro­no­mia ha estat un dels que ha notat una millora de l’eco­no­mia”. També des­ta­carà la jor­nada pro­fes­si­o­nal del dilluns 25, “un dels punts forts de la fira: a banda d’atraure con­su­mi­dors, també és un lloc de tro­bada per als pro­fes­si­o­nals del sec­tor, on poden conèixer pro­duc­tes i des­co­brir noves mane­res de cui­nar”. El 2017 hi van pren­dre part al vol­tant de 300 pro­fes­si­o­nals, xifra que també s’espera enguany. Quant al caràcter bien­nal, Leh­mann asse­nyala que “fun­ci­ona” i, de moment, volen man­te­nir aquesta peri­o­di­ci­tat: “Així no coin­ci­dim amb la gran mos­tra Ali­mentària i els expo­si­tors no són tan repe­ti­tius i tenen més temps per pre­pa­rar i ofe­rir nove­tats.” Final­ment, remarca que el que prin­ci­pal­ment aporta el cer­ta­men a la ciu­tat és “dina­misme”. “La gent surt a des­co­brir pro­duc­tes que després pot com­prar o degus­tar en boti­gues i res­tau­rants del cos­tat de casa.”

JOANA PEÑA

jpe­nya@​lrp.​cat

Dades d’interès Dates: del 23 al 25 de març. Últim dia, jornades professionals. Lloc: pavelló firal de Tortosa. Periodicitat: biennal. Horari: d’11.30 a 22.30 h (el dia 24, fins les 21.30 h). Preu: l’entrada costa 3 euros (2 tastos enogastronòmics). Visitants 2017: 12.000 tastos de producte Més informació: www.festast.cat

Els gegants del Pi compleixen anys

J.Peña

Del 16 al 24 de març, el barri del Pi de Barcelona celebra la festa major amb nombroses mostres de cultura popular. Enguany, a més, se celebren els 350 anys dels gegants petits del Pi, amb exposició. Hi haurà castellers, sortida del Lleó i la Mulassa, una trobada de bèsties d’arreu i la tradicional passejada dels Oriols.

El mes de la carxofa, a Sant Boi

J.Peña

La carxofa és el comú denominador del gruix de les activitats que es desenvolupen a Sant Boi de Llobregat durant el mes de març. Un bon grapat d’establiments ofereixen una àmplia oferta de menús i tapes elaborats amb carxofa i també es fan diversos actes, com la 20a Carxofada, el punt culminant del programa (31 de març).

La Vallirana més natural

J.Peña

La 7a Fira Vallirana Natura ofereix un espai de productes i serveis naturals i ecològics, de natura, salut i higiene a través de tallers, activitats i xerrades per a tota la família. Es farà el 23 i 24 de març a la rambla de la Sobirania, i s’apostarà per la difusió i el coneixement amb l’Espai Àgora i Vida. També hi haurà un rocòdrom infantil amb tirolina.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.